Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza kolorem spranych gaci i brakiem karbonowej sterówki to fajny rower w niezłej cenie, było o nim już sporo w innych wątkach.

Jeśli pytasz o porównanie z Eskerem to oprócz powyższego i wyjściowo lepszej cenie, Kross ma jeszcze przewagę w kołach i prawdopodobnie (bo jeszcze nikt się nie chwalił) większą ilością miejsca na oponę.

Opublikowano

Czyli zostaje czekać na eskera w rozmiarze M

Opublikowano
8 godzin temu, Kawasaki napisał:

Kross ma jeszcze przewagę w kołach i prawdopodobnie (bo jeszcze nikt się nie chwalił) większą ilością miejsca na oponę.

NuRoad Race i Pro mają zdaje się tą samą ramę, a u mnie z pomiarów wychodzi, że 42mm wejdzie na spokojnie, 47mm powinna się zmieścić jak będzie dobrze założona, a faktycznego miejsca pomiędzy metalem jest 50-52mm. Wchodzą też błotniki SKS Blumels w rozmiarze 53mm ;)

Opublikowano

Być może miejsce na oponę będzie takie samo z tyłu - dowiemy się dopiero, gdy ktoś to fizycznie sprawdzi. Asymetryczny tylny trójkat w Krossie praktycznie uniemożliwia miarodajne pomiary linijką.

Gdyby Cube dla Race dał kolory jak do ramy PRO pewnie sam bym go kupił w utracie nadziei na dostępność Krossa. Byłem w stanie przeboleć nawet aluminiową sterówkę, wyższą cenę, ale nie to malowanie.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Witam wszystkich Eskerofanów :), sam aktualnie szukam czegoś w podobnych pieniądzach i kształtach, a ostatnio rzucił mi się w oczy Scott Speedster Gravel 20 (specyfikacje są dość zbliżone), może ktoś się coś wypowiedzieć w temacie Kross vs Scott (co jak i dlaczego)?

Opublikowano

Scott zwyczajnie uterenowił swoją szosę, to nie jest rower powstający od zera jako gravel. Nie widzę podobieństw w specyfikacji, bo osprzętem Speedster 20 jest to poziom Eskera 4.0, który jest na stalowej ramie więc porównanie znów się rozjeżdża.

Brakiem sztywnych osi przegrywa też z Nuroadem PRO.

Względem Eskera 6.0 można porównywać Speedstera 10, ale wciąż ma te same wady: brak sztywnych osi, alu sterówka, cięższe koła i kosztuje 700 PLN więcej.

Opublikowano

Panowie, czy ktoś z Łodzi już nabył Eskera? Mi trochę namieszał Kellys Soot 50, lekko dynamiczniejsza pozycja niz w Eskerze (ale próbowałem tylko 2.0, a tam komponenty jednak z niższych grup, gł. hamulce(!), co też mogło mieć wpływ na tzw. pierwsze wrażenia). Niestety do Kellysa dali korbę zupełnie dziwaczną: 52-36, a sprzedają z oponami 40C...

Opublikowano

Esker 2.0 ma jeszcze aluminiowy widelec i to napewno daje inne odczucia nawet z rundki w koło sklepu.

Mechaniczne hamulce są słabe, a na takim rowerze, który wyjechał właśnie z pudła i nierzadko z tłustymi tarczami może okazać się, że ledwo zwalnia...

Komponenty wyższej klasy wpływają na każde wrażenie również te pierwsze, zwłaszcza jeśli dzieli je kilka klas, jak w porównaniu esker 2. Vs Soot 50.

Opublikowano

@blamek bez sztywnych osi raczej się nie pchaj w sprzęt za tą kwotę 😉

Opublikowano

W razie czego polecam,  dla forumowicza mogę zejść z ceny.

Opublikowano
23 godziny temu, blamek napisał:

Witam wszystkich Eskerofanów :), sam aktualnie szukam czegoś w podobnych pieniądzach i kształtach, a ostatnio rzucił mi się w oczy Scott Speedster Gravel 20 (specyfikacje są dość zbliżone), może ktoś się coś wypowiedzieć w temacie Kross vs Scott (co jak i dlaczego)?

Jeździłem tym scottem, byłem go oglądać 2 razy aż w końcu kupiłem eskera, przekonała mnie dużo niżśza cena i sztywne osie w krossie :D 

PS. Chyba zainwestuję w chiński wynalazek zwany sztycą, zobaczymy jak się sprawdzi :) 

Chciałbym coś takiego żeby jeszcze lepiej pracowało. 

https://pl.aliexpress.com/item/33028206738.html?spm=a2g17.search0104.3.26.7269227f548C94&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_8_10065_10068_10843_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_453_10084_454_10083_10103_10618_10304_10307_10820_10301_10821_537_536%2Csearchweb201603_53%2CppcSwitch_0&algo_expid=d6f9e5fa-e0f6-42a7-8d37-1cdc93165000-3&algo_pvid=d6f9e5fa-e0f6-42a7-8d37-1cdc93165000

Opublikowano

oki dzięki za informacje - 6K złotówek to dla mnie sporo kasy i chciałbym jak najlepszy stosunek jakości do ceny, bo nie prędko zmienię na coś innego. Jak bym miał samymi oczami kupować to pewnie bym poleciał po Rondo, ale rozwiązanie 1x11 jakoś mnie nie przekonuje. Tutaj Kross trafił idealnie z konfiguracją w moje gusta i jak widać po wątku nie tylko w moje.

Opublikowano
10 minut temu, blamek napisał:

oki dzięki za informacje - 6K złotówek to dla mnie sporo kasy i chciałbym jak najlepszy stosunek jakości do ceny, bo nie prędko zmienię na coś innego. Jak bym miał samymi oczami kupować to pewnie bym poleciał po Rondo, ale rozwiązanie 1x11 jakoś mnie nie przekonuje. Tutaj Kross trafił idealnie z konfiguracją w moje gusta i jak widać po wątku nie tylko w moje.

Dla mnie napęd 1x też nie przemawia, wolę 2x.

Obejrzałem rondo i rag+ na żywo i jakoś mnie nie zachwyciły. 

Opublikowano

Na stronie Krossa pojawił się dzisiaj rano Esker 6.0 w rozmiarze M do kupienia. 

Także chętnych zapraszam do kupowania :)

Opublikowano

Gdyby ktoś wolał taniej to zapraszam do mnie 😉 mogę zrobić 500 PLN rabatu w stosunku do ceny z Krossa

Opublikowano

Dziś byłem odebrać eskerka w ramie M. Pasuje idealnie ale... nie odebrałem bo przysłali z uszkodzonym układem hamulcowym. Jakaś paranoja. Cieszyłem się jak dziecko a tu trzeba czekać do wtorku. Mam nadzieję, że nic już nie wyjdzie bo urlop się zbliża.

Opublikowano

Kross daje ponoć od teraz dożywotnią gwarancje na ramy aluminiowe i stalowe. Dotyczy to też eskerów.
Ciekawe jak to będzie z tymi, którzy kupili kilka dni temu bo np u mnie na stronie gwarancji rano nadal widniało 5 lat 

Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewien, że dotyczy Eskerów?

W regulaminie tej gwarancji jeden punkt kiedy gwarancja nie obowiązuje mówi wszystko co to za gwarancja:

11.4. Uszkodzenia mechanicznego roweru do którego przyczynił się klient, osoba trzecia bądź siła wyższa;

Niby gwarancja ma obowiązywać jesli udzielisz zgody na marketing i przechodzi w bezterminową po dniu kiedy skończy się obowiązująca aktualnie gwarancja.

Edytowane przez Kawasaki
Opublikowano

ciekawe jak to wygląda u Treka (też jest dożywotnia gwarancja), w sumie ciężka sprawa bo jak tu stwierdzić czy celowo pękłeś ramę (np jadąc na DH na nowym eskerze ;) ) czy miała wadę i sama z siebie trzasła na kolejnym szutrze... w sumie to zawsze, jeśli celowo nie skaczemy po rowerze psuje nam go siła wyższa :/

Opublikowano
17 minut temu, blamek napisał:

w sumie ciężka sprawa bo jak tu stwierdzić czy celowo pękłeś ramę

Jest to do zrobienia... np. wrzuciłeś wcześniej na swojego FB czy YT filmik z jazdy podczas której stałeś na górnej rurze i skakałeś :P

Opublikowano
2 godziny temu, blamek napisał:

ciekawe jak to wygląda u Treka (też jest dożywotnia gwarancja), w sumie ciężka sprawa bo jak tu stwierdzić czy celowo pękłeś ramę (np jadąc na DH na nowym eskerze ;) ) czy miała wadę i sama z siebie trzasła na kolejnym szutrze... w sumie to zawsze, jeśli celowo nie skaczemy po rowerze psuje nam go siła wyższa :/

Widzisz i tym właśnie różni się Trek od polaczkowatego Krossa. Trek zwyczajnie wymienia ramę bez dochodzenia co wrzucałeś na FB, bez zakładania, że jesteś oszustem i pozorujesz uszkodzenie bo gdzieś się porysowała lub chcesz nową. Jeśli nie jest to Crash replacement robi to za free i dlatego tyle kosztują wszystkie Treki.