Skocz do zawartości

Problem odpowietrzenie m6000

Peres

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, lukaszzsch napisał:

No jasne, ale nie rozumiem po co kolegach tam wkręcać śrubę/odpowietrznik od innego modelu jak wszystko daje się zrobić out-of-box.

Nie mam pojęcia. Wężyk akwarystyczny, dwie strzykawki, patyczek od szaszłyków i jazda ;)

Opublikowano

Był poruszany taki wątek powyżej więc pytam, bo akurat mam stary zacisk.

Opublikowano

No, ale masz w nowym wszystko potrzebne do odpowietrzania hamulca. Po co kombinować? Tego nie rozumiem.

Opublikowano

Rozumiem, że mam wszystko do odpowietrzenia, zadałem pytanie, bo moim zdaniem odpowietrzanie przez wentyl z dojściem od góry było wygodniejsze, tylko tyle.

Opublikowano

Można w pełni poprawnie nawet nie tylko odpowietrzyć ale i napełnić  pusty układ wyłącznie od dołu. Kwestia wprawy i przygotowania.

• Lubię to! 1
Opublikowano
22 minuty temu, vdcmike napisał:

Można w pełni poprawnie nawet nie tylko odpowietrzyć ale i napełnić  pusty układ wyłącznie od dołu. Kwestia wprawy i przygotowania.

A w życiu... dopiero po przelaniu od góry wyszło jeszcze kilka bąbelków i zacisk pracował prawidłowo. Zarówno w przednim jak i tylnym heblu.
Nie, nie wtłoczyłem powietrza strzykawką. Odciągnąłem część płynu z zacisku, bąbelek z wężyka zassałem i skierowałem do góry strzykawki przed rozpoczęciem wtłaczania płynu.

Opublikowano

Robię to w pracy kilka x tygodniowo i problemu z nowszymi sh nie ma. Jak wspomniałem kwestia odpowiedniego przygotowania w tym ułożenia zacisku, klamki i przewodu tak aby odpowietrznik w zacisku był w najniższym punkcie układu a klamka równo w poziomie.

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, vdcmike napisał:

Popieram. Sam miałem M6000 i wystarczy od dołu przelać, tylko płyn w strzykawce trzeba 'odbąbelkować' i śmiga. Ostatnio już bez ściągania z roweru robiłem i efekt jest prawidłowy. 

Wg. mnie w instrukcjach Shimano zabrakło jednego zabiegu, który jest pokazany na filmach Sram/Avid. I już nie trzeba wydziwiać przy przelewaniu układu. 

Opublikowano

Do shimano wystarczy lejek, olej mineralny i strzykawka z wężykiem.

Opublikowano (edytowane)

Przyłącze się w temacie odpowietrzania.

Czy ktos wie dlaczego Shimano do zacisków 4-tłoczkowych nie dodaje blokera tłoczków? W zestawach hamulców 2tłoczkowych np. BR-M8100 taki bloker jest dodawany

UYyQkVa.jpg

Co więcej takowego blokera nie można w polskiej dystrybucji nigdzie zakupić. Wysmarowałem kilkanaście maili do różnych sklepów jak i do samej centrali Shimano w Polsce i niestety ten element w naszym kraju niedostępny.

W związku z tym czy macie jakiś patent żeby zablokować tłoczek na czas odpowietrzania hebli 4-tłoczkowych?

Edytowane przez turzol
Opublikowano
12 minut temu, PrzeLuka napisał:

Kawałek drewna. 

Chyba jedyne sensowne i łatwo dostępne rozwiązanie. Kumpel sprzedał mi też patent  z klamerką do wieszania prania :)

Opublikowano

Podejdź na jakiś serwis. Może będą mieli jakieś luźne i cię obdarują.
Ja tak u siebie skompletowałem. Fakt, nie do takich hebli jak twoje, ale warto spróbować.

Opublikowano
12 godzin temu, turzol napisał:

Czy ktos wie dlaczego Shimano do zacisków 4-tłoczkowych nie dodaje blokera tłoczków?

No jakieś nowości się dowiaduje. Miałem 4 zaciski(Cztero-tłoczkowe M8020 i M8120)  i do wszystkich dostałem te plastiki,dystans(ten żółty) i blokadę tą pomarańczową.

Ewentualnie możesz sobie wziąć ten dystans z M6000 ,też podchodzi i blokuje wszystkie 4 tłoczki.

https://allegro.pl/oferta/shimano-dystans-tloczkow-do-odpowietrzania-8508010991

12 godzin temu, turzol napisał:

Co więcej takowego blokera nie można w polskiej dystrybucji nigdzie zakupić.

No to to już jakaś si-fi :D ,bo mam takowe.

Takie info dla Ciebie to do M8120 i M8020 jest ten sam dystans,może zapytaj o dystans do M8020 ;) 

Opublikowano

Nie mylisz przypadkiem blokera tłoczka z tym dynksem do zaciskania przewodów? Mam oryginalny nowy zestaw zacisków BR-M8120 i w woreczkach (które są fabrycznie zamknięte) były tylko te czerwone plastiki które się wkłada pomiędzy klocki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
11 godzin temu, turzol napisał:

Nie mylisz przypadkiem blokera tłoczka z tym dynksem do zaciskania przewodów?

Nie mylę ;) Hehe,te "dynksy" też są żółte.

Zrobię Ci fotki,to chociaż będziesz wiedział czego szukać i ew. zobaczę czy nie mam na zbyciu 1sztuki

Ps.Ale tak jak pisałem dystans od M6000 podchodzi i jest na tyle szeroki że blokuje 4 tłoczki ;) 

Opublikowano

Dziwne zatem ze nie miałem tego ustrojstwa w zestawie z hamulcami :( Widocznie losowo wrzucają jak popadnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
5 godzin temu, turzol napisał:

Dziwne zatem ze nie miałem tego ustrojstwa w zestawie z hamulcami :( Widocznie losowo wrzucają jak popadnie.

Tym bardziej,że M8120 są rozłączone z klamką i pierwsze co trzeba to je odpowietrzyć :/ 

Jak obiecałem tak robię. 

Na zdjęciu masz 2 dystanse.

Po lewej do M8100(M8000,M6000),a po prawej do M8120 (M8020)

20200227_155228.jpg
Opublikowano

Dzięki @Accent_Szaj za fotki. Dzisiaj zajrzałem do sklepu gdzie sprzedawca specjalnie na moją prośbę otworzył mi pudełko z nowymi ham M8120 i bloczek w zestawie się znajdował. Otworzył zatem kolejne i bloczka nie było... Co się okazało bloczek jest tylko w zestawie z przednim hamulcem. Czym prędzej w domu otwarłem pudłko z zestawem do przedniego hamulca i uff bloczek się odnalazł :) 

Opublikowano
Godzinę temu, turzol napisał:

bloczek się odnalazł :) 

Nie ma problemu ;). Fajnie, że mogłem pomóc