Stryjek Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 To pozostaje nam namówić na Eskera kogoś z miernikiem . Ja bym zmienił choćby dla porównania ale najpierw na dętkę i dopiero potem na mleczko. Szosa zostaje w stajni?Tak szosa zostaje, na treningi z klubem i synem gravelem bym się zajechałCzasami idzie niezły ogień pod górę 1
blackone Opublikowano 2 Czerwca 2019 Opublikowano 2 Czerwca 2019 @Kawasaki Zapytaj proszę tatę o wrażenia z ramy M, jestem tego samego wzrostu, noga +/- 80cm, dzięki!
Kawasaki Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Wrażenia czysto subiektywne bo nie ma porównania...punktem odniesienia znowu będzie lekki xc, ale na wypady wycieczkowe Esker pasuje nam obu bardzo, wrażenia identyczne jak moje, które już tu wcześniej opisywałem. Sporo wyższa średnia przelotowa, pozycja aero na baranku też daje sporo w walce z wiatrem - coś co było utrapieniem na MTB. Przedostatni weekend była straszna walka z wiatrem i tylko dzięki temu, że na eskerach to mimo wszystko była przyjemność z jazdy. Patrząc na fiting - jego sztyca w Mce jest dużo bardziej wsunięta niż u mnie w L, obaj skróciliśmy mostki o 1 cm, z tym, że w M jest fabrycznie 80, a w L 90.
progresywny Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Esker w wersji oldschoolowej. Żaden tam bikepacking, tylko po staremu: bagażnik, sakwy i pełne błotniki. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez progresywny
Robert S. Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Ciekawe. Rano były dostępne rozmiary M i L na stronie Krossa, więc kliknąłem i zakupiłem za pomocą sprzedaży ratalnej. Teraz już nie ma dostępnych. Ciekawe czy rowerek przyjdzie.
Kawasaki Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Wydaje mi się, ze oni udostępniają je transzami - może je kupić cywil tak samo jak oficjalny dystrybutor, który przy zakupie otrzymuje odpowiedni rabat i tyle. Jeśli kupisz przez stronę zarabia tylko Kross więc nie ma interesu w tym, żeby rowery były u dystrybutorów. Zawsze po krótkiej dostępności na www pojawiają się gdzieś w sklepach... Sprzedawcy pewnie czają się na nie tak samo jak my. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Kawasaki
Robert S. Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Dostałem potwierdzenie od Krossa, że rowerek już wysłali. Cieszę się jak dziecko. Mam nadzieję tylko że eLka będzie dobra. Rok temu przymierzałem się do cube nuroad o rozmiarze ramy 56 i był idealny. Kolegi szosowka jest podobnych rozmiarów jak eLka eskera więc mam nadzieję że trafiłem w ciemno.
blackone Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Pytanie - czy ktoś z Was interesował się jako alternatywą nowym gravelem Loca Bikes z Wrocławia? https://locabikes.pl/kategoria/rowery-gravel/black-classic-gravel Są bardzo elastyczni jeśli idzie o konfigurację komponentów, ale zasadnicze pytanie dotyczy geometrii. Podobno bardziej w kierunku Rondo, zwinność, kilometry na szosie + bez obaw o szuter, co by mi dosyć odpowiadało, z drogiej strony nie chciałbym zbytniego odchylenia w kierunku przełaja, a po geometrii trochę tak wygląda, chociaż brakuje info nt. stack/reach. Może ktoś z Wrocławia mierzył się do tego roweru? BTW Świetna też możliwość malowania pod gust.
SZOGI Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Ja też dziś zamówiłem w ciemno przez tel w sklepie stacjonarnym. Jutro jadę zaliczkę zostawić i zostanie oczekiwanie. To moje pierwsze zakupy za tyle siana w ciemno. Mam nadzieję że podejdzie.
Kawasaki Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 2 godziny temu, blackone napisał: Pytanie - czy ktoś z Was interesował się jako alternatywą nowym gravelem Loca Bikes z Wrocławia? https://locabikes.pl/kategoria/rowery-gravel/black-classic-gravel Są bardzo elastyczni jeśli idzie o konfigurację komponentów, ale zasadnicze pytanie dotyczy geometrii. Podobno bardziej w kierunku Rondo, zwinność, kilometry na szosie + bez obaw o szuter, co by mi dosyć odpowiadało, z drogiej strony nie chciałbym zbytniego odchylenia w kierunku przełaja, a po geometrii trochę tak wygląda, chociaż brakuje info nt. stack/reach. Może ktoś z Wrocławia mierzył się do tego roweru? BTW Świetna też możliwość malowania pod gust. Tiagra, mechaniczne heble, za 5799? To raczej nie wytrzymuje konkurencji z Eskerem. Na stronie nie widzę ani geometrii, ani czy tam są sztywne osie...
Zigfir Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 5 godzin temu, Kawasaki napisał: Tiagra, mechaniczne heble, za 5799? To raczej nie wytrzymuje konkurencji z Eskerem. Na stronie nie widzę ani geometrii, ani czy tam są sztywne osie... Kąty są na stronie (może masz blokowanie skryptów włączone...). Na oko rower fajny, ma swój urok (lubię czarne rowerki) ale ta Tiagra i heble faktycznie psują ogólne wrażenie. Esker w konkursie piękności pewnie by przegrał, jest masówką ale osprzęt ma jednak w niektórych punktach lepszy.
Kawasaki Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Faktycznie na stronie pod urządzenia mobilne nie ma geometrii - to akurat widać słaby marketing Sam rower ciekawy, oryginalny, gdyby tam dali chociaż hydrauliczne heble Tiagry w tej cenie lub dali możliwość dopłaty do 105 i hydrauliki byłoby świetnie - być może można się dogadać skoro to manufaktura... Z drugiej strony to nie oni dali za wysoką cenę tylko Kross za Eskera za niską Skoro indywidualne znakowanie jest w cenie, to musi kosztować. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez Kawasaki
GrochowaMTB Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 22 godziny temu, progresywny napisał: Esker w wersji oldschoolowej. Żaden tam bikepacking, tylko po staremu: bagażnik, sakwy i pełne błotniki. Co to za błotniki? Wrzuć więcej zdjęć, napisz coś.
marpar Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Czy myślał ktoś z Was nad zmiękczniem napędu w eskerze na 46/30T ? Czy to możliwe i opłacalne?
Fimala Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 2 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Co to za błotniki? Wrzuć więcej zdjęć, napisz coś. Z tego co widze to SKS Velo Cross
pavello Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 2 godziny temu, marpar napisał: Czy myślał ktoś z Was nad zmiękczniem napędu w eskerze na 46/30T ? Czy to możliwe i opłacalne? Możliwe tak - wystarczy wymienić korbę. Czy opłacalne to zależy jak bardzo Twoje nogi go potrzebują
Kawasaki Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Tak i portfel Można też wymienić same blaty na np. set absolute black...
murk_wolf Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 @progresywny też jestem ciekawy co to za model błotników 😉 daj znać, bagaznik pewnie od Crosso?@Kawasaki i reszta posiadaczy Eskera 😉 , mam kilka pytań: 1. Czy na ramie są jakieś oznaczenia rozmiaru? 2. Otrzymywaliście z rowerem jakieś akcesoria oraz części z roweru ? Nie wiem np. te fabryczne plastiki do wkładania między klocki jak się ściąga koła? 3. Na co zwrócić uwagę przy odbiorze tego złożonego roweru ze sklepu? 4. Czy ktoś już zauważył jakieś wyjątkowo upierdliwe wady w tym modelu, niedoróbki?
Stryjek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Siedzę z wagą, dętki i opony są ciężkie na mleku i panaracerach urwę spokojnie 500g. Panaracer Gravelking 38c Fabryczne WTB Koło z tarczą też zważyłem. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Stryjek
Zigfir Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) 49 minut temu, murk_wolf napisał: @progresywny też jestem ciekawy co to za model błotników 😉 daj znać, bagaznik pewnie od Crosso?@Kawasaki i reszta posiadaczy Eskera 😉 , mam kilka pytań: 1. Czy na ramie są jakieś oznaczenia rozmiaru? 2. Otrzymywaliście z rowerem jakieś akcesoria oraz części z roweru ? Nie wiem np. te fabryczne plastiki do wkładania między klocki jak się ściąga koła? 3. Na co zwrócić uwagę przy odbiorze tego złożonego roweru ze sklepu? 4. Czy ktoś już zauważył jakieś wyjątkowo upierdliwe wady w tym modelu, niedoróbki? Ad 1. Jest naklejka z rozmiarem przy suporcie. Biała, mocno kontrastuje z ramą co kwalifikuje ją do szybkiego zerwania. Ad2. Dostałem fabryczne plastiki do wkładania między klocki i jajowate naklejki na ramę osłonki przed wytarciem pod linki. Osłonę neoprenową pod łąńcuch już sobie kupiłem. Ad 3. Na ustawienia hamulców i dokręcenie wszystkiego. Ad4. Przy mnie skręcano ten rower po dostawie i trafiły się: a) błednie przykręcony hak przerzutki przez co wyszło dopiero przy regulacji tylnej przerzutki. b) trzeba było oczyścić z lakieru gniazdo hamulców bo w tym miejscu zebrała się odrobinę grubsza warstwa farby która nie pozwalał na wyregulowanie tylnego hamulca. i nie wiem czy to wada ale na przednim widelcu otwór na śrubę poziomą w S był wykończony czarną farbą a w L jest z goła aluminiowa obwódka. Nie są to jakieś wielkie wady ale warto na to zwrócić uwagę bo fabryka tych rowerów nie reguluje tylko je składa. 1 minutę temu, Stryjek napisał: Siedzę z wagą, dętki i opony są ciężkie na mleku i panaracerach urwę spokojnie 500g. Koło z tarczą też zwazyłem. Jedna dętka 224g czy dwie??? Na gumie faktycznie masz 91g czyli nic tylko zakładać . Edytowane 4 Czerwca 2019 przez Zigfir
Stryjek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Jedna dętka 224g czy dwie??? Na gumie faktycznie masz 91g czyli nic tylko zakładać . Jedna tyle waży to jakiś standard 40-60mm.Nigdy nie miałem TR ale według mnie to ta taśma też jest do wymiany, nie jest klejona. Jak myślicie?
Kawasaki Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Ooo, ćwierć-kilowe dętki?! To chyba cięższych nie ma. Nie mam doswiadczeń z tublesami, ale wydaje mi się, że powinna być przyklejona taśma, a nie opaska luzem. Ja też dziś nieco odchudziłem... Edytowane 4 Czerwca 2019 przez Kawasaki 1
Stryjek Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Dziś pierwszy test opony panaracer, według mnie opory toczenia ma zauważalnie mniejsze niz WTB, jest też cichsza na asfalcie. Zostaje u mnie, muszę tylko dokupić taśmę i zalać je mlekiem.Dziś udało się ustrzelić KOMa eskerem;) i zwiedzić okoliczne polne przecinki!
Zigfir Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 A miało być tak pięknie, tubeless łatwo i przyjemnie a wyszło... jak zwykle ;). Póki co mam plan awaryjny: 109g per sztuka. W sklepie przy braniu na szybko mitasa opowiadali mi że warto brać do terenowych rowerów większy zakres niż potrzebny bo dętka nie jest maksymalnie naciągnięta - ma to sens. W tym przypadku to już poszli na maksa :). Z masy ogólnej też coś zdjąłem choć raczej chodziło mi tu o wygodę bo akurat wolę siodło Speca Phenom od WTB
Kawasaki Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ja do 29er zakładałem wylajtowane dętki 26” bo były oczywiście najlżejsze. Nigdy żadna nie pękła ze względu na zbyt duży naciąg czy też przetarcie, choć zakładało się ciężej. Na jakim ciśnieniu jeździcie? Na oponie sugerują przedział 3-4 bara...
Rekomendowane odpowiedzi