Skocz do zawartości

Kraina Yarpenna - filmy i opowieści :)

Yarpenn

Rekomendowane odpowiedzi

Hejho!

Skoro według ogłoszenia można coś tam linkować, jeśli będzie nienachalne to od czasu do czasu wrzucę tu ciekawsze z moich filmów :)

Dzisiaj mała perełka - świeży materiał z dnia, w którym nagrałem materiał dla Szajbajka - Wasze Rowery, odc. 1 - cross ze Szwajcarii (ok, ok, fitness :D)

Link jest tu --> 

Miłego oglądania i zapraszam do komentarzy, oczywiście tutaj :)

Edytowane przez Yarpenn
Zmiana tytułu wątku :)
  • Pomógł 4

Zazdroszczę okoliczności przyrody, w których przebywasz. Ciekawy kanał. Bardzo dobre jakościowo materiały. Możesz zdradzić jakiej kamery używasz?

Garmin Virb Ultra 30 :)

Dodatkowo od najnowszych odcinków (za 3 tygodnie gdzieś jak wrócę z urlopu) wjeżdża na pokład pas na klatkę piersiową, który niemalże eliminuje wachnięcia kadru podczas podjazdów, jak nieco męczę kierownicę ;) No i zawsze to bardziej dynamiczny obraz :)

Dzięki za opinię :)

A ja pochwale bloga :) Forma jest tak przyjemna w odbierze, że nie ma się ochoty opuszczać Krainy Yarpenna. Sami pisarze z powołania. Kolega Łabędź też pisze (swoją drogą polecam). 

Dnia 13.05.2017 o 21:35, Beata K napisał:

A ja pochwale bloga :) Forma jest tak przyjemna w odbierze, że nie ma się ochoty opuszczać Krainy Yarpenna. Sami pisarze z powołania. Kolega Łabędź też pisze (swoją drogą polecam). 

Dzięki! Ciekawy jestem, czy zawitałaś też na starą Krainę Yarpenna - tam to jest dopiero czytania :D Żałuję, że tak niecnie bloga porzuciłem, ale na pewno będzie dalej ruszony i pisany - priorytet ma teraz jednak kanał :)

No to jestem :) Kiedyś sporo pisałem o moich wyczynach rowerowych, więc od czasu do czasu coś napiszę :)

Ania wpadła w piątek na kilka rowerowych pomysłów, z których praktycznie każdy wyglądał na konieczność epickiego wyczynu, by to zrobić ;) Ostatecznie zgodziłem się na wizytę w biosferze Unesco Entlebuch, ale przyznam, że dokładnie nie spojrzałem, ile przewyższeń nas czeka ;)

"No co Ty, Strava się myli, tam nie ma 900 metrów przewyższeń" - chyba muszę częściej rewidować to, co mówi żona :D

Na miejscu byliśmy chyba już mocno po godzinie 12stej (14sta?), po przejechaniu 50km autem. Wypakowanie rowerów, montaż kół i w drogę. Trasy nie miałem rozrysowanej bo rano internet zamarudził ale mieliśmy jechać oficjalną trasą numer 4 :)

Pierwsze 6km idealne - lekko w dół, zero pedałowania, prędkość powyżej 25km/h. Ale potem jak się zaczęło... To z niewielkimi wyjątkami pedałowaliśmy już do samego końca :D

Szczególnie wjazd na drogę przed Sörenberg będzie zapamiętany. Stromy podjazd z 1000 na 1300 metrów, nachylenie takie, że robiliśmy przerwy, a prędkość w porywach 5 km/h ;) Potem zresztą wcale nie było lepiej, bo asfalt się skończył ("to tylko kawałek drogi naturalnej" - żona). Tia ;) Okazało się całkiem sporo kilometrów drogi o sporym nachyleniu, przeznaczonej (wg znaków) raczej na MTB. Ale co tam! Przejadę ;)

W międzyczasie trafiliśmy nad strumień Emme, fantastyczne miejsce :) Stopy wymoczone i wcale nie chciało nam się stamtąd odjeżdżać...

Po wielu kilometrach i fajnym zjeździe dojechaliśmy do Kemmeriboden bad - hotel, restauracja, przystanek autobusowy, jeszcze jakieś zabudowania. Zamówiliśmy po hamburgerze z frytkami - 26 CHF za sztukę! Ale tak to w restauracjach wygląda. Sam hamburger był rewelacja ale mógłby być ciut większy. Za to zawalenie całego talerza tanim kosztem frytkami uważam za niesmaczny chwyt. Jeden z niewielu dań w moim życiu, których po prostu nie zmogłem...

Posiłek musiał być ciężki bo rower zaczął mi nagle trzeszczeć. Chyba coś w kierownicy, ale pewności nie mam, zaś serwis...

Ostatnie kilometry (miało być w dół lub po płaskim! :P) to walka o przetrwanie i o to, żeby nie odpadły nam nienawykłe do dłuższej jazdy tyłki. Udało się jednak w końcu dojechać do Escholzmatt, skąd zaczynaliśmy, zapakowaliśmy rowery do auta i powrót. Ania oczywiście sobie drzemała, a ja musiałem prowadzić :D

Było super, epicki wyczyn, ponad 900 metrów przewyższeń i FANTASTYCZNE widoki w Alpach. Ponad 50 kilometrów, a średnia... górska ;) Oczywiście będzie film :)

Strava: https://www.strava.com/activities/1030333008

WP_20170610_16_43_58_Rich.jpg

Hejho!

Jestem na urlopie w Polsce, więc dzisiaj mniej profesjonalnie. Całkiem przypadkiem udało mi się wczoraj spotkać z Gustavem oraz jego kumplem Pawłem, który właśnie był z trakcie powrotu z Portugalii do Polski... Rowerem :) Efektem tego spotkania jest film, na który zapraszam :) Dodatkowo na kanale Gustava jest zapis z live'a, którego wczoraj zrobiliśmy na wrocławskim Rynku :)

Super materiał! Daj proszę znać po kilku jazdach, jak się ten plecak sprawuje, bo od roku ponad zastanawiam się nad jego kupnem. Obecnie mam plecak Camelback Classic z 1,5 litrowym bukłakiem i sama idea bukłaka jest genialna. Niestety, do tego plecaka poza kluczami nie mieści się nic.

U mnie, żeby się końcówka nie majtała, zaczepiam ją o szlufkę na drugiej szelce - sprawdza się to bardzo dobrze.

20170521_141921.jpg

Edytowane przez Gość

Możliwe, że uratowałeś mój domowy budżet
Myślę nad zakupem plecaka. Skłaniam się ku Camelbak MULE NV. Zależy mi na kolorze niebieskim a w naszym kraju jest już nie do dostania. W grę wchodzi import z USA. Ten Deuter jest dwukrotnie tańszy a wydaje się mieć identyczne rozwiązania. Myślałeś nad inna marką? Czy kupiłeś ten że względu na dobre doświadczenie z poprzednim plecakiem? Markę Deuter pokazał mi kolega, ale nie wiem jakie ma opinie. Możesz coś więcej opowiedzieć?

16 godzin temu, Sziva napisał:

Super materiał! Daj proszę znać po kilku jazdach, jak się ten plecak sprawuje, bo od roku ponad zastanawiam się nad jego kupnem. Obecnie mam plecak Camelback Classic z 1,5 litrowym bukłakiem i sama idea bukłaka jest genialna. Niestety, do tego plecaka poza kluczami nie mieści się nic.

U mnie, żeby się końcówka nie majtała, zaczepiam ją o szlufkę na drugiej szelce - sprawdza się to bardzo dobrze.

Ten film został w większości nagrany przed wyjazdem na Teneryfę, a więc... w maju :) Od tego czasu używałem go zarówno na wulkanie, okolicznej tam górze, jak i zamęczam go na rowerze. Faktycznie mogłem na filmach "po recenzji" dodać datę, np. "miesiąc później", żeby było wiadomo, że testowany :) Ponoć na forach Enduro ten plecak jest opisany jako "plecak idealny", dlatego też jeśli tylko rozważasz jakiś zakup - ten plecak będzie idealny. W filmie tego jednak nie zamieściłem (bo po co negatywne emocje) ale mam wątpliwości, czy bukłak Camelbaka wejdzie do plecaka Deutera. O ile pamiętam to ten bukłak jest taki wydłużony, migdałowaty. Najlepiej będzie wziąć bukłak pod pachę i w sklepie normalnie spróbować go włożyć do plecaka Deutera.

Właśnie dlatego kupiłem zestaw Deutera - cenowo nawet taniej od Camelbaka, a byłem w stanie włożyć dużo więcej niż sam bukłak :)

8 godzin temu, suqub napisał:

Możliwe, że uratowałeś mój domowy budżet emoji5.png
Myślę nad zakupem plecaka. Skłaniam się ku Camelbak MULE NV. Zależy mi na kolorze niebieskim a w naszym kraju jest już nie do dostania. W grę wchodzi import z USA. Ten Deuter jest dwukrotnie tańszy a wydaje się mieć identyczne rozwiązania. Myślałeś nad inna marką? Czy kupiłeś ten że względu na dobre doświadczenie z poprzednim plecakiem? Markę Deuter pokazał mi kolega, ale nie wiem jakie ma opinie. Możesz coś więcej opowiedzieć?

Camelbaka nie wziąłem właśnie ze względu na irracjonalną cenę i niezbyt dużą pojemność samego plecaka. To zwykle są plecaki typu "bukłak, klucze i batonik", dobre dla biegaczy i dla minimalistów, ale za tę cenę właśnie bierze się Deutera i jeszcze zostaje na parę snickersów ;) Brałem pod uwagę inne marki ale cenowo albo było gorzej albo były to marki, po których nie spodziewałem się wielokombatybilności - czyli wielu różnych produktów jednej firmy współgrających ze sobą. No i doświadczenia z poprzednimi plecakami oraz głównie fakt, że moja żona stosowała bukłak z plecakiem turystycznym przynajmniej pół roku przede mną. Wybór był dość łatwy.

Idealnie Jedyne czego mi brakuje to informacji odnoście samego bukłaka. W Camelbak bukłak są z domieszką srebra co zapobiega powstawaniu zanieczyszczeń. Jak to tutaj wygląda? Jeżeli gorzej to pozostaje to o czym pisałeś. Przymiarka w sklepie.

2 godziny temu, suqub napisał:

Idealnie emoji4.png Jedyne czego mi brakuje to informacji odnoście samego bukłaka. W Camelbak bukłak są z domieszką srebra co zapobiega powstawaniu zanieczyszczeń. Jak to tutaj wygląda? Jeżeli gorzej to pozostaje to o czym pisałeś. Przymiarka w sklepie.

A co dokładnie masz na myśli? Bukłak czyści się bez problemu, po prostu po jeździe wlewam do niego kroplę płynu do naczyń, wody z kranu, potrząsam, wypłukuję ze dwa razy, wycieram z grubsza w środku i pozostawiam do osuszenia (otwieram go, "nadziewam" na butelkę plastikową i reszta sama spływa/wysusza się). A przymierzyć dla pewności i tak wypada, bo to jednak nie kosztuje 5 PLN.

Hmm. Racja. Pytałem o to czy podluzszym użytkowaniu nie powstają jakieś dziwne "zielone" osady. Smak napoju się nie zmienia?
Proszę opisz jeszcze jak z poceniem się w dolnej części pleców?

50 minut temu, suqub napisał:

Hmm. Racja. Pytałem o to czy podluzszym użytkowaniu nie powstają jakieś dziwne "zielone" osady. Smak napoju się nie zmienia?
Proszę opisz jeszcze jak z poceniem się w dolnej części pleców?

Absolutnie żadnych osadów nie ma, bukłak jest jak nowy i to pomimo tego, że dwa razy mi się zapomniało i płukałem go dopiero na drugi dzień. Smak napoju pozostaje ten sam :)

Co do dołu pleców. Są tam gąbki takie jak w tradycyjnym plecaku ale nawet po jeździe w bardzo wysokich temperaturach nie byłem na plecach było ok :)

24 minuty temu, Sziva napisał:

A czy ten plecak jest wygodny podczas normalnego noszenia? Gdzieś czytałam, że jest on wyprofilowany specjalnie do jazdy na rowerze i może być mniej wygodny przy pieszych wędrówkach.

Przy tak niewielkich rozmiarach i wadze jak byś go nie nosiła to się go po prostu nie czuje :) No i po to masz paski jak przy każdym plecaku, żeby go sobie ściągnąć tak, aby było Ci wygodnie :) Jeśli masz wątpliwości to 27mego września będę robił próbę 25km z buta i na plecach będzie właśnie ten plecak :)