Skocz do zawartości

Nowy licznik GPS na rok 2019 - Garmin Edge 530.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Garmin Edge 530 - więcej, niż nawigacja rowerowa.

Garmin właśnie wprowadził na rynek nowy model licznika - nawigacji GPS. Bardziej zaawansowanego i szybszego urządzenia, które ma więcej, niż potrzeba... Przyjrzyjmy się głównym funkcjom.

Nawigacja rowerowa:

• fabryczna mapa Garmin Cycle Map, z funkcją wytyczania tras (możesz podążać popularnymi ścieżkami w danej okolicy),
  • nawigowanie skręt po skręcie (podobnie, jak w Edge 520 plus, zobaczysz na ekranie szczegółowe wskazówki dojazdu do zapisanej trasy lub miejsca, nie możesz jednak wpisać adresu, do którego ma Cię doprowadzić urządzenie),
  • możliwość pobrania aplikacji Trailforks, która jest bazą ścieżek i szlaków rowerowych na całym świecie (w Polsce jest jeszcze dość uboga, choć np. mój ulubiony Chełmiec jest :) ),
  • funkcja ClimbPro dla prawdziwych górali, wyświetla wznios drogi PRZED Tobą i ilość metrów, jakie pozostały na szczyt.

Jeśli pamiętacie, Edge 520 plus był rozwinięciem modelu 520, który nie prowadził nas skręt po skręcie, ale jedynie wskazywał kierunek do np. zapisanego śladu GPS. Nowy model dodaje jeszcze nieco funkcji, jednak dla mnie najistotniejszy jest fakt, że 530-tka przelicza trasy znacznie szybciej od poprzednika, który z szybkości nie słynął.

R_edge530_HR_1000.3.jpgR_edge530_HR_1000.5.jpgR_edge530_HR_1000.9.jpg

Licznik rowerowy, nie tylko do treningów:

• nowe, bardziej zaawansowane funkcje treningowe:  informacje na temat pułapu tlenowego, regeneracji, obciążenia treningowego, aklimatyzacji do wysokości i temperatury, odżywienia, nawodnienia - nie chodzi tutaj o zwykły "przypominacz", typu "pij" co 20 minut, lecz mały doradca, który bierze pod uwagę więcej czynników, niż jedynie czas jazdy,
  • porównanie krzywej mocy z poprzednimi treningami,
  • pomiary liczby skoków, ich dystans oraz czas spędzony w powietrzu -  to nie żart ;)

Sam pamiętam, jak marzyliśmy z kumplami: "a gdyby tak licznik automatycznie zatrzymywał czas na postoju", "a gdyby tak automatycznie liczył i podsumowywał okrążenia"... Podliczanie czasu w powietrzu jednak nigdy nie wpadło nam do głowy! Jesteśmy już więc na takim poziomie technologicznym, że urządzenia posiadają więcej możliwości, niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Ja zazwyczaj jeżdżę z wygaszonym wyświetlaczem, a zaglądam nań tylko wtedy, gdy wykonuję interwały. Pewnie jednak znajdą się tacy, co nie wiedzą i nie chcą wiedzieć, co to interwał, ale "air time" to będzie coś!

R_edge530_HR_1001.1.jpgR_edge530_HR_1001.2.jpgR_edge530_HR_1001.4.jpgR_edge530_HR_1002.6.jpgR_edge530_HR_1002.7.jpg

W tym momencie już nie wiem, czy Garmi Edge 530, to urządzenie bardziej treningowe, czy nawigująco - zabawowe, ale chyba można powiedzieć, że z taką liczbą funkcji, baterią działającą do 20 godzin oraz szybszym procesorem, "pięćset trzydziestka" jest tym, czego od niej wymagasz.

I jeszcze jedno pytanie - czy będąc posiadaczem modelu 520 plus, wymieniłbym go na 530? Nie, ponieważ już poprzednik w pełni zaspokajał moje potrzeby treningowe, a po śladzie GPS też poprowadzi. A Wy o tym sądzicie?

Opublikowano

A masz dostęp do Edge 130? Też wydaje się być rozsądny.

Opublikowano
3 minuty temu, marwooj napisał:

A masz dostęp do Edge 130? Też wydaje się być rozsądny.

Ja posiadam 130tkę - jakbyś miał pytania to pisz tutaj - postaram się pomóc - 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A sprawdzałeś czy można go ładować podczas jazdy z powerbanka? A nie tylko z firmowej dodatkowej baterii?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakupiłem 830, jakby ktoś miał jakiś pytania to zapraszam....

Opublikowano
W dniu 11.06.2019 o 22:41, maku1977 napisał:

a co miałeś wcześniej? Mam 820 i jako nawigacja sprawdza się słabo. Tzn doprowadzić doprowadzi ale tam gdzie można lasem prowadzi asfaltem... wolna, i mało responsywna a w zimą szkoda gadać. Pytanie więc brzmi 830 szybsza i dłużej trzyma czy też nav poprawione i użyteczne się stało?

Opublikowano

Tutaj jest kilka map wgranych, był podobny problem że byłem w lesie wpisywałem miejsce docelowe i denerwowałem się że mnie na asfalt prowadził i potem najszybszą drogą. Ale wkońcu doszedłem oco chodzi. Włączyłem mapę ścieżek rowerowych i tą z lasami itp i teraz jak wyznaczam trasę np jaki mtb to mnie prowadzi lasami. Nawet na swoim terenie nie znałem niektórych ścieżek :)

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kostek72 napisał:

a co miałeś wcześniej? Mam 820 i jako nawigacja sprawdza się słabo. Tzn doprowadzić doprowadzi ale tam gdzie można lasem prowadzi asfaltem... wolna, i mało responsywna a w zimą szkoda gadać. Pytanie więc brzmi 830 szybsza i dłużej trzyma czy też nav poprawione i użyteczne się stało?

Oglądałem ostatnio na YT reckę 830- stki i podobno jest mega dobrze dopracowana w stosunku do starszej 820. Dotyk, responsywność i szybkość działania wygląda bardzo dobrze. Pewnie to dzięki nowemu procesorowi. W 820-stce to była porażka dlatego sam kupiłem 520. Teraz będę kupował 830 :)

Edytowane przez jaro0011
Opublikowano (edytowane)

Ja wymieniłem garmina edge 820 na 530 w wersji mtb i jestem bardzo zadowolony. Szybkość działania i bateria to ogromne zmiany w stosunku do poprzedniej generacji. Na plus większy ekran. Dzięki temu, że w zestawie jest pilot podstawowa obsługa jest przyjemna. Jedyne do czego mogę się przyczepić to brak w zestawie mtb drugiego uchwytu na pilota. Trzeba było dokupić. Poza tym ciągle jest problem z mapami w formacie kmz. Wysłałem zgłoszenie i czekam na informację co dalej z tym tematem.

Dzisiaj (22.06) licznika używałem 6 godz i 8 minut. W tym czasie podłączone były czujniki kadencji, prędkości, tętna i pilot edge. GPS ustawiony tylko na sam GPS, podświetlenie auto na 15 sekund i włączona nawigacja po śladzie. W czasie 6 godzin bateria spadła o 18 %. Jak dla mnie rewelacja.

Edytowane przez gpientaszek
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 19.06.2019 o 14:29, gpientaszek napisał:

Ja wymieniłem garmina edge 820 na 530 w wersji mtb i jestem bardzo zadowolony. Szybkość działania i bateria to ogromne zmiany w stosunku do poprzedniej generacji. Na plus większy ekran. Dzięki temu, że w zestawie jest pilot podstawowa obsługa jest przyjemna. Jedyne do czego mogę się przyczepić to brak w zestawie mtb drugiego uchwytu na pilota. Trzeba było dokupić. Poza tym ciągle jest problem z mapami w formacie kmz. Wysłałem zgłoszenie i czekam na informację co dalej z tym tematem.

Dzisiaj (22.06) licznika używałem 6 godz i 8 minut. W tym czasie podłączone były czujniki kadencji, prędkości, tętna i pilot edge. GPS ustawiony tylko na sam GPS, podświetlenie auto na 15 sekund i włączona nawigacja po śladzie. W czasie 6 godzin bateria spadła o 18 %. Jak dla mnie rewelacja.

A możesz coś więcej napisać o użytkowaniu tej 530-stki ? Minęły 4 miesiące od twojego posta może masz jakieś za i przeciw tego modelu :) 

Opublikowano (edytowane)

Mam 530 od maja. Plusy:

• Można dowolnie konfigurować ekran z danymi. Ma bardzo dużo pól z danymi  - np. nachylenie podjazdu wyrażone w procentach, VAM, średnia moc itp. itd. Można sobie stworzyć różne profile, więc możesz mieć inne ekrany na szosę i inne na mtb.
  • Obsługuje mapy z turystycznych urządzeń Garmina. Ja na szosie używam mapy Garmina, a na mtb  PlTopo.
  • ClimbPro - fajna sprawa jak się jeździ po górach
  • Czas działania na baterii. Po 7h z włączonym blutetoothem, ant+ (pulsometr, kadencja i czujnik prędkości) miałem jeszcze ok 40-50%.

Minusy:

• Nie wymienna bateria, więc jak padnie to pewnie do kosza 😞
  • Kiepski soft. Z poziomu telefonu można tylko skonfigurować podstawowe info o użytkowniku typu strefy tętna, waga itp. Profile i ekrany trzeba wyklikać na Garminie. Miewa problemy z synchronizacją z telefonem. Po którejś aktualizacji Garmin Connect przestało działać udostępnianie położenia znajomym (LiveTrack).
Edytowane przez awol
Opublikowano
25 minut temu, awol napisał:

Mam 530 od maja. Plusy:

• Można dowolnie konfigurować ekran z danymi. Ma bardzo dużo pól z danymi  - np. nachylenie podjazdu wyrażone w procentach, VAM, średnia moc itp. itd. Można sobie stworzyć różne profile, więc możesz mieć inne ekrany na szosę i inne na mtb.
  • Obsługuje mapy z turystycznych urządzeń Garmina. Ja na szosie używam mapy Garmina, a na mtb  PlTopo.
  • ClimbPro - fajna sprawa jak się jeździ po górach
  • Czas działania na baterii. Po 7h z włączonym blutetoothem, ant+ (pulsometr, kadencja i czujnik prędkości) miałem jeszcze ok 40-50%.

Minusy:

• Nie wymienna bateria, więc jak padnie to pewnie do kosza 😞
  • Kiepski soft. Z poziomu telefonu można tylko skonfigurować podstawowe info o użytkowniku typu strefy tętna, waga itp. Profile i ekrany trzeba wyklikać na Garminie. Miewa problemy z synchronizacją z telefonem. Po którejś aktualizacji Garmin Connect przestało działać udostępnianie położenia znajomym (LiveTrack).

„Nie wymienną bateria” - Serio ? Trochę dziwne , sprzęt za tyle kasy i bez wymiany baterii!!! 

Opublikowano
3 minuty temu, Andrew1985 napisał:

„Nie wymienną bateria” - Serio ? Trochę dziwne , sprzęt za tyle kasy i bez wymiany baterii!!! 

Od jakiegoś czasu urządzenia Garmina to trochę takie jednorazówki 😞 510 miał jeszcze obudowę skręcaną. Od 520 jest klejona. W internecie można znaleźć tutoriale jak wymienić ale czasem kończy się to tak:

https://www.youtube.com/watch?v=IOguih89gLk

Opublikowano

Garmin jest na tyle prokliencką firmą, że pewnie jak będzie bateria już padać, to albo zrobią dobrą cenę na nowe urządzenie albo pomogą z wymianą baterii. 

Opublikowano
17 godzin temu, Andrew1985 napisał:

Nie widzę problemu. U mnie w 820 bateria zaczęła siadać. Po tygodni miałem wymienione urządzenie. Bez dyskusji. Procedura polegała na tym, że miałem najpierw zrobić pełen reset aby wykluczyć problem programowy. Potem odesłałem urządzenie kurierem i kilka dni później przyszła wymienione. 

Opublikowano
12 godzin temu, eathan napisał:

Nie widzę problemu. U mnie w 820 bateria zaczęła siadać. Po tygodni miałem wymienione urządzenie. Bez dyskusji. Procedura polegała na tym, że miałem najpierw zrobić pełen reset aby wykluczyć problem programowy. Potem odesłałem urządzenie kurierem i kilka dni później przyszła wymienione. 

Ok ale urządzenie miałeś na gwarancji czy nie ? Jeśli nie to szacun dla firmy garmin , ze tak podchodzą do swoich klientów... 

Opublikowano

@Andrew1985 na gwarancji. Używałem lekko ponad rok. Jednak zwróć uwagę, że na innych producentów elektroniki i zapis dotyczący gwarancji na baterię. Zwykle bateria jest wyłączona z pełnej gwarancji. Poza tym u mnie objaw był taki, że urządzenie działało krócej niż deklarował producent. Zjazd baterii wynosił ok 20% na godzinę pracy. Można to tłumaczyć na wiele sposobów np. używałem w lesie przy gorszym zasięgu GPS. Powodów od odmowy jest sporo. U Garmina nie było z tym problemów. 

Poza tym pytanie czy będziesz posiadać Garmina dłużej niż 2 lata. Swoją 820 zmieniłem na 830. To była genialna decyzja. Nowszy model wymiata na wielu płaszczyznach. Jeżeli pojawi się 840 to zapewne też zmienię i pewnie nastąpi to przed końcem gwarancji na 830. 

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
krakowski_obwarzanek
Opublikowano
W dniu 11.06.2019 o 22:41, maku1977 napisał:

Właśnie zastanawiam się nad decyzją czy dopłacić do 830, ale nie mam zaufania do ekranów dotykowych. Wiadomo że ich ograniczenia wynikają z ich matrycy. Dlatego mam pytanie, czy ekran działa także gdy się ma rękawiczki na dłoniach? Oraz jak działa np w trakcie deszczu, czy da się obsługiwać go gdy ekran jest mokry? Zaletą na pewno jest 530 gdzie są fizyczne przyciski. Będę wdzięczny za odpowiedź i jeśli któryś model zakupię, wystawię recenzję.

Opublikowano

Dziś pierwsza jazda z 830. Zimowe rękawiczki i działa bajka. Z mokrym trudno mi powiedzieć. Ale 820, który ma gorszy ekran działał bez problemu. 

• Pomógł 1
Opublikowano

wsadzałem w ub roku 830 pod kran i dotyk na mokrym ekranie działał

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Orientuje się ktoś czy z modelem 530 będzie działał czujnik tętna przeznaczony do biegania HRM RUN 2, czy musi być ten z zestawu?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez tomek te
znalazłem odpowiedź
  • 1 miesiąc temu...
raczynskil@gmail.com
Opublikowano

Witam !

@pavello Jak długo trzyma Ci bateria ? Niestety w sieci krąży bardzo dużo negatywnych opinii na temat baterii :/

W dniu 26.04.2019 o 13:18, pavello napisał:

Ja posiadam 130tkę - jakbyś miał pytania to pisz tutaj - postaram się pomóc - 

Opublikowano (edytowane)

Na ten moment tak , jedynie z kwarantany są zwolnione osoby które pracują po drugiej strony granicy są zwolnione z kwarantanny

Edytowane przez maslak