gustavomota Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam, mam problem z moją Rebą, - po odebraniu z serwisu okazuje się, że amortyzator ma 60 może 70mm skoku(zamiast fabrycznych 100mm) nawet po spuszczeniu powietrza nie można go dobić to końca, górne golenie wystają okolo 3cm... Za dużo oleju wlano ?
Red Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Najpierw odkręcić korek komory powietrznej i sprawdź czy nie masz wkręconego tokena.
revolta1 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Ja w swoim RS rc32 mialem za duzo oleju wlane i wtedy podobie zachowywal sie jak twoj . skok wynosil jakies 70%
Kruk Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Tak to prawda, jak jest za dużo oleju w dolnych lagach np 10ml na lagę z 5 ml to wtedy skraca się skok Rybki.
Rozwiązanie gustavomota Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Rozwiązanie Opublikowano 1 Maja 2019 Były dwa tokeny, jeden z nich wykręciłem i jest ok :), dzięki
revolta1 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 59 minut temu, gustavomota napisał: Były dwa tokeny, jeden z nich wykręciłem i jest ok :), dzięki To co włożyli ci jeden token bez twojej wiedzy ?
Gość Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 @Kruk olej w dolnych lagach nie ma nic wspólnego z skokiem amora.
Kruk Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Mówisz ? Ja miałem tak że odkręciłem tłumik całkiem. spuściłem powietrze z komór i miałem około 2 cm za mało skoku, dopiero jak wylałem olej z dolnych goleni i dałem po 5 ml miałem pełny skok
revolta1 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 18 minut temu, Kruk napisał: Mówisz ? Ja miałem tak że odkręciłem tłumik całkiem. spuściłem powietrze z komór i miałem około 2 cm za mało skoku, dopiero jak wylałem olej z dolnych goleni i dałem po 5 ml miałem pełny skok U mnie to samo . wlalem wiecej ( przedobrzylem ) myslalem ze bedzie lepiej i mialem wtedy nie pelny skok dalem amor do serwisu . i pytanie kto tam tyle nalal oleju przez to byl niepelny skok
Gość Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Skoro tak twierdzicie nie śmiem podważać Waszego zdania.
Ares Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Jak wyjęcie tokenów miało wpływ na skok skoro ich liczba ma nie mieć wpływu na wielkość skoku. Przecież nikt wtedy by z nich nie korzystał.
Red Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Ma. Im więcej tokenów tym amortyzator pracuje na mniejszej długości skoku. Po to właśnie są 🤔 2 godziny temu, Kruk napisał: Mówisz ? Ja miałem tak że odkręciłem tłumik całkiem. spuściłem powietrze z komór i miałem około 2 cm za mało skoku, dopiero jak wylałem olej z dolnych goleni i dałem po 5 ml miałem pełny skok Pewnie równo do każdej goleni dałeś a z tego co wiem to oleju daje się połowę z tego do goleni z tłumikiem bo może się do niego dostać. Przynajmniej w przypadku amortyzatorów Suntour'a
dredi91 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Ma. Im więcej tokenów tym amortyzator pracuje na mniejszej długości skoku. Po to właśnie są Są jeszcze tokeny do zmiany objętości komory powietrznej i pewnie o te koledze [mention=5057]Ares[/mention] chodziło, a one nie maja wpływu na wielkość skoku amortyzatora. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Red Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) 8 minut temu, dredi91 napisał: Są jeszcze tokeny do zmiany objętości komory powietrznej A są jakieś inne tokeny do amortyzatorów? Popatrz co napisałem. Token nie zmienia skoku ale długość na jakiej pracuje. Dlatego amortyzator autora nie wykorzystywał pełni skoku. Edytowane 1 Maja 2019 przez Red
dredi91 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Wiem co napisałem, tokeny zmniejszają objętość komory powietrznej co wpływa na progresje skoku a nie na jego wielkość. Polecam lekturę: https://www.1enduro.pl/regulacja-zawieszenia-poradnik/ punkt 5 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ares Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) 13 minut temu, Red napisał: A są jakieś inne tokeny do amortyzatorów? Popatrz co napisałem. Token nie zmienia skoku ale długość na jakiej pracuje. Dlatego amortyzator autora nie wykorzystywał pełni skoku. No to teraz przeczytaj pierwszy post. Tam gość pisze, że ze 100mm skoku zrobiło mu się 70mm. Nic nie wspomniał o wykorzystaniu skoku. Progresja to nie wielkość skoku i o to mi chodzi. Edytowane 1 Maja 2019 przez Ares 1
Red Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 53 minuty temu, Ares napisał: Nic nie wspomniał o wykorzystaniu skoku. A to to co to jest? W dniu 28.04.2019 o 12:48, gustavomota napisał: nawet po spuszczeniu powietrza nie można go dobić to końca, górne golenie wystają okolo 3cm.
Ares Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 I niby tokeny odpowiadają za te 3 cm. Fajne macie te amortyzatory...
Gość Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Żaden amor nie schowa się aż po koronę jest to nie możliwe z punktu budowy amortyzatora
dredi91 Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Podsumowując, tokeny komory powietrznej nie maja wpływu na wielkość skoku amortyzatora tylko na jego charakterystykę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ares Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 12 minut temu, piter614 napisał: Żaden amor nie schowa się aż po koronę jest to nie możliwe z punktu budowy amortyzatora Miło przeczytać jak ktoś kuma w czym jest rzecz.
Gość Opublikowano 1 Maja 2019 Opublikowano 1 Maja 2019 Token wkłada się by zmniejszyć ciśnienie w komorze powietrznej lub zmniejszyć jej objętośćPoprawia to pracę amortyzatoraTym samym wkładając Token do komory powietrznej są mniejsze szansę na jego dobicieTutaj też wystrczy popatrzeć w manual i tam widać że Token nie ma nic do tegoCzy to jest 170 mm czy 100 mm
Red Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) 12 godzin temu, piter614 napisał: Żaden amor nie schowa się aż po koronę jest to nie możliwe z punktu budowy amortyzatora Mało który ma też wysunięte golenie jedynie na długość skoku. Z reguły jest minimum 5mm więcej. 11 godzin temu, Ares napisał: Miło przeczytać jak ktoś kuma w czym jest rzecz. Każdy wie o co chodzi ale ty chyba nie do końca. Podam przykład. Mam amor 160 ale z wkręconym tokenem więc ugnie się tylko na 130. Plus taki że mogę zjechać do niższego ciśnienia i zyskać bardzo czułą amortyzację (wybiera nawet liście) bez ryzyka że dobiję amortyzator. Edytowane 2 Maja 2019 przez Red
Gość Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 Normalnie jak będę miał chwilę to sprawdzę jak to jest bo coś mi tu nie pasuje z tymi tokenami Zmierze suwmiarka i dam znać jak to wygląda bo wczoraj wsadził aż dwa teraz mam trzy
Motke Opublikowano 2 Maja 2019 Opublikowano 2 Maja 2019 50 minut temu, Red napisał: Każdy wie o co chodzi ale ty chyba nie do końca. Podam przykład. Mam amor 160 ale z wkręconym tokenem więc ugnie się tylko na 130. Plus taki że mogę zjechać do niższego ciśnienia i zyskać bardzo czułą amortyzację (wybiera nawet liście) bez ryzyka że dobiję amortyzator. Często przy opisach jak działają tokeny załączany jest obrazek z wykresem: oś X to skok, oś Y to siła nacisku. Na żadnym takim wykresie nie jest pokazane, że skok ulega skróceniu. Skrócenie nastąpi pewnie jak dasz więcej tokenów niż producent zaleca.
Rekomendowane odpowiedzi