Przemo Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Kolejna torebka z mojej kolekcji. Używana chyba z 1,5 sezonu (jeśli nie więcej) Z racji swojej pojemności przeznaczona do MTB/Turystyka Opis na stronie polskiego dystrybutora VELO Waga - 98 gram razem z systemem mocowania - wg mnie niedużo jak na tą pojemność. Pojemność - 0,6 litra Co w porównaniu z deklarowaną przez producenta TOPEK torebce Aero Wedge iGlow (z poprzednich recenzji)- 0,8 litra wydaje się mało. Ale..... Author ma bardziej regularny kształt co daje nam duuużo większe pole manewru przy pakowaniu (ale to tym później) (Tak naprawdę nie wydaje mi się aby TOPEK miał 0,8 litra) Wykonanie Baaardzo solidne Ścianki górna, dolna oraz tylna z jednego kawałka solidnego materiału podszytego dość grubym (jak na torebkę) i sztywnym plastikiem. Górna część ścianki z suwakiem (oraz ścianki boczne) wykonana z grubego materiału podklejonego (chyba tak to jest przymocowane) tworzywem sztucznym (takim trochu gumowatym). Tak więc ścianki baaardzo solidne.............OPRÓCZ dolnej części pod suwakiem (popatrzcie na zdjęcie powyżej), ta część z logo Author. Z niewiadomych powodów producent zdecydował się na zastosowanie tutaj cienkiego materiału. Podejrzewam że chciał zachować "styl" zgodny z innymi produktami (ten materiał z tym "deseniem' jest również używany w plecakach Authora) Efektem tego jest jego przetarcie. Akurat w tym miejscu trzymałem Multitool co tylko przyśpieszyło degradację tego materiału ALE z producent wyciągną wnioski z tego błędu. I w dostępnej obecnie wersji torebki ten materiał został zastąpiony takim jaki jest nad zamkiem - tak wiec wada ta została wyeliminowana. MOCOWANIE Mocowanie jest za pomocją pasków do stelaża siodełka oraz za pomocą pasków gumowych do sztycy podsiodłowej. Wiem że dla niektórych takie mocowanie jest kiepskie, ale NIGDY nie zdarzyło mi się aby to mocowanie w jakikolwiek sposób zawiodło. Paski są wykonane bardzo solidnie. Materiał gruby i do tego podszyty tworzywem, nie ma możliwości aby się podarł lub przetarł Paski przeplatamy przez stelaż, zapinamy na rzepy i zabezpieczamy pod torebką za pomocą pasków gumowych z klamrą (na stronie dystrybutora widać jak należy to robić prawidłowo). Miałem już przypadek, gdzie musiałem jednemu rowerzyście poprawiać mocowanie . Gumki pod siodełkiem mogą służyć do przytroczenia drobnych przedmiotów....osobiście przeplatam tam opaskę odblaskową do jazdy w nocy. Na górnej części torebki jest też mała pętelka do mocowania światełka, ale jej nigdy nie używałem (znowu, na stronie dystrybutora jest pokazane jak to wygląda) Mocowanie do sztycy pod-siodłowej nie jest konieczne ale polecam stosować, Po prostu naciągamy gumki i zahaczamy o plastikową klamerkę. Tak naprawdę łatwiej powiedzieć niż zrobić, przy sztycy 31,6 trochę trzeba się natrudzić. Paski gumowe są solidne i co za tym idzie sztywne. No ale mamy dzięki temu pewność że nie odpadnie. Mocowanie było testowane na wielu maratonach i nigdy nie zawiodło. POJEMNOŚĆ Jak już pisałem 0,6 litra. Ale to tylko liczba Poniżej zestaw który wożę w torebce TOPEK - i który wchodzi tam na wcisk Tutaj spokojnie wchodzi wszystko Dętka wystaje tylko dlatego że została tak zwinięta aby byłą dość długa i niska, aby mieściła się do podłużnej torebki TOPEK. Po bokach mam jeszcze trochę pustego miejsca (nabój i multi-tool są całkowicie schowane) Niestety torebka nie jest na tyle duża aby zmieścić do niej Smartphone wielkości Iphone 5s (a wiec nieduży 4,5 cala... z tego co pamiętam) Ogólnie torebkę oceniam najwyżej ze wszystkich torebek jakie dotychczas używałem (nawet lepiej nie TOPEK) Jedyna wada w postaci przecierającego materiału została przez producenta wyeliminowana. Moja torebka jest do wyrzucenia (tylko z racji przetarcia, poza tym jest w dobrej formie)... ale jak tylko skończę pod koniec sezonu testowanie TOPEK to na pewno kupię nową wersję tej torebki. To była ostatnia torebka podsiołowa. Kolejne recenzje będą już dotyczyć torebek pod ramę (też marki Author) 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi