Skocz do zawartości

Ciągle urywające się haki przerzutek. Jakiś patent?

Weedzior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Ares napisał:

Kolego rower masz jaki masz i jest to full. Wprawdzie z ułomnym zawieszeniem ale jednak rama pracuje. Innymi słowy sama przerzutka jak i hak, łańcuch w zależności od stopnia ugięcia jak i pozycji łańcucha na zębatkach poddawana jest działaniu zmiennych sił. Dlatego na przykład nie jężdzi się w takim napędzie w kombinacji 3x1. Dlatego podejżewam zbyt krótki łańcuch lub nie odpowiednie położenie biegów i jak faktycznie za bardzo walniesz i rama się ugnie to kończy się tak a nie inaczej. 

A moge cos zrobic (niezależnie od hajsu) zeby tak sie nie działo ? XD są moze takie możliwości ?

Opublikowano

Zmień napęd może na 1 na... Wtedy nie będzie może takich napięć. 

Co do RR ja już widziałem jak dzieciak może 14/15 letni sobie prawie zęby wybił bo skakał na rampach w skate parku i się rama złożyła. Ja do Decathlonu mam wielkie wonty bo źle opisują swoje rowery i przez co rodzice czy młodzi kupują sobie takie rowery i użytkują niezgodnie z przeznaczeniem bo przecież producent pozwolił albo nie zakazał to można rypać hopy po 3 metry. Rower na takie wyczyny musi kosztować moim zdaniem co najmniej 4 tysiące albo być dobrą używką.

Opublikowano

Na hak działają jakieś siły co go urywają. Być może skaczesz ze zbyt naciągniętym łańcuchem. Tak sobie gdybam. Nie wiem bo przy tym nikt poza Tobą nie był. Spróbuj robić to co robisz ze środkowej zębatki korby a nawet tej najmniejszej. Spróbuj dać dłuższy łańcuch o 2/3 ogniwa. Może też być faktycznie winny hak zrobiony z gównolitu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jak masz jakiegoś ogarniętego ślusarza w okolicy to wykręć ten hak idz do niego i niech Ci dorobi ze stali. To prosta nie skomplikowana konstrukcja. Wzmocnić ją jako dorobioną ze stali można w ten sposób, że podgrzewasz na paliku gazowym do czerwoności i zaraz pod kran z zimną wodą. Tak kilka razy. Piszę Ci tak jak ja bym zrobił za młodu z tego typu rowerem, kłopotem i ojcem ślusarzem. 

Opublikowano
19 minut temu, Ares napisał:

Na hak działają jakieś siły co go urywają. Być może skaczesz ze zbyt naciągniętym łańcuchem. Tak sobie gdybam. Nie wiem bo przy tym nikt poza Tobą nie był. Spróbuj robić to co robisz ze środkowej zębatki korby a nawet tej najmniejszej. Spróbuj dać dłuższy łańcuch o 2/3 ogniwa. Może też być faktycznie winny hak zrobiony z gównolitu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jak masz jakiegoś ogarniętego ślusarza w okolicy to wykręć ten hak idz do niego i niech Ci dorobi ze stali. To prosta nie skomplikowana konstrukcja. Wzmocnić ją jako dorobioną ze stali można w ten sposób, że podgrzewasz na paliku gazowym do czerwoności i zaraz pod kran z zimną wodą. Tak kilka razy. Piszę Ci tak jak ja bym zrobił za młodu z tego typu rowerem, kłopotem i ojcem ślusarzem. 

Dzięki mordeczko za pomoc dałes mi teraz dóżo do rozkminiania XD 

Opublikowano (edytowane)

Przerzutka z tak długim wózkiem nie nadaje się do skakania na rowerze, przy każdym uderzeniu kołem o ziemię przerzutka rozkłada się i składa w ułamku sekundy jak scyzoryk i to z bardzo dużym impetem, porady typu dołóż dwa ogniwa łańcucha lub że masz za krótki łańcuch tylko pogorszą sytuację.

Jedyne sensowne rozwiązanie jakie tu padło to wstawienie przerzutki z krótkim wózkiem tak jak to jest w rowerach szosowych, oraz skrócenie łańcucha możliwie jak najbardziej aby sprężyny w przerzutce były mocno naciągnięte i aby przeciwdziałały siłą które powstają w trakcie gwałtownego uderzenia kołem o glebę, ale niestety wiąże się to z rezygnacją z największej zębatki z przodu. Innym rozwiązaniem jest wstawienie przerzutki ze sprzęgłem tak jak to jest w Shimano deore, slx, xt... ale że jest to prawdopodobnie napęd 8 speed to wątpię że znajdziesz taką przerzutkę, lub można znaleźć taką przerzutkę która ma mega mocną sprężynę naciągającą wózek oraz ramię mocujące przerzutkę do haka. 

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Tylko jak wstawi przerzutkę ze sprzęgłem to cały napęd do zmiany bo tylko powyżej 10 rzędów są przerzutki ze sprzęgłem :D  także noo.... Już faktycznie lepiej zmienić napęd na coś z 1 na czy 2 na wtedy będzie na pewno lepiej i przerzutkę z krótszym wózkiem.  Nie mniej to i tak dalej rower nie do enduro tylko Trailu jak już. 

Opublikowano
13 godzin temu, Kruk napisał:

Ja do Decathlonu mam wielkie wonty bo źle opisują swoje rowery i przez co rodzice czy młodzi kupują sobie takie rowery i użytkują niezgodnie z przeznaczeniem bo przecież producent pozwolił albo nie zakazał to można rypać hopy po 3 metry. 

Na stronie Decathlonu jest zapis "Ograniczenia w użytkowaniu" i tam przy rowerze tego typu widnieje informacja "Nieodpowiedni do MTB XC, All Mountain, Enduro, BMX". Przykład:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-520-s-275-id_8378294.html

A że ludzie kupują oczami i ceną, to osobna kwestia.

Opublikowano

Tak Sziva są już teraz takie opisy ale kiedyś ich nie było bo sam pamiętam jak kumplowi RR polecałem to nic tam nie pisało. To też prawda, ludzie oo górski to można skakać a potem zgrzyt zębów, z drugiej strony Btwiny są nie stworzone do enduro itp tylko XC czy trail jak już. Powinny być na głównym opisie gruuubymi literami do czego konkretny rower jest do tego i tego aby nie było niejasności ooo nawet najlepiej pisać od razu co to jest XC czy Trail aby ludzie którzy rower kupują ale się nie znają od razu wiedzieli z czym się to je, a jeszcze najlepiej aby było zapisane że jak do  XC to skakać hopów nie wolno bo grozi uszkodzeniem sprzętu itp.

Opublikowano
14 minut temu, Kruk napisał:

Tak Sziva są już teraz takie opisy ale kiedyś ich nie było bo sam pamiętam jak kumplowi RR polecałem to nic tam nie pisało. To też prawda, ludzie oo górski to można skakać a potem zgrzyt zębów, z drugiej strony Btwiny są nie stworzone do enduro itp tylko XC czy trail jak już. Powinny być na głównym opisie gruuubymi literami do czego konkretny rower jest do tego i tego aby nie było niejasności ooo nawet najlepiej pisać od razu co to jest XC czy Trail aby ludzie którzy rower kupują ale się nie znają od razu wiedzieli z czym się to je, a jeszcze najlepiej aby było zapisane że jak do  XC to skakać hopów nie wolno bo grozi uszkodzeniem sprzętu itp.

W takim razie powinno to dotyczyć wszystkich producentów, bo każdy z nich ma w ofercie i tańsze i droższe produkty. Z drugiej strony powoli dojdziemy do absurdalnych zapisów z cyklu "nie umieszczać dzieci w mikrofalówce", "nie zatrzymywać piły motorowej jądrami" czy "gorąca kawa może być gorąca i powodować oparzenia". 

Opublikowano
17 godzin temu, Weedzior napisał:

Mordeczko

Proszę się w ten sposób do nikogo na forum nie zwracać...

Preferujemy wzajemny szacunek, także w formach grzecznościowych.

Godzinę temu, Sziva napisał:

Na stronie Decathlonu jest zapis "Ograniczenia w użytkowaniu" i tam przy rowerze tego typu widnieje informacja "Nieodpowiedni do MTB XC, All Mountain, Enduro, BMX". Przykład:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-520-s-275-id_8378294.html

A że ludzie kupują oczami i ceną, to osobna kwestia.

Potwierdzam, jest jak byk na www oraz w instrukcji dołączonej do roweru napisane jego przeznaczenie.

To nie wina Decathlona, że ludzie tego nie czytają, albo czytają bez zrozumienia...

Opublikowano
45 minut temu, Sziva napisał:

"nie zatrzymywać piły motorowej jądrami"

Szczególnie to do mnie przemówiło ;):P

Opublikowano
1 godzinę temu, Sziva napisał:

W takim razie powinno to dotyczyć wszystkich producentów, bo każdy z nich ma w ofercie i tańsze i droższe produkty. Z drugiej strony powoli dojdziemy do absurdalnych zapisów z cyklu "nie umieszczać dzieci w mikrofalówce", "nie zatrzymywać piły motorowej jądrami" czy "gorąca kawa może być gorąca i powodować oparzenia". 

Się nie śmiej. Za wielką wodą już tak niektórzy producenci piszą :)

Opublikowano
7 minut temu, CoolBreeze napisał:

Się nie śmiej. Za wielką wodą już tak niektórzy producenci piszą :)

Ja się nie śmieję, tylko ich cytuję ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Sziva napisał:

Się śmiej Sziva i mów co chcesz, ja już nie jedne "cuda" widziałem aa z tą kawą to w Ameryce był przypadek, poszło do sądu i wygrała odszkodowanie, od tamtej pory na kubkach jest informacja taka :D 

Póki Decathlon jasno nie będzie pisał do czego rower jest to ludzie będą je katować niezgodnie z przeznaczeniem z racji dobrej ceny na rynku,a że nie do tego jest aa kto by się tym przejmował :P 

Opublikowano
8 minut temu, Kruk napisał:

Się śmiej Sziva i mów co chcesz, ja już nie jedne "cuda" widziałem aa z tą kawą to w Ameryce był przypadek, poszło do sądu i wygrała odszkodowanie, od tamtej pory na kubkach jest informacja taka :D 

Póki Decathlon jasno nie będzie pisał do czego rower jest to ludzie będą je katować niezgodnie z przeznaczeniem z racji dobrej ceny na rynku,a że nie do tego jest aa kto by się tym przejmował :P 

No przecież Decathlon jasno pisze o tym, a ludzie i tak będą robić po swojemu. Na niektóre osobniki nie pomoże i milion ostrzeżeń. Popatrz na umowy, które ludzie podpisują bez czytania, a potem mają wielki płacz i żal do świata całego, że zostali oszukani - a przecież wszystko mieli napisane.

Opublikowano

Tak to prawda, choć dalej mi się przypomina akcja Decathlonu z "rowerem" za 800 złotych z hasłem "rower na lata". Człowiek jakby miał wszystkie umowy czytać to by nic innego w dniu nie robił, za dużo tego jest jak o to chodzi. Fakt ludzie i tak katują swój sprzęt a potem płacz i zgrzytanie zębów.

No nic, wracając do tematu który też pokazuje że rower zapewne jest/był użytkowany niezgodnie z przeznaczeniem przez co nagminnie pękał hak przerzutki, drugie to jakość haka bo zapewne z shit metalu jest.