Skocz do zawartości

On-One Inbred 29er, 2016 - Żelaźniak :)

homzal

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli myślisz w ogóle o Unicie (niekoniecznie w kolorze raw steel) to moim zdaniem ostatni dzwonek. Kona zaczęła produkować Unita jako mini fat bike na 27,5 calowych kołach.... :(:(

A sam SS - jeżdżę w ten sposób od 11 lat. Tereny Wielkopolski. Nie mam problemu. Jest nieco inna technika jazdy, ale często podjeżdżam szybciej niż ludzie na typowych MTB. Rower z takim napędem paradoksalnie mniej męczy, jednocześnie jest bezawaryjny i tani w eksploatacji. Na przełożeniu 2:1 łatwo się startuje i jeździ bardzo przyjemnie ;) Na asfalcie chciałoby się pojechać szybciej, ale 22 km/h śmiało można utrzymywać nie dostając kręćka w kolanach ;) 

Amortyzacja - duże koło, 2.2 opona, chwyty ESI extra grube, ugięte łokcie... jak na razie nie myślę o amortyzatorze. 

ps. w Konie jak wiesz są BB7, co prawda nie miałem nigdy 5, ale jestem z nich zadowolony. Czytałem porównania między Twoimi i wszyscy widzą różnicę na korzyść BB7. 

Witam, dawno nie widziałem takiego "chucherka" (w sensie fi rurek) a wygląda zacnie

Przy zabezpieczaniu antykorozyjnym wewnątrz użyj środków na bazie wosku np Cavity WAX z Troton'a lub Novol'a - są w spraju i na pistolet

Do podkładu i  lakierowania rama powinna być zmatowiona - szkiełkowanie lub śrutowanie da odpowiednie przygotowanie aby trzymał się lakier

Przed malowaniem - dobry podkład epoksydowy (z racji grubości warstwy będzie dobra ochrona antykorozyjna), potem lakier jaki wybierzesz - możesz jedno warstwowo akrylami (w połysku, półmacie, macie) ale wybieraj akryle takie dla ciężarówek, albo dwu lub trzy warstwowo z finiszem lakierem bezbarwnym (też wybierzesz sobie czy będzie to połysk czy mat) 

Nie wiem czy znajdziesz zakład od malowania proszkowego - takie wykończenia są bardzo trwałe.

PS nie maluj sprajami - takie lakiery nie mają utwardzaczy i nie są chemicznie związane - są niestety dość miękkie i łatwo poddają się zmyciu przez nitro

Pzdr

Witek

Edytowane przez WitoGda
literówka ;-)
  • Lubię to! 1

jak lakier to już lepiej dać do malowania proszkowego jak bawienie się w lakiery akrylowe nakładane pistoletem, ja mam cały motorower polakierowany lakierem proszkowym i nie zamieniłbym się na zwykły lakier akrylowy z pistoletu.

2 godziny temu, Marwerick napisał:

jak lakier to już lepiej dać do malowania proszkowego jak bawienie się w lakiery akrylowe nakładane pistoletem, ja mam cały motorower polakierowany lakierem proszkowym i nie zamieniłbym się na zwykły lakier akrylowy z pistoletu.

Oczywiście że lepiej ;-)

Dlatego pisałem aby nie lakierować sprajami - te lakiery są tylko na rozpuszczalnikach, który są nośnikiem i musi odparować 

Lakierowanie proszkowe daje twardą zeszkloną powierzchnię, dzięki temu że w piecu proszek się rozpuści i rozpłynie a potem zestali

Problemy to gama kolorów - jest ograniczona i to mocno bo lakiernie proszkowe głownie robią kolory solidowe (czyt. jednobarwne), nie zrobią lakieru perłowego, wybiórcze kolory metaliczne, i technologia czyli potrzebne urządzenia do położenia proszku a potem jego wypalenia

Obecne lakiery (za farby ;-) to lakiernik pogoni do malarza pokojowego) są dwu komponentowe - dodaje się utwardzacza do chemicznego związania i utwardzenia. Kolor kryje się bezbarwnym lakierem (z dodanym utwardzaczem) aby zabezpieczyć warstwę pod spodem.

Sztuką są lakiery 3 warstwowe - spód to wybrany podstawowy kolor, 2-ga warstwa to podbarwiony lakier bezbarwny i na wierzchu lakier bezbarwny (klarem zwany ;-) )

A czysta wypolerowana stal słabo przyjmie lakierowanie bo ma słabą przyczepność - świetnie wygląda tylko jest to bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia, można to poprawić poprzez dodatki podnoszące adhezję lub stosowanie bezbarwnych podkładów, jednak są to produkty mocno specjalistyczne

Pzdr

Witek.

PS W kwestii typów chemii lakierów jest duuuży wybór" czy będzie to akrylowy, poliuretanowy, epoksydowy - należy tylko unikać lakierów syntetycznych, alkidowych których się nie utwardza a wysychają samoistnie do końca swojego żywota ;-) 

Edytowane przez WitoGda
O chemii ;-)
  • Lubię to! 1

No i PKP - oby lakier przez duże L trzymał się i świecił - po uzbrojeniu będzie modelką na wybiegu ;-)

PS Kolor chyba im się zmienił bo aluminium (czyli metaliczne ziarna) rozjaśniły podstawowy pigment - tak czy owak wygląda bardzo OK

PS PS Zapytaj się czy spisali recepturę na wszelki wypadek uzupełniających lakierowań np innych elementów

PS PS PS Czekam na finałowy pokaz ;-)

• Lubię to! 1

Napaliłem się na tą ramkę jak szczerbaty na suchary. Dodatkowo trwa promocja na kolor pomarańczowy. Za 150 funtów + 20 wysyłka można ją wyrwać. 

Jestem bardzo wdzięczny za informację o rdzy. Jest to dla mnie skuteczny hamulec przed kliknięciem "do koszyka". 

Zakładam używanie roweru w deszcze i śniegi - rdza to ostatnia rzecz jaką bym sobie życzył na ramie.

Ile kosztowało pomalowanie ramy w profesjonalnym zakładzie?

.