Scorpion79 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) Pozwolę sobie dołączyć do tematu żeby nie robić bałaganu na forum 🙂. Czy jeśli mam koło z obręczą na wentyl auto to jestem w stanie przerobić na bezdetkę czy nie, oczywiście z zastosowaniem taśmy, odpowiedniego wentyla presta ( bo tylko takie występują do bezdętkowego) i opony tlr. Da radę ? Edytowane 20 Lutego 2019 przez Scorpion79
Franz Mauer Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 To zależy czy obręcz przystosowana jest do systemu bezdętkowego. Jednak, jak pamiętam obręczen an wentyl samochodowy nie były. Można wiec kombinować z getto tubles. Wbrew pozorom kształ rantów o które opiera się opona przy systemie bezdętkowym jest inna niż zwykłe.
Łza Włóczynutka Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Scorpion79 napisał: Czy jeśli mam koło z obręczą na wentyl auto Prawdopodobnie nie uda CI się kupić wentyli: Wszystkie wentyle do systemów bezdętkowych jakie widziałem są typu presta (te takie chude), więc przelezą na wylot przez obręcz z dużą dziurką na wentyl shrader. Edytowane 20 Lutego 2019 przez Łza Włóczynutka
Gość Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 5 minut temu, Łza Włóczynutka napisał: Prawdopodobnie nie uda CI się kupić wentyli: Wszystkie wentyle do systemów bezdętkowych jakie widziałem są typu presta (te takie chude), więc przelezą na wylot przez obręcz z dużą dziurką na wentyl shrader. https://allegro.pl/oferta/zawor-trezado-wentyl-tubeless-av-35mm-2szt-akc177-7841930217?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMI1p_SkMPK4AIVyMCyCh0uFQ1dEAYYASABEgL5vfD_BwE&gclsrc=aw.ds
Scorpion79 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 2 godziny temu, Łza Włóczynutka napisał: Prawdopodobnie nie uda CI się kupić wentyli: Wszystkie wentyle do systemów bezdętkowych jakie widziałem są typu presta (te takie chude), więc przelezą na wylot przez obręcz z dużą dziurką na wentyl shrader. Tak wiem że jest mniejszy ale różnica jest 2 mm a jak patrzyłem na wentyle presta pod bezdetkę to mają taki większy gumowy kołnierz do tego taśma i nakrętka z drugiej strony może by to uszczelniło. Ale w sumie po co kombinować i nie mieć pewność i jak kolega wyżej pokazał mi w linku ł że można kupić wentyle auto pod system bezdetkowy. Dzięki
DamianKle Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Można teoretycznie przerobić każdą obręcz i każdą oponę na system bezdętkowy. Podstawą jest odpowiednia ilość warstw taśmy - czasem nawet 5-7 warstw, ale dzięki temu wiem, że jest szczelnie. Może nie będzie "fit", ale będzie spokój, dużo spokoju Z perspektywy czasu nie używałbym taśmy Stans'a ani Trezado. Użyłbym taśmy TESA 4289 - 66m w zupełności wystarczy na kilka kompletów i cena 40 zł. Wentylki z Ali, sam polecam West Biking Cycling, można też tańsze za około 3$. Polecam domówić od razu nakrętkę konwersyjną na zawór presta-AV. Co do mleka, to Stans, raczej nie ma nic lepszego. Co do opon, te z wkładką kevlarową są bardzo dobre, sam używam Schwalbe Black Jack 26x2.0, tania opona za około 45 zł. Jak kupię gravela Marin Four Corners pierwsze co zrobię, to od razu konwersja na bezdętkę i dużo spokoju
Łza Włóczynutka Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) Zdecydowałem się spróbować mleczka. Wentylki chyba jutro będę mieć w domu. Muszę teraz jakoś się dowiedzieć jak dobrać taśmę (szerokość). W weekend będę mierzyć felgę. A może ktoś już obklejał Stsns No Tubes ZTR Creest Mk3 (29") i może podpowiedzieć jakiej jaśmy użył? Edytowane 7 Marca 2019 przez Łza Włóczynutka
trollu Opublikowano 7 Marca 2019 Opublikowano 7 Marca 2019 widziałem dużo pochlebnych opinii o Gorilla Tape
Łza Włóczynutka Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 Taśmę kupie stansa (cały system będę miał z jednej firmy) chodzi mi tylko o szerokość.
pellq Opublikowano 8 Marca 2019 Opublikowano 8 Marca 2019 W dniu 17.02.2019 o 20:57, Bikefunn napisał: Jaką taśmę na obręcz polecacie. Mam obręcz 19C. Mogę kupić taśmę 21mm? Polecam tak dobierać taśmę.
michal_tor Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Witajcie, dołączę się do dyskusji. Zrobiłem swoja pierwszą bezdętkę. Kolo uszczelnilo się bardzo ładnie. Dzisiaj jednak zauważyłem że mam delikate rozszczelnienie na łączeniu obręczy. Jak temu zaradzić? Ktos pomoże? Dzięki
Kruk Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 W którym miejscu? Przy łączeniu rantu obręczy z rantem opony ?
Accent_Szaj Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 2 godziny temu, michal_tor napisał: Kolo uszczelnilo się bardzo ładnie Zalałeś mlekiem? Najlepiej przejedź się zaraz po zalaniu,wtedy mleko dotrze do wszystkich zakamarków i uszczelni układ
Łza Włóczynutka Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 Po dobie czy dwóch mogą się pojawić krople mleczka na styku felgi i opony, potem już nie powinny występować. Uchodzi Ci powietrze tamtędy?
DamianKle Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Napompuj na maksa po wlaniu mleka, i dobrze pokręć kołami, dobre jest odbijanie od podłoża. Jak już się ładnie rozprowadzi koniecznie dolej mleka.
kkoyot Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Po co dwa razy lać mleko skoro można raz docelową ilość?
lukaszzsch Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Bo gdy jest duża nieszczelność(podwinięta taśma, opona po przejściach itp.) to mleko pójdzie na zmarnowanie
DamianKle Opublikowano 15 Lipca 2020 Opublikowano 15 Lipca 2020 Po co dwa razy lać mleko? Pierwszy wlew i użytkowanie sprawią, że wszystkie nieszczelności zostaną usunięte, koło ładnie się uszczelni. Żeby jednak móc korzystać z wszelkich zalet systemu bezdętkowego trzeba dolać mleka, którego ilość po uszczelnieniu będzie naturalnie mniejsza. Chodzi o zabezpieczenie przed złapaniem kapcia. Wiemy wtedy ile jest mleka na taką ewentualność. Uważąm też, że lepiej dolewać mniej mleka a częściej (2-3razy w roku).
Łza Włóczynutka Opublikowano 15 Lipca 2020 Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Jeździłem dwa lata bez wymiany/dolewek (z lenistwa) i było OK, ale jak złapałem dziurkę to się okazało, że mleko co prawda ją zalepia i do domu udało się wrócić, ale po zaschnięciu "łatka" wykrusza się/odpada i znów meleko ją zalepia. Mleko ewidnetnie straciło właściwości. Po otwrciu opony okazało się, że nie jest już białe a ciemnoszare, a w dotyku nieprzyjemne i tłuste jak olej do smażenia. Więc dolewki uważam za bezcelowe - mleka nie ubywa, nawet jak jest dziurka to tylko kilka ml tracimy. Ale wymianę raz do roku polecam jak najbardziej. Edytowane 15 Lipca 2020 przez Łza Włóczynutka
Rekomendowane odpowiedzi