Skocz do zawartości

Trek - remont roweru od podstaw

xulu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam rower od kilku lat zaparkowany w garażu wiem że w.g. wielu opini będzie niewarty remontu ale jest to rower z długą historią i sentymentem.

Rower chce rozebrać do zera rame opiaskowac i pomalować, czy mogę liczyć na pomoc w doborze komponentów tu na forum?

Rower ma zamontowane kola które się nienadają do niego typowego górala też bym nie chciał z niego robić co do części chce kupować tanio i bez pośpiechu.

Co Wy na to?

20190413_192439.jpg

Opublikowano

Rower pewnie ma dość ciekawą historię, przeszczepiono mu trochę części z szosówki, na pewno korbę i przednie koło. Jak chcesz wszystko robić sam to najpierw polecam obejrzeć kilka filmów Szajbajka, co jak się rozbiera. Filmy są naprawdę rzeczowe.

Opublikowano (edytowane)

Jak skończę dla ciekawskich  opowiem historie która jest ciekawa.

Z tego co mi wiadomo wymieniono koła, korbę i kierownicę.

Zamierzam wymienić napęd na 3x9 dac kierownicę od mtb i koła tylko niewiem jeszcze jakie. Czekam na wasze sugestie i propozycje, wszystkie mile widziane.

Chce z tego rowerka zrobić rower reprezentacyjny czy reprezentatywny, niewiem jak to ująć lepiej.

Wszystko co do niego dolożę zamierzam kupić  przez aliexpres, będzie też to w jakimś stopniu test na części od chińczyka.

Edytowane przez xulu
Opublikowano

Siemka.

Noo niezły frankenstein :D Ale to tylko malutki żarcik :)

Czasami warto robić rower czasami, nie, to zależy od:

-do czego chcesz rower?

-czy tylko rekreacja czy coś mocniejszego? zawody?

-jaki masz budżet na jego zrobienie?

Napisz Nam więcej, łatwiej będzie Kolegom z forum coś doradzić, pomóc, dać radę :) Masz do niego sentyment? to super, nawet ze starszego 26 calowca można zrobić super maszynę i to z duszą :)

Opublikowano

Tak na prawdę jeżeli będziesz szukał dobrych używek to nie wyjdzie Cie taki remont dużo pieniędzy, chociaż gdyby nie ta wartosc sentymentalna to lepiej byłoby kupić inny.

Napisz cos więcej to na pewno uzyskasz pomoc ;) 

Opublikowano

No kurczę od 12 godzin wyżej wisi mój post i jest ukryty nie rozumiem dlaczego.

Opublikowano
4 minuty temu, xulu napisał:

No kurczę od 12 godzin wyżej wisi mój post i jest ukryty nie rozumiem dlaczego.

Pewnie użyłeś brzydkiego słowa.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, SzpiceR napisał:

Pewnie użyłeś brzydkiego słowa.

Raczej nie, mam nadzieję że przyjdzie moderator i uporządkuje temat.

Edytowane przez xulu
Opublikowano

Ja wszystko widzę, ale dalej nic nie wiemy co chcesz z  nim zrobić:) 

Opublikowano
28 minut temu, Kruk napisał:

Ja wszystko widzę, ale dalej nic nie wiemy co chcesz z  nim zrobić:) 

Wyremontować😜

Na poważnie pomalować i zmiana wszystkich komponentów.

Wyjazd po bułki i wyjazdy rekreacyjnie. Mam dwa rowery szosa i Mtb ten byłby taką perełką na niedzielę do kościoła 😁

Opublikowano

Hmyyy noo okey a jakiś konkretny budżet lub wiesz cobyś chciał do niego wsadzić? jaki napęd?

Opublikowano
17 godzin temu, xulu napisał:

Zamierzam wymienić napęd na 3x9 dac kierownicę od mtb i koła tylko niewiem jeszcze jakie. Czekam na wasze sugestie i propozycje, wszystkie mile widziane

Patrzę na oferty na ali:

Shimano alivio

33 minuty temu, Kruk napisał:

jakiś konkretny budżet

No nie chce w niego fortuny wkładać.

Opublikowano

No właśnie niewiem czy zmienić Amora czy przerobić na sztywno ( jak się da)

Opublikowano

Jasne że na sztywno, no chyba że znajdziesz jakiegoś oldschoolowego marzocha lub manitu 😆

Opublikowano

Ooo fajnie, że napisałeś. Mimo ostrzeżeń na forum podobnie jak Ty rozpocząłem remont mojego Trek 800. Kierunek zmian to coś ala Gravel. Zmieniam Koła na większe 28". Wyciąłem mocowania hamulca. Rama oddana już do piaskowania. Następnie lakierowanie proszkowe. U Chińczyków kupiłem karbonowy widelec, nowe hamulce, korbę narrow wide 38 zębów i zestaw...
... Claris. Będzie napęd 1x8 :)
Jeszcze kierownica karbonowa, najmniejszy baranek. O mały włos nie kupiłem SRAM 1x11 bo u skośnych ceny prawie 3x niższe no ale kaseta, łańcuch już nie opłaca się sprowadzać. Ja za kilka tygodni skończę I napiszę jakie błędy popełniłem to może Tobie będzie łatwiej.

Opublikowano

Mógłbyś podlinkowac swoje zakupy ?żeby mieć jakiś punkt zaczepienia

Opublikowano

Zrobiłem wpis w swoim wątku. Znajdziesz tam wszystko. Przy okazji to nie lepiej od razu zrobić napęd 2x10 na Deore? Ja bym w to poszedł z korbą 38/28 gdybym chciał prostą kierownicę. Albo Sram 1x11 u Chińczyków znajdziesz sensowną cenę.

• Pomógł 1
Opublikowano

Temat się przyda, zacznę porządnie go czytać a robię zazwyczaj to wtedy gdy druga połówka już chrapie.

Sentyment mam do rowera, do tej pory wystarczyło mi gdy stał i przypominał co nieco, ale podobnie jak Ty chce się czegoś nauczyć i przy złej pogodzie i złym humorze żony zejść do warsztatu i coś podłubać. Co z tego wyjdzie zobaczymy mam nadzieję że w tym roku to skończę.

Opublikowano

Jak chodzi o osprzęt to bym zrobił 3 na 10 z takim miksem:

-Korba Alivio M4050 ( 3 rzędy 40-30-22)

-Wkład suportu sm bb52

-przerzutka przód Alivio m4000

-Przerzutka tył SLX M675 shadow + ze sprzęgłem lub Deore M6000 Shadow +

-Manetki Deore M6000 (choć tylną wolałbym XT m780)

-Łańcuch koniecznie 11 rzędowy Shimano CN Hg601

-Kaseta Deore CS HG50 o stopniowaniu 11-36

-Amor Suntour Raidon XC LO-R albo sztywny wideł carbonowy

-Hamulce Deore M615 lub M6000

Taki "pakiet" da Ci najwięcej za swoją cenę moim zdaniem :) 

• Pomógł 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kruk napisał:

Taki "pakiet" da Ci najwięcej za swoją cenę moim zdaniem :) 

Będę szukał i patrzył na ceny, na pewno dopytywal na forum.

Opublikowano

Szukaj pewnie, ja Ci napisałem to co moim zdaniem opłaca się brać, niżej się nie opłaca moim zdaniem :)