Skocz do zawartości

Zywotnosc lancucha

Dariuszcz12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dawna jest wiele opinii odnośnie tego, czy należy nowy łańcuch pozbawiać oryginalnego smaru, czy nie. A prawda jest taka że żaden producent nie wskazuje takiej konieczności, poza wytarciem suchą szmatką zewnętrznej części łańcucha. Wystarczy poczytać instrukcje serwisowe. Serwisanci KMC wręcz doradzają płukanie łańcucha w rozpuszczalnikach,co jak twierdzą, może doprowadzić do pękania łańcuchów. 

Ale każdy ma swoją mądrość... 

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2019 o 21:16, Franz Mauer napisał:

@kaido2 Rozwodzisz się na napędzie 9rz,a mało kogo on interesuje w tym poście 😁

Poza tym z łańcuchami mam zgoła inne doświadczenia niż Ty. Może powinieneś poćwiczyć prawidłową obsługę zmieniarki?

Nie mam więcej pytań, ale przeczytaj jeszcze raz powolutku to co napisałem. A pisze cały czas na temat łańcuchów ;)

Tak do kasety 8s możesz założyć łańcuch 9/10 i 11s

Wydaje mi się , że powinni poćwiczyć ci co się z tą obsługą brandzlują. No sorry,  to że na niektórych nie da się patrzeć to jeszcze małe miki, ale zdziwko w temacie " co się porobiło  na podjeździe" wiele wyjaśnia.

1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Wystarczy poczytać instrukcje serwisowe. Serwisanci KMC wręcz doradzają płukanie łańcucha w rozpuszczalnikach,co jak twierdzą, może doprowadzić do pękania łańcuchów.  

Ale każdy ma swoją mądrość... 

No mundrość.

Ale to zdanie " Serwisanci KMC...." przecież to się kupy nie trzyma.

Stop stali w zależności od składu i zawartości procentowej zachowuje się różnie natomiast nigdy nie pęknie na wskutek działania rozpuszczalnika nawet agresywnego nitro. Na wskutek działania kwasu choćby 10% roztworu solnego ( tak podaje dla przykładu bo można użyć innego) po czasie na pewno, ale dotyczy to parszywych stopów z dużą zawartością żelaza.

Natomiast każdy pęknie na wskutek zmęczenia materiału, jednak zależy to tylko i wyłącznie od stopu, Wysokowęglowa z uwagi na to że jest krucha pęknie bardzo szybko, średniowęglowa z której już wykonuje się ogniwa, tuleje, a także i sworznie  wymaga kilkukrotnego przekroczenia kąta zgięcia zanim strzeli.

W dniu 6.03.2019 o 22:29, Dariuszcz12 napisał:

Podalem przyklad lancucha , bo slyszalem ze im wyzsza grupa np. 105r7000 albo ultegra r8000 tym np. lancuch ale tez i  np. zebatki kasety sa ciensze, a tym samym szybciej sie zuzyja niz w/w komponenty w clarisie r2000, nawet jezeli dbamy wlasciwie itp itd. 

Czyli lzejszy naped, lepsza kultura pracy ale szybsze zuzycie niz grubszy?

Szybciej się zużyje wolnobieg, czy obecna kaseta 7s, jak 8s, czy cieńsza 9s i jeszcze "cieńsza" 10 i 11s.

Wszystko jest kwestią użytych materiałów.

W łańcuchach pod wyższe grupy węższa jest tylko rolka.

W dniu 6.03.2019 o 22:29, Dariuszcz12 napisał:

Teoretycznie w napędzie Claris żywotnośc łańcucha powinna być taka sama jak w 105

Nie, bo jest robiony z bele czego, tak jak pisałem taki 8-mio rzędowy łańcuch starcza mi na 600 km, natomiast , 9-kowy CN-HG53 na minimum 3 kafle.

Żeby mówić o jakiejś porównywalności jeżeli chodzi o wytrzymałość na zużycie, to musiałby być to CN-HG40 z produkcji z końca lat 90-tych.

Opublikowano
9 godzin temu, kaido2 napisał:

No mundrość.

Ale to zdanie " Serwisanci KMC...." przecież to się kupy nie trzyma

To nie mądrość to logika. 

Czy się kupy nie trzyma...? Nie wiem. Przeczytane na stronie producenta. Rozumiem, że temat badania wpływu środków chemicznych na łańcuch rowerowy masz opanowany? Jeśli tak to gratuluję. Taka wiedza jest cenna. Moja wiedza ogranicza się do używania łańcucha do napędu na którym jeżdżę i dbania, aby on jak i napęd posłużył jak najdłużej 😁

Opublikowano

Mam opanowany. Nazwijmy to tak, że to wszystko dzięki zawodowi który wykonuję ( a więc materiałoznastwo, no muszę mieć opanowane), a także doświadczeniu nabytemu na rowerze przez 130 tyś km w ciągu 4-ch lat w różnych warunkach i na różnych rowerach,mechanika rowerowa na prawde nie jest mi obca. Nie bez powodu też jestem  jak to określają w klubie testerem sprzętu.

Tak że jak widzisz mogę się z wielu rzeczy po prostu śmiać.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam temat: napędy 10rz. Spotkałem się z twierdzeniem w serwisie, że w napędach 10 rzędowych łańcuchy shimano są dużo trwalsze niż kmc a nawet sram. Powiało mi herezją, ale chciałbym się upewnić, że serwisant jest w błędzie. Czy wydając tyle samo na shimano, kmc czy sram najtrwalszy będzie shimano czy nie. 

Opublikowano

Wszystko zależy od modeli,ale generalnie jest to prawdą.

16 minut temu, ttommy70 napisał:

Czy wydając tyle samo na shimano, kmc czy sram najtrwalszy będzie shimano czy nie. 

To się tyczy nie tylko łańcuchów,ale np. Całe  napędy, czy heble ;).

Moim zdaniem,topowe Shimano może być o połowę tańsze od topowego Sram, a być dużo lepsze

Opublikowano

U mnie w przełaju łańcuchy shimano rozciągają się szybcieh niż kmc. Ale za to ciszej pracują.

Ogólnie co do mtb się nie wypowiem bo się nie znam. Ale w szosie zarówno heble hydrauliczne jak i szczękowe zdecydowanie shimano. Z wyjątkiem Avidów 7 które nie dawały szans mechanicznym tarczą shimano.

Co do kultury pracy i głośności  napędów to shimano sporo za sramem jak i campą.

Opublikowano

To tak wszystko zależy że co specjalista czy serwisant to inaczej mówi. 

Jakby przeprowadzić taki wiarygodny test na 100 czy 1000 kolarzy z danym napędem i łańcuchem  to ile kasy by w to poszło i kto by to sponsorował.

Dlatego wszystko zależy od warunków, stylu jazdy, serwisowania.