Skocz do zawartości

Rock Shox XC30 TK Coil - jak napompować ten amortyzator ?

aku01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem w swoim temacie roweru ale tutaj szybciej ktoś pomoże i rozwieje moje wątpliwości. Przyszedł mi amortyzator Rock shox-a TK 30 silver. Blokada działa bo sprawdzałem. Po sprawdzeniu nacisku z uszczelek wyszła delikatna warstewką oleju więc pewnie olej tam się znajduje. Odwróciłem go żeby gąbki nasaczyly się olejem. Czy mimo to zrobić serwis zerowy i nie kombinować że dopiero po sezonie go zacznę dopiero rozkręcać?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli już kiedyś robiłeś przegląd to wiesz ze to nie trwa długo
Ja bym zrobił dla spokoju ducha,
Jak kupiłem swój rower robiłem podstawowy i o dziwo olej był
Ale w Krossie jak robiłem to była susza

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Raz robiłem serwis Xcm rozkręcone w nim to co się dało potem złożyłem. Gdzie można zakupić olej do wymiany? Bo po tabelach wychodzi mi że jedna goleń potrzebuję wt5 a druga wt15 jak dobrze patrzyłem w tabelach. I pytanie bo mam tam rebound tyłko jak to rozkręcić w XCM tego nie było? I czy jest jakas miarka do odmierzania odpowiedniej ilości oleju do każdej goleni i do której co mam wlać i w jakiej ilości? W sumie wystarczy serwis dolnych goleni? Oraz smar sram też zakupić ?

Opublikowano

Kupić trzeba olej i smar
Co do miarki wystarczy strzykawka i kawałek przewodu nie potrzeba nic specjalnego

15 w wlewasz do dwóch dolnych lag w wielkości 5ml
Olej 5 w do tłumika się wlewa

Można kupić na allegro lub np ja kupowałem na rowerowym. com

W butelkach litrowych ale tutaj serwisuje kilka amortyzatorów swoich i nie tylko więc takie ilości mi się przydają

Opublikowano

Na Allegro widziałem olej wt 15 w 10 ml. pojemniczkach po 6 zł za sztukę 4 takie buteleczki powinny wystarczyć (firmy Rock Shox), oraz smar sram 29 gram za okolo 50 zł oraz zaopatrze się w jakaś strzykawkę z wężykiem. Bo reszta narzędzi to pewnie standardowe do demontażu tego widelca i serwisu jak imbusy itp. Jednak się obawiam bez serwisu zacząć jeździć. A czy też nie jest tak ze serwis robi się dopiero po 50 godzinach jazdy pierwszy? Bo w tabelach znalazłem że 50 godzin i serwis tego amorka. 

Opublikowano

Ten amorek jest logiczny w serwisie, jak wszystko zrobisz zgodnie z manualem to ciężko go uszkodzić. To normalne że pluje olejem przez jakiś czas na golenie, potem ustaje.Serwis zerowy zawsze warto zrobić. 

Opublikowano

Pewnie że lepsza opcja
Ja mam dwa amry więc kupiłem po 1 litr ale nie rockshox tylko inny który polecili mi w serwisie wichu Workshop

Opublikowano

Zakupiłem to co Kruk mi polecił. Jest taniej niż gdzie ja akurat patrzyłem zamówione smar i olej razy 2 bo serwis i tak trzeba robić. 

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie. Wpisalem nr. amortyzatora i wyskoczyło mi cos takiego. Ktos potrafi rozszyfrowac i 100% byc pewnym z którego roku jest amortyzator?

865053518_rockshox.thumb.jpg.8c00f691c642224a9e4c10628d4e43cc.jpg

Opublikowano

Noo dla mnie to wszystko jest jasne i jest zgodne ze specyfikacją Twojego amorka :) 

Opublikowano (edytowane)

A z którego roku to jest model dokładnie czy to jest rok 2019 czy starszy leżak?

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano

Z tej tabeli nie wynika rok niestety, tylko specyfikacje tego amora.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz mnie zmylił jeden bo mówił że w numeracji amora jest data. I juz miałem przycinac rure i zakładac bez jakiegokolwiek serwisu. A tu widzisz nie ma nic. Chyba że sklep moze powiedziec z którego roku ma te amortyzatory wtedy bede wiedział jak stary jest olej. Ale i tak czekam az dojdzie mi olej i smar nie wiadomo jak w fabryce w jakiej ilości on sie tam znajduje. Nie wiem jak jest w olejowo-sprezynowych ale w tych sprezynowych to juz na pewno na dzień dobry trzeba rozkrecac i smarowac na nowo bo to co oni odpierdzielaja z ilościa smaru to juz wogóle tragedia. A w samochodach tez sie kupuje nowe amortyzatory i nie widziałem by ktos kiedykolwiek robiz zero serwis. Ale samochód a rower to 2 rózne rzeczy chyba.

PS. Jak bym z czyms miał problem podczas serwisu bede pisal w tym temacie :)

Opublikowano

Jeśli to nówka ze sklepu a tak jest, to myślę że to góra 2018 rocznik, ja bym tłumika nie ruszał jeśli działa poprawnie. Za to ślizgi bym na pewno nasmarował na nowo i wlał olej do dolnych koleni, czyli serwis podstawowy.

Opublikowano (edytowane)

Pdstawowy zrobie, tylko dojdzie mi olej i smar. Namocze gabki olejem 15 wt wleje do goleni. Po chyba 10 ml do kazdej goleni wchodzi a wlewa sie to pewnie przez  dolna goleń odwaracjac amortyzator do góry nogami i przez te otwory gdzie sie skreca kluczem potem od dołu amortyzator do kupy. Oczywiście wszystko dokładnie trzeba wyczyścic nim olej wleje. A woóle cos sie smarem sram butto smaruje w dolnej czesci goleni np uszczelki kurzowe od wenątrz. EWENTUALNIE MIEJSCE GDZIE SIE JE WCISKA W GOLENIE DOLNE? Czy za smarowanie jest odpowiedzialny olej 15 wt i tam żadnego smaru nie dajemu?

Opublikowano

Noo o ile są gąbki ale powinny być, czasami w tych bardziej podstawowych amorach nie ma gąbek a to nie wielki koszt. Tak jak piszesz się wlewa olej. I w tabelach jest podane ile się leje do dolnych goleni.Smarem SRAM Butter inaczej sramowskim masełkiem smaruje się ślizgi od lagów, uszczelki kurzowe od środka i uszczelki tam gdzie nie pracują, np. uszczelka od tłumka zaraz pod gwintem.Olej 15 WT służy równiej jako smarowanie ale raczej dolnych ślizgów, górne to smar.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączę się pod temat.

Chciał bym trochę pomóc znajomej rozruszać jej rowerek, siedzi w nim XC30 27.5 Silver Coil. Ciężko mi znaleźć gdzieś sprężynę do niego (do Harfy jeszcze nie pisałem, cenowo to tam nie za ciekawie było z tego co pamiętam, popytam znajomych w zaprzyjaźnionym serwisie najpierw), bo standardowa nie pracuje pod nią, a obawiam się że ta naj bardziej miękka <63 to też może być za dużo.... Powietrzny wkład z tego co znalazłem w linkach w temacie w okolicy 200 pln był by super (siostrze wstawiłem mój stary XC30 29 Gold Solo Air po przesiadce na Rebę i jest jak na jej 50 kg w sam raz), nie chcę jej pakować w koszty, nie biorę pod uwagę zmiany amorka, rower jest używany rekreacyjnie i tylko od czasu do czasu trafiają się trochę cięższe pętle.

Dla mnie stalowa sprężyna ma sporo zalet, prosta, tania, mniej serwisowania, przy moich 80 kg aktualnie stara RS Judy w zimówce, którą codziennie dojeżdżam do pracy pracuje po prostu genialnie, cała kosztowała 80 zł, zalałem tylko nowym olejem i wymieniłem gąbeczki.

Ewentualnie jesteście mi w stanie podpowiedzieć od czego jeszcze sprężyna by podeszła tutaj ? RS na lagach 30mm jakieś inne ? Biorę pod uwagę opcję znalezienia czegoś z powycieranymi lagami na dawcę, ale z 2 strony jak mam jeszcze pchać tam nowe uszczelki to może być to kiepski pomysł... Jak by się nowy powietrzny wkład w okolicy 200 pln trafił to w sumie nie ma co się bardzo zastanawiać.

Opublikowano

Podobno da się zaadoptować sprężynę z amortyatora od Simsona. Jest sporo miększa.