szarik_102 Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 Planuję zmienić części w napędzie, tak by uzyskać trochę lżejsze przełożenia. Obecnie posiadam korbę 53-39 i kasetę 28-11. Co pozwoli odczuć mi większą różnicę: wymiana korby np. na kompaktową, czy wymiana kasety np. na 34-11? Liczę się też z wymianą przerzutki tylnej na większą pojemnościowo. Jakie rozwiązanie byłoby najbardziej optymalne i rozsądne?
janek69 Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 59 minut temu, szarik_102 napisał: Planuję zmienić części w napędzie, tak by uzyskać trochę lżejsze przełożenia. Obecnie posiadam korbę 53-39 i kasetę 28-11. Co pozwoli odczuć mi większą różnicę: wymiana korby np. na kompaktową, czy wymiana kasety np. na 34-11? Liczę się też z wymianą przerzutki tylnej na większą pojemnościowo. Jakie rozwiązanie byłoby najbardziej optymalne i rozsądne? IMO, tanie i szybciej i lepiej będzie wymienić kasetę
Stryjek Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, szarik_102 napisał: Planuję zmienić części w napędzie, tak by uzyskać trochę lżejsze przełożenia. Obecnie posiadam korbę 53-39 i kasetę 28-11. Co pozwoli odczuć mi większą różnicę: wymiana korby np. na kompaktową, czy wymiana kasety np. na 34-11? Liczę się też z wymianą przerzutki tylnej na większą pojemnościowo. Jakie rozwiązanie byłoby najbardziej optymalne i rozsądne? Może zmień sam blat w korbie i do tego kasetę Przy podmianie tarcz ważne jest kupno tarczy z odpowiednim rozstawem śrub.. dla korb kompaktowych jest to często 110, dla zwykłych 130 - na to jedynie zwróć uwagę.. Sprawdź jak to jest u Ciebie, jeśli jest jak myślę to potrzebujesz coś takiego, o ile masz tarcze mocowane na 5 śrub. https://rowerplus.pl/tarcze-na-5-srub/4422-stronglight-tarcza-mechanizmu-korbowego-shimano-bcd-130-mm.html?s=0 Edytowane 15 Marca 2019 przez Stryjek
leejoonidas Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) Najtańszym rozwiązaniem będzie wymiana kasety na 34-11, lecz takie rozwiązanie ma swoje wady gdyż przy tak dużym rozstawie ilości zębów pomiędzy najmniejszą a największą zębatką będą występowały dziury kadencyjne pomiędzy zębatkami w środku kasety, im ciaśniej zestopniowana kaseta tym płynniej i przyjemniej przechodzi się z jednej zębatki na drugą. Droższym lecz moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest wstawić korbę trzyrzędową o stopniowaniu 50-39-30, dzięki temu uzyskasz większą ilość kombinacji przełożeń i będziesz mógł najbardziej optymalnie dopasować obciążenie do swoich potrzeb. Najlepiej kupić korbę o BCD 130/74, dzięki temu bardzo tanio można dokupić do takiej korby zębatki o różnych ilościach zębów i dzięki temu stworzyć własną kombinację stopniowania zębatek korby. Taką trzyrzędową korbę możesz również przerobić na dwurzędową zdejmując jedną z zębatek, zazwyczaj jest to najmniejsza lub największa zębatka. Edytowane 15 Marca 2019 przez leejoonidas 1
przemkolar Opublikowano 16 Marca 2019 Opublikowano 16 Marca 2019 Korbę zmień, a właściwie możesz same blaty korby. Na 53-39 jeżdżą prosi. Proponuję zestaw 52-36. Dużo też zależy po jakim terenie jeździsz. Mieszkasz na południu? W górach? Jeździsz po wyżynach i hopkach? Czy może twoja okolica jest płaska jak stół?
SzpiceR Opublikowano 16 Marca 2019 Opublikowano 16 Marca 2019 Zmiana na 52-36 to bezsens. Biorąc pod uwagę, że szosą jeździ się głównie na blacie to różnica między 52 a 53 będzie praktycznie żadna. Ogólnie, jak już ktoś wspomniał lepiej, choć pewnie drożej będzie wymienić korbę. Kasety 11-32 czy 11-34 mają spore dziury w stopniowaniu. Do jakiegoś gravela w teren spoko ale do szosy już niekoniecznie. Odpal sobie kalkulator przełożeń i policz co będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednie biorąc pod uwagę osiągane prędkości,50-34 czy coraz popularniejsze 50-36
szarik_102 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Opublikowano 18 Marca 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z tego co widzę opinii jest prawie tyle co komentarzy:) + janek69: Mam przerzutkę Dura Ace 7800 z krótkim wózkiem a ona (przynajmniej teoretycznie) maksymalnie obsługuje 29 zębów. Wspomniałem, że liczę się z wymianą przerzutki, ale tu pojawia się kolejny problem, o którym mówili: +leejoonidas i +SzpiceR a mianowicie dziury w stopniowaniu (o tym nie wiedziałem). +Stryjek: Korbę również mam Dura Ace 7800 z BCD 130 mm na 5 śrub. Wiem, że to dość przestarzały model i coraz trudniej dobrać zębatki do takiej korby. Załóżmy, że takowe znajdę, co sądzicie o produktach Stronglight, Rotor, FSA. Czy ich jakość jest porównywalna z Shimano, lepsza czy gorsza? +leejoonidas: Dziękuję Ci za Twoją opinię, ale razem z korbą musiałbym wymienić klamkomanetkę a to wiąże się i z kosztami i z dość pracochłonną podmianką (wymiana owijki, linek). Ciekawe rozwiązanie, ale jak dla mnie za dużo zachodu. Im prostsze i szybsze rozwiązanie tym lepsze. Po przemyśleniu tematu i wzięciu pod uwagę Waszych opinii najbardziej skłaniam się ku wymianie korby na kompaktową. Znacie może jakąś godną polecenia z zębatkami 50-34, może 50-36? (może być nawet starszy model, ponieważ szukam koloru srebrnego - pasuje mi do roweru:)). Dodaję zdjęcie mojej maszyny. Sorki, że nie od strony napędowej. Tylko takie miałem na dysku.
SzpiceR Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 1 godzinę temu, szarik_102 napisał: Po przemyśleniu tematu i wzięciu pod uwagę Waszych opinii najbardziej skłaniam się ku wymianie korby na kompaktową. Znacie może jakąś godną polecenia z zębatkami 50-34, może 50-36? Kup to, co będzie w lepszej kasie. Osobiście szukałbym używki z jakimś względnie niskim przebiegiem. W listopadzie/grudniu udało mi się dorwać tiagrę 4650 za 115 plnów z pedałami.
Arek_zh Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Witam, Podepne sie do pytania. Pomimo 3-rzedowej korby w gorach moje nogi i kolana odmawiaja wspolpracy. Obecna konfiguracja to: KORBA Shimano R563 50-39-30, Kaseta Shimano CS-4600-10 11-25, przerzutka tyl Shimano Ultegra GS. Niestety "najlzejsza" Ultegra to 12-30 i chyba mi wiele nie pomoze ale z tego co widze jest TIAGRA 11-34. Z jakimi komplikacjami musialbym sie liczyc instalujac taka Tiagre ? Z gory dziekuje za odp.
Nemrod Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Dochodzi regulacja tylnej przerzutki ( odsunięcie od kasety ) i wymiana łańcucha bo stary będzie za krótki.
GTR Opublikowano 27 Grudnia 2020 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Witam.Czy takie zestawienie w szosie będzie odpowiednie? Korba 52/36,kaseta 11/25 ?
nctrns Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 @GTR do szybkiej jazdy po płaskim - tak.
mareq Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 13 godzin temu, GTR napisał: Witam.Czy takie zestawienie w szosie będzie odpowiednie? Korba 52/36,kaseta 11/25 ? Po pierwsze na jaki teren a po drugie jaki masz staż na rowerze?
pinok Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 A jakie ma znaczenie staż na rowerze dla przełożeń? Pytam bo jeżdżę rowerem 30 lat ale takich jak powyżej bym nie założył.
mareq Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Twardych nie polecę nowicjuszowi. Jak ktoś jeździ dłużej i ambitniej a do tego na płaskim to czemu nie?
Chrismel Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Kwestię przełożeń ładnie podsumował kolega w tym poście: https://forum.szajbajk.pl/topic/25166-zębatki-11-i-12/ Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Chrismel
mareq Opublikowano 28 Grudnia 2020 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Mi się często zdarza używać 50x11 dokręcając na zjazdach. Pomaga w tym aby się nie wychłodzić przy zjazdach.
Dziaku Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 20 godzin temu, mareq napisał: Mi się często zdarza używać 50x11 dokręcając na zjazdach. Pomaga w tym aby się nie wychłodzić przy zjazdach. Z punktu wychładzania to pewnie masz racje, z punktu prędkości to przy takim zjeździe to już chyba lepiej przestać pedałować i poskładać się max aero
mareq Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ja się nie składam, ja hamuję. Psychika nie wytrzymuje .
Rekomendowane odpowiedzi