Skocz do zawartości

RockShox Lyrik 160mm DebonAir - nieprawidłowa praca amortyzatora.

bubix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

true, to chaupnicza metoda i ma tylu zwolenników co przeciwników. Ja tego nie robiłem, nie musiałem. A może być tak, że sam amor jest uszkodzony. Nieszczelności między komorami nie dają podobnych efektów? Kiedyś czytałem o historiach z ciśnieniem przechodzącym z pozytywnej do negatywnej. Samo pompowanie też ma znaczenie. Może warto byłoby spuścić powietrze i pompować od zera  

Opublikowano

Ja bym odradzał takiej rozwiązanie, jakby to robić jakimś no nie wiem patyczkiem z teflonu to mooże a tak to można coś uszkodzić i w najgorszym przypadku się anode porysuje, bo wcale taka trwała ona nie jest.

Osobiście nie słyszałem o tym problemie Pike'ów czy Lyrik'ów i w sumie to przykre bo to bardzo dobre amory jedna z najlepszych. 

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez revolta1
Opublikowano

Dobra nie będę kombinowal bo się boję że cos spiernicze. Za chwilę spróbuje napompowac od zera i zobaczymy, jeszcze dziś będę jeździć. Jak nic się nie zmieni to zadzwonię do sklepu w którym kupowałem.

Opublikowano

Zacznij od sposobów najmniej inwazyjnych dla sprzętu. Podgrzej, pobaw się regulacjami, spuść powietrze całkowicie i napompuj na nowo. Wrzuć filmik z problemem, aby nie pisać na sucho... 

Opublikowano

pajki czy lyriki niby najlepsze ale dużo ludzi je moduje, żeby były jeszcze lepsze. Znajomy ma Lyrika w Caprze, waży pod 100kg w pełnym rynsztunku i też z nim kombinuje bo przelatywał przez skok, na dużym ciśnieniu znów nie ma pełnego zakresu skoku. W tym tyg wideł wrócił od Wicha z serwisu i poradził mu, żeby dołożyć trzeciego tokena (dwa już wcześniej były założone) i zejść z ciśnieniem. Podobno standardowa historia Lyrika z ciężkim riderem. W Pike to samo, po coś luftkappe zakładają 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Noo teraz widać o co chodzi bardzo dobrze.

Moim zdaniem wygląda to tak jakby powietrze z pozytywnej komory uciekało do negatywnej komory podczas dociskania.

Opublikowano

Jeśli po tym ugięciu podniesiesz przednie koło i amor nieco opadnie do wartości z początku filmu to masz wszystko ok. Poza tym jak pisałem jest zimno, wszystko jest nieco przytępione i do tego amor musi przez jakiś czas popracować by się ułożył. Tak to widzę po filmiku bo sądziłem, że to trochę inaczej wygląda. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ma nowego Treka Slasha 8  z Lyrikiem i mam ten sam problem. 

W dniu 3.02.2019 o 11:29, bubix napisał:

Film

Daj znać jaki był finał, bo mam podobny problem. 

Opublikowano
W dniu 3.02.2019 o 11:00, trollu napisał:

W tym tyg wideł wrócił od Wicha z serwisu i poradził mu, żeby dołożyć trzeciego tokena (dwa już wcześniej były założone) i zejść z ciśnieniem. Podobno standardowa historia Lyrika z ciężkim riderem.

W sumie standardowa historia z amortyzatorami powietrznymi ogólnie. Różnica jest taka, że operacja trwa pięć minut i płacisz ułamek tego, ile by kosztowała wymiana sprężyny.

Opublikowano

Odświerzam temat, @bubix jak udało się rozwiązać problem? Zwykły serwis wystarczył? Mam to samo w swoim Yarim.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.04.2019 o 13:31, PiotrekGT napisał:

Odświerzam temat, @bubix jak udało się rozwiązać problem? Zwykły serwis wystarczył? Mam to samo w swoim Yarim.

U mnie to samo, Yari na sucho "siedzi" na 10-procentowym sagu. Udało ci się coś z tym zrobić?

Edytowane przez isek
Opublikowano

@isekRower jest nowy więc zaprowadziłem go do sklepu i zażyczyłem naprawy, ponoć go rozłożyli i złożyli,  teraz siedzi na 5mm sagu. Coś tam pomogł ten serwis.