kielbtomcl7 Opublikowano 2 Marca 2019 Opublikowano 2 Marca 2019 W dniu 27.02.2019 o 06:43, Antyszprycha napisał: Dzięki, co do opon to też początkowo sceptycznie do nich podchodziłem ale zawsze chciałem je wypróbować i był to strzał w dyche, dodatkowo w środku siedzą dętki lateksowe a sama opona jest świetna. Wózek nie chodzi wcale głośniej w połaczeniu z łańcuhcem dura ace. Ja zmienilem niedawno w swojej R8000 koleczka na c-bear full ceramic ale musze przyznac ze kultura pracy to one nie grzesza...i jakos nie moge sie do tego halasu przyzwyczaic... Te u ciebie tez chyba sa aluminiowe wiec dziwne ze sie sa glosniejsze.
Antyszprycha Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Opublikowano 3 Marca 2019 Miałem te kołeczka c-bear a w zasadzie mam zdemontowane i leżą. Z ceramika ma to tyle wspólnego dopiero jak ściągniesz uszczelnienie łożysk z uszczelniaćzami kręcą się jak zwykle kolka Shimano ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
kielbtomcl7 Opublikowano 3 Marca 2019 Opublikowano 3 Marca 2019 1 godzinę temu, Antyszprycha napisał: Miałem te kołeczka c-bear a w zasadzie mam zdemontowane i leżą. Z ceramika ma to tyle wspólnego dopiero jak ściągniesz uszczelnienie łożysk z uszczelniaćzami kręcą się jak zwykle kolka Shimano ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro W sumie kreca sie bardzo dobrze moim zdaniem, do tego nie mam zadnych zarzucen, tylko ze sa glosne. Nie wiem ile one maja z ceramika wspolnego tak naprawde, bo nie rozbieralem i nie zagladalem do lozysk, dostalem je za free takze zamontowalem. 1
Antyszprycha Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Opublikowano 3 Marca 2019 No to jak Tobie odpowiada to najważniejsze ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro )
Antyszprycha Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 Pojawiły się kolejne mocno wyselekcjonowane zdjęcia Treka (w pierwszym poście)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Azzader Opublikowano 10 Marca 2019 Opublikowano 10 Marca 2019 Piękna fura!!!:) Ale szczególnie wpadły mi w oko hamulce
Antyszprycha Opublikowano 10 Marca 2019 Autor Opublikowano 10 Marca 2019 Mi tez się podobają i do tego świetnie hamują !Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Gość Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 A mnie urzekło to zdjęcie "przez" siodełko.
Stryjek Opublikowano 12 Marca 2019 Opublikowano 12 Marca 2019 Pojechałeś ostro ze zmianami, ale maszyna jest super 1
Antyszprycha Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Opublikowano 12 Marca 2019 12 godzin temu, Stryjek napisał: Pojechałeś ostro ze zmianami, ale maszyna jest super Faktycznie ale ostatecznie nie żałuje ! Teraz tylko trzeba odrabiać hehe
Łukasz_P Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) W dniu 25.02.2019 o 07:07, Antyszprycha napisał: Dziękuje ! Jeśli chodzi o klocki to faktycznie swissstopy bontragera nie hamują jakoś rewelacyjnie dlatego tu założone są swissstop flash pro prince do karbonu a co do podkładek to są dwie 10mm i póki co tak zostają - wyszło z fittingu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Które masz klocki SwissStop? Czarne czy żółte (King Race)? Staram się znaleźć czym się różnią. Chociaż z tego co patrzę, to Prince to te czarne. Orientowałeś się może jeśli chodzi o różnice? Edit. Sorry za spam. Już znalazłem, że żółte, to poprzedni model i czarne są lepsze Edytowane 26 Marca 2019 przez Łukasz_P
Antyszprycha Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 2 godziny temu, Łukasz_P napisał: Które masz klocki SwissStop? Czarne czy żółte (King Race)? Staram się znaleźć czym się różnią. Chociaż z tego co patrzę, to Prince to te czarne. Orientowałeś się może jeśli chodzi o różnice? Edit. Sorry za spam. Już znalazłem, że żółte, to poprzedni model i czarne są lepsze Spoko Właśnie mam żółte
Łukasz_P Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 To już teraz zwątpiłem 😅 I jak Ci to hamuje? Ja co prawda jeszcze nie sprawdzałem tych, co przyszły z kołami, ale nie wyglądają jakby miały porywać. A wiem jak z Shimano 105 przesiadłem się na niebieskie SwissStopy, to była przepaść.
Antyszprycha Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 2 godziny temu, Łukasz_P napisał: To już teraz zwątpiłem 😅 I jak Ci to hamuje? Ja co prawda jeszcze nie sprawdzałem tych, co przyszły z kołami, ale nie wyglądają jakby miały porywać. A wiem jak z Shimano 105 przesiadłem się na niebieskie SwissStopy, to była przepaść. Dla mnie nie ma lepszych klocków, przetestowałem ich już sporo i te są dla mnie sprawdzone, zresztą powtórzyłem ich zakup w tym właśnie rowerze. Mówie oczywiście o klockach do obręczy karbonowych (czarne swiss stop z żółtym napisem) Dokładnie te: https://www.cyklomania.pl/swissstop-wsuwki-flash-pro-prince-black-shimano-sram-4szt,id2995.html 1
Łukasz_P Opublikowano 26 Marca 2019 Opublikowano 26 Marca 2019 (edytowane) No to masz czarne, a nie żółte 😀 Żółte to te:https://allegro.pl/oferta/swissstop-wsuwki-flash-pro-yellow-king-shiman-4szt-7207118957 Ok, to takie będzie trzeba przyodziać. Edytowane 26 Marca 2019 przez Łukasz_P
Antyszprycha Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Opublikowano 26 Marca 2019 Teraz, Łukasz_P napisał: No to masz czarna, a nie żółte 😀 Żółte to te:https://allegro.pl/oferta/swissstop-wsuwki-flash-pro-yellow-king-shiman-4szt-7207118957 Ok, to takie będzie trzeba przyodziać. Aaaa ok, nie wiedziałem nawet że są całe żółte tak więc sorki, że wprowadziłem w błąd. Nie zmienia to jednak faktu, że polecam swiss stopy
Łukasz_P Opublikowano 5 Czerwca 2019 Opublikowano 5 Czerwca 2019 I jak rower śmiga? Już trochę km miałeś szansę chyba zrobić. Ja choruję na Madonke SLR 6, ale ani nie mam na to kasy, ani nie potrzebuję takiego roweru, ale podoba mi się bestia 😅
Antyszprycha Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2019 Teraz, Łukasz_P napisał: I jak rower śmiga? Już trochę km miałeś szansę chyba zrobić. Ja choruję na Madonke SLR 6, ale ani nie mam na to kasy, ani nie potrzebuję takiego roweru, ale podoba mi się bestia 😅 Miło, że odkopałeś zakopany temat hehe, dzięki. Co do Emondy to faktycznie już moge się wypowiedzieć. Przejechane niecałe 4000 km. Rower sprawuje się świetnie, jestem nadal zachwycony tą bestią i uważam, że to był idealny zakup Póki co zmieniłem łańcuch bo Dura Ace wyciągnął się po 2500 km. Ooponki Bontrager R4 też chyba dochodzą swojego żywota, myślę, że jeszcze 1000-1500 km i będzie zmiana (ich żywotność według wielu opinie to okolice 4000-4500km) na Vittoria Corsa również z beżowym paskiem (jakoś tak przypadł mi do gustu). Założone mam dętki lateksowe Bontragera i odpukać póki co żadnego laczka w postaci dobicia / sneaka a przyznam, że Emondy nie oszczędzam ! Reasumując jestem bardziej niż zadowolony, daje mi niesamowitą frajdę z jazdy i jest meeega wygodna ! 2
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2019 Opublikowano 6 Czerwca 2019 23 godziny temu, Antyszprycha napisał: daje mi niesamowitą frajdę z jazdy i jest meeega wygodna ! No i na żywo prezentuje się niesamowicie - piękna maszyna, pełna finezji, lekkości ale i z ogromnym, mocnym pazurem!
Antyszprycha Opublikowano 6 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2019 2 minuty temu, Łabędź napisał: No i na żywo prezentuje się niesamowicie - piękna maszyna, pełna finezji, lekkości ale i z ogromnym, mocnym pazurem! Dzięki wielkie Wojtek za podsumowanie. Miło wiedzieć, że komuś się podoba !
Jacek Kapela Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 Temat odkopuję bo trafiłem na niego szukając opinii o hamulcach Bontrager Speed Stop Pro pod Direct Mount. Ciekawy jestem jak opinia długoterminowa? Roweru gratuluję bo widać że to projekt z pasją. Dorzucę swoje dwa grosze, może komuś się przydadzą. Opony Bontrager R4 320 są produkowane przez Vittorię w fabryce Vittoria Lion Tyres w Tajlandii. Podobnie jak opony Specialized Turbo Cotton. Wszystkie wraz z Vittoria Corsa i Vittoria Corsa Control i jak przypuszczam Veloflex Corsa Evo, mają ten sam wyśmienity bawełniany oplot 320 TPI produkowany przez Vittorię. Różnią się doklejanym bieżnikiem. Ze względu na to że jest doklejany a nie wulkanizowany to po ok. 4-5k km zaczyna się zwykle odklejać. A jak oceniasz przyczepność? Bo w Vittoria Corsa G2.0 jest znakomita. W Turbo Cotton, które są trochę szybsze, trochę gorsza. Co do Ceramic Speed to IMO jest to najbardziej przereklamowana firma i wyjątkowo źle wydane pieniądze. Zrobiliśmy z kolegami, z których jeden jest inżynierem i kolarzem research, na podstawie badań i testów w tunelu aero. Wynika z niego że wkładając łożyska hybrydowe (nazywane ceramicznymi) do kół, zyskujemy ok. 0,25 wata na koło. Łożyska te w porównaniu do stalowych dużo szybciej ulegają zabrudzeniu (bo mają gorsze uszczelnienia), w związku z czym ich efektywność się pogarsza. W efekcie zamiast coś zyskiwać, po jakimś czasie zaczynamy tracić. Wymagają w związku z tym w zasadzie serwisu co ok. 3 miesiące. Więc są to w zasadzie wyrzucone pieniądze, co potwierdzi niemal każdy czołowy mechanik serwisujący wyczynowych zawodników. Ma to sens na torze i w rowerach czasowych, jeśli ktoś walczy o sekundy lub ich ułamki. Ale nie na szosie. Jeśli chodzi o suport to różnica między DuraAce czy Ultegra a suportem na łożyskach hybrydowych jest na poziomie 1 wata. https://www.hawk-racing.com/wp-content/uploads/2018/05/friction-loss.jpg Kolejny wat, może 1,5 zyskamy na wózku oversize pulley wyposażonym w łożyska hybrydowe. Producent twierdzi że więcej, co jest bzdurą. Większy wózek na łożyskach hybrydowych da jakieś 2-2,5 wata jeśli chodzi o wzrost efektywności ale zostanie to skompensowane większym oporem wiatru w związku z jego większym profilem. Więc jest to de facto droga biżuteria rowerowa. 1
Rekomendowane odpowiedzi