Bujak Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Producenci dodają kolejne koronki do kasety i zachęcają do zmiany całego napędu na nowy. Okazuje się, że czasami można to zrobić bez konieczności zmiany tylnej przerzutki. Często wystarczy zmiana kasety i manetki z pozostawieniem starej przerzutki. Sami producenci ukrywają informacje o kompatybilności napędów, ale tym i innych forach niektórzy piszą, że: Shimano 10s, 11s, 12s, Sram 11s, 12s, ma taki sam uciąg linki, a Sram ESP 8s i 9s bardzo zbliżony. Na innych stronach są trochę inne, ale zbliżone wnioski: Z drugiej strony czasami zdarza się, że urwie nam się przerzutka i kusi nas zmiana na wyższy model pod przyszłą rozbudowę. W związku z tym zakładam wątek z naszymi testami przerzutek tylnych z teoretycznie niekompatybilny mi manetkami i kasetami. <s> W tym wątku nie zadajemy pytań, nie dyskutujemy. Tu robimy tylko nasze własne testy, albo zamieszczamy testy innych udokumentowane w sieci. </s> ***Zmiana zasad: konwersacje są dozwolone*** Skroty do testów zamieszczam w drugiej wiadomości ...................................................................... Podstawowe Zasady: Każdy test jest opisany tylko w jednej wiadomości. Nie robimy kilku dopisków, a wszelkie aktualizacje testowanego zestawu robimy w tej samej wiadomości. Wskazane jest dołączanie filmów, robienie subiektywnej oceny działania w skali 0-10. Niektóre testy będą trwały, więc opisy można uzupełniać stopniowo. Można robić drugi raz (czy trzeci) test takiego samego zestawu. Powyżej trzech testów nie ma sensu opisywać jeżeli zgadzamy się z wynikami poprzednich testów. Natomiast jeżeli mamy inną ocenę pracy napędu od poprzedników to zamieszczamy swój opis. W takim przypadku ograniczenie do trzech testów nie obowiązuje. Czasami dla prawidłowej pracy kluczowa jest długość samego łańcucha, dlatego proszę, żeby pisać jak została dobrana według tego schematu: Przyjęte Skróty: NW - NarrowWide s - ilość zębatek T - ilość zębów na zębatkach .............................................................................. Opis testu: Przerzutka tylna: (dokładny model) Ekstender przerzutki: (jeżeli użyty)(dokładny model) Manetka: (dokładny model) Kaseta: (dokładny model) Łańcuch: (dokładny model) Długość łańcucha: (np. duże koronki +4 ogniwa) Korba: (wystarczy podać ilość koronek (s)/ ilość zębów(T)) (np. NW 1s/32T, albo 3s/22-34-44T) Test 1. Ocena pracy na statywie: - opis, - film ( jeżeli zrobiliśmy), - ocena w skali 0-10. Test 2. Ocena pracy w suchych, normalnych warunkach: - opis, - film ( jeżeli zrobiliśmy) (film będzie trudniej zrobić, ale może komuś się uda), - ocena w skali 0-10, - długość testu np. ilość przejechanych kilometrów. Test 3. Test pracy w trudnych warunkach: - opis (woda, błoto, obciążenie, podjazdy), - film ( jeżeli zrobiliśmy) (film będzie trudniej zrobić, ale może komuś się uda), - ocena w skali 0-10, - długość testu np. ilość przejechanych kilometrów. Edytowane 15 Marca 2019 przez Bujak Zmiana zasad: konwersacje są dozwolone 4
Bujak Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Skróty do testów: (Do uzupełnienia) .................................................. test: Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M6000 GS: 10s Ekstender przerzutki: brak Manetka: Sram NX 1x11: 11s Kaseta: Sram PG-1130: 11s 11-42T Łańcuch: SramPC-1110: 11s Długość łańcucha: (duże koronki +4 ogniwa) Korba: Truvativ Stylo 6K: NW 1s/30T Test 1. Ocena pracy na statywie: - działanie jest płynne, bez spowolnień, czy przeskoków. Obrót baryłki o dwa kliknięcia w obie strony (1/4 obrotu) pogarsza lekko pracę, ale nie jest beznadziejnie. Wygląda na to, że uciąg linki jest idealny. - ocena 10/10. Test 2. Praca w normalnych warunkach - przeskoki płynne, bez zahamowań, czy trykotania. Przeskoki o kilka przełożenie na raz płynne. Przeskoki pod obciążeniem płynne. - ocena 10/10 - dystans >>250 km: 50% pagórkowaty las/ 10% bagnisty teren/ 40% asfalt Test 3. Praca w trudnych warunkach - ocena 10/10 - zmiana biegów na podjazdach, błoto, redukcja o kilka stopni na raz. Wszystko płynne. Uwaga: dla porównania dedykowana przerzutka Sram NX 11s działa z tym zestawem dużo gorzej i oceniam ją na 5/10 (bez modyfikacji) Edytowane 22 Marca 2019 przez Bujak Dodałem skróty do testów
leejoonidas Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 4 godziny temu, Bujak napisał: W tym wątku nie zadajemy pytań, nie dyskutujemy. Wiem że napisałeś jasno i wyraźnie że nie zadajemy pytań i nie dyskutujemy że tylko zamieszczamy testy ale proponuję rozszerzenie tego wątku do innych firm produkujących osprzęt, najlepiej nie robić w tym względzie ograniczeń, bo skoro jest firma SunRace, Campagnolo... to prawdopodobnie są możliwe miksy między różnymi firmami o czym już kilka dni temu napisałem w związku z napędem 1x12 firmy SunRace + Shimano. 1
wgi Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 Polecam ten kanał -> https://www.youtube.com/user/mevnet/videos Kilka ostatnich filmików testuje różne kombinacje xtr 12, eagle (przerzutki, manetki, kasety). Wszystko w 12 biegowych ze sobą działa 1
Bujak Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) Test: Przerzutka tylna: Sram NX: 11s Ekstender przerzutki: brak Manetka: Shimano Deore M6000: 10s Kaseta: Shimano Deore M6000: 10s 11-42T Łańcuch: Shimano Deore M6000: 10s Długość łańcucha: (duże koronki +4 ogniwa) Korba: NW 1s/32T Test 1. Ocena pracy na statywie: - działanie jest płynne, bez uwag. - ocena 10/10. Test 2. Praca w normalnych warunkach (w trakcie testów) - praca płynna, bez uwag. - ocena 10/10 - dystans >>250 km asfalt Test 3. Praca w trudnych warunkach Brak możliwości przeprowadzenia - rower fitness Uwaga: przed montażem przerzutki usunąłem fabryczne luzy na śrubie mocującej. Edytowane 15 Marca 2019 przez Bujak
Bujak Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Test:Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M6000 GS: 10s Ekstender przerzutki: brak Manetka: Sram GX Eagle Gripshift: 12s Kaseta: Sram NX Eagle PG-1230: 12s 11-50T Łańcuch: Sunrace NC12S: 12s Długość łańcucha: (duże koronki +2 ogniwa) (+4 ogniwa jest za długi: przerzutka ociera na najwyższym biegu, brakuje zasięgu na najniższym) Korba: Truvativ Stylo 6K: NW 1s/30T Test 1. Ocena pracy na statywie: - działanie jest zazwyczaj płynne. Dużo trudniej ustawić przerzutkę niż na 10s i 11s. Najgorzej jest na podnoszeniu z 8 na 9 bieg. Nie brakuje zasięgu na dole, czy górze. Oryginalna Śruba B w przerzutce M6000 wystarczyła na styk do kasety 50T (w końcu zmieniłem ją na dłuższą dla sprawdzenia regulacji, ale nie wkręcałem jej bardziej niż oryginalnej). Nie potrzeba ekstendera, ale możliwe, że z nim praca będzie bardziej płynna, bo przerzutka będzie w pracować pod kątem zbliżonym do przewidzianego przez producenta.Edycja 29.03.2019: ekstender nie poprawił pracy napędu. - ocena 7/10. Test 2. Praca w normalnych warunkach - ocena 7/10 - dystans >200 km. Uwagi: Manetka Gripshift Sram nadaje się do obsługi przerzutek Shimano. Są one w pełni kompatybilne. przerzutka M6000 obsłuży kasetę max 50T, ale tylko w napędzie 1x i przy łańcuchu długości +2 ogniwa. Edycja 29.03.2019: Wkręciłem patyk w napęd i pogiąłem przerzutkę, więc nie nadaje się już do testów. Test przerwany. Dodałem zdjęcia z przerzutką na pierwszym i ostatnim biegu: Edytowane 15 Marca 2019 przez Bujak Dodałem więcej zdjęć
Kruk Opublikowano 14 Marca 2019 Opublikowano 14 Marca 2019 Nooo to ładnie naciągnięcie przerzutki, nad 42 bym się zastanawiał a tu 50 O_O Już dałbym SLX m7000 który ma asymetryczne kółeczka na wózku a nie tak jak M6000 prosto. Dla mnie to już jest jawne przegięcie możliwości przerzutki.
Bujak Opublikowano 14 Marca 2019 Autor Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Miało nie być dyskusji, ale niech Ci będzie: M6000 jest przeznaczona do kasety 11-42T i korby z dwoma blatami. Przy korbie z jednym blatem przerzutka jest odchylona bardziej do przodu i co za tym idzie mieści większą kasetę (bo górne kółko oddała się od kasety wraz z wychyleniem). Dobrym przykładem są przerzutki Sunrace, które są przeznaczone jednocześnie do kaset 10s, 11s, 12s do 50T w napędzie 1x albo do 42T w napędzie 2x. Ja widzę tutaj analogię, a Sunrace nie zastosowało żadnego magicznego tricku, tylko stosuje to, co ukrywają giganci: 10s, 11s i 12s w MTB są kompatybilne (nie dotyczy szosy). ..........,............................................ Test:Przerzutka tylna: Sram NX: 11s Ekstender przerzutki: brak Manetka: Sram GX Eagle Gripshift: 12s Kaseta: Sram NX Eagle PG-1230: 12s 11-50T Łańcuch: Sunrace NC12S: 12s Długość łańcucha: (duże koronki +2 ogniwa) Korba: Truvativ Stylo 6K: NW 1s/30T Test 1. Ocena pracy na statywie: Nie działa. Ramię przerzutki jest za krótkie i górne kółko dotyka do największej zębatki kasety (powinno być 15 mm luzu). Dokręcanie śruby B nie pomaga, bo odległość od osi już się nie zmienia, kółko przesuwa się już tylko do tyłu. Może pomóc już tylko ekstender. Wniosek: Przerzutka Sram NX jest mniejsza od Sram NX Eagle i nie ogarnia 50T. Edytowane 15 Marca 2019 przez Bujak
Kruk Opublikowano 14 Marca 2019 Opublikowano 14 Marca 2019 Tak, sprawdziłem na Product info shimano i ciekawostka M6000 ma max 42T a zaś XT M786 ma tylko 36T jak to jest to samo jak chodzi o budowę przerzutki
Gość Opublikowano 15 Marca 2019 Opublikowano 15 Marca 2019 Powinna się tu przeplatać dyskusja wtedy temat by rozkwitł
Bujak Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Opublikowano 15 Marca 2019 W sumie chyba masz rację. Miały być nasze testy, a jest mój monolog:) Nie chciałem, żeby testy zginęły w tłumie wypowiedzi, ale mogę też podpinać linki z testów do pierwszej wiadomości. W sumie sam jestem pozytywnie zaskoczony, że działa to całkiem dobrze. ............................................... Zmiana zasad: konwersacje są dozwolone
Bujak Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Test: Przerzutka tylna: Shimano Deore M6000: 10s Ekstender przerzutki: brak Manetka: Sram GX Eagle Gripshift: 12s Kaseta: Sram NX Eagle PG-1230: 12s 11-50T Zmieniłem kółka przerzutki na łożyskowane 11s. Nie ma zmiany w pracy napędu. Testuję dalej. W przyszłym tygodniu założę kółka łożyskowane 12s narrow wide i też potestuję. Edytowane 22 Marca 2019 przez Bujak
Bujak Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Opublikowano 23 Marca 2019 6 godzin temu, piter614 napisał: Kółka są chyba z Aliexpress? Tym razem z Bangood, ale też od Myfriendów.
Bujak Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Opublikowano 29 Marca 2019 Test:Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M6000 GS: 10s Ekstender przerzutki: brak Manetka: Sram GX Eagle Gripshift: 12s Kaseta: Sram NX Eagle PG-1230: 12s 11-50T Łańcuch: Sunrace NC12S: 12s Podsumowanie moich ostatnich testów: Zmiana kółek na12s narrow wide:- Nie widać poprawy działania. Założenie ekstendera 24 mm:- nie ma poprawy działania. Wkręciłem patyk w napęd i pogiąłem przerzutkę, więc nie nadaje się już do testów.
Bujak Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Przerzutkę kupiłem 40 zł taniej, ale czekam na nią już drugi tydzień i nie wiem czy się doczekam, więc z musi jeżdżę jeszcze na deore prostowany kamieniem. Nieważne.Ważne jest to, że mimo, że przerzutka nie nadaje się do testów, to jej działanie jest bardzo powtarzalne. Tzn mam problemy z przerzucaniem dokładnie na dwóch tych samych biegach i za każdym razem przerzucanie jest identycznie słabe.W związku z tym zacząłem zastanawiać się jaka może być tego przyczyna inna niż sama przeżutka.Na tych problematycznych biegach kółko przerzutki jest najdalej od kasety i łańcuch wykrzywia się zamiast przeskoczyć.Spróbowałem złamać zasadę 15 mm od dużego koła i odkręciłem o pół obrotu śrubę B (czyli przybliżyłem kółko przerzutki do kasety).Wynik jest pozytywny i działanie jest wyraźnie lepsze. Nie zajmowałem się tym do tej pory, bo uważałem, że ustawienie śruby B jest święte. W weekend wezmę rower na hak i ustawię śrubę B najbliżej jak się da, ale tak, żeby wrzucanie i zrzucanie z dużego koła jeszcze działało.To będzie ostatni test tej przerzutki przed wyrzuceniem.
specialized34 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 A co myślicie o połączeniu przerzutki sram x01 1x11 z manetka xtr sl- M9100 11/12 rzędów ciekawi mnie jak to moze byc w praktyce. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Bujak Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Z moich dotychczasowych testów wynika, że powinno to działać bezbłędnie.Zależy oczywiście do jakiej kasety.
specialized34 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Mam teraz napęd srama 1x11 z kaseta xg-1180 10-42 i zastanawia mnie zmiana manetki na tego xtr-a 9100 bo przyszły sezon będę chciał przejść na xtr 1x12 to manetka już by była. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Bujak Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Będzie działaćPrzerzutkę kupiłem 40 zł taniej, ale czekam na nią już drugi tydzień i nie wiem czy się doczekam, więc z musi jeżdżę jeszcze na deore prostowany kamieniem. Nieważne.Ważne jest to, że mimo, że przerzutka nie nadaje się do testów, to jej działanie jest bardzo powtarzalne. Tzn mam problemy z przerzucaniem dokładnie na dwóch tych samych biegach i za każdym razem przerzucanie jest identycznie słabe.W związku z tym zacząłem zastanawiać się jaka może być tego przyczyna inna niż sama przeżutka.Na tych problematycznych biegach kółko przerzutki jest najdalej od kasety i łańcuch wykrzywia się zamiast przeskoczyć.Spróbowałem złamać zasadę 15 mm od dużego koła i odkręciłem o pół obrotu śrubę B (czyli przybliżyłem kółko przerzutki do kasety).Wynik jest pozytywny i działanie jest wyraźnie lepsze. Nie zajmowałem się tym do tej pory, bo uważałem, że ustawienie śruby B jest święte. W weekend wezmę rower na hak i ustawię śrubę B najbliżej jak się da, ale tak, żeby wrzucanie i zrzucanie z dużego koła jeszcze działało.To będzie ostatni test tej przerzutki przed wyrzuceniem.Odkręcenie śruby B poprawiło zdecydowanie działanie przerzutki!Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić.Przy zrzucaniu z 2 na 1 bieg przerzutka nie może ocierać o największą zębatkę. Najłatwiej to sprawdzić zrzucając z 2 na 1 bez kręcenia pedałami. Wtedy dokładnie widać, czy coś ociera.
Bujak Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Przyszła już do mnie nowa przeżutka Sunrace MX60, więc testy pokiereszowanej Deore M6000 dobiegają końca.Podsumowując ostatnie jazdy uważam, że w przypadku kłopotów z ustawieniem płynnego przerzucania, szczególnie w rejonie środkowej części kasety, warto pobawić się śrubą B i przybliżyć ją o ok 5 mm.Moja przerzutka po kontuzji pracowała beznadziejnie, ale nie chciało mi się jej bardziej prostować, bo kupiłem już nową. Miałem problemy z przerzucaniem na każdym biegu. Musiałem zrzucać o dwa i podnosić o jeden, żeby wrzucić odpowiedni bieg.Po zmianie ustawienia śruby B przerzutka zaczęła pracować bardzo dobrze na prawie całym zakresie. Dał bym jej 9/10 gdyby nie problem z przeskoczeniem z 8 na 9 bieg, którego nie udało mi się usunąć.Wnioski końcowe: przerzutka Deore M6000 działa bezbłędnie z napędem 11s i współpracuje z manetką Sram 11s. Nie polecam jej do napędu 12s, bo jest już za mało dokładna.Mam tylko nadzieję, że Sunrace MX60 będzie pracował lepiej
Bujak Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Sunrace MX60 założona dwa dni temu i od razu połamana. Musiałem kupić dzisiaj kolejną. Po upadku ułamałem mocowane kółka widoczne na zdjęciu.
Bujak Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Nowa przerzutkę zamówiłem w sorso.plMają bardzo dobre ceny, ale czas oczekiwania to ok 2 tyg. Massssssakra.W oczekiwaniu na przerzutkę jeżdżę na fitnesie, to którego założyłem grupę sram NX 1x11.Przerzutka Sram NX po zablokowaniu luzu pręcikiem stalowym (pisałem o tym) działa wyśmienicie. Żadnych kłopotów z przerzucaniem. Zastanawiam się dlaczego przerzutka Sunrace MX60 przez te dwa dni nie działała idealnie. Miałem jeszcze mało czasu na testy, ale coś ciągle było nie tak. Czy to możliwe, że wszystkie napędy 1x12 działają słabo?No chyba nie. Gdy tak się zastanawiałem to wpadła mi do głowy myśl, że może metodą prostowania haka na pręt M8 jest za mało dokładna dla przerzutki 12 rzędowej. W związku z tym zrobię przyrząd do prostowania haka przerzutki - taki z prawdziwego zdarzenia z pomiarem odległości do felgi. Sprawdzę jeszcze raz hak tym nowym przyrządem i dopiero założę nową Sunrace MX60.
Bujak Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2019 AchaZapomniałem dodać, że w fitnesie mam teraz 11s sram NX na łańcuchu Shimano Deore 10s.Łancuch nie ociera, a zmiana biegów jest idealna.Napiszę więcej jak trochę pojeżdżę.
Bujak Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Sunrace MX60 założona dwa dni temu i od razu połamana. Musiałem kupić dzisiaj kolejną. Po upadku ułamałem mocowane kółka widoczne na zdjęciu.Przyszła w końcu do mnie nowa przeżutka Sunrace MX60.Założyłem ja i pojechałem na przejażdżkę 50 km. Tym razem po ścieżkach rowerowych. Nie zahaczyłem o nic ani w nic nie przydzwoniłem, a kółko przy lince się samo rozleciało! Zdecydowanie nie polecam. Totalne badziewie!Ewidentnie jest to wada fabryczna, a element mocujący to kółko jest za słaby, ale przecież w naszym kraju nie da się takiego czegoś zareklamować, bo Ci powiedzą, że uszkodzenie mechaniczne!
Rekomendowane odpowiedzi