ras23 Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 Półśrodek który jest montowany w nowych rowerach. Ja akurat zmieniłem hamulce i został mi taki adapter jako część zapasowa. A podkładki daje się pod łeb śruby i pomiędzy zacisk i adapter. Wtedy mamy możliwość regulacji ułożenia zacisku. Dając je pod samą śrubę, co Ci to da, bo nie bardzo rozumiem.
vdcmike Opublikowano 7 Lutego 2022 Opublikowano 7 Lutego 2022 Pomiedzy zacisk i adapter to już rzeźba. W nowych rowerach czasami dają.a czasami nie. Jak kupujesz nowe hamulce masz zwykłe, krótkie śruby i brak podkładek soczewkowych. Możesz sobie je dokupić w komplecie z dl. śrubami co oznacza, że to nie standard a opcja w razie potrzeby.
ras23 Opublikowano 9 Lutego 2022 Opublikowano 9 Lutego 2022 Kupiłem drugi adapter, bez zmian, pokusiłem się nawet o spiłowanie pilnikiem miejsc mocowania zacisku, jednak uzyskać odpowiedni kąt w przypadku Magury graniczy z cudem. Na górę dałem śrubę z podkładkami pływającymi żeby nie robić zbędnych naprężeń, w tym przypadku podkładki zdają egzamin. Nie chciałem dłubać przy ramie, bo tu już szkody nieodwracalne, ale cóż... Mocowanie miało jakieś dziwne wybrzuszenie, jakby spaw był zaraz pod otworem na śrubę, dokręcanie zacisku powodowało nierówne układanie się do ramy, powoli i z wyczuciem wyrównałem to pilnikiem i w końcu nie jest idealnie, ale udało mi się w końcu ustawić zacisk. Tak sobie myślę, że ten Parktool może być bardzo, bardzo pomocny, tylko cena sprowadza na ziemię Jeśli ktoś będzie miał podobny problem, polecam wszystko 20 razy obejrzeć i dokładnie przemyśleć sposób działania. Adapter kosztuje 30-40 zeta, rama trochę więcej. Rowery bardziej wyszukane - wiadomo jak jest z dostępnością, ja w normalnych warunkach bym reklamował, ale jak przyjechało 3 czy 5 sztuk na Polskę to nie ma tematu, bo były już sprzedane jak jeszcze stały w kanale sueskim Pozdro
FalconHeavy Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Sorry za odkop, ale wystarczy wyciąć z PCV czy innego plastiku mały klin i zablokować możliwość przesunięcia w danym kierunku.
Michal 81 M Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 Witam. Mam ten sam problem. Tylny zaciski jest nie do ustawiania. Żaden z dostępnych mechaników nie poradził sobie z tym problemem. Podczas dokręcania zacisk przechyla się w kierunku osi. Gdy jest lekko przykręcony jest w porządku. Pytanie, gdzie na Śląsku znajdę mechanika, który posiada sprzęt do planowania bazowania pod zacisk? Chodzi o ten z linku zamieszczonego kilka postów wyżej.
FalconHeavy Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 U mnie okazało się, że winna była poluzowana śruba trzymająca adapter
Michal 81 M Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 9 godzin temu, FalconHeavy napisał: U mnie okazało się, że winna była poluzowana śruba trzymająca adapter To już sprawdziłem. Adapter do zacisku jest i był dokręcony. Tak to wygląda. Zacisk kładzie w prawo za każdym razem jak jest dokręcany. Z tego co powiedział mi jedne z mechaników, ratunek to albo reklamowanie ramy albo znalezienie warsztatu gdzie splanują bazy pod adapter.
Rekomendowane odpowiedzi