Skocz do zawartości

ROWER HT CZY FULL? BTWIN 560 A 560S ;)

Angelika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim ;)

Mam mega dylemat, przerzucam się w z za małego HT (rama S) i zastanawiam się czy od razu kupić fulla czy HT z wyższej półki... Nie jeździłam jeszcze po górach bardziej lasy, ale chcę się nauczyć i pośmigać też w górskich warunkach ;) Boje się tylko, że full będzie mnie ciągnął do przodu przy zjazdach, bo jest bardzo miękki... Jak jeździłam po sklepie, to przy silnym hamowaniu full bardziej mnie ciągnął w przód niż HT i traciałam równowagę. Hmmm może to kwestia nauki? Nie wiem...

Dylemat dotyczy:

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-560-275-id_8364715.html?gclid=Cj0KCQiAkfriBRD1ARIsAASKsQKZ3KhXFZwuj4F2PsYsYWNg-bU3dGKuBXAEAPJrhoDq4MbpJybLItYaAjdcEALw_wcB&fbclid=IwAR1Vp_O1C8YxEbAoOy8WMS3XvYG9-o0ZmZTwUt114X6zB7GDrPunpE7yZ6M

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-560-s-275-id_8379043.html?fbclid=IwAR0aeWmZj6vWJy8bhp9xHD4oPI89BM3P3mTOT-gFT0fbmfXOeLtPi_39UyE

Po drugie zastanawiam się nad rozmiarem ramy, mam 170cm teraz jeździłam na S, ale tragedia, mega za mały. Komfortowo czuje się na L, ale teoretycznie jest od wzrostu 175cm, więc wg parametrów powinnam mieć M. Długość nóg mam 85cm do pachwin... Ze względu na kręgosłup dobrze jak mam kierownice trochę wyżej, może stąd większy komfort na L (nie mogę mieć kąta ustawienia kręgosłupa i nóg poniżej 90', bo mm dwa kręgi w rozsypce).

Dzięki z góry za każdą opinie. Pozdrawiam, Angelika ;)

Opublikowano
13 minut temu, Angelika napisał:

Boje się tylko, że full będzie mnie ciągnął do przodu przy zjazdach, bo jest bardzo miękki... Jak jeździłam po sklepie, to przy silnym hamowaniu full bardziej mnie ciągnął w przód niż HT i traciałam równowagę. Hmmm może to kwestia nauki? Nie wiem...

Raczej ustawienia odpowiedniego ciśnienia w amortyzatorze z przodu... Pod swoją wagę musisz dopompować amortyzator uwzględniając SAG. Zakładam, że ten rower demonstracyjny nie miał nic zrobione w temacie ciśnienia i dlatego miałaś takie a nie inne wrażenie. 

Opublikowano

Po wycieczce na fully na gorskich szlakach nie bedziesz nigdy wiecej chciala jezdzic juz na ht.

Opublikowano

Jezeli kupowac rower do sciezkowania to lepiej nie pchac sie w zadne botwiny tylko lepiej poatawic na sprawdzone marki typu dartmoor ktora jest tania i sprawdzona

• Pomógł 1
Opublikowano

Mój wybór jest raczej między tymi dwoma rowerami, chcę mieć podwójny napęd przedni ;)

A jak wg Was z rozmiarem?

1 minutę temu, Kkaaeell napisał:

Jezeli kupowac rower do sciezkowania to lepiej nie pchac sie w zadne botwiny tylko lepiej poatawic na sprawdzone marki typu dartmoor ktora jest tania i sprawdzona

Tak, ale ja dopiero się uczę zresztą mam ograniczone środki, a poziom i tak dość wysoki :)

Opublikowano

Jeśli na L było Tobie wygodnie to nie ma co się sugerować tabelkami. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Siedziałam na tym fullu i mega działa blokada, mięciutki jak na wygodnej kanalie ;)

Opublikowano

Na górskich szlakach na pewno na fullu będzie wygodnie. 

• Pomógł 1
Opublikowano

@Angelika wybierając rower zastanów się bardzo poważnie nad tym jaki rodzaj tras będzie u Ciebie przeważać. Jeżeli będzie to jazda w górach i trudnym terenie to full ma sens. Jeżeli jednak większość aktywności to będą równe tereny oraz lasy, polne drogi, itp to idź w hardtaila. Tutaj full nie ma sensu bo jest cięższym, sporo energii stracisz na bujaniu amortyzatorami, które w cenie 3 tys. zł nie są powalające. 

Opublikowano

właśnie- góry a góry to czasami potrafią być 2 różne światy. Pytanie - trasy przygotowane, flow jak np Twister w BB czy naturalne enduro? Jeśli te pierwsze lub/i łatwe naturalne to ht da radę podszkolisz technikę bo trzeba ogarniać sztywny tył na korzeniach itd. Jeśli chcesz się bawić w coś cięższego - to taki full RR i tak się nie nada - słaby osprzęt i przede wszystkim geo do bani. Sry ale dla mnie to rower dla kogoś kto chce się pobawić w ęduro w parku. Na ciężkiej trasie niby amortyzacja jest ale jaka? A geo na pewno nie da poczucia stabilności lecąc w dół po korzeniach i kamieniach. Kupić ht i się szkolić, jak poczujesz, że chcesz cięższe trasy i fulla to zbieraj kasę na coś w stylu Krossa Soil lub podobny

niektórzy myślą, że full rozwiąże problemy z kręgosłupem - niby tłumi uderzenia ale to bardzo śliski temat. W parku czy na płaskiej szutrówce owszem ale w terenie w ogóle nie łączyłbym wysypanych dysków z pełnym zawiasem

Opublikowano

Lepiej kupić rower HT w tej cenie, będziesz mieć lepszy osprzęt, a porządne fulle zaczynają się od ok. 5k wzywż.

• Pomógł 1
Opublikowano

miałby sens do czego? nie każdy ma parcie na ramę z węgla 

• Pomógł 1
Opublikowano

Temat rzeka... Generalnie full kosztuje, tani full to więcej problemów niż zalet. Full nie ma na celu poprawiać komfortu jazdy a ma zwiększać przyczepność i dzięki temu umożliwia wyższe prędkości. Na zjazdach tylko kamikaze siedzi na siodełku, amortyzujesz głównie nogami. 

Moja opinia - kup trail ht, tak jak już polecali koledzy, ns bikes, dartmoor lub inne z rozsądną geo. Pojedź w góry i ucz się techniki. W międzyczasie zbieraj na porządnego fulla. Jak się nauczysz jeździć na ht to przy przesiadce na fulla w pełni wykorzystasz jego możliwości. Ja mam fulla, ale cały czas bardzo lubię jeździć na moim ht - na nim trzeba jeździć trochę bardziej świadomie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Andrzej Sawicki
Opublikowano

W pełnym zawieszeniu newralgicznym punktem jest właśnie zawieszenie. Rowery z markowym damperem i amortyzatorem chodzą sporo powyżej 5000 zł. Bliżej dychy, jeśli nie znajdziesz mega promocji. Patrząc tylko na nowe i nie starsze niż rok, brałbym wyłącznie hardtaila.

• Pomógł 1
Opublikowano

Sam posiadam fulla góry czy płaski teren jest bajka. i ja np już HT nie chce, a ten rockrider 560s to szczerze lepiej omijać z daleka w tej cenie,lepiej kupić coś HT i na 29 a nie 27,5 tak jak i czasami lepiej poszukać coś w sklepie stacjonarnym na pewno są wyprzedaże 2018 i można już wyszukać np z napędem 2x11 i w miarę ciekawym powietrznym amortyzatorem.tak jak poprzednicy piszą nie warto kupować taniego roweru full suspension bo będzie więcej problemów niż pożytku i przyjemności. A tym bardziej z marka B'TWIN. Mojej przyjaciółce pomogłem kupić rower Treck  Superfly 8 z 2018 za cenę 4100zł i jest bardzo zadowolona i tez jeździ po górach Wiec jeśli chcesz mieć rowerek dobry dość lekki i by sprawiał przyjemność z jazdy, to poszukaj czegoś innego w pieniążkach których chcesz wydać a na pewno będziesz zadowolona z zakupu.  

Opublikowano
5 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

W pełnym zawieszeniu newralgicznym punktem jest właśnie zawieszenie. Rowery z markowym damperem i amortyzatorem chodzą sporo powyżej 5000 zł. Bliżej dychy, jeśli nie znajdziesz mega promocji. Patrząc tylko na nowe i nie starsze niż rok, brałbym wyłącznie hardtaila.

O to chodzi, że właśnie tu już są porządniejsze amortyzatory. Rockshock powietrzne, ładnie pracują z tego co mogłam się przejechać. 

Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Faktycznie czuje, że HT jest bardziej zwrotny, ale też jestem przyzwyczajona. Piszecie, że lepiej się uczyć na HT, a może lepiej ćwiczyć umiejętności od razu na fullu? 

9 godzin temu, trollu napisał:

właśnie- góry a góry to czasami potrafią być 2 różne światy. Pytanie - trasy przygotowane, flow jak np Twister w BB czy naturalne enduro? Jeśli te pierwsze lub/i łatwe naturalne to ht da radę podszkolisz technikę bo trzeba ogarniać sztywny tył na korzeniach itd. Jeśli chcesz się bawić w coś cięższego - to taki full RR i tak się nie nada - słaby osprzęt i przede wszystkim geo do bani. Sry ale dla mnie to rower dla kogoś kto chce się pobawić w ęduro w parku. Na ciężkiej trasie niby amortyzacja jest ale jaka? A geo na pewno nie da poczucia stabilności lecąc w dół po korzeniach i kamieniach. Kupić ht i się szkolić, jak poczujesz, że chcesz cięższe trasy i fulla to zbieraj kasę na coś w stylu Krossa Soil lub podobny

niektórzy myślą, że full rozwiąże problemy z kręgosłupem - niby tłumi uderzenia ale to bardzo śliski temat. W parku czy na płaskiej szutrówce owszem ale w terenie w ogóle nie łączyłbym wysypanych dysków z pełnym zawiasem

Dziękuję... Lubię sobie poskakać po tych różnych nierównościach w lasach. Sprzęt który mam teraz jest za krótki i ciężki, trochę się boję przesadzać. Bardziej więc idę w naturalne zjazdy (i jazdy), choć na razie na pewno nie z taką prądkością jak profesjonalne enduro ;) Różnica ciężkości  między HT a full em, które chcę kupić do ok 400g (13kg ht i 13,4 full przy ramie M). Naprawdę mam dylemat... 

Uważasz, że lepiej się szkolić na HT niż na trochę słabszym fullu? Dlaczego? 

Opublikowano

jeździć jeździć jeździć. Tyle. Wszystko zależy gdzie. i bardziej wyboista trasa tym przewaga fulla będzie większa. Nie wyznaję zasady że full jest wyższym wtajemniczeniem niż ht ale wybór ht czy fulla powinien być świadomym wyborem. Chcesz więcej jeździć po naturalnych trasach, większe nastawienie na jazdę w dół po korzeniach, kamieniach, większe prędkości - bierz fulla. Ale fulla ścieżkowego. Soil, Jeffsy, Fuel ex, nowy Neuron, Trance - takie klasyki. Płacisz ale wiesz, że geo będzie dawało Ci pewność na zjazdach, zawias będzie pracował jak należy bo sam damper to nie wszystko. Waga - ja mam Fuel exa, ludzie marudzą, że dużo waży. No i? Daje fun i tyle. Lecąc w dół 100g w tą czy tamtą zrobi różnicę? Pod górę można zwalać, że rower o "czysta gram" za ciężki, że napęd 11s a nie 12s i stopniowanie do dpy, że zawias buja, za dużo wody w bidonie albo kebab był za duży - trzeba cisnąć pod górę i tyle, rower sam nie jedzie 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Waga. No a co mają powiedzieć w DH tam sprzęty ważą dużo. Jak ktoś nie celuje w podjeżdzanie, a bardziej na równy teren lub głównie w dół to waga nie jest na pierwszym miejscu. 

Dopiero czołówka stawki sie zastanawia nad wagą sprzętu, choć bardziej zaprząta im głowę możliwośc dokładnego dopasowania do trasy i siebie. czyli 4 pokrętła w amorze to mało czasem! 

Duzo jest takich co na HT śmigają i czasy kręcą... 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Szimano @Wojtek O. 

Nie zauważyłeś,że temat jest z 10 lutego ;) 

Godzinę temu, Wojtek O. napisał:

w dół to waga nie jest na pierwszym miejscu. 

To dokładnie napisał trollu,tylko innymi słowami.Najlepiej to widziałem jadąc z synem,oboje ten sam zjazd,on pedałuje,ja nie i go wyprzedzam :D,a co dopiero gdybym zaczął kręcić.

Czyli,większa waga pomaga przy zjeździe,a mniejsza przy podjeździe(to napisał Trollu)

Co do tematu,widziałem ostatnio filmik o Full czy HT 

Opublikowano

Dodam od siebie ze jak opanujesz HT czyli
-kontrola roweru pełna
-skoki, dropy i inne tegesy na trasie
-buny hopy, jazda na jednym kole nie wspomnę o manualu
Gdy przesiadzisz się na fulla zobaczysz czemu meczyłeś się na sztywniaku
Widziałem to wszytko po moim 16 letnim synu wszytko to wyżej opanował na sztywniaku obecnie ma fulla Giant Reign jak by to powiedzieć jest obecnie nie do zatrzymania
Zobacz tutaj jeździł na sztywniaku

Po jakimś czasie dostał fulla

To takie małe porównanie co daje jazda na sztuwniaku na full jeździ się łatwiej więcej wybacza, natomiast sztywniak nie lubi błędów szczególnie przy lądowaniu
Opublikowano

Tak przyziemienie jest twardsze:D No i jedynie przy lądowaniu masa ma duże znaczenie, a właściwie wytrzymałość co też z masą sprzętu jest związane.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@piter614 czemu dziecko bez rękawiczek jeździ? xD 

a, tak na poważnie,fajny filmik.Mój starszy syn ma dopiero 12lat,więc jeszcze muszę poczekać na takie wyprawy :D,ale już nie mogę się doczekać.Super sprawa jak dzieciak lubi to co ojciec.

W filmiku który przesłałem,chłopak mówi dokładnie to samo co ty o HT i Fullu 

W dniu 17.10.2019 o 08:51, piter614 napisał:

To takie małe porównanie co daje jazda na sztuwniaku na full jeździ się łatwiej więcej wybacza, natomiast sztywniak nie lubi błędów