Jasiek15 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć Wszystkim, Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc korzystając z okazji chciałbym się z Wami przywitać. Mam nadzieje, że będę tutaj zaglądać częściej, niż tylko po poradę Jeżeli temat założyłem w złym miejscu to przepraszam, nie byłem pewien czy w dziale z korbami, czy tutaj. A więc tak... W swoim rowerze MTB, Specialized „Rockhopper” chciałbym wymienić mechanizm korbowy oraz kasetę, bo są już mocno zużyte. Rower mam około 10 lat (kupiłem używany). Jeżdżę na nim praktycznie codziennie, głównie po mieście, ale jak zostanie odświeżony to z wielka przyjemnością pojadę gdzieś dalej za miasto bez obaw, że się „rozsypie” po drodze. Jedyne, co w nim w tym czasie zmieniałem to opony, suport, łańcuch oraz klocki V-Brake kilkukrotnie. Łańcuch „szejkowałem” i smarowałem średnio 2 razy do roku, raz na sezon. Muszę przyznać, że niestety trochę go zapuściłem przez ten czas. Jeżeli chodzi o stan ramy, to nie zauważyłem jakichś pęknięć czy tego typu rzeczy, jedynie zarysowania itp. Z tego, co udało mi się odczytać, to teraz mam na nim zamontowane: · Przerzutki: Shimano Deore X7, 3x8 rzędów, · Mechanizm korbowy: Shimano Alivio M410, 3x8, 42/32/22T, 175mm, na kwadrat, · Łańcuch: Shimano HG40, 8 rzędowy, · Kaseta: Shimano, jakiś HG (na zębatce przeczytałem symbol „ah”), 8 rzędowy, 28-11T. Jeżeli chodzi o mechanizm korbowy, to z początku zastanawiałem się nad wymiana samego blatu i środkowej zębatki, ale patrząc na ceny wychodzi, że lepiej się opłaca kupić całość nową. Dodatkowo myślę, że po około 10 latach wypada to wymienić w całości. Zdecydowałem się na zmianę z „kwadratu” na „zintegrowaną oś”, bo wiele osób wypowiadało się, że będzie to odczuwalne, a chętnie ułatwiłbym sobie życie . Dodatkowo przemawia do mnie łatwość demontażu takiego rozwiązania w porównaniu do „kwadratu”. Od dwóch dni szperam po Internecie i kompletuję zestaw. I tutaj zaczęły rodzic się moje obawy dotyczące kompatybilności. Z tego, co czytałem, to „wszystko w dół” powinno być kompatybilne, ale wolałem się upewnić i spytać Was – specjalistów o radę. Na razie ułożyłem sobie taki zestaw, ale nie wiem, który mechanizm korbowy wybrać, czy to wszystko będzie ze sobą grało i czy w ogóle opłaca się zamieniać na starym rowerze "kwadrat" na "zintegrowaną". Bardzo bym prosił o doradzenie, który z tych wariantów byłby ok lub wskazanie ewentualnych zamienników poszczególnych części. Głównie zależałoby mi na ogólnej żywotności i przyzwoitym wykonaniu, żebym sobie mógł komfortowo pojeździć po mieście jak i czasem po lesie i nie bał się, że jak mocniej depnę w pedały to się coś rozleci. Mam jakieś 189cm wzrostu, ważę zazwyczaj w granicach 90-95kg. Nie chciałbym też zbyt dużo dokładać do tego roweru, bo swoje lata ma (max. 500zł z "groszami"). W najbliższym czasie na pewno też nie zamierzam kupować nowego. Moje propozycje (koszt podałem razem z suportem i wysyłką): Mechanizm korbowy (suport SM-BB52 - wkręcany): 194zł: Shimano Acera FC-MT300, 3x9, 40/30/22T, 175mm, 289-298zł: Shimano Alivio FC-T4060, 3x9, 44/32/22T, 175mm, 299zł: Shimano FC-MT500, 3x10, 40/30/22T, 175mm, 344zł: Shimano Deore FC-M6000, 3x10, 40/30/22T, 175mm. 399zł: Shimano Deore FC-M590, 3x9, 44/32/22T, 175mm, Kaseta + Łańcuch: 110zł: Shimano HG51, 8 rzędów, 28-11T + Shimano HG71, 8 rzędowy. Podobno przy wymianie korby z kwadratu na zintegrowaną wypadałoby zrobić planowanie mufy. Czy ktoś może powiedzieć ile taki zabieg może kosztować i ile czasu to zajmuje? Jak wygląda sprawa z kupnem tych rzeczy przez Internet? Macie jakieś sposoby jak rozpoznać oryginalne części, a nie jakiś „chiński szrot” z alledrogo kupiony na aleexpress? Przepraszam za przydługi post, ale chciałem udzielić od początku jak najwięcej informacji. Z góry dzięki Wam za wszystkie porady i życzę Wesołych Świąt ! Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez Jasiek15
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Wszystkie wymienione przez Ciebie korby opisane są na forum. Użyj forumowej wyszukiwarki, bo podobnych zapytań jest sporo. Każda 3rzedowa korba będzie kompatybilna choć moim zdaniem w 10letni rower nie ma sensu pakować korby za 400 zł. MT300 w zupełności wystarczy. Planowanie wypada zrobić choć nie zawsze jest ono konieczne. Usługa nie jest skomplikowana i czasochłonna a przez to w sumie niedroga. U mnie to koszt okolo 50 zł z tym, że w całym województwie robią to może ze 2 serwisy, więc dostęp do tej usługi jest dość ograniczony. Nie wiem jak sprawa się ma w Twojej okolicy. Kupując na allegroszu patrz na to skąd jest wysyłany towar. Jeśli z Chin to wszystko jasne...
Jasiek15 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedź. Co do korby, właśnie tą MT300 brałem najbardziej pod uwagę, ale zawsze lepiej usłyszeć opinię kogoś doświadczonego w tym obszarze. Mam jeszcze pytanie odnośnie ww. kasety i łańcucha - spokojnie będą pasować do tej korby? Co do planowania mufy... Udało mi się znaleźć w Internecie stronę z takimi usługami w mojej okolicy (jestem z Rzeszowa). Na dniach tam przedzwonię, by spytać się, czy to wszystko jest dalej aktualne. Gdyby jednak okazało się, że nie miałbym możliwości przeprowadzenia tego zabiegu, to jest coś, co powinienem zrobić sam jako zamiennik?
Gość Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Kaseta musi być kompatybilna z tylną przerzutką a nie z korbą. Ma ten sam zakres co stara, więc nie będzie problemu. Łańcuch może być nawet 9rzedowy i też będzie działać. Co do planowania mufy. Przyjdzie korba z wkładem to wkręć miski i przyjrzyj się czy równo dolegaja do krawędzi mufy. Jeśli zauważysz, że coś nie gra to do planowania. Do misek łożysk zewnętrznych potrzebny będzie Ci specjalny klucz. Nie wkręcaj ich żabką. A przed montażem mufę porzadnie wyczyść, nasmaruj gwinty i zapoznaj się z instrukcja (jeśli mufa ma 68 mm szerokości to 2 podkłdki od strony napędowej a jedna po przeciwnej; jeśli 73 mm to jedna po strone napędowej). Jedna miska jest prawa a druga lewa. Nie pomyl stron, bo mają inne gwinty. Nie wkręcaj nic na siłe. Do demontażu starego wkładu i korby też potrzebne będą Ci narzedzi.
Jasiek15 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Super, będę spokojny Co do narzędzi, to już kupiłem potrzebne rzeczy: bacik, klucz do ściągania kasety (Center Lock) i klucz do ww. misek. Teraz tylko czekać, aż przyjdą. Kiedyś już wymieniałem suport, więc ściągacz do ramion korby i klucz do suportu już posiadam. Wielkie dzięki za pomoc! W razie czego będę się wspomagał forum... Pozdrawiam!
Jasiek15 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, Mam jeszcze dylemat odnośnie stopniowania zębatek. Teraz mam 42/32/22T i przednią przerzutkę Shimano STX-RC FD-MC36 (link). Do wyboru jest mechanizm korbowy z 44/32/22T lub 40/30/22T. Osobiście bardziej by mi pasował mechanizm z 44/32/22T, bo bardziej preferuję siłową jazdę. W dokumentacji jest napisane, że max. różnica między największa, a najmniejszą zębatką to 20T (link), tutaj już by było 22T. Tylko czy największa zębatka zgra się z tą przerzutką - czy uda mi się ją wyregulować? Przeszukiwałem fora, ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Czy może lepiej nie ryzykować i wziąć 40/30/22T? Sprawdzałem odstęp między prowadnicą przerzutki, a ramą na biegu 1x6 i miejsca jeszcze zostało, więc raczej nie byłoby problemu. Od dłuższego czasu jeżdżę tylko na biegu 3x6 z powodu przeskakującego łańcucha. Czy przejście z 42/32/22T na 40/30/22T będzie mocno odczuwalne - więcej się namacham? Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Jasiek15
Kruk Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Jak chcesz weź sobie 44-32-22 i próbuj, jak nie wyregulujesz to kupisz przerzutkę o pojemności 22T i po sprawie
Rooman_l Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Podczepię się do tematu. Remont - renowacja roweru i tak: na tyle wolnobieg, niestety, ale 7-rzędowy i przerzutka deore lx pod 9 rzędów. Przód zakupione alivio FC-M4060 48T H-II. I teraz prośba o podpowiedź odnośnie łańcucha HG40 czy HG71 ? Czym one się w ogóle różnią?
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Pewnie powłokami, materiałem z którego są zrobione lub wycięciami w ogniwał łańcucha by lepiej wchodził w zęby kasety czy też korby.
Rooman_l Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 To pewnie lepiej kupić hg71? Czy nie będzie aż takiej różnicy w użytkowaniu?
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Pewnie nie będzie aż takiej różnicy Różnica taka jak w cenie, czyli nie aż tak duża, ja osobiście wziąłbym łańcuch 9 rzędowy, węższe łańcuchy zawsze lepiej działają
Jasiek15 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedź... Chyba nie będę ryzykował i wezmę 40/30/22T, bo nie chcę narażać się na kolejny ewentualny wydatek. Jeśli można, to jeszcze się spytam... Gdzieś wyczytałem, że ta wersja (40/30/22T) będzie zdrowsza dla kolan tzn. jazda z większą kadencją/bardziej kondycyjna? Czy ktoś może się pod tym podpisać?
SzpiceR Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) 46 minut temu, Jasiek15 napisał: Gdzieś wyczytałem, że ta wersja (40/30/22T) będzie zdrowsza dla kolan tzn. jazda z większą kadencją/bardziej kondycyjna? Czy ktoś może się pod tym podpisać? A ja głupi myślałem, że o kadencji z jaką jadę decyduję sam a nie moja korba. Swoją drogą 50-34, zapiszę się lepiej do ortopedy bo kooooolejki ponoć niemałe. Ogólnie głupotą jest zacytowanie zdanie. Właśnie po to masz w rowerze możliwość zmiany przełożeń żeby dopasować kadencję do warunków/prędkości jaką chcesz osiągnąć. Mając np. 44t zamiast 40t będziesz na tych samych koronkach kasety osiągał inne prędkości. Jeśli mając wrzucone przełożenie 44-11 będziesz jechał z taką samą prędkością jak na 40-11 to chyba nie jest winą korby a jeźdźca. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez SzpiceR
Rooman_l Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 3 godziny temu, Kruk napisał: Pewnie nie będzie aż takiej różnicy Różnica taka jak w cenie, czyli nie aż tak duża, ja osobiście wziąłbym łańcuch 9 rzędowy, węższe łańcuchy zawsze lepiej działają 9 rzędowy czyli hg 71, tak?
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Bierz ten : https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-shimano-deore-xt-cn-hg93-pd3294/
Rooman_l Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 No galante ale czy będzie grało z 7-rzędowym wolnobiegiem?
Jasiek15 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Proszę o wyrozumiałość, jestem nowy w te klocki i użyłem skrótu myślowego ;). Nie muszę wszystkiego wiedzieć jak Ty. Chodziło mi o to, że jeżdżąc na co dzień np. na 32T: 2x5, po zmianie na 30T: 2x5 będę musiał się "więcej nakręcić nogami" żeby osiągnąć taką samą prędkość. Skutkiem ubocznym będzie wzrost kadencji, co na dłuższą metę będzie zdrowsze dla kolan, bo będę jeździł bardziej wytrzymałościowo niż siłowo? Czy nie mam racji?
Kruk Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 A no tak Ty masz 7 rzędowy wolnobieg ale nie powinno mieć to znaczenia w pogorszeniu nie mniej fakt chyba wziąłbym w takim wypadku CN hg 71
Rooman_l Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Przyszła mi korba alivio zintegrowana. Łożyska przykręcone, 2 podkładki i 1 po drugiej stronie. Włożyłem wszystko do środka, zakładam drugie ramię korby i coś mi tu nie gra bo wygląda jakby do końca nie weszło albo jakby podkładki były za grube. Z korbą przyszły 3 podkładki po 2,5mm. I teraz nie wiem czy zdjąć jedną podkladkę czy można kupić cieńsze? Mufa normalna 68.
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 A korba weszła do końca łożyska? po stronie nie napędowej masz kapsel z plastiku który dociąga ramie korby, przykręć mocniej aby wszedł do końca Jak dalej nic to zrób fotkę będzie prościej
Rooman_l Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Aaa to może to jest miejsce właśnie do tego kapsla. To ten kapsel jest tylko z jednej strony?
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Tak tylko z jednej, od strony tam gdzie nie masz blatów, tak w środku osi masz gwint i nakrętkę:
Rooman_l Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Tak to wygląda. Czy tak ma zostać czy powinno wejść dalej?
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Nie nie musi wejść głębiej, jeśli ta "blaszka" w ramieniu korby własnie gdzie jest gwint, ładnie weszło to jest okey ta blaszka w wycięciu ramienia ma wejść w głąb tego przecięcia. Edytowane 9 Maja 2019 przez Kruk
Rooman_l Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Tylko u mnie ta nakrętka nie będzie tak wystawać jak na Twoim zdjęciu. Pewnie wejdzie w głąb korby. Obawiam się że może się zniszczyć ten "wielowpust" na korbie jak i na osi.
Rekomendowane odpowiedzi