Skocz do zawartości

[Wada fabryczna?] Zacisk zmienia położenie po dokręceniu

PenigroX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcąc nie chcąc za daleko...:-D Z własnego doświadczenia wiem,że często w serwisie pracują ludzie niekompetentni. Niestety.

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, PenigroX napisał:

Ktoś ma może jakiś pomysł czy coś da się z tym zrobić czy to może wada fabryczna? Od razu mówię, że to nie wina zacisku ponieważ został on wymieniony 

Zmień tarczę na jakąkolwiek z Shimano i zobacz czy jest poprawa. 

Opublikowano
7 godzin temu, PenigroX napisał:

Zacisk da się wyregulować jedynie przy niedokręconych śrubach wtedy nic nie ociera natomiast po dokręceniu automatycznie zmienia położenie.

Ja przy regulacji wpycham z dwóch stron paski 0.3 mm i dopiero wtedy przykręcam.
Jeśli mimo tego jest tendencja do odchyłu w jedną stronę to można by było wpychać np 0.25 mm z jednej a 0.35 z drugiej strony lub nawet 0.2 z jednej i 0.4 z drugiej.
Ja używam pasków ze szczelinomierza ale od biedy można by było wyciąć paski z puszki po napojach.

Ewentualnie przed przykręceniem może warto by było odtłuścić miejsce styku rama-zacisk by się mniej ślizgało.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ares napisał:

Zmień tarczę na jakąkolwiek z Shimano i zobacz czy jest poprawa. 

Tarcza była wymieniana wraz z zaciskiem i po krótkim czasie tarcza była znowu krzywa ponieważ przez tą wadę jak zacisk jest dokręcony tak jak powinien mocno napiera na tarcze przez co zawsze klocki zużywają się nierównomiernie . Da się to wyregulować jednakże jeżeli klocki są mniej więcej w połowie wyjechane. 

Edytowane przez PenigroX
Opublikowano

Tutaj nie ma żadnej filozofii skoro wyeliminowaliśmy parę rzeczy, trzeba sprawdzić:

-czy haki ramy są proste, jak tak to

-Czy klocki są równo starte,jeśli nie to wymienić na nowe - równe, a jeśli tak to:

-spróbować dać te podkładki pod zacisk i spróbować na zaciśniętej klamce dokręcić i patrzeć czy wszystko równo się dokręciło

Jak to nie pomoże to planowanie miejsca montażowego pod zacisk i wtedy musi pomóc. 

Opublikowano

Klocki wymieniłem ostatnio to w ogóle odpada 

Podkładki były w różnych kombinacjach też odpada przynajmniej jeżeli chodzi o te płaskie podkładki 

Dzwoniłem chyba do 10 serwisów w okolicy czy mają przyrząd do frezowania mocowania zacisku i w jednym tylko była taka możliwość ale jeżeli zacisk jest u góry a nie z boku tak jak w moim przypadku. 

Opublikowano

Hehe dobrze że chociaż 1 serwis miał takie dziadostwo :D Ale problem jest... albo sam podpiłujesz mocowanie zgodnie z tym co zacisk pokazuje w którą stronę ucieka albo by trzeba przejść na większą tarczę z tyłu wtedy adapter da się i jego bez problemu można pod szlifować.

Opublikowano

Idź no do sklepu rowerowego lub serwisu i kup sobie podkładki poziomujące pod śruby. Najprawdopodobniej dostaniesz razem z nowymi śrubami,bo musż ebyć nieco dłuższe.Możesz kupić w komplecie z adapterem. Temat zniknie jak błyskawica w burzę  :)

pobrane.jpg
Opublikowano (edytowane)

Niestety, ale miałem taki sam problem w szosówce przy mocowaniu flat mount i wymienili mi rower na nowy bo po dokręceniu śrub przemieszczało mi cały zacisk. Nie dało się ich palcami przytrzymać bo dokręcenie śruby ciągnęło wszystko. Można było ustawić zacisk jeżeli się nie dokręci śruby, ale to nie jest bezpieczne rozwiązanie.

Jedyne rozwiązanie do dokupienie tych podkładek pokazanych przez @Franz Mauer

Edytowane przez M.C
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, M.C napisał:

Niestety, ale miałem taki sam problem w szosówce przy mocowaniu flat mount i wymienili mi rower na nowy bo po dokręceniu śrub przemieszczało mi cały zacisk. Nie dało się ich palcami przytrzymać bo dokręcenie śruby ciągnęło wszystko. Można było ustawić zacisk jeżeli się nie dokręci śruby, ale to nie jest bezpieczne rozwiązanie.

Jedyne rozwiązanie do dokupienie tych podkładek pokazanych przez @Franz Mauer

Jeżeli chodzi o te podkładki płaskie to próbowałem po kilka w naprawdę różnych kombinacjach i tak wciąż to samo. Jedynie wchodzą w grę jakieś inne albo rzeczywiście adapter. To co próbować z tym adapterem ? Chociaż za bardzo nie widzę tego w jaki sposób to miałoby zmienić położenie tego zacisku 

Edytowane przez PenigroX
Opublikowano

@PenigroX płatka podkładka nic nie zmienia. Jak ją wsadzisz to po prostu zacisk odsuwa się od mocowania w ramie ale nadal jest krzywo.

1. Musisz próbować tych wybrzuszonych podkładek. Masz małą powierzchnię styku z jednej strony, poza tym jest opcja aby popracować  nad położeniem. 

2. Co do adaptera - możesz próbować wymienić na nowy. Jest opcja, że krzywy jest adapter a nie mocowanie w ramie. Nowy adapter pozwoli Ci wykluczyć problem z ramą lub go potwierdzić. 

3. Na szybko przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja. Zamiast piłować gniazdo na ramie możesz przyszlifować adapter. Sprawdź w którą stronę ucieka zacisk i potem spiłuj adapter tak by zniwelować ten efekt. Pewnie jak poluzujesz śruby i uda Ci się ustawić poprawnie zacisk względem tarczy to będzie tak, że na styku adapter i mocowania na ramie będzie mała szczelina. Ewentualne błędy przy piłowaniu nie będą zbyt kosztowne i sprowadzą się do kupna nowego adaptera a to się da przeżyć (koszt na poziomie 30 zł). 

Jak  o mnie chodzi to ja bym walczył z opcją 3. Pilnik lub papier ścierny i małym krokami szlifować adapter tak by jego krzywizna z krzywizną mocowania na ramie się zniwelowała. 

Opublikowano

Dokładnie, te wybrzuszone podkładki robią robotę. Za czasów mojego Gianta Roam (sprzedany 2 tygodnie temu), te podkładki nawet pod dziwnym kątem się ustawiały ale zawsze zacisk idealnie ustawiony i o to właśnie w nich chodzi.

Opublikowano

Tak to wygląda nie wiem czy nazywacie adapterem to co na zdjęciu (czyli część ramy) czy uważacie że mam adapter bo się pogubiłem 

IMG_20190329_174632_HDR.jpg
Opublikowano

Nie, nie masz adaptera. Zacisk montowany bezpośrednio do ramy.

Opublikowano
1 minutę temu, peezett napisał:

Nie, nie masz adaptera. Zacisk montowany bezpośrednio do ramy.

No właśnie

Opublikowano (edytowane)

Nie ma adaptera. Więc zacznij od podkładem z wybrzuszeniem. Jak to nie pomoże to pozostaje piłowanie tych "kostek" w ramie. 

Edytowane przez eathan
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Adapter jakby dał to i tak by trzeba go podszlifować skoro krzywe są mocowania względem osi koła, Podkładki to sensowne rozwiązanie nie mniej wyżej będzie zacisk przez co klocki będą nierówno ścierane. Moim zdaniem albo podpiłujesz miejsce montażowe zacisku albo dasz 180 mm tarczę i adapter podpiłujesz o taki: shimano-adapter-pm-pm-180mm-sm-ma-f180p-p.thumb.jpg.61cd4f0e656d5385128d142039b937f5.jpg

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Kruk napisał:

Adapter jakby dał to i tak by trzeba go podszlifować skoro krzywe są mocowania względem osi koła, Podkładki to sensowne rozwiązanie nie mniej wyżej będzie zacisk przez co klocki będą nierówno ścierane. Moim zdaniem albo podpiłujesz miejsce montażowe zacisku albo dasz 180 mm tarczę i adapter podpiłujesz o taki: shimano-adapter-pm-pm-180mm-sm-ma-f180p-p.thumb.jpg.61cd4f0e656d5385128d142039b937f5.jpg

Klocki bez tego są nierówno ścierane ; p Coś jeszcze pokombinuje ale coraz mniej mam na to ochotę. Nie jest to na tyle uciążliwe, że nie da się jeździć jednakże zmniejsza to o jakiś  % kręcenie się koła. 

Edytowane przez PenigroX
Opublikowano (edytowane)

Niestety podkładki wybrzuszone również nic nie dały więc wątpię aby adapter coś dał no trudno chyba będę musiał z tym żyć. Nieważne ile podkładek i jakie po prostu w momencie dokręcenia tak aby był stabilny automatycznie zacisk idzie w 2 stronę 

Edytowane przez PenigroX
Opublikowano (edytowane)

Chodzi o to żeby adapter spiłować kolego. Stąd ten plan.

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano
2 godziny temu, PenigroX napisał:

Niestety podkładki wybrzuszone również nic nie dały więc wątpię aby adapter coś dał no trudno chyba będę musiał z tym żyć. Nieważne ile podkładek i jakie po prostu w momencie dokręcenia tak aby był stabilny automatycznie zacisk idzie w 2 stronę 

Zacisk na otwory dość szerokie by można było regulować położenie. Wytnij z puszki po piwie arkusz a potem wycinaj małe kawałki i wpychaj w te otwory aż zapchasz tak, że przy skręceniu już się nie przesuną. Jak nie blaszki to wepchnij tam coś innego.

Opublikowano

Szkoda że nie mieszkasz blisko bo bym Ci to zrobił ...

Opublikowano
36 minut temu, Motke napisał:

Zacisk na otwory dość szerokie by można było regulować położenie. Wytnij z puszki po piwie arkusz a potem wycinaj małe kawałki i wpychaj w te otwory aż zapchasz tak, że przy skręceniu już się nie przesuną. Jak nie blaszki to wepchnij tam coś innego.

Popróbuje ale obawiam się że to i tak nic nie da

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Hej. Podbiję temat bo mnie spotkało to samo, na pierwszy rzut oka jedno z dwóch mocowań adaptera (mocowania zacisku) jest pod kątem, co powoduje podczas już ostatecznego dokręcenia zacisku jego odchylenie od osi, czyli dokręcam a zacisk się delikatnie przechyla na zewnątrz. Jakie rozwiązanie zastosowałem? Miałem jakiś stary adapter, z takimi właśnie podkładkami, chyba nikt nie wspomniał, że sam zacisk jest niższy od standardowego o właśnie ten zestaw podkładek, a konkretnie o 2 które idą pod, dwie idą na górę i oczywiście odpowiednio długa śruba. Po zastosowaniu takiego adaptera ustawienie zacisku zajęło mi 2 min, a powiem ze mam Magury i nie jest to takie hop siup. Miałem użyć pilnika, ale może to być pół dnia zabawy bo bez jakiegoś profesjonalnego narzędzia, może być trudne wyprowadzenie odpowiedniego kąta. Kupno nowego, ryzyk fizyk i kolejne 40 zeta. U mnie ten adapter uratował sytuację, dzięki za podpowiedzi i oczywiście polecam. Pozdro 

Edytowane przez ras23
Opublikowano

Podkładki soczewkowe (bo zapewne o nich piszesz) stosuje się bezpośrednio pod łeb śrub mocujących zacisk. Dla mnie osobiście to półśrodeki wolę mieć prosty adapter/słupki montażowe widelca.