Skocz do zawartości

Jak dokładnie wyczyścić łańcuch?

Kas_Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak spiety na spinke to go rezepnij i zrób tak jak napisala @Sziva... albo pod kran z ciepłą wodą i płynem do naczyń. Porzadnie wymyj, wypłucz, wytrzyj a jak obeschnie nasmaruj.

Opublikowano

Czy do czyszczenie łańcucha można używać odtłuszczacza do tarcz samochodowych (jest tańszy niż odtłuszczacz rowerowy) ?

Opublikowano

Lekki offtop czy można myć rower płynem do mycia naczyń rozcieńczonym z wodą, tak aby nie myć samą woda ?

Opublikowano
Lekki offtop czy można myć rower płynem do mycia naczyń rozcieńczonym z wodą, tak aby nie myć samą woda ?
Kup benzynę ekstrakcyjna 5L za 35 zł z wysyłką z allegro i masz to na lekko pół riku
Opublikowano

Mam benzynę i czyszczę nią napęd, zastanawiam się czym myć rower np rame z błota, kurzu. Nie chcę się bawić w jakieś szampony rowerowe, do tej pory spryskiwalem lekko sama woda tylko

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.04.2020 o 18:31, Gophfer napisał:

Mam benzynę i czyszczę nią napęd, zastanawiam się czym myć rower np rame z błota, kurzu. Nie chcę się bawić w jakieś szampony rowerowe, do tej pory spryskiwalem lekko sama woda tylko

Przetrzyj ramę WD40 nasączonym na szmatkę, nie będzie nic przylegało a i lakieru nie zniszczy.

Opublikowano

Ja tam rower wycieram chusteczkami nawilżanymi. WD40 do całej ramy? Poważnie?

Opublikowano

ja raz w roku taplam rower w krwi dziewic

• Lubię to! 3
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Dzisiaj pierwszy raz użyłem produktów FENWICK’S i jestem w szoku. Szybko, skutecznie i faktycznie stosunkowo drogo - ale jak przeliczę to na czas spędzony przy czyszczeniu benzyną to jest wręcz tani. 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej,

Zamówiłem takie urządzenie do czyszczenia łańcucha. Czy ktoś używa myjaki ultradźwiękowej do tego celu?

Jak się sprawuje?
Jakie środki do tego wykorzystujecie?d1a65378f3f25ff4b0686971be12425c.jpg

Opublikowano

Co jakiś czas biorę łańcuch na takie spa, po kąpieli jest idealnie czysty. Wysoka temperatura wody plus jakiś tam "płyn do myjek" (nie pamiętam nazwy) wymywają dosłownie wszystko :)

Opublikowano
Co jakiś czas biorę łańcuch na takie spa, po kąpieli jest idealnie czysty. Wysoka temperatura wody plus jakiś tam "płyn do myjek" (nie pamiętam nazwy) wymywają dosłownie wszystko
Jesteś w stanie sprawdzić?

Opublikowano

Jasne, w środę będę w pracy to sprawdzę co to jest. Jest to jakiś koncentrat w bańce 5l, mieszam zawsze na oko i efekty zawsze bardzo dobre. Ile w tym zasługi płynu, a ile samej myjki nie wiem ;)

Opublikowano

Nie będę się rozpisywał. Sam niewiele jeżdżę i raczej w dobrych warunkach. Kółka wózka przerzutki też przecieram szmatką a jeśli coś się nawarstwi to pomagam sobie delikatnie śrubokrętem (wkrętakiem) płaskim. Łańcuch czyszczę tylko z grubsza szmatką zależnie jak wygląda i oliwię co 100 a bardziej 150 km. Raz na x czasu przemyję w benzynie a bardziej w niej zamoczę i posmyram pędzlem. Gdy używam benzyny to wtedy też przeważnie zajmuję się też kasetą i korbą. Od kilku lat powstało mnóstwo wpisów, blogów, filmów i są różne podejścia z różnych powodów w każdym razie co roku kilka razy powtarza się to samo jak czyścić. Należy skorzystać z zasobów internetu i wybrać coś dla siebie więc skąd te wieczne powtórki ... nie wiem. Jedynym pocieszeniem i niby nowością jest wszelakie woskowanie i w myciu częściowe przejście z benzyn, rozpuszczalników na środki myjące, pianki.

Jesteśmy na forum szajbajk-a gdzie jak na innych forach enty raz to samo i który ma kanał na YT na którym kilka razy poruszał ten temat. Innych kanałów i filmów nie zliczę.
Sypnę paroma filmami za co skrypt zablokuje mi posta ale życzę uważnego oglądania i polecam poczytać komentarze.

Poniżej filmik niby z myjką ale jest mowa o środkach myjących.

Niestety zagadnień rowerowych choćby samego czyszczenia i smarowania nie pyknie się w 5 min. Trzeba nadrobić zaległe tematy a potem starać się być w miarę na bieżąco. Jeden gość fajnie napisał na jednym z for. On czyści i smaruje ale nie zamierza marnować  życia na pucowanie łańcucha.

Opublikowano
Jasne, w środę będę w pracy to sprawdzę co to jest. Jest to jakiś koncentrat w bańce 5l, mieszam zawsze na oko i efekty zawsze bardzo dobre. Ile w tym zasługi płynu, a ile samej myjki nie wiem
Ważne że zestaw działa. Dzięki.