Huberto20 Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Dzięki, ja mam deore m615 z przodu z żywicznymi, a z tylu tektro m285 też z żywicznymi. I szukam jakiegoś hebla taniego do 150 Ale na razie ten tyl wystarcza bo i tak większość hamowania u mnie to przód.
Ares Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 W dniu 4.11.2019 o 19:28, Wojtek O. napisał: Tarczówki zyskały popularnośc bo trudniej je upaprać i jak sie pokrzywi obręcz to nie biją, a nie dlatego że są silniejsze. Jednak mam w trekingu Vki powiedział bym średnie i do tego dobre klocki. No i jak jade z synem to taki zestaw ~120 Kg na szerokim kapciu juz zblokowałem oba koła na asfalcie. W MTB mam bardzo fajne M675 które mnie cieszą, ale nie sądze by przy tarczy 160mm dało sie to zrobić. W sumie nie pamiętam bym na asfalcie zablokował przednie koło, a miałem już awaryjne hamowania, chyba że to już pewne doświadczenie i to jak te hamulce reagują i dają odpowiedź. Moją pasją jest jazda po górach. Przeszedłem wszystkie szczeble od Canti/V-ki/ hydraulikę i najistotniejsza kwestia to modulacja. Dawniej często przerywałem zjazd bo nie czułem palców. Hydraulika zupełnie odmieniła ten temat. Reszta to dodatek o to co wymieniłem to podstawa. A czy nie są silniejsze. Technologia poszła tak do przodu, że obecnie w xco nie było by możliwości skutecznego hamowania hamulcami szczękowymi. O dyscyplinach okołograwitacyjnych to już nawet nie wspominam. 1
Huberto20 Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Też racja. Modulacja w shimano nie każdemu odpowiada ale według mnie jest fajna Hej, wie ktoś może co to za hamulce m555? Bo nigdzie nie mogę ich znaleźć. Ile są warte używane? Dobre są wogule?
polmaj Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 16 minut temu, Huberto20 napisał: Dzięki, ja mam deore m615 z przodu z żywicznymi, a z tylu tektro m285 też z żywicznymi. I szukam jakiegoś hebla taniego do 150 Ale na razie ten tyl wystarcza bo i tak większość hamowania u mnie to przód. https://allegro.pl/oferta/hamulec-tarczowy-shimano-mt501-mt500-deore-przod-8570622190 Spróbuj tego jeśli możesz tyle przekroczyć budżet , będziesz zadowolony
polmaj Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Źle ci podlinkowalem tu masz tył 😄 https://allegro.pl/oferta/hamulec-tarcz-shimano-tyl-mt500-1700mm-deore-8567105639
Gość Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 Moim skromnym zdaniem,fenomen tych hamulców,jest to,że są na zwykły przewód, a nie bonjo jak w SLX(i wyżej) Mam banjo w shimano zee i nie narzekam nic się nie dzieje nie wiem co jest w tym złegoPod drugie koszt końcówek to jakieś 25 zł więc majątku też nie kosztująTak na prawdę do tego stopnia nic się nie dzieje ze zapomniałem że mam hamulce
Accent_Szaj Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 @piter614 źle mnie zrozumiałeś . Sam mam Bonjo i również uważam je za lepsze od zwykłego przewodu. Chodziło mi o to,że przy mniejszych kosztach(nie trzeba wymieniać klamek i przewodów) można mieć bardzo dobre zaciski
Matiladek Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Czy hamulce shimano deore m6000 i klocki metaliczne będą się nadawały do katowanka w downhillu? Ps. Mam tarcze slx 180mm Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Matiladek
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Nie. A dłużej to po prostu zagotujesz układ lub zacisk padnie. Do DH są albo ZEE albo Saintyjak idzie o shimano.
Matiladek Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Proszę pomóżcie szybko przed chwilą odpowietrzalem hamulce i ta śruba od zacisku tak jakby nie może się wkręcić albo jest wyjechany gwint
Accent_Szaj Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Pierwsze,to nie panikuj Która śruba? Od odpowietrzania?Czy od mocowania zacisku? Jak od odpowietrzania,to sprawdź czy za małego/dużego klucza nie użyłeś,ew wykręć ją całą i zobacz,czy nie zerwałeś gwintu.Szczerze wątpię,że to zrobiłeś.
Matiladek Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Jest dobrze zamieniłem śrubę od drugiej klamki i wszystko działa ale i tak dokrecalem z wyczuciem Jak dokrecalem to nie czułem oporu
Kruk Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Tych śrub się nie dokręca na chama, do oporu i tylko trochę dociągnać.
Matiladek Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Ja wiem i właśnie dokrecalem z wyczuciem
Rekomendowane odpowiedzi