Krzaq Opublikowano 21 Stycznia 2019 Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Witam zapaleńców rowerowych Nabyłem metoda kupna rower NORTHTEC CAYON 29er DEORE AMOR AIR 2018r. rozmiar 21. Mój wzrost to 1,85m. Niektóre sklepy reklamują rower jako full Deore ale niestety tak nie jest Rower czeka na wiosne nawet nim nie jezdziłem bo skoro reklamuja go jako Full Deore to czemu by mu nie wstawic brakujących gratów od Deore do wymiany : komplet hamulców na M6000 Deore korba z 3 blatów na 2 blaty przerzutka przednia do obsługi 2 rzedów tarcze hamulcowe tez na Deore reszta na razie zostaje Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Krzaq
Red Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Napęd jest tylko Deore. Trochę szkoda że hample to M365 ale nie są jakieś traginczne jak na rower tej klasy.
TOMALA72 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Ja bym kurde reklamował, no jak Deore to Deore…:))))) Szkoda, że mojego Krossa nie nazwali Full SLX z racji tylnej zmieniarki bo bym do rzecznika konsumenta od razu poszedł:)))) W sumie to jest i plus bo jak się nie nazywa full SLX to spokojnie pojeżdżę bez stresu, że muszę pół roweru wymienić. Jezu nie brnę już dalej bo mogli przecież z tyłu pierdyknąć starszego XT-ka.... Jezu...nie wiem czy czasem piasty w tym Cayonie nie są Alivio, weź wymień lepiej też dla pewności:)))) Edytowane 22 Stycznia 2019 przez TOMALA72
Krzaq Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2019 Do wiosny trochę czasu zostalo, poinformuje co udało się zrobić. Mam nadzieję że uda mi się wymienić wszystko co sobie zaplanowałem. Co do piast to też o nich myślę 😁 i wtedy to byłoby full deore
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Ciekawy rowerek. Zmiany słuszne. Sam bym zrobił podobne na Twoim miejscu. Gdybyś musiał ciąć koszta, to tarcze zostaw. Dadzą radę.
elmapeto Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Fajny rowerek. Pewnie i bez tych zmian będzie śmigać, ale cena chyba bez fajerwerków. Tak mi się wydaje. Naprawdę nawet jazdy próbnej??? Ja bym nie wytrzymał:-D
Krzaq Opublikowano 22 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2019 1 godzinę temu, elmapeto napisał: Fajny rowerek. Pewnie i bez tych zmian będzie śmigać, ale cena chyba bez fajerwerków. Tak mi się wydaje. Naprawdę nawet jazdy próbnej??? Ja bym nie wytrzymał:-D Jak tylko go złożyłem to od razu chciałem jeździć ale przekalkulowałem na chłodno że szkoda go na te przesolone drogi brać. Co do ceny to cena katalogowa 3400 ja kupiłem w outlecie rowerowym za 2800. W planach odnośnie zmian w początkowej fazie miały być hamulce no ale... Potem doszła korba przerzutka przednia tarcze... Skoro wymieniam korbę to i muszę kasetę bo na tych przełożeniach to ciężko będzie na ostrych podjazdach a dziś doszedl jeszcze pomysł odnośnie piast. Podobnie było 3 lata temu z zakupem trenazera najpierw chciałem wydać max 300 zł kupiłem za 1500zl
elmapeto Opublikowano 22 Stycznia 2019 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Nooo,to zaraz lepsza cena. Znam ten temat jak to jedna rzecz jest tylko do wymiany...a potem się zaczyna:-D Powodzonka
Krzaq Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zamówienie zrobione : - przerzutka przednia fd-m6000 2x10 down swing - piasta przednia hb-m6000 32h qr - piasta tylna fh-m6000 32h qr - hamulec br-m6000 przedni - hamulec br-m6000 tylny - korba fc-m6000 175mm 38-28 - kaseta cs-hg500 11-42 - tarcza hamulcowa sm-rt64 180mm - 2 sztuki w przyszłym tygodniu przyjdą graty. Jeszcze muszę ogarnąć temat centrownicy i mogę działać
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Nie bardzo widzę sens 180mm tarczy z tyłu. Tak samo na piast Deore. Piasty na kulkach zamieniłeś na... piasty na kulkach. Chyba tylko dla napisu. Nie lepiej było jakieś Novatec na maszynach wrzucić jak już zdecydowałeś się na ich wymianę ?
Krzaq Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 To teraz mi ćwieka zadałeś muszę zgłębić temat i to szybko bo jeszcze jutro mogę zrobić poprawki w zamówieniu.
elmapeto Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Tylko,że tak naprawdę to teoria wyższości maszyn nad kulkami jest w powijakach. Maszynowych się nie serwisuje,ale działają optymalnie tylko podczas jazdy na wprost gdy rower jest w pozycji pionowej.
Krzaq Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 13 minut temu, elmapeto napisał: Tylko,że tak naprawdę to teoria wyższości maszyn nad kulkami jest w powijakach. Maszynowych się nie serwisuje,ale działają optymalnie tylko podczas jazdy na wprost gdy rower jest w pozycji pionowej. Piasty i tylną tarczę 180 na razie sobie odpuściłem. Na chłodno przemyślałem sprawę ze to zmiana z dobrego na... dobre, a że chciałem mieć full Deore to tak wyszło. Co do tarcz to najwyżej do testów wsadzę 180 na tył i zobaczę jak będzie się zachowywać.
elmapeto Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zależy gdzie i jak jeździsz. Ja latam głównie po mieście w Wielkopolsce czyli po płaskim i deorki z tarczami 160 zatrzymują mnie w miejscu,a ważę ponad 120kg. W każdych warunkach dają radę. Jeżdżę cały rok, codziennie.
Krzaq Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Ja do jazdy po mieście mam szosówke a ten bedzie do jazdy po lesie i z dzieckiem w foteliku Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Krzaq
elmapeto Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 To tym bardziej tarcze bym zostawił. M6000 naprawdę spoko się spisują z taką tarczą.
Rowerowa Szajba Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) I ja coś się wypowiem. Jak mam kupować rower i na dzień dobry tyle wymieniać wolałem osobno ramę i cała resztę sobię złożyć na tym czym chcę. A w sklepie mi mówili kup rower nawet najtańszy i wymień na to co ci pasuję a resztę wystaw na sprzedaż. Widzę jak ta sprzedaż idzie od pol roku. Zrobiłem po swojemu. Co do maszynki to fajny rower jak najbardziej na plus zmiany. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Rowerowa Szajba
Krzaq Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2019 Na początku zmian nie planowałem samo tak wyszło.
Krzaq Opublikowano 3 Lutego 2019 Autor Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) No i stało się. Części przyszły we wtorek a dopiero wczoraj miałem czas żeby wszystko pozamieniać. przerzutka przednia fd-m6000 2x10 down swing - hamulec br-m6000 przedni - hamulec br-m6000 tylny - korba fc-m6000 175mm 38-28 - kaseta cs-hg500 11-42 - tarcze hamulcowa sm-rt64 180mm i 160mm Dodatkowo dołożyłem odblaski na szprych czerwone kapturki na wentylki i tylna lampke. Czekam jeszcze na kilka czerwonych elementów na podmiankę Edytowane 3 Lutego 2019 przez Krzaq 1
TOMALA72 Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Coś czuję, że ten rower błota i terenu raczej nie zobaczy😁 Pompusia, czerwone wentylusie, podpóreczka,, odblaski, lampeczka zaraz jeszcze dojdą jakieś błotniczki, zestaw sakw na ramę oraz uchwyt na smartfona:))))))))) Edytowane 4 Lutego 2019 przez TOMALA72
Krzaq Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 18 minut temu, TOMALA72 napisał: Coś czuję, że ten rower błota i terenu raczej nie zobaczy😁 Pompusia, czerwone wentylusie, podpóreczka,, odblaski, lampeczka zaraz jeszcze dojdą jakieś błotniczki, zestaw sakw na ramę oraz uchwyt na smartfona:))))))))) Zobaczy zobaczy teraz mi go szkoda na ta sól zabierać 😜 a korci mnie okrutnie na razie śmigam sobie na trenażerze
Gość Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 15 godzin temu, User56sz napisał: No piękna choinka. Zgadzam się... Nóżka w mtb... nie pasuje także... Do wywalenia moim zdaniem. Pedały, szrot... także out...
Krzaq Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 1 godzinę temu, SpiderMAN napisał: Zgadzam się... Nóżka w mtb... nie pasuje także... Do wywalenia moim zdaniem. Pedały, szrot... także out... Pedały już zamówione czerwone platformy... troszkę trzeba poczekać na przesyłkę z Azji.
Rekomendowane odpowiedzi