Skocz do zawartości

Ciągle urywające się haki przerzutek. Jakiś patent?

Weedzior

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam rower w którym non-stop urywają się haki przerzutek. Ostatnio w serwisie byłem 6 dni temu, i myslałem kolejny raz ze wszystko bedzie w porządku. Oczywiscie myliłem sie, dzis urwał mi sie jeszcze raz chyba juz z 5 i nwm co mam juz robic, strasznie mnie to denerwuje. Jesli ktos wie o co chodzi bede mu bardzo wdzdzięczny za odpowiedz. Pozdrawiam

Opublikowano

Ale walisz w podłoże czy tak sam z siebie hak się urywa?

Opublikowano

Co to za rower? Zrób zdjęcie przerzutki i haka. 

Opublikowano

Jak był w serwisie to by może powiedział że za krótki łańcuch
Bardzie idąc tym tropem o stawił bym że może źle zmieniane są przerzutki czyli np duży blat i duża zębatka z tyłu, wtedy jest duże naprężenie na cały osprzęt i puszczę hak
Niech kolega zrobi foty i napisze genarelnie co to za bryka
Wtedy będziemy myśleć

Opublikowano

Witam ma ktoś jakiś pomysł jak można utrwalić hak od przerzutek zeby był bardziej trwały i mocniejszy ? 

Opublikowano

Chcesz utwardzić hak, żeby w razie wpadki połamać przerzutkę czy raczej ramę?
Słaby pomysł. Wymienne haki wymyślili właśnie po to, żeby dało się je łatwo wymienić, zamiast całej ramy.

Opublikowano
2 godziny temu, Bujak napisał:

Słaby pomysł. Wymienne haki wymyślili właśnie po to, żeby dało się je łatwo wymienić, zamiast całej ramy.

Mordeczko zmieniłem hak juz 4 raz w przeciągu miesiąca i zawsze musze go pchać do domu powiem ze odechciewa mi sie

22 godziny temu, Sziva napisał:

Ale walisz w podłoże czy tak sam z siebie hak się urywa?

W podłoze

22 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Co to za rower? Zrób zdjęcie przerzutki i haka. 

Teraz jest urwany xdd

Opublikowano

Jeśli typ haka jaki posiadasz jest tak podatny na złamania nic z tym nie zrobisz.

Opublikowano
Mordeczko zmieniłem hak juz 4 raz w przeciągu miesiąca i zawsze musze go pchać do domu powiem ze odechciewa mi sie

Załóż koło

Na kółeczku od przeżutki się nie jeździ

Kolego widzę, że drugi temat założyłeś z tym samym problemem.

Byłeś już proszony o zdjęcie, więc telefon w garść, bo bez tego nie pomożemy niestety.

Opublikowano
23 minuty temu, Weedzior napisał:

Nie wiem czy to Ty wczoraj piałeś o podobnym kłopocie ale na pewno nie jest nim hak. Nic nie wiadomo jaki rower. Czy full czy nie, czy nie jest kłopotem zbyt krótki łańcuch, jaki napęd, ...

Opublikowano
46 minut temu, Bujak napisał:

Na te haki sie nazbiera więcej pieniedzy to bym se juz nowy rower kupił XDDD 

Opublikowano
30 minut temu, Weedzior napisał:

W podłoze

No to nie ma bata, żeby się hak nie urwał. Takie jest jego zadanie - to hak ma pierwszy puszczać, aby rama nie poszła.

Opublikowano

Nie wiem w jakim celu zadajesz pytanie i napisze wprost nudzisz skoro po raz któryś ktoś Cię pyta o jaki rower chodzi a masz to w ... 

Opublikowano
Godzinę temu, Ares napisał:

Nie wiem w jakim celu zadajesz pytanie i napisze wprost nudzisz skoro po raz któryś ktoś Cię pyta o jaki rower chodzi a masz to w ... 

Nwm jak sie dodaje zdjęcia chcesz mi pomuc ? XD nowy jestem. Bez spin

Oto zdjęcia

20190224_143750.jpg Screenshot_20190226-200000_Gallery.jpg Screenshot_20190226-200023_Gallery.jpg 20190225_153757(0).jpg 20190224_152209.jpg

Opublikowano
12 minut temu, Weedzior napisał:

Nwm jak sie dodaje zdjęcia chcesz mi pomóc ? XD nowy jestem. Bez spin

W okienku postu masz w lewym dolnym rogu napisane "Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki". Albo przeciągasz zdjęcie albo klikasz w dodaj pliki i wybierasz ścieżkę do zdjęcia. 

Pisałeś, że walisz o podłoże i dlatego haki się urywają. Na uszkodzenia mechaniczne za wiele się nie poradzi poza zmianą techniki jazdy albo zmiany napędu na taki z przerzutką z krótkim wózkiem.

Opublikowano
12 minut temu, Sziva napisał:

W okienku postu masz w lewym dolnym rogu napisane "Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki". Albo przeciągasz zdjęcie albo klikasz w dodaj pliki i wybierasz ścieżkę do zdjęcia. 

Pisałeś, że walisz o podłoże i dlatego haki się urywają. Na uszkodzenia mechaniczne za wiele się nie poradzi poza zmianą techniki jazdy albo zmiany napędu na taki z przerzutką z krótkim wózkiem.

Dodałem zdjęcia

Opublikowano

RR 520s... czy ma ktoś jeszcze jakieś pytania?

@Weedzior Obydwa Twoje wątki właściwie dotyczą tego samego. Połączyłem je.

Opublikowano
8 minut temu, PrzeLuka napisał:

JA, JA!!! Ja mam jedno.

Co to ma do rzeczy? o_O

Natomiast sądząc po jakości pytań, stopniu oklejenia ramy i zapewne braku wiedzy technicznej, rower obrywa mocniej niż ma prawo wytrzymać, przerzutka może być krzywa, nic dziwnego, że haki lecą.

Opublikowano
9 minut temu, PrzeLuka napisał:

@Weedzior Obydwa Twoje wątki właściwie dotyczą tego samego. Połączyłem je.

Co wy macie do tych rockriderów? Nauczylem sie na nim bardzo duzo rzeczy. 

2 minuty temu, Fenthin napisał:

JA, JA!!! Ja mam jedno.

Co to ma do rzeczy? o_O

Natomiast sądząc po jakości pytań, stopniu oklejenia ramy i zapewne braku wiedzy technicznej, rower obrywa mocniej niż ma prawo wytrzymać, przerzutka może być krzywa, nic dziwnego, że haki lecą.

Przerzutka napewno nie jest krzywa poniewaz byla wymieniana, jak hak sie urwal i zmielilo calą przerzutke

Opublikowano

Do rowerów nic ale "kaskaderów z Decathlonu" paru już się przez forum przewinęło. Jak szybko się pojawili tak szybko znikli. Nie traktuj tego osobiście. RR 520s i nagminnie urywane haki mogą wskazywać, że używasz tego roweru niezgodnie z przeznaczeniem. Nie przyszło Ci do głowy, że nie jest on stworzony do "ewolucji" i jego elementy nie wytrzymują obciążenia?

Opublikowano
10 minut temu, PrzeLuka napisał:

Do rowerów nic ale "kaskaderów z Decathlonu" paru już się przez forum przewinęło. Jak szybko się pojawili tak szybko znikli. Nie traktuj tego osobiście. RR 520s i nagminnie urywane haki mogą wskazywać, że używasz tego roweru niezgodnie z przeznaczeniem. Nie przyszło Ci do głowy, że nie jest on stworzony do "ewolucji" i jego elementy nie wytrzymują obciążenia?

Wsumie kolezko to sie z tb zgodze bede starał sie jeździć lżej dla niego bo troche czasami dostaje ten rowerek. Ale nie az tak tragicznie.

Opublikowano

Kolego rower masz jaki masz i jest to full. Wprawdzie z ułomnym zawieszeniem ale jednak rama pracuje. Innymi słowy sama przerzutka jak i hak, łańcuch w zależności od stopnia ugięcia jak i pozycji łańcucha na zębatkach poddawana jest działaniu zmiennych sił. Dlatego na przykład nie jężdzi się w takim napędzie w kombinacji 3x1. Dlatego podejżewam zbyt krótki łańcuch lub nie odpowiednie położenie biegów i jak faktycznie za bardzo walniesz i rama się ugnie to kończy się tak a nie inaczej.