Skocz do zawartości

Rock Shox XC30 TK Coil - jak napompować ten amortyzator ?

aku01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy można w jakikolwiek sposób napompować ten amortyzator: 

Rock Shox XC30 TK Coil 29. Sprężyna powietrzna. Jak to można  napompować 

Opublikowano (edytowane)

TK Coil = sprężyna stalowa...

Sprężyna stalowa z regulacją, zalecana waga rowerzysty 72-82 kg,

zazwyczaj jest standardowo Czerwona (Medium).

To nie jest amor powietrzny!

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak jak pisze @SpiderMAN to żaden powietrzniak. Widać trochę zmyliły kolegę opisy w niektórych sklepach, gdzie w miejsce sprężyny powietrznej wpisują COIL (już wielokrtotnie się z tym spotkałem, więc można się zrobićw jajo) ;)

Jedyne co można wyregulować to na lewej goleni pokrętłem zakres jej działania :)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
9 godzin temu, Puncu napisał:

Podłącze się pod ten temat. Czy jest możliwa zmiana skoku ze 100mm na 80mm? Patrząc na konstrukcje tego amortyzatora nic mi nie przychodzi do głowy poza wyminą sprężyny na krótszą (z krótszym tłokiem). 

Tutaj link do sprężyny 80mm.
https://hollandbikeshop.com/pl-pl/sram/rockshox/rockshox-widelec-czesc/rockshox-zestaw-sprezyn/rockshox-sprezyna-zestaw-xc30-26-cal-80mm-miekkie/

Pisałem Ci już smsem, ale napisze raz jeszcze, wolałbym dołożyć do tego wkładu powietrznego.

Zdecydowanie.

Opublikowano

Dobrze, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Czy sprężyna redykuje skok? Jeżeli tak, to można myśleć nad sprężyną powietrzną, jeżeli nie to wolałbym na ten moment niczego nie kupować tylko zmniejszyć i pojeździć ;) 

Drugie pytanie, gdzie kupie tą sprężynę powietrzną? Pod wersje 26'.

Opublikowano

Tak jak przedmówcy pisali, jeśli występuje ten Amortyzator w wersji powietrznej to kupić sprężynę powietrzną i zmontować, jeśli nie to można dokupić inne sprężyny i zmienić skok choć nie wiem czy to by nie miało wpływu na tłumik.

Opublikowano
3 godziny temu, Puncu napisał:

Drugie pytanie, gdzie kupie tą sprężynę powietrzną? Pod wersje 26'.

@patryg4 pomożesz?

Co do bebechów są takie same, amorki pod różne koła różnią się tylko dolnymi lagami...

Opublikowano
Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Co do bebechów są takie same, amorki pod różne koła różnią się tylko dolnymi lagami...

A to wiele zmienia. W takim razie wybór części wzrasta ;)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.08.2018 o 14:55, SpiderMAN napisał:

@patryg4 pomożesz?

Jeśli chodzi o sprężynę powietrzną to wersja 27.5/29 powinna pasować nawet do 26 (w XC32 tak jest bo sprężyny są 26/29 https://www.ebay.com/itm/NEW-RockShox-XC32-Spring-Internals-Left-26-29-100-Solo-Air/183250303273?epid=2255447869&hash=item2aaa91b929:g:RbMAAOSws8hbcvOg )

PS. Sorry że tak późno odpisuję, ale zrobiłem sobie przerwę od roweru i forum.

Edytowane przez patryg4
Opublikowano
11 minut temu, patryg4 napisał:

Sorry że tak późno odpisuję

Dzięki, pomogłeś ;) 

Opublikowano

Ciekaw jestem czy ten wkład można by było wykorzystać w innym amortyzatorze?

Opublikowano
3 minuty temu, piter614 napisał:

Ciekaw jestem czy ten wkład można by było wykorzystać w innym amortyzatorze?

Tak, jeżeli gwinty i długość będą się zgadzały. Można też toczyć adapter ale to skróci długość amortyzatora.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

I jak się spisuje rozwiązanie z tym tłumikiem solo air? Sam zamierzam dokonać konwersji tylko jestem ciekaw czy opłaca się to robić.

Edytowane przez dnsky
  • 4 miesiące temu...
Rowerowa Szajba
Opublikowano (edytowane)

Witam i ja mam pytanie odnosnie tego amortyzatora (to przykładowo wrzucam a obserwuje na innej stronie )

https://allegro.pl/oferta/rock-shox-30-silver-tk-coil-26-v-breki-100-mm-7630158343

Nurtuje mnie pytanie nad założeniem tego rock shox zamiast XCM. Chodzi o to że w sr santour tak naprawde blokada nie działa. A tutaj z tego co mi sie wydaje jest sprężyna i olej. I tutaj przy zablokowaniu blokada amortyzatora powinna działać. Czy w Polsce kupie do niego części zamienne ile kosztują i czy serwis jest prosty ioraz kiedy pierwszy raz do niego zaglądnąć ? Mam mozliwość go kupic w cenie około 500 zł nowego a moja waga 76 kg wiec powinien działać w porzadku pod moja wage. Powietrzny raczej odpada ze wzgledu na cene która jest drugie tyle droższa a ten wyglada na w miare uczciwy amortyzator w tej cenie i waga 2010 gram pod koło 26. Czekam na jakies wasze odpowiedzi i pomoc.

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano

Różnica między nimi jest taka, że RS ma serwisowalny tłymik TurnKey. Skoro w XCM blokada nie działa to może poprostu wymaga regulacji. Z dostępnościa części zamiennych i innych materiałów eksploatacyjnych do amorów RS w Polsce nie ma problemu. Porozglądaj się jeśli już za XC32 (lagi 32 mm a nie 30 mm) gdyż daje możliwość przerobienie go na powietrznego (wydatek około 200 zł).

Opublikowano

Ja trochę z Kolegą Rowerowa Szajba rozmawiam i problem tkwi w:

- musi być pod 26 koło

-musi mieć piwoty

A tak to tak jak Kolega Przeluka pisał, tam jest najprostszy tłumik olejowy ale jest olejowy już, po drugiej stronie jest dźwignia ze wstępnym ugięciem sprężyny. Jak chodzi o części RS ma dobrą manierę udostępniania części zamiennych nawet po latach od produkcji danego modelu. Powietrzny amor na pewno byłby lżejszy i z większą opcją regulacji ale musi mieć i piwoty i pod koło 26. 

Opublikowano

Nie zwróciłem uwagi na piwoty a te niestety bardzo ograniczają możliwości zakupu.

Rowerowa Szajba
Opublikowano (edytowane)

Wszystko rozumiem tylko tak rok temu składałem koło pod v-break piasta shimano stx rc. Kto sie zna wie co to za piasta (w sklepie az pytali gdzie jako nowa zdobyłem.  Czytałem o nich jak z ich zywotnościa). Po drugie szukam takiego z piwotami i cos lepszego to w sam raz by pasował. Czyli tutaj olej jest wiec plus. Cena bardzo kusi jest na promocji za 485 zł przeliczajac bank na złotówki za tyle go moge wyrwać na innym znanym sklepie przez internet 800 zł wiec cena bardzo kuszaca.  Tak to nawet bym sie w cenie 800 nie kupował i sie zastanawiał.

37 minut temu, Kruk napisał:

Ja trochę z Kolegą Rowerowa Szajba rozmawiam i problem tkwi w:

- musi być pod 26 koło

-musi mieć piwoty

A tak to tak jak Kolega Przeluka pisał, tam jest najprostszy tłumik olejowy ale jest olejowy już, po drugiej stronie jest dźwignia ze wstępnym ugięciem sprężyny. Jak chodzi o części RS ma dobrą manierę udostępniania części zamiennych nawet po latach od produkcji danego modelu. Powietrzny amor na pewno byłby lżejszy i z większą opcją regulacji ale musi mieć i piwoty i pod koło 26. 

Rozmawialismy ale dalej mi to spokoju nie daje :)

Dokładnie nazwa tego modelu tak brzmi ROCK SHOX ROCKSHOX 30 SILVER TK COIL 26“ SUSPENSION FORK

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano

Ja swoje zdanie wyraziłem już w prywatnej wiadomości także może ktoś inny się wypowie aby było obiektywniej. 

Opublikowano

WItam!

Za parę dni będę jechał po nowy amortyzator przedni jakim jest Rock Shox XC30, który ma rurę sterową ahead.

Do mojej aktualnej ramy będzie pasował ale czy jak bym chciał wymienić ramę na ramę z główką tapered to dało by się kupić jakiś adapter czy nowe stery żeby działało?

Z góry dziękuję, życzę miłego dnia/miłej nocy. :D