Peres Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam mam pewien problem chce skrócić przewód w przednim hamulcu m6000 jednak jak widać na zdj zamiast odpowietrznika na zacisku mam zaślepke ? Dlaczego tak jest i czy da sie dokupić sam ten odpowietrznik wkręcany w zacisk pozdrawiam
Kruk Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Oo kurde nawet nie wiedziałem że Shimano utnie koszty i zrobi taki bubel. Wątpię aby dało się dokupić, chyba że ktoś ma zniszczony zacisk na sprzedaż bo raczej nie ważne z jakiego modelu by była ten wentylek. Jak nie to trzeba kupić strzykawkę z końcówką specjalną do Shimano i tak odpowietrzać.
Gość Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 poniżej tej śrubki masz odpowietrznik. tam zakładasz wężyk i dopiero luzujesz śrubkę. (nie wykręcasz) 37 minut temu, Kruk napisał: Jak nie to trzeba kupić strzykawkę z końcówką specjalną do Shimano i tak odpowietrzać. Proszę Cię... dwie strzykawki i 10cm wężyka akwarystycznego + patyczek od szaszłyka do zatkania "lejka"
Gość Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Patrząc na ten zacisk trzeba mieć końcówkę by ją wkręcić w ten ta śrubę która jest zaznaczona wyżej na foto
Kruk Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Dokładnie Zibi się pomyliło chyba z zaciskiem M335
Gość Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Jak nie masz czym daj do serwisu chyba że kupisz zestaw na szybko tutaj masz tak na przyszłość możesz kupić z chin zestaw do odpowietrzania
Gość Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 22 godziny temu, Kruk napisał: Dokładnie Zibi się pomyliło chyba z zaciskiem M335 Akurat jestem w pracy szosą. Będe w domu to zrobię zdjęcie moich Deore m6000 mam pod tą śrubką osobny zaworek do odpowietrzenia dokładnie jak w m395
Kruk Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zwracam honor : 1. Śrubka imbusowa 2.Zaślepka a pod nią wentylek do wężyka Ciekawe czemu tak chowają odpowietrznik?
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) hmm faktycznie w nowych jest taki dinks, to teraz pytanko jak zakładam hamulce i zaciski to odpowietrzam przez śrubę nr. 1 czy ten nr. 2 ? Jestem lebioda wiem, niestety jak coś się robi 1 raz to najczęściej tak jest, pytam bo mam zalany system olejem shimano i resztę rzeczy od sbike.pl. Znalazłem instrukcje obsługi o nazwie technicznej DM-MBBR001-03-POL , w pdf wszystko mam przedstawione ale brak specjalnych części do ewentualnego odpowietrzania. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez Gość
cepelia Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Śruba nr 1 to zaworek, nie wykręcasz go tylko tak jak kran lekko odkręcisz, pod zaślepka nr 2 masz podłączyć wężyk, na klamce otwierasz odpowietrzania i wkręcasz lejek, napełniona strzykawkę przeciskamy od zacisku w stronę kramiki, tylko nie wciśnij sobie powietrza ze strzykawki. Czekasz chwile pukasz stukasz w przewód, i przelewasz jeszcze raz. Przed odłączeniem strzykawki zakręć zaworek, nabierz ponownie płyn możesz nawet z lejka i przelewasz do kiedy w lejka nie będzie baniek powietrza. Pamiętaj że odpowietrzamy ze specjalnym klockiem (maksymalnie cofnięte tłoczki), jeśli nie masz lejka do klamki podłącz druga strzykawkę z wężykiem. Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez cepelia
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Wiem że jestem lebioda, ale dziękuje za opisanie
Accent_Szaj Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Przyznam,że w M6000 zrąbali trochę system odpowietrzenia i rurka często lubi wypaść.W związku z tym nie zapomnijcie o demontażu klocków,a po odpowietrzeniu i zakręceniu zaworku odtłuśćcie wszystko,a dopiero potem zakładajcie okładziny
Kruk Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Dlatego ja osobiście jak odpowietrznik jest na wierzchu, bo odpowietrzam zawsze na klockach z tarczą
Gość Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 Odpowietrzałem wczoraj, przez chwile ręce trzęsły mi się jak szalone ale po ok. 30 minutach hamulce twarde jak kamienie a nie miękkie jak gąbki, Dziękuje za pomoc.
Kruk Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Spoko, fajnie że się udało i na drugi raz będziesz o tą wiedzę mądrzejszy i będzie nie będzie z odpowietrzaniem problemu
Kkaaeell Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Ma ktos pojecie gdzie i czy w ogole mozna kupic adapter (D) do rurki ktora wsadza sie w gniazdo odpowietrzajace? Da sie bez niego odpowietrzyc ale olej leje sie po bokach niemilosiernie.
lukaszzsch Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Wężyk silikonowy nasunąłem na znajdujący się tam „cycek” i odpowietrzyłem na środku kuchni bez jednak kropelki na podłodze.
Kruk Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Tam wchodzi zwykły wężyk nic więcej a jak chcesz sobie przepłacić to proszę: https://www.sbike.pl/zestaw-shimano-tl-bt03-s-do-odpowietrzania-hamulcow-podstawowy-o_8208.html
mikiford115 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Witam, mam pytanie, mając stary zacisk (Shimano Disc M446), a w związku z tym standardową śrubę odpowietrzającą, na którą zakładałem wężyk ze strzykawką, czy mogę wykorzystać go w zacisku jak w temacie? Czy podczas odpowietrzania olej wprowadzany do układu nie będzie wypływał przez odpowietrznik znajdujący się niżej? 🙂🙃
lukaszzsch Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Ale nie ma nic niżej. Niżej masz śrubę przez która nic nie leci, ona tylko otwiera przepływ przez wspominany „cycek” na który nakładasz wężyk
mikiford115 Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Może z rysunkiem będzie łatwiej, w miejscu B jak na rysunku śruba odpowietrzająca, wężyk od strzykawki podłączam w miejscu C. Pytanie, czy jeżeli w miejscu B wkręcę śrube "wentylek" ze starego zacisku i przez niego będę odpowietrzał układ (podłączę strzykawkę z olejem), to czy w miejscy C (gdzie wówczas nic bym nie podłączał) nie będzie leciał olej? 🙂
lukaszzsch Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 Ale w jakim celu chcesz wyważać otwarte drzwi?Podłączasz strzykawę pod „cycek” C i pompujesz olej ze strzykawki w górę. Po co inaczej?
Gość Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 19 minut temu, lukaszzsch napisał: Ale w jakim celu chcesz wyważać otwarte drzwi? Podłączasz strzykawę pod „cycek” C i pompujesz olej ze strzykawki w górę. Po co inaczej? A potem przelewasz od góry. Z mojego doświadczenia jednokierunkowe przelewanie tego modelu to ścima. Jak ma być dobrze, to w tę i weftę.
lukaszzsch Opublikowano 17 Lutego 2020 Opublikowano 17 Lutego 2020 No jasne, ale nie rozumiem po co kolegach tam wkręcać śrubę/odpowietrznik od innego modelu jak wszystko daje się zrobić out-of-box.
Rekomendowane odpowiedzi