Skocz do zawartości

Trek Checkpoint AL4 2019 / jednak gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.02.2019 o 13:40, kucu napisał:

Ciężko powiedzieć, czy to bardzo tanio. Założę się, że niektórzy magicy by więcej wytargowali. Nazwy sklepu wolałbym nie podawać, bo tak się dogadałem. Chyba nie chcą żeby każdy przychodził już z gotową myślą o wysokości rabatu 😉

Kupilem identyczny rower ale mam problem z tylnym kolem, bardzo szybko się zatrzymuje po puszczeniu w swobodny ruch.  Czy u ciebie też tylne koło ma większe opory toczenia? I gdzie może byc problem, podobno serwis regulował dobrze hamulce.

Opublikowano
W dniu 12.03.2019 o 07:51, akduj napisał:

Kupilem identyczny rower ale mam problem z tylnym kolem, bardzo szybko się zatrzymuje po puszczeniu w swobodny ruch.  Czy u ciebie też tylne koło ma większe opory toczenia? I gdzie może byc problem, podobno serwis regulował dobrze hamulce.

U mnie toczy się normalnie. Nie ociera o tarcze. Wydaje mi się, że byś słyszał jakby klocki tarły o tarcze. Jakiś szum lub szuranie przy zakręceniu kołem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kucu napisał:

U mnie toczy się normalnie. Nie ociera o tarcze. Wydaje mi się, że byś słyszał jakby klocki tarły o tarcze. Jakiś szum lub szuranie przy zakręceniu kołem. 

wlasnie nic nie ociera,Mam ten rower przed sobą nawet w pokoju odwrócony na siodełku i zakręcam teraz silnie reka i liczę czas krecenia 28 sek. Czy to normalne?

Opublikowano

Zastanawiam się nad dokupieniem do mojego górala drugiego rowera. Widze, że kupiliście treka al 4, cos takiego tez by mi pasowalo, ale mam jedno pytanie. Czy rozważaliście różnice między tym al 4 a wersją alr 4? Bo widze, że trek ma w ofercie też model alr 4, droższy o tysiaka, ale bardzo podobny wyposażeniem i parametrami - wygląda niemal tak samo. Wie ktoś czym one sie w praktyce różnią, nie chodzi mi o róznice w cyferkach bo to widze na stronie treka. Rozwazaliście alr 4 przed zakupem al 4? Po co trek oferuje tak bardzo podobe modele?

Opublikowano
36 minut temu, kules napisał:

Zastanawiam się nad dokupieniem do mojego górala drugiego rowera. Widze, że kupiliście treka al 4, cos takiego tez by mi pasowalo, ale mam jedno pytanie. Czy rozważaliście różnice między tym al 4 a wersją alr 4? Bo widze, że trek ma w ofercie też model alr 4, droższy o tysiaka, ale bardzo podobny wyposażeniem i parametrami - wygląda niemal tak samo. Wie ktoś czym one sie w praktyce różnią, nie chodzi mi o róznice w cyferkach bo to widze na stronie treka. Rozwazaliście alr 4 przed zakupem al 4? Po co trek oferuje tak bardzo podobe modele?

Różnią się wykonaniem ramy. Droższy jest z lepszego stopu aluminium, hydroformowany i przez to minimalnie lżejszy i sztywniejszy. Tańszy jest wykonany z gorszego stopu i odlewany. Czy ma to znaczenie dla kolarza amatora ? Raczej niewielkie/żadne.

Opublikowano
Godzinę temu, kules napisał:

O wreszcie ja mogę wystąpić jako ekspert wydaje mi się że wersja AL 4  geometrię bardziej mniej sportową bardziej wygodną

Opublikowano
4 godziny temu, kules napisał:

Rozwazaliście alr 4 przed zakupem al 4? 

Nie rozważałem w ogóle ALR4. Model AL4 na moje potrzeby jest wystarczający a różnice w cenie wydałem na akcesoria :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tarczówki tylko hydrauliczne i powiem że mam treka al4, geometria wygodna ale po wyjęciu podkładek jest sportowo i dla mnie np. za mocno w dół. A jestem amatorem i jeżdze dla zdrowia i rekreacyjnie. Hydrauliczne są mniej bez obsługowe ale trudniejsze do samodzielnych napraw choć są bardzo rzadkie i serwis raczej wykonuje się przy przeglądzie powiedzmy rocznym. No i w Treku są sztywne osie i nie ma problemu z zdejmowaniem koła bo koło wraca zawsze do tej samej pozycji i nie trzeba regulować tłoczków. W wersji alr rama jest nieco lżejsza bo z lepszego stopu i ma jakiś tam patent przy sztycy podsiodłowej że niby ma być wygodniej. Choć myslę że to marketing. Jak miałbym wydać na alr to wolałbym kupić lepsze koła bo w treku koła są cięzkie i waża ponad 2kg. Za cene którą trzeba dołożyć bym zainwestował w jakieś koła ok. 1600gram na lepszych piastach i w sztyce podsiodłową karbonową. Waga zmniejsza się do 10kg no i lżejsze koła równa się lżejsze toczenie choć rower sam w sobie jest szybki. W treku al4 do wymiany koła i sztyca i maszynka fest. Do upgradu jeszcze jest korba bo Tiagry waży 900gram a 105 ok 700gram bądz Ultegry poniżej 700gr. Czyli dokładając ok 2000zł. maszyna jest wtedy fajna. Sporo waży rama w Treku z widelcem ok 2,5 kg ale pewnie chodzi o to że to gravel i musi być twardszy oraz to że trek daje gwarancje dożywotnia na ramę. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy u was ci co mają Trek Checkpointa wyje wam tylne koło, bębenek ?

• 2 tygodnie później...
kturczanik@gmail.com
Opublikowano

Przymierzam się do kupna tego modelu. Do tej chwili byłem w 3 sklepach w których wsiadałem na zmianę na rower o rozmiarze 56 i 58 i szczerze do tej pory mam dylemat, bo zgodnie z rozmiarówką Treka powinienem wybrać z automatu 58 (mój wzrost - 186 cm - plasuje się na granicy rozmiaru 58 i 60). Jednak gdy wsiądę na rower o rozmiarze 56 wydaje mi się, że mam bardziej komfortową pozycję (przy 58 subiektywne odczucie, że kierownica jest ciut za daleko, co chyba wymusza bardziej pochyloną pozycję a w konsekwencji przenoszenie większego obciążenia na ręce). Nie wiem na czy to polega bo tabela mówi zupełnie co innego. Są to jednak takie subtelności, że już sam nie wiem w którym iść kierunku - mniejsza rama, chyba wygodniejsza pozycja, ale rozmiar roweru już chyba "na styk", czy też większy rozmiar ramy z wyżej opisanymi odczuciami, ale być może w łatwy sposób uda się to jeszcze wyregulować ustawieniem siodełka / kierownicy (zmiana mostka na krótszy). Dodam jeszcze, że mam nieznaczny luz jeśli chodzi o przekrok w przypadku większej ramy. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź w tym temacie, nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o rowery szosowe / grawel.

Opublikowano

@kturczanik@gmail.com jeśli dobrze się zmierzyłeś i jesteś na granicy 58 i 60, to bierz rozmiar 58. Na pewno nie rozmiar 56, bo możliwe będą problemy typu zaczepianie butem o przednie koło w czasie skrętu itp.

Rozmiar 58 możesz do siebie dopasować, abyś był bardziej wyprostowany, np siodło nieco do przodu, mostek na plus. 

Opublikowano

wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Ja przy 182cm mam 58 w Domane. Nie wiem względem czego odnosisz "komfort" ale u mnie - gdy przesiadam się z fulla 19.5 z kierownicą 750mm to na baranku na wąskim chwycie siedzę praktycznie wyprostowany ;) 3-4 trasy i przywykniesz 

Opublikowano

Ja mam 185cm, ale ciężko mi powiedzieć jak bym się czuł na 56, bo nie mierzyłem. Na początku też mi się wydawało, że mógłbym mieć ciut krótszy mostek. Teraz po prawie 800km już się chyba przyzwyczaiłem i jest ok, bo już się nad tym nie zastanawiam 🙂

Opublikowano

Mniejsza rama to większa różnica poziomów między siodełkiem a kokpitem, co mogłoby spowodować że garbiłbyś się.

Opublikowano (edytowane)

W moim checkpoincie padł bębenek na trasie, jest lipa. Trochę zawiedziony jestem Trekiem bo to niby nie tylko w moim ale tez również w innych modelach z tymi piastami. Cena roweru jest większa niż u konkurencji a niestety takie oszczędności i jakieś badziewie montują w kołach. Gwarancja obejmuje oczywiście ale już czekam dwa tygodnie na rower. To jakaś porażka. We wcześniejszym za dwa tysiące po trzech sezonach nic się nie działo z kołami czy piastami i lepiej się kręcą jak w nowym treku. Koła to zdecydowanie najsłabszy punkt tego roweru. I dodam że to ostatni rower Treka. Nie opłaca się dokładać tylko do nazwy i firmy. Bo niestety wsadzają naprawdę jakieś budżetowe rzeczy jak w tym przypadku piasty. Mega zawód firmą Trek. Rozumiem, że to rower budżetowy choć dla Polaka prawie 6 tys. To duża suma. Ale żeby po tysiącu km rozpadła się piasta.. Dlaczego nikt mnie nie poinformował, że jest jakaś wada w tych rowerach. 

Edytowane przez Kalmar
Opublikowano

@Kalmar słowo na "g" blokuje automat. Bądź tak uprzejmy i popraw składnie z interpunkcją.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na szczęście wszystko ok po około 900km od zakupu. Fakt, że jeżdżę tylko po szosie, ale chyba nie powinno mieć to większego wpływu na kondycję roweru. Szczególnie, że jest to gravel - rower do wszystkiego ;)

Nie to mnie jednak martwi a to, że przed zakupem długo wahałem się, czy kupować coś na szosę/szuter, czy może jednak znowu mtb. Zdecydowałem się na gravela i powiem szczerze, że wieje trochę nudą ;) Jasne można walić fajne traski po 50, 70 i 100km i jest fun, ale jednak czegoś mi cały czas brakuje. Zjechałem raz na parkową ścieżkę, ale to nie to co mtb. Sztywno i dziwnie z tą kierownicą :P Mam mieszane uczucia i szczerze, to dam mu jeszcze szansę, ale jak mi się nie odmieni, to po tzw. sezonie jak dalej będę miał takie odczucia, to go sprzedam :) 

IMG_20190420_135108.jpg Edytowane przez kucu
Opublikowano

Powiem Ci szczerze że długo myślałem na zakupem gravela, ale spotykałem się z dużą ilością spostrzeżeń takich właśnie jakie Ty przedstawiłeś. Dlatego zdecydowałem się na zakup i szosy i mtb (zakupiłem od gościa z miasta obok, sprzedawał mtb i szosę w sumie za dwa rowery zapłaciłem 4000 zł,  ponoć użytkownik forum ale nigdzie go nie mogę tu znaleźć). Jeśli jest tylko możliwość miejsca żeby trzymać dwa rowery w domu i kocha się kolarstwo w jakimkolwiek stopniu to jest to najlepsze rozwiązanie. Zakup dwóch zadbanych używek nie wychodzi wcale źle cenowo, jeśli ma się jeszcze pojęcie serwisowe i samemu się zrobi to co trzeba to naprawdę spoko satysfakcja ze zrobienia tego.

Opublikowano

To wszystko zależy kto i gdzie jak jeździ. Gravel się dobrze spisuje jeżeli trzeba te 20-30km dojechać gdzieś żeby pojeździć na jakimś szlaku offroad.

Opublikowano

Dlatego fajnie, że jest wybór w rowerach :D Ja kupiłem gravela i dalej się nie mogę nacieszyć :D W moje potrzeby wpisuje się idealnie.

Opublikowano
46 minut temu, Eddek napisał:

Dlatego fajnie, że jest wybór w rowerach :D Ja kupiłem gravela i dalej się nie mogę nacieszyć :D W moje potrzeby wpisuje się idealnie.

Dokładnie :D Każdy ma inne trasy i upodobania. Jak kiedyś zamieszkam przy lesie to na pewno MTB sobie sprawię.

Opublikowano
W dniu 23.04.2019 o 09:14, kucu napisał:

jak dalej będę miał takie odczucia, to go sprzedam :) 

widzialem w innym dziale ze rower jednak do sprzedania,jestem zainteresowany tylko tam nie moge odpisac ani skontaktowac sie jakos na pw, jak to mozna zrobic ianczej?

Opublikowano
45 minut temu, Grand napisał:

widzialem w innym dziale ze rower jednak do sprzedania,jestem zainteresowany tylko tam nie moge odpisac ani skontaktowac sie jakos na pw, jak to mozna zrobic ianczej?

Wysłałem PW z numerem telefonu.