Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) To jest zdjęcie z googli Kolego i jest ona nie dokręcona Ona ma wejść wgłąb osi korby i nie połamie gwintu bo jest z plastiku Edytowane 9 Maja 2019 przez Kruk
Rooman_l Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Nie chodziło mi o to że nakrętka coś zniszczy tylko o to że pod wpływem deptania na pedały zniszczy się ten wielowpust jeśli byłoby źle czytaj słabo zamontowane. Ale tak czy tak wielkie dzięki za pomoc. Jutro to wszystko poprzykręcam i trzeba resztę robić bo jeszcze trochę pracy przede mną.
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Nic się nie stanie, po to są śruby w ramieniu korby by to wszystko dobrze działało. Wpierw dokręcasz nakrętkę plastikową tak na wyczucie ręką przez kluczyk też z plastiku, następnie tą blaszkę między wycięciem korby wciskasz do środka, a na końcu skręcasz śruby imbusowe na te 12-14 Nm i jest cacy Nigdy nie słyszałem by ktoś wielowypust od osi korby wyrobił
Rooman_l Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Kolejny dylemat. Po zamontowaniu koła tylnego z wolnobiegiem 7 i założeniu na próbę starego łańcucha mam wrażenie, że korba jest wysunięta za bardzo na zewnątrz. Największa zębatka korby nie jest, tak mi się zdaje, w linii prostej z najmniejszą na kole, a co za tym idzie najmniejsza z korby wygląda tak jakby miała obsługiwać zębatki 3, 4 i dalej a nie 1 i drugą. Może wyjąć tą jedną z podkładek spod łożyska? Może wtedy łańcuch będzie trzymał linie i korba po drugiej stronie dojdzie ładniej do końca.
Kruk Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Linia w korbach się zmieniła, nowe korby mają ciut inną linie łańcucha. Aby napęd optymalnie pracował i to jest stan najlepszy to wtedy gdy środkowa zębatka kasety/wolnobiegu jest w linii prostej z środkową zębatką na korbie. jeśli wyją byś tą podkładkę z jednej strony to możliwe że korba by nie ściągnęła i by latała na boki.
Rooman_l Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Ale właśnie mniej więcej tyle co podkładka brakuje do tego żeby oś suportu weszła do końca w ramię korby po drugiej stronie, a patrząc na środkową zębatkę korby to raczej nie trzyma linii prostej ze środkową z wolnobiegu. Nie wiem czy jutro nie zdejmę nawet na próbę tej jednej podkładki i zobaczę jak będzie.
Kruk Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Noo to zobacz, spróbować możesz, ale pamiętaj że ramienia korby wtedy będą nie równo, u mnie jakbym tak zrobił to bym ramieniem korby tarł o ramę.
Rekomendowane odpowiedzi