Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Jak spiety na spinke to go rezepnij i zrób tak jak napisala @Sziva... albo pod kran z ciepłą wodą i płynem do naczyń. Porzadnie wymyj, wypłucz, wytrzyj a jak obeschnie nasmaruj.
Gophfer Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Czy do czyszczenie łańcucha można używać odtłuszczacza do tarcz samochodowych (jest tańszy niż odtłuszczacz rowerowy) ?
Gophfer Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Lekki offtop czy można myć rower płynem do mycia naczyń rozcieńczonym z wodą, tak aby nie myć samą woda ?
89neo Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Lekki offtop czy można myć rower płynem do mycia naczyń rozcieńczonym z wodą, tak aby nie myć samą woda ? Kup benzynę ekstrakcyjna 5L za 35 zł z wysyłką z allegro i masz to na lekko pół riku
Gophfer Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Mam benzynę i czyszczę nią napęd, zastanawiam się czym myć rower np rame z błota, kurzu. Nie chcę się bawić w jakieś szampony rowerowe, do tej pory spryskiwalem lekko sama woda tylko
dmxzor Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 W dniu 27.04.2020 o 18:31, Gophfer napisał: Mam benzynę i czyszczę nią napęd, zastanawiam się czym myć rower np rame z błota, kurzu. Nie chcę się bawić w jakieś szampony rowerowe, do tej pory spryskiwalem lekko sama woda tylko Przetrzyj ramę WD40 nasączonym na szmatkę, nie będzie nic przylegało a i lakieru nie zniszczy.
mareq Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Ja tam rower wycieram chusteczkami nawilżanymi. WD40 do całej ramy? Poważnie?
Pazuzu Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Dzisiaj pierwszy raz użyłem produktów FENWICK’S i jestem w szoku. Szybko, skutecznie i faktycznie stosunkowo drogo - ale jak przeliczę to na czas spędzony przy czyszczeniu benzyną to jest wręcz tani.
Grz_Bo Opublikowano 31 Maja 2021 Opublikowano 31 Maja 2021 Hej,Zamówiłem takie urządzenie do czyszczenia łańcucha. Czy ktoś używa myjaki ultradźwiękowej do tego celu?Jak się sprawuje?Jakie środki do tego wykorzystujecie?______________Pozdrawiam Grzegorz
korea83 Opublikowano 31 Maja 2021 Opublikowano 31 Maja 2021 Co jakiś czas biorę łańcuch na takie spa, po kąpieli jest idealnie czysty. Wysoka temperatura wody plus jakiś tam "płyn do myjek" (nie pamiętam nazwy) wymywają dosłownie wszystko
Grz_Bo Opublikowano 31 Maja 2021 Opublikowano 31 Maja 2021 Co jakiś czas biorę łańcuch na takie spa, po kąpieli jest idealnie czysty. Wysoka temperatura wody plus jakiś tam "płyn do myjek" (nie pamiętam nazwy) wymywają dosłownie wszystko Jesteś w stanie sprawdzić?______________Pozdrawiam Grzegorz
korea83 Opublikowano 31 Maja 2021 Opublikowano 31 Maja 2021 Jasne, w środę będę w pracy to sprawdzę co to jest. Jest to jakiś koncentrat w bańce 5l, mieszam zawsze na oko i efekty zawsze bardzo dobre. Ile w tym zasługi płynu, a ile samej myjki nie wiem
grzegorz75jan Opublikowano 31 Maja 2021 Opublikowano 31 Maja 2021 Nie będę się rozpisywał. Sam niewiele jeżdżę i raczej w dobrych warunkach. Kółka wózka przerzutki też przecieram szmatką a jeśli coś się nawarstwi to pomagam sobie delikatnie śrubokrętem (wkrętakiem) płaskim. Łańcuch czyszczę tylko z grubsza szmatką zależnie jak wygląda i oliwię co 100 a bardziej 150 km. Raz na x czasu przemyję w benzynie a bardziej w niej zamoczę i posmyram pędzlem. Gdy używam benzyny to wtedy też przeważnie zajmuję się też kasetą i korbą. Od kilku lat powstało mnóstwo wpisów, blogów, filmów i są różne podejścia z różnych powodów w każdym razie co roku kilka razy powtarza się to samo jak czyścić. Należy skorzystać z zasobów internetu i wybrać coś dla siebie więc skąd te wieczne powtórki ... nie wiem. Jedynym pocieszeniem i niby nowością jest wszelakie woskowanie i w myciu częściowe przejście z benzyn, rozpuszczalników na środki myjące, pianki. Jesteśmy na forum szajbajk-a gdzie jak na innych forach enty raz to samo i który ma kanał na YT na którym kilka razy poruszał ten temat. Innych kanałów i filmów nie zliczę. Sypnę paroma filmami za co skrypt zablokuje mi posta ale życzę uważnego oglądania i polecam poczytać komentarze. Poniżej filmik niby z myjką ale jest mowa o środkach myjących. Niestety zagadnień rowerowych choćby samego czyszczenia i smarowania nie pyknie się w 5 min. Trzeba nadrobić zaległe tematy a potem starać się być w miarę na bieżąco. Jeden gość fajnie napisał na jednym z for. On czyści i smaruje ale nie zamierza marnować życia na pucowanie łańcucha.
Grz_Bo Opublikowano 1 Czerwca 2021 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Jasne, w środę będę w pracy to sprawdzę co to jest. Jest to jakiś koncentrat w bańce 5l, mieszam zawsze na oko i efekty zawsze bardzo dobre. Ile w tym zasługi płynu, a ile samej myjki nie wiem Ważne że zestaw działa. Dzięki.______________Pozdrawiam Grzegorz
Rekomendowane odpowiedzi