Kruk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Koła to możesz jakieś piasty Alivio, Deorki brać, szprychy Sapim czy DT jakieś podstawowe a obręcz może jakieś mavici modele niższe. Co do opon gravelowych się nie znam. Najlepiej by zrobić koła na jakiś maszynówkach, tylko budżet to już większy.
xulu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Muszę się zastanowić co do hamulców, z tylu rama nie jest przystosowana pod tarczowe więc pozostaje chyba przy V. Co do kół jakieś gotowce chyba.
Kruk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 To bardzo ciężko będzie coś sensownego będzie dorwać pod 26 cali z Vkami jak chodzi o amor, może lepiej sztywny wideł w karbonie A koła no ja wiem że nigdy tak Ci nie podpasuje jak złożone koła pod siebie, zresztą są firmy robiące koła na zamówienie
xulu Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Niewiem czy to dobry pomysł bo myślałem żeby założyć 27.5 x1.75 No nic na dzisiaj chyba wystarczy, na razie dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 W dniu 13.04.2019 o 19:55, xulu napisał: Witam, mam rower od kilku lat zaparkowany w garażu wiem że w.g. wielu opini będzie niewarty remontu ale jest to rower z długą historią i sentymentem. Rower chce rozebrać do zera rame opiaskowac i pomalować, czy mogę liczyć na pomoc w doborze komponentów tu na forum? Rower ma zamontowane kola które się nienadają do niego typowego górala też bym nie chciał z niego robić co do części chce kupować tanio i bez pośpiechu. Co Wy na to? Aluminium się nie piaskuje... Jeśli już to szkiełkowanie... Piaskowanie może Ci za dużo materiału zabrać...
xulu Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 No to dobrze, będzie lżejszy 😉 Tak na poważnie wszystko na razie jest na etapie planowania być może jak by się udało wyczyszcze go w warunkach domowych.
KonradTrek800 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 70zł kosztuje piaskowanie. Sam tego dokładnie nie doczyścisz. Lepiej w pracy dłużej zostać i zarobić dodatkowe 100zł
PiotrekGT Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nie jestem pewny, ale to chyba Trek coś ala 830, miałem takiego a w zasadzie nadal mam bo współlokator go ode mnie kupił i nim jeździ Ja na pewno nie wkładałbym mu korby 3x. jakieś mądrze dobrane 2x albo nawet 1x, powiedz czy chcesz nim jeździć w terenie albo czy masz wysokie wzniesienia w okolicy. Widelec bym zmienił na sztywniaka, do tego opony dopasowane do stylu jazdy, zmierz grubość obręczy bo może się okaże, że wcale nie trzeba ich zmieniać. Co do hamulców, w moim, jak jeszcze był mój były hamulce centilever które wymieniłem na V-ki, przód okej ale z tyłem trzeba uważać bo V-ka rozpycha rama zamiast ściskać obręć... Jak już chcesz wymieniać to dokup booster do V-ek (tak to się chyba nazywa), taki element który usztywnia ramę w tym miejscu i zapobiega temu rozpychaniu. No i kierownica na pewno wylatuje
xulu Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Co do piaskowania czy szkielkowania przemyśle sprawe. Co do jazdy mam szczęście z terenem, mogę zrobić 40km i 200m przewyższenia lub 15km i dociągnąć do 1000m. Jak już pisałem w góry mam Conora a na szose Scotta, ten ma być na dojazd do pracy sklepu itp. asfalt i leśne ścieżki ogólnie teren łatwy, nie chce w niego ładować opon np. 2.25 ale typowe szosowe też mi się niewidzą, fajnie by było zrobić coś po środku. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez xulu
xulu Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Witam serdecznie i wesołych świąt. Miałem do wyboru, sprzątanie mieszkania lub dłubanie w garażu wybrałem to drugie😁 Proszę o wyrozumiałość ponieważ zawsze tylko jeździłem A teraz mimo wieku to pierwsza taka robota. Co następuje: Koło przód do wymiany. Koło tylne może zostać? Oznaczenie 622x19C chce założyć coś w stylu 1.75. Korba z suportem do wymiany w tej chwili jest 50-34 myślę żeby założyć 36-26 Tył kaseta do wymiany myślę o x10 piasta w połowie rozebrana bębeneka nie ruszalem i pytanie z jednej strony miski wyjęte z drugiej strony miska została w bebenku niewiem czy jest sens rozbierać w miskach nie widać żeby coś było wyrobione typu ubytki wżery nasmarowac i zamontować tak? Manetki są zamontowane 3x9 do tego co jest to się nienadaje ale jeździło. Amortyzator zostaje lub wymiana. Hamulce zostają V ewentualnie zrobić Frankensteina i z tylu V a z przodu tarcza. Kierownica do wymiany na "prostą" jaki mostek jestem dość długi. Co Wy na to??
Rekomendowane odpowiedzi