Przemo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jakiś czas temu (...tak naprawdę do już parę miesięcy minęło ) jaszcze za czasów akcji Patronite dla Szajbajka dostałem od Damiana do testów torebkę Topeak Aero Wedge iGlow Prezentuje się ona o tak Mocowanie do siodełka jest dość mocne - plastikowe jarzemko do którego bardzo łatwo mocuje się torebkę- nie miałem z początku do tego zaufania, ale jak na razie spisuje się OK. Jak sama nazwa sugeruje torebka ma w siobie coś świecącego a mianowicie tylną bardzo fajny "świecący bajer" z dwoma trybami - świecenie ciągłe i miganie. Na ciemnej drodze wygląda naprawdę fajnie. Niestety siła światła nie jest powalająca i przy światłach drogowych lub normalnym ruchu ulicznym ta torebka to za mało.... przydało by się jeszcze jakieś inne świecidełko. Pełną specyfikacje znajdziecie Na stronie Producenta wiec nie będę się o niej rozpisywał opis poniżej traktujcie jako uzupełnienie Opisu Szajbajka z Youtube Z mojej strony napiszę tak Wykonanie torebki bardzo solidne, materiał, szwy, zamek wykonanie bardzo dobrze, widać że producent wykonał robotę jak należy. Dolna cześć torebki jak również klapa wykonane pogrubianego materiału (boki też są dość grube). Górny klips mocujący, został przynitowany do torebki 4 nitami na plastikowych podkładkach, a sam pasek materiału tworzący górę i dół torebki jest wzmacniany cienkim plastikiem. Zamek przykryty gumowanym materiałem, deszcz wytrzyma, myjkę ciśnieniową NIE (sprawdzane). Suwak zamka z wygodnym "języczkiem" poszytym rzepem, tak aby w pozycji zamkniętej można było go przyczepić do drugiej części rzepa pod torebką tak aby "się nie majtał" Największą wadą torebki jest mocowanie do sztycy podsiodłowej Przy cienkiej sztycy (tak tak tu jest pompka.... nie miałem sztycy pod ręką) rzep nie łapie zbyt pewnie, a dodatkowo końcówka rzepa odstaje od torebki czekając tylko aby o coś się zaczepić. Można to było rozwiązać lepiej (tak jak w torebkach Autchora gdzie pasek ten nie jest przyszyty na stałe do torebki tylko jest w szlufce co umożliwia jego przesuwanie ) Tyle o samej torebce. Teraz o jej praktycznym zastosowaniu To o czym tu napiszę to jak (wg mojej skromniej opinii) najlepiej wykorzystać pojemność... oraz pokazać wam co się do niej może zmieścić. A więc zaczynamy Mój zestaw ratunkowy składa się z: Zestaw łatek Tip Top TT 02 (marki używam już od 20 lat... mam do niej pełne zaufanie i każdemu ją polecam.... zresztą rodzaje zestawów łatek to już temat na osobny post) Dętka 29x2,25 - żadna superlight czy coś w tym stylu, standardowa, najcięższa / najgrubsza / najtańsza ze sklepu rowerowego. Uważam że taka jest najlepsza na "dętkę ratunkową". W ferworze walki przy zmianie dętki często zapominamy o wyczyszczeniu wnętrza opony z piasku czy innego syfu, jak również przy zakładaniu dętki w warunkach polowych, nie jesteśmy tak ostrożni i staranni jak w domu, wiec porządna gruba dętka, a nie jakiś "wylajtowany" kondon jest wg mnie najlepszy. Pompka CO2 wraz z nabojem - to co tu widać zakupione w Decathlon - Nabój duży 16gram (są też mniejsze 12g) Zestaw kluczy od Kellys (wraz ze skuwaczem) Dwie łyżki do opon Oraz na koniec..... spinka do łańcucha Jak widać dużo tego. I aby zmieścić to wszystko w torebce trzeba się trochę nakombinować, ta dętka i nabój są naprawdę duże Na początek - co sie da wędruje do pudełeczka z łatkami... jest ono prawie puste, klej + łatki + papier ścierny zajmują tylko połowę objętości pudełka. Tak więc w pudełku lądują dodatkowo - Spinka od łańcucha, końcówka pompki CO2 oraz....... wentyl dętki ... tak, tak... po co ma się gnieść i potencjalnie kaleczyć dętkę... lepiej zrobić otwór w bocznej ściance pudełeczka i wsadzić go do środka . UWAGA - łątki lądują na dnie pudełka a spinki dawać tak aby nie kaleczyły łatek. Teraz całość zawijamy w dętkę (no bo przecież wentyl od dętki wylądował w pudełku) Dętkę najlepiej "złapać" gumką do włosów jest trwalsza od "recepturek" które po pół roku po prostu pękają. Teraz.... torebka ma "specyficzny "dziobek" z przodu komory załadunkowej aby go też wykorzystać należy dętkę zwinąć w dość nietypowy sposób. No i przy okazji pod gumkę z obu stron dajemy łyżki do opon Tak przygotowaną całość będziemy "upychać" do torebki Jak widać trochę wystaje, ale nie przeszkadza to w zamknięciu torebki Na koniec Tak - mogłem użyć lżejszej dętki o cieńszych ściankach zajmowała by mniej miejsca Tak - po co komu pompka CO2, skoro może przymocować pod uchwyt pod bidon zwyczajną Tak - sam nabój CO2 mógłby być mniejszy (12 gram) Tak - mogłem użyć mniejszego zestawu łatek, np od ParkTool Mogłem zrobić wszystko powyżej - ale chciałem pokazać że nawet bez tego ta torebka jest bardzo pojemna - do pudełeczka mogłem jeszcze wsadzić banknot 20PLN na awaryjne sytuacje na wyprawach/treningach. Torebka ta nie jest idealna i wg mnie: Producent mógł wypuścić model bez dodatkowego oświetlenia (bateria zabiera trochę miejsca) Mocowanie do sztycy mogło być lepsze (patrz torebki Author) Producent ma w ofercie mocowanie do siodełka na paskach.... coś takiego mam w torebkach Author, wg mnie jest ono lepsze.... ale nie wiem jak solidne w przypadku Topek. Z chęcią przyjrzał bym się im bliżej, niestety nie widziałem tych torebek w moich lokalnych sklepach. Tyle na temat tej torebki. Jeżeli opis chociaż trochę się podoba i chcielibyście więcej opisów akcesoriów to mogę zrobić.... przez te kilkanaście lat uzbierało mi sie tego w garażu Na stanie mam jeszcze od Authora 2 plecaki na rower - 9 i 21 litrów 2 torebki pod-siodłowe od Author (nie pamiętam modelu) 1 torba na bagażnik/ Bagażnik na sztycę wraz z bocznymi mocowaniami na sakwę Torebka pod ramę oraz od innych producentów Parę plecaków z bidonami narzędzia, pompki nożne, ręczne i do amora 3 kaski na rower Mnóstwo lampek rowerowych 3 rowery zestaw błotników do kolarki od Zefala Zestaw błotników do 29" od SKSa Jak będzie zainteresowanie mogę raz na kilka dni siąść i coś zrecenzować 4 Odnośnik do komentarza
alfine-11 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ciekawa recenzja dostałeś zielone serduszko Odnośnik do komentarza
suqub Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dzięki za recenzję Ja również dałem zielone światło. Zastanawiam się nad kupnem tej torebki https://www.topeak.com/global/en/products/saddle-bags/130-aero-wedge-pack. Nie powiem Daniel po recenzji zachęcił mnie do jej kupna. Jednak z informacji wychwyconych w internetach wynika, że potrafi się zsuwać po sztycy. Dlatego celowałbym w model z systemem QuickClick. Obawiałem się właśnie o montaż na ten QuickClick; czy przypadkiem takie sztywne mocowanie nie będzie skutkowało wyrywaniem się złącza z torebki. Zwróciłeś uwagę na jakieś problemy z tym mocowaniem? Odnośnik do komentarza
alfine-11 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Od ponad roku używamy wraz z moją lepszą połową torebek pod siodło na system ICS Selle Royal i nie mamy z nimi najmniejszych problemów pomimo , że często są one mocno obciążone (klucze do domu , klucze serwisowe , telefon , zapasowe akumulatorki i inne klamoty ) Odnośnik do komentarza
suqub Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Dzięki za info. Tylko w twoim modelu górna część jest chyba plastikowa a w Topeak jest to materiał. Zupełnie inaczej są przenoszone obciążenia. Odnośnik do komentarza
Chris Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Takie właśnie mocowania są jedyne prawilne. Wszystkie inne typu paski/rzepy nie nadają się do niczego a ich sprzedaż powinna być karana. Odnośnik do komentarza
Przemo Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Hehe...... Ja jednak uważam że system pasków Authora jest najlepszy. W mojej torebce szosowej co prawda się nie udał (paski gumowe się zestarzały) Do plastiku nie jestem jeszcze do końca przekonany. Zobaczymy czy to zapicie wytrzyma trudy maratonów w tym roku. Ale w torebce do MTB którą używałem wcześniej od tej opisanej tutaj system pasków działał bez zastrzeżeń. Co do samej torebki na dniach zrobię jej recenzję, sama torebka ma tylko jedną wadę którą w torebkach na ten sezon z tego co widzę wyeliminowali (nie miałem nowej torebki fizycznie w ręce ale jutro pojadę do jednego sklepu i zobaczę czy są... jak będzie na pewno kupię i opiszę ) Odnośnik do komentarza
Chris Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 3 godziny temu, Przemo napisał: Ja jednak uważam że system pasków Authora jest najlepszy. Ja ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do produktów marki Author... zawiodłem się niejednokrotnie. Odnośnik do komentarza
mariuszm Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dnia 8.04.2017 o 22:16, Przemo napisał: Na stanie mam jeszcze od Authora 2 plecaki na rower - 9 i 21 litrów Jak będzie zainteresowanie mogę raz na kilka dni siąść i coś zrecenzować Jakbyś miał czas i ochotę napisać kilka słów o tych plecakach to byłoby fajnie Odnośnik do komentarza
Przemo Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Dnia 5.05.2017 o 12:47, mariuszm napisał: Jakbyś miał czas i ochotę napisać kilka słów o tych plecakach to byłoby fajnie Nie ma sprawy... za parę dni się pojawi 1 recenzja plecaka którego mam już 6 lat ( a ciągle jest w ofercie Authora więc jest naprawdę OK ) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi