Adam-> Napisano 16 Luty 2019 Udostępnij Napisano 16 Luty 2019 Trochę zaniedbałem forum, a tu tyle odpowiedzi. Chciałem wrócić do tego Eskera 6.0., za wplątanie którego do tej kategorii cenowej przepraszam, ale ten wątek jest mi bliższy pod względem wyboru roweru, niż kolejny (przedział cenowy) o gravelach. Może jeszcze ktoś się wypowie na jego temat? Czy warto się szarpnąć na jego zakup? Podoba mi się jego osprzęt (głównie 105 i hydraulika właśnie). Ale wiadomo, że rower to nie sam osprzęt jak przedmówcy wspomnieli. Odnośnik do komentarza
JaW Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 Jeśli potrzebujesz tego właśnie, co oferuje ten Kross, a dodatkowo rower Ci się podoba - dobierz rozmiar i kupuj. Bo nie napisałeś czego potrzebujesz. Grupa 105 i hydrauliczne hamulce - a geometria, przełożenia, szerokość opon itp? Jak będziesz eksploatowac rower, po czym jeździć? Odnośnik do komentarza
Dreamin Napisano 17 Luty 2019 Udostępnij Napisano 17 Luty 2019 (edytowane) W dniu 16.02.2019 o 18:33, Adam-> napisał: Trochę zaniedbałem forum, a tu tyle odpowiedzi. Chciałem wrócić do tego Eskera 6.0., za wplątanie którego do tej kategorii cenowej przepraszam, ale ten wątek jest mi bliższy pod względem wyboru roweru, niż kolejny (przedział cenowy) o gravelach. Może jeszcze ktoś się wypowie na jego temat? Czy warto się szarpnąć na jego zakup? Podoba mi się jego osprzęt (głównie 105 i hydraulika właśnie). Ale wiadomo, że rower to nie sam osprzęt jak przedmówcy wspomnieli. Adamie, moje zdanie pewnie już znasz z poprzednich postów, prawdopodobnie skończy się to tym, że zakupię ten rower. Esker ma wiele zalet na, których się skupiałem: geometria, bardzo zbliżona do mojego obecnego roweru crossowego sztywne osie i dobrej jakości koła kompletna 105, która będzie dobrą bazą do późniejszych modyfikacji karbonowy widelec, który w tym segmencie cenowym nie jest niczym wyjątkowym ciekawa rama, asymetryczny tylny trójkąt i hample montowane wewnątrz trójkąta jeśli się nie mylę, kierownica jest identyczna jak w Eskerze 4.0 czyli ma rozgięte dolne chwyty co oznacza komfort jazdy konkurencyjna cena Warto jednak zwrócić uwagę na to co mi kompletnie nie pasuje w tym rowerze: korba 46/36 - do jazdy rekreacyjnej oraz terenu w jakim poruszam się od czasu do czasu niezbyt trafny wybór. Zda egzamin na leśnych ścieżkach i asfalcie ale jednak od czasu do czasu wybieram się na Śnieżnik, Czarną Górę czy do Czeskich Rychlebów, tam podjazdy będą stanowić wyzwanie. Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie korba 48/32 lub 46/30. nie bardzo podoba mi się dolna rura w okolicach suportu, a dokładnie to, że wyraźnie się zwęża w tym miejscu (prawdopodobnie spłaszcza) i jaki będzie to miało wpływ na sztywność i wytrzymałość malowanie, ciężko będzie utrzymać w czystości matowy ciemny lakier. Poza tym producent mógł się nieco bardziej postarać jeśli chodzi o design, tak choćby jak zadbał o to w ramach szosowych. Niestety ciężko ocenić ten rower jako całość, brak jest jakichkolwiek testów tego modelu. Dodatkowo o ile się nie mylę jest to pierwsze podejście do tematu gravela w wykonaniu Krossa co dodatkowo nie napawa optymizmem. W obecnej sytuacji nawet nie mam możliwości żeby zobaczyć go na żywo i właściwie go ocenić. Jedynym chyba rozwiązaniem jest cierpliwe czekanie ponieważ nie ma nawet jak się do niego przymierzyć. Edytowane 19 Luty 2019 przez Dreamin Odnośnik do komentarza
Remar-Sport Napisano 7 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2019 Trudno nie zgodzić się z powyższą opinią, jednak w tym przypadku uważam, że jednak Kross Esker 6.0 ma więcej zalet niż wad, proponuję odbyć jazdę próbną i ocenić samemu, ponieważ każda opinia będzie tutaj po prostu subiektywna. Ja cenię go przede wszystkim za hydraulikę hamulców. Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 7 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 7 Marzec 2019 Jak myślicie dla wzrostu 182 cm i dł. nogi 89 (czyli dość nietypowo) jaki rozmiar ramy Eskera będzie wskazany? L czy XL? Odnośnik do komentarza
Remar-Sport Napisano 12 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 12 Marzec 2019 Do wzrostu 182cm moim zdaniem najlepszym wyborem będzie rozmiar L ramy, XL może być po prostu za duży. Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 17 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 17 Marzec 2019 Dziś tak sobie przemierzałem kolejne kilometry starym rowerem i zastanawiam się kiedy Kross wypuści wreszcie Eskery? Mamy 17 marca - dni nawet dla zmarzluchów robią się przyjemniejsze. Na forum co rusz nowy grawel znajduje swój dom a Kross temat odwleka... Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 17 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 17 Marzec 2019 1 minutę temu, Zigfir napisał: a Kross temat odwleka... Może będzie rower-widmo jak boreas 2 Odnośnik do komentarza
Miśkołaj Napisano 18 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2019 15 godzin temu, Zigfir napisał: Dziś tak sobie przemierzałem kolejne kilometry starym rowerem i zastanawiam się kiedy Kross wypuści wreszcie Eskery? Mamy 17 marca - dni nawet dla zmarzluchów robią się przyjemniejsze. Na forum co rusz nowy grawel znajduje swój dom a Kross temat odwleka... Dlatego ja dałem sobie spokój, skoro Kross od kilku miesięcy nie potrafi podać dokładnej daty wprowadzenia modelu na rynek, to pieniążki powędrowały do innego producenta. Ostatnio były targi w Warszawie czym Kross chwalił się na profilu FB, ale daty wprowadzenia nowych modeli oczywiście nie podali. Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 20 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 20 Marzec 2019 W dniu 18.03.2019 o 10:54, Miśkołaj napisał: Dlatego ja dałem sobie spokój, skoro Kross od kilku miesięcy nie potrafi podać dokładnej daty wprowadzenia modelu na rynek, to pieniążki powędrowały do innego producenta. Ostatnio były targi w Warszawie czym Kross chwalił się na profilu FB, ale daty wprowadzenia nowych modeli oczywiście nie podali. Dziś zapytałem na FB o dostępność i odpowiedzieli, że: Esker 6.0 powinien pojawić się w sprzedaży w okolicach kwietnia-maja. Pozdrawiamy! W okolicach .... Miałem nadzieję, że pojawi się raczej na przełomie marca i kwietnia 😡. Odnośnik do komentarza
Miśkołaj Napisano 20 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 20 Marzec 2019 19 minut temu, Zigfir napisał: Dziś zapytałem na FB o dostępność i odpowiedzieli, że: Esker 6.0 powinien pojawić się w sprzedaży w okolicach kwietnia-maja. Pozdrawiamy! W okolicach .... Miałem nadzieję, że pojawi się raczej na przełomie marca i kwietnia 😡. No i to jest ich problem, jak ja się ich pytałem w styczniu to powiedzieli, że początkiem wiosny, więc wnioskowałem kwiecień. Oni go rzucą w sezonie, zapomnij wtedy o rabatach, a i z samą dostępnością może być problem. Ja machnąłem na to ręką. Odnośnik do komentarza
revolta1 Napisano 20 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 20 Marzec 2019 Nieoficjalnie dowiedziałem sie ze mają jakiś problem techniczny z gravelami i nie wiadomo kiedy wejdą do produkcji i sprzedaży . Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 20 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 20 Marzec 2019 8 minut temu, revolta1 napisał: Nieoficjalnie dowiedziałem sie ze mają jakiś problem techniczny z gravelami i nie wiadomo kiedy wejdą do produkcji i sprzedaży . A mógłbyś dowiedzieć się nieoficjalnie jaki to problem? Głupio byłoby naczekać się po to aby okazało się, że mają problemy np z ramami albo coś podobnego... Odnośnik do komentarza
noren Napisano 20 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 20 Marzec 2019 Może chiński producent ram i widelców ma problem z dostarczeniem ich bo dostarcza jeszcze ramy 30 innym producentom Odnośnik do komentarza
PeterMike Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 (edytowane) Dostałem info ze będą dostępne po 1 i 8 kwietnia, wtedy rzekomo ma być wysyłka z magazynu produkcyjnego. Najpierw rozmiary S i Xl Edytowane 25 Marzec 2019 przez PeterMike Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 14 minut temu, PeterMike napisał: Dostałem info ze będą dostępne po 1 i 8 kwietnia, wtedy rzekomo ma być wysyłka z magazynu produkcyjnego. Najpierw rozmiary S i Xl No to czekamy (nie)cierpliwie ;). Choć mnie akurat najbardziej interesuje L to pewnie pojawią się recenzję świeżo upieczonych posiadaczy. Odnośnik do komentarza
PeterMike Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 Dokładnie. Zacząłem patrzeć na te rozmiary ram i wartości reach i stock i zastanawiam się czy jakiś rozmiar będzie na mnie dobry, bo wartości stock są niższe niż te w podobnych rozmiarach że strony riddley. Mam 188cm, przekrok 87cm, XL będzie ok czy jednak za mały? Odnośnik do komentarza
revolta1 Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 Mam praktycznie identyczne wymiary 188Cm i 88cm przekrok Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 (edytowane) 10 godzin temu, PeterMike napisał: Dokładnie. Zacząłem patrzeć na te rozmiary ram i wartości reach i stock i zastanawiam się czy jakiś rozmiar będzie na mnie dobry, bo wartości stock są niższe niż te w podobnych rozmiarach że strony riddley. Mam 188cm, przekrok 87cm, XL będzie ok czy jednak za mały? Generalnie to musisz się przymierzyć ale wydaje mi się, że będzie ok. Mam 182 cm ale długość nogi 89. Ostatnio przymierzałem się do speców Diverge. Zeszłoroczna 56 wydawała mi się stosunkowo mała ale gdy się przykładałem do 58 i 56 z tego roku, przy mniej więcej ustawionym na wysokość siodełku to okazało się, że przy 58 braknie mnie odrobinkę do wygodnej pozycji w większym skręcie na długości. Jako że cieżko przymierzyć się do czegoś czego jeszcze nigdzie nie ma to pomocniczo zrobiłem zestawienie parametrów Eskera 6 ze Specem Diverge sport. Jeśli przyjąć że L to odpowiednik 56 a XL 58 to widać że Esker będzie odrobinę krótszy. Dochodzi tu mostek 90tkę vs 110 (w specu). Mostek w obu: 110 mm. Natomiast ciekawe że przy gł. ramy dłużej o 3cm Stack jest o 3 cm mniejszy w Eskerze , ale to może wynikać z zastosowaniu w specu "amortyzatora". Edytowane 25 Marzec 2019 przez Zigfir Odnośnik do komentarza
PeterMike Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 Dzięki za tabelkę porownawczą, ten reach jest właśnie jakiś krótki ale to chyba pozostaje przymiarka w sklepie tylko nie wiem czy będę potrafił określić czy rower nie jest za mały bo do tej pory miałem tylko mtb więc pozycja na gravelu będzie czymś nowym Odnośnik do komentarza
adi1201 Napisano 25 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2019 Na stronie Krossa pojawiły się wagi dla poszczególnych modeli Eskera. 6.0 ma ważyć 10,32kg dla rozmiaru M. 1 Odnośnik do komentarza
wa2 Napisano 28 Marzec 2019 Udostępnij Napisano 28 Marzec 2019 W dniu 25.03.2019 o 12:10, PeterMike napisał: Dostałem info ze będą dostępne po 1 i 8 kwietnia, wtedy rzekomo ma być wysyłka z magazynu produkcyjnego. Najpierw rozmiary S i Xl Ja dostałem na początku tygodnia takie info z działu obsługi klienta "Przybliżony plan produkcji tego modelu roweru to przełom kwietnia-maja." Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 16 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 16 Kwiecień 2019 W dniu 28.03.2019 o 18:52, wa2 napisał: Ja dostałem na początku tygodnia takie info z działu obsługi klienta "Przybliżony plan produkcji tego modelu roweru to przełom kwietnia-maja." A dziś na stronie termin dostępności to już 20 maj. Co chwila przesuwają. Chyba powoli tracę cierpliwość... ile można czekać? Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 16 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 16 Kwiecień 2019 Wygląda na bardzo fajny rower. Szkoda, że na papierze... Odnośnik do komentarza
Zigfir Napisano 25 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 25 Kwiecień 2019 (edytowane) W dniu 16.04.2019 o 21:59, Andrzej Sawicki napisał: Wygląda na bardzo fajny rower. Szkoda, że na papierze... Już przesunęli na stronce na 6-teko czerwca. W sumie od pierwotnego terminu to już 6 miesięcy obsuwy bo miał się pojawić na początku roku. Edyta: Choć na facebooku dobrerowery.pl napisały, że do nich eskery już zawitały czyli jednak już produkują. Edytowane 25 Kwiecień 2019 przez Zigfir Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi