Fructus Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) @Zigfir - jest nadzieja, rowery się pojawiają tu i ówdzie. W Warszawie, na Kabatach (BTW Bikes) mają (ponoć) jednego XL zamówionego przed sezonem... Jako, że sam chcę kupić ten rower także zastanawiam się nad rozmiarem - z największą chęcią przymierzyłbym się do niego ale Kross leci w kulki z dostępnością/produkcją więc zaczynam rozważać zakup przez internet. Mam jednak zagwostkę jaki rozmiar ramy wybrać - M czy L. Wg kalkulatora/danych producenta powinienem celować w M; w rozmowach ze sprzedawcami - w L; na bazie kalkulatorów on-line - w ST 530-550mm. I bądź tu mądry. Mam 178cm, noga po wewnętrznej 83cm. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Fructus
revolta1 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Ja w sobote sie mierzylem do 6ki w rozmiarze XL i wilkosciowo to byloby to . mam 188cm wzrostu . spotkalem kolesia w lesie na eskerze mowil ze kupil w Gdansku
revolta1 Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 Eskery zakupione ? Juz na OLX sie pokazuja https://www.olx.pl/oferta/kross-esker-6-0-l-gravel-CID767-IDzN6Jh.html
Zigfir Opublikowano 13 Maja 2019 Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) 4 godziny temu, revolta1 napisał: Eskery zakupione ? Juz na OLX sie pokazuja https://www.olx.pl/oferta/kross-esker-6-0-l-gravel-CID767-IDzN6Jh.html Szkoda tylko że w sklepach z nimi gorzej. W moim mieście na chwilę obecną jeszcze nie mają. Na dniach mają dostać ale najpierw mniejsze rozmiary. Pierwsza partia L-ek rozeszła się błyskawicznie. Np dobrerowery już ich nie mają. Edit: Miło by też było gdyby się znalazł jakiś świeżo upieczony właściciel, który by się opinią o tym sprzęcie podzielił a i najlepiej z pominięciem reakcji "moje jest najlepsze". Edytowane 13 Maja 2019 przez Zigfir
Kawasaki Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 No to jestem, świeżo upieczony właściciel eskera 6.0, a nawet dwóch Gravelowe doświadczenia mam już ze Specem Diverge 2016, który geometrią bardzo mi pasował, dlatego polowałem od początku na zbliżonego Eskera. Zrobiłem dopiero 200km, ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, tak w punktach co dla mnie było ważne oprócz wspomnianej geometrii: - widelec full carbon - jednak karbonowa rura sterowa dużo zmienia i w połączeniu z oponką 37c świetnie wybiera - hamulce hydrauliczne - w tej 105tce są bardzo fajne klamki, szerokie i wyprofilowane - koła - byłem pozytywnie zaskoczony jak dobrze zbiera się esker. Mam mtb 29 na kołach, które ważą poniżej 1600g, ale w połączeniu z szerszą oponą zbiera się bardziej ospale. Porównałem wagi i okazało się, że bilans obręcz/opona jest na korzyść eskera mimo lżejszej o 80g obręczy w mtb. - obawiałem się przełajowo stopniowanej korby (wolałem bardziej miękki młynek) ale póki co jest ok - z sakwami nie jeżdżę, a w góry biore mtb - wykończenie, szlifowane spawy - bardzo fajnie to wygląda, światowy poziom. Szkoda, że nie wyszlifowali tych przy mufie. - kolor/lakier czarny mat jest bardzo podatny na zadrapania i ciężki do utrzymania w czystosci - kierownica - fajnie rozgięta na dole - tego brakowało mi w specu - ciekawie rozwiązany jest tylny asymetryczny trójkąt Mam 181 cm, mam Lkę i pasuje idealnie z seryjnym mostkiem (chociaż ten mostek to najbrzydsza rzecz w rowerze). Drugiego eskera w rodzinie ma mój tata 174cm - wziął Mkę - chyba jedyną w Polsce Jeśli macie jakieś pytania chętnie się podzielę, już ochłonąłem z pierwszego podniecenia nowym nabytkiem i obiektywnie mówiąc to świetny rower - prawdziwy gravel - zróżnicowany od CXa, którego Kross wypuścił w tym samym czasie.
Zigfir Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) 24 minuty temu, Kawasaki napisał: No to jestem, świeżo upieczony właściciel eskera 6.0, a nawet dwóch ... Jeśli macie jakieś pytania chętnie się podzielę, już ochłonąłem z pierwszego podniecenia nowym nabytkiem i obiektywnie mówiąc to świetny rower - prawdziwy gravel - zróżnicowany od CXa, którego Kross wypuścił w tym samym czasie. A jak sztywność całego roweru? Ile waży L-ka? Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi - jak widzisz go jako zamiennik szosy? Ogólnie opis wrażeń z jazdy bardzo mile widziany :). A i jak z tym lakierkiem - da radę przeżyć czy jednak mocno uciążliwe? Edytowane 14 Maja 2019 przez Zigfir
Kawasaki Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Sztywność jest bardzo w porządku, uśmiecham się na jakichś szybszych podjazdach - sztywne osie też robią swoje. Nie miałem okazji jeszcze go zważyć, ale obstawiam jakieś 11kg z pedałami SPD - nie jest to lekki rower. Są 2 miejsca gdzie się rysuje rama o kable, główka ramy - zwłaszcza jesli ktoś chce skracać mostek i tylny trójkąt również o przewód, trzeba te miejsca zabezpieczyć bo wyciera się na biało i jest kontrast z czarnym lakierem. Czy jest to alternatywa dla szosy? Ja przychodzę, z MTB i właściwie wspomniany Spec to najbliższy szosie rower, na którym jeździłem - taki endurance na 30mm oponkach i dla takiej szosy jest znakomitą alternatywą otwierającą mnóstwo dróg, na które mogłeś wjechać, ale zwyczajnie nie chciałeś. Jest na prawdę dużo miejsca na oponę, nie zdziwiłbym się, gdyby weszła nawet 2 calowa, ale póki co rozkoszuję się lekkością i brakiem oporów jakie zapewniają fabryczne opony - swoją drogą świetnie, cicho toczące się. Siodełko waży pewnie z 300g, ale jest tak komfortowe, że mu wybaczam (tak też jestem maniakiem lekkości, mam 10kg karbonowego treka mtb), ale zwyczajnie Esker jest do czegoś innego. Po najdłuższej dotychczas wycieczce 66km, nie byłem nawet w połowie tak zmęczony jak po 30km na wyścigowym xc. Uzupełniając opis prowadzenia - na testy założyłem krótszy mostek czyli 80mm (fabrycznie jest 90) i odebrałem rower jako już dosyć nerwowy, także wróciłem do serii, gdzie rower jest w punkt. Nie za nerwowy, ani za mułowaty i co dla mnie najważniejsze nie za długi. Zwróćcie uwagę, jak krótki ma reach ta rama.
Zigfir Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 A wspina Ci się na podjazdach lepiej na lekkim MTB czy na Eskerze?
Kawasaki Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Nie mialem jeszcze okazji atakować żadnego konkretnego podjazdu na Eskerze - w mazowieckim ich niewiele, a te co znam są w piaszczystych i „korzeniastych” lasach gdzie jest terytorium MTB i nawet nie myślę tam wjeżdżać na Gravelu, ale jeśli nawet to przełożeń nie oszukamy 36-34 vs 32-46. Tu zawsze MTB będzie górą, zarówno wjeżdżając jak i zjeżdżając. Nie jestem z tych, którzy w gravelu widzą objawienie, mam świadomość jego słabych stron, ale też widzę w nim zdecydowanie więcej niż marketingowe narzędzie do wyciągania kasy.
Zigfir Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Chodzi mi o szybkie asfaltowe podjazdy gdzie używasz podobnych przełożeń bo w typowym ciężkim terenie to sprawa oczywista, że w eskerze ich braknie. Masz w sumie ciekawe zestawienie bo teoretycznie lepszy na szosę rower jest cięższy niż mtb.
Kawasaki Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Na razie nie napotkałem podjazdu wartego wspomnienia a jeśli jakieś strome to bardzo krótkie i na nich właśnie się zdziwiłem, że jest tak lekko na 36-34 i faktycznie poczułem tę sztywność - bezpośrednie przełożenie z korby na odjazd z miejsca. Hipotetycznie porównując oba rowery na podobnym podjeździe na asfalcie, gdzie nie jest na tyle stromo, że braknie biegów w Krosie - wole podjeżdżać na cięższym Gravelu ze względu na mniejsze opory toczenia opon, lżejszą sumę wag obręcz+opona, wygodniejszą pozycję. Kilogram różnicy całości roweru jest niezauważalny to jak kwestia podjazdu z bidonem i bez. Muszę tylko na nowo przyzwyczaić się do 2 blatów z przodu - to też ciekawa kwestia bo obawiałem się tłuczenia łańcucha na wertepach, zakładałem szybką podmiankę na ultegrę RX, ale na razie nie czuję, żeby było mi to potrzebne do szczęścia. Edytowane 14 Maja 2019 przez Kawasaki
Zigfir Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 A siodełko jakiej masz szerokości w L-ce? Na żywo obejrzałem sobie Eskera 6.0 w rozmiarze S (bo tylko taki był). Akurat tu zamontowane było siodełko 135mm. Waży faktycznie swoje ale ogólne wrażenia jak najbardziej na +. W małym rozmiarze wydaje się nieco "pancerny" ale ma to swój urok. Przyjemna owijka fizyk na kierownicy. Kolorek jedynie słuszny i na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Ma mocowanie na koszyk od spodu ramy. Z wagą pewnie można by odrobinę powalczy wymieniając z czasem conieco. Na gumie WTB Riddler 700 x 37c Comp Tan Sidewall nie ma nigdzie znaczka o gotowości do "ubezdętkowienia". Nie nadają się, czy tylko znaczka brak?
Kawasaki Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Tak zdecydowanie Kross nie postarał się o dobre zdjęcia do katalogu, na żywo lub na zdjęciach w recenzjach wygląda dużo lepiej. Szerokości siodła nie mierzyłem, ale jeśli jest szersze niż w S to najwyżej o 10mm. Staram się nie przenosić manii lekkości na gravela, ale z czasem na pewno wjedzie karbonowa sztyca i tarcze hamulcowe dura ace, bo mi się zwyczajnie podobają i pasują wybitnie. Nie interesowałem się czy opony są TLR, ale nawet jeśli nie są dedykowane - wiem, że bez problemu ludzie jeżdżą na bezdętce z nimi. Ja jestem zwolennikiem dętek.
Fimala Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 49 minut temu, Kawasaki napisał: Tak zdecydowanie Kross nie postarał się o dobre zdjęcia do katalogu, na żywo lub na zdjęciach w recenzjach wygląda dużo lepiej. Szerokości siodła nie mierzyłem, ale jeśli jest szersze niż w S to najwyżej o 10mm. Staram się nie przenosić manii lekkości na gravela, ale z czasem na pewno wjedzie karbonowa sztyca i tarcze hamulcowe dura ace, bo mi się zwyczajnie podobają i pasują wybitnie. Nie interesowałem się czy opony są TLR, ale nawet jeśli nie są dedykowane - wiem, że bez problemu ludzie jeżdżą na bezdętce z nimi. Ja jestem zwolennikiem dętek. opony są tubeless ready.
Zigfir Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 1 godzinę temu, Kawasaki napisał: Tak zdecydowanie Kross nie postarał się o dobre zdjęcia do katalogu, na żywo lub na zdjęciach w recenzjach wygląda dużo lepiej. Szerokości siodła nie mierzyłem, ale jeśli jest szersze niż w S to najwyżej o 10mm. Staram się nie przenosić manii lekkości na gravela, ale z czasem na pewno wjedzie karbonowa sztyca i tarcze hamulcowe dura ace, bo mi się zwyczajnie podobają i pasują wybitnie. Nie interesowałem się czy opony są TLR, ale nawet jeśli nie są dedykowane - wiem, że bez problemu ludzie jeżdżą na bezdętce z nimi. Ja jestem zwolennikiem dętek. Przy napędzie można by jparę gram odzyskać np przy wymianie (po zużyciu) oryginalnych korb. Do tego siodełko, sztyca i pewnie wyszło by z 0,7 kg mniej 😎 . Godzinę temu, Fimala napisał: opony są tubeless ready. Do tej pory zawsze na dętkach ale może warto się zainteresować tubeless-em.
Kawasaki Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 Tylko po co zbijać tą wagę. Jeśli w tym rowerze będę coś zmieniał, to tylko, żeby było ładniej lub wygodniej: dlatego ta carbonowa sztyca (nie ze względu na wagę). W napędzie też ewentualnie jedynie młynek na mniejszy. Przebyłem szkołę odchudzania na MTB, gdzie na sztywnym widelcu było 8,7kg. Dziś mam już amortyzator i całkowicie mi wisi czy waga pokazuje 9,7 czy 10,2kg, ważniejszy jest komfort - nawet do ścigania, na amatorskim poziomie, bez odpowiedniego komfortu nie będzie osiągów.
Fructus Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Kross zaktualizował dzisiaj dostępność E6.0 - 3 czerwca maja także pojawić się ramy M.
Kawasaki Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Dzisiaj zważyliśmy Mkę, z pedałami platformowymi i 2 koszykami na bidon 11,25kg - także jak na alu jest ciężko. Jutro zważę Lkę z SPD.
Zigfir Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Kawasaki napisał: Dzisiaj zważyliśmy Mkę, z pedałami platformowymi i 2 koszykami na bidon 11,25kg - także jak na alu jest ciężko. Jutro zważę Lkę z SPD. To spora różnica w stosunku do 10,32 dla M podawanego prze Krossa. 0,93 kg. Choć pewnie zależy od tego jakie pedały i koszyki a znaczenie ma urządzenie pomiarowe. Ale jak się tylko waga przełoży na wytrzymałość to nie będzie źle. BTW. Carbonowy Spec Diverge Sport o ile mnie pamięć nie myli 9,6kg ale 1,5 krossa byłoby za niego. Edytowane 24 Maja 2019 przez Zigfir
Kawasaki Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Koszyki kross grid - 33g/sztuka. Ważone na wadze Parktoola także dosyć miarodajny wynik. Jeśli podają wagę bez pedałów to i tak oszukują o jakieś 0,5kg. Mój alu Diverge DSW na Tiagrze ważył 10,25 na lekkich platformach. Edytowane 24 Maja 2019 przez Kawasaki
Zigfir Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 39 minut temu, Kawasaki napisał: Koszyki kross grid - 33g/sztuka. Ważone na wadze Parktoola także dosyć miarodajny wynik. Jeśli podają wagę bez pedałów to i tak oszukują o jakieś 0,5kg. Mój alu Diverge DSW na Tiagrze ważył 10,25 na lekkich platformach. Tak też myślałem, że jak wcześniej bawiłeś się w odchudzanie roweru to byle czym nie ważyłeś. Ale wracając do tematu. To to niezbyt ładnie ze strony krossa. Rozumiem, że mogą machnąć się przy ważeniu o 100g czy 150g, coś tam może z różnic produkcyjnych wynikać, ale 0,5 kg to już jednak trochę jest... Ciekawe ile będzie ważyć ta L-ka.
Kawasaki Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) eLeczka na M520, 2 koszyki i podstawka do sigmy 11,53kg. Edytowane 25 Maja 2019 przez Kawasaki
Zigfir Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 3 godziny temu, Kawasaki napisał: eLeczka na M520, 2 koszyki i podstawka do sigmy 11,53kg. Ciężka sprawa... w takim przypadku ten znaczek z 10 na stronie krosa ma chyba oznaczać ze rower ma więcej niż 10kg Co nie zmienia faktu że i tak będzie lżej o 1,5 kg niż w tej chwili, bo moja obecna maszyna waży mniej więcej 13,2 kg.
Fimala Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 4 godziny temu, Kawasaki napisał: eLeczka na M520, 2 koszyki i podstawka do sigmy 11,53kg. Będę się musiał z tobą umówić na ważenie bo jestem ciekawy ile moja Sequoia waży po zmianie kół
Kawasaki Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 Spoko, wezmę wagę z działki jak coś. A tu Eskerów dwóch! 1
Rekomendowane odpowiedzi