Skocz do zawartości

Wattbike - analiza techniki pedałowania

piotr.solek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miałem dziś pierwszą jazdę na takim ergometrze (Wattbike Pro/Trainer).

Krótkie,20-to minutowe pedałowanie, pokazało nierównomierny rozkład mocy. By wyrównać muszę zauważalnie docisnąć prawą. Co o tym myślicie? Zastanawiam się, na ile to pozycja na rowerze, mogła wpłynąć na nierównomierne pedałowanie. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

To dopiero pierwszy raz więc zakładam , że z czasem wyrównam rozkład mocy.

1102108510_rozkladmocy_2019-01-19_173346_hub.wattbike_com.thumb.jpg.740e5fd003ae5460928e6f98b4e38af2.jpg1045016431_balansnog_2019-01-19_173428_hub.wattbike_com.thumb.jpg.40cca5d8bd19cbbb6a3ba74511261f77.jpg1549812521_sesjanawattb_2019-01-19_175612.thumb.jpg.4bd8f7fa4742f17e9e7abdb2dafafe6a.jpg

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Za podawanie odpowiedzialna jest noga dominująca, u mańkutów zazwyczaj prawa, natomiast w normalnym przypadku zazwyczaj lewa. Co to oznacza? Oznacza to to , że jedna z nóg zawsze będzie delikatnie słabsza. To co nas interesuje to moc wyjściowa. Płynny obrót to efektywne kręcenie, a jak dodać do tego pełen obrót to jest już malina.

Podsumowując:

Nie ma co pewnych rzeczy próbować zmieniać na siłę, a ćwiczyć zagadnienia które dają efekt.

Opublikowano
6 minut temu, kaido2 napisał:

Nie ma co pewnych rzeczy próbować zmieniać na siłę, a ćwiczyć zagadnienia które dają efekt.

Noo właśnie. Jak próbowałem wyrównać, to miałem problem z płynnym pedałowaniem. Widziałem u kolegi wykres i miał różnicę tylko 1-2%. Tyle on już miał kilkanaście godzin na takim urządzeniu. Następnym razem skupie się tylko na płynnej jeździe, by mieć dokładny obraz.

Opublikowano

Często jest tak "I wróci na rower i wszystko wróci do normy".

Jednak kolega może mieć troszkę iną anatomię, predyspozycje,  być lepiej wytrenowany, co w całości składa się na talent.

Jedni te różnice mają większe inni mniejsze ( to widać często po samych nogach) i to jest podyktowane tym że jeżeli z jakiegoś względu noga nie może przyjąć obciążenia to bierze to na siebie noga podająca. Nie ma co się wkręcać - moc wyjściowa, rytm, płynny obrót. Zburzysz system, który prawidłowo działa to się zacznie cyrk.

Opublikowano (edytowane)

Co zauważyłem, po dokładniejszej analizie, że przy max (1062W) mocy rozkład jest u mnie bardzo zbliżony. To przy lekkiej jeździe, są tendencje to wahań. 

1385476566_maxW.thumb.jpg.4027fd6f16b5f25ce48ac9b6790ffee1.jpg

W dniu 19.01.2019 o 19:01, kaido2 napisał:

Nie ma co się wkręcać - moc wyjściowa, rytm, płynny obrót. Zburzysz system, który prawidłowo działa to się zacznie cyrk.

Dzięki , mam tego też świadomość. Ale wiesz, jak to jest. Człowiek wskakuje na ergometr, który podaje mnóstwo wartości i stara się to ogarnąć. Choć tak naprawdę, do niczego nie jest to mi potrzebne. 

ps kiedyś przy dłuższych jazdach bolało mnie zazwyczaj jedno kolano..."bylejakość" kręcenia też ma swoją cenę".

Opublikowano (edytowane)

A to dlatego, że przy wysokim rytmie jednym d..pa zaczyna skakać przy kadencji 110, innym 130, a znam takich co kręcą 160. Kwestia tego kto pod jakim kątem trenował bo...

11 minut temu, piotr.solek napisał:

Co zauważyłem, po dokładniejszej analizie, że przy max (1062W) mocy rozkład jest u mnie bardzo zbliżony. To przy lekkiej jeździe, są tendencje to wahań. 

1385476566_maxW.thumb.jpg.4027fd6f16b5f25ce48ac9b6790ffee1.jpg

Dzięki , mam tego też świadomość. Ale wiesz, jak to jest. Człowiek wskakuje na ergometr, który podaje mnóstwo wartości i stara się to ogarnąć. Choć tak naprawdę, do niczego nie jest to mi potrzebne.

Wiem jak to jest, bo za gnoja też miałem różnorakie rozkminy,  wielu doświadczonych i to konkretnie otworzyło mi oczy, a też wiele drzwi sam musiałem otworzyć. Jak popatrzysz na charakterystyki różnych zawodników np z PT to nieraz złapiesz się za głowę, że nic kupy się nie trzyma z tego co niby wydaje się że tak ma być. Każdy jest inny  i jak siebie poznasz to masz już połowe sukcesu w kieszeni.

Edytowane przez kaido2
  • Lubię to! 1
Opublikowano
5 godzin temu, piotr.solek napisał:

jazdę na takim ergometrze

Hmm. Wie ktoś gdzie w Krakowie można czegoś takiego dosiąść? 

Opublikowano

@kaido2, może pokusilbys się o założenie wątku traktujacym o prawidłowej technice pedalowania. Wydaje mi się, że jedna z twoich rad już wdrozylem (płynny obrót). Jednak ciekaw jestem innych niuansow. Chociażby tego czy należy ciągnąć noga w górę czy dać nodze odpocząć?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, jak każdą czynność i technikę pedałowania też można zmienić (czyt poprawić). Tutaj pokazują, jak to wygląda u doświadczonego zawodnika "elity". Oczywiście, utworzony wzorzec, nie koniecznie będzie uniwersalnym szablonem u wszystkich. Jednak im lepsze wykorzystanie zasady pędu, tym efektywniej wykorzystamy, to co mamy.

Dla mnie była to pierwsza próba, gdzie przynajmniej trzy razy zmieniałem wysokość samego siodełka. Więc nie była to do końca płynna jazda. Tym bardziej, jak chciałem równomiernie naciskać (w kontrolowany sposób).

Dziś (drugie podejście) też nie najlepsze rozłożenie siły:

504020393_10minrozgrzewka_2019-01-20_174754.thumb.jpg.f1a66cd0b1b43fa8a5fc3971f6558e3e.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jazda na takim ergometrze, wymaga trochę "innego" podejścia. Po 10-sesjach udało mi się poprawić PES (Pedalling Effectiveness Score) . Większej uwagi wymaga proporcjonalne rozłożenie siły na nogi. Dalej mimo wysokiego PES, po 20-30 minutach kręcenia, balans rozkłada się 55% lewa - 45% prawa. Udaje mi się już, osiągać wartości bliższe 49% ..zwłaszcza podczas wysokiej kadencji.

aa.thumb.jpg.5bdba84a2de22fe5e83c6401f120bc18.jpgbb.thumb.jpg.f5410b32bd2ddb87d305b6f19ca49bf1.jpgcc.thumb.jpg.16b70584aace9d79ba062e287c300f8b.jpg

Inną kwestią jest to, że 50/50 wcale nie oznacza uzyskania poprawnego obrotu:

dd.thumb.jpg.d09378caa9d28810dbffa7feaf91952e.jpg

stroke.thumb.jpg.8bc1f90a28a58aeccf10675fd91e5bc9.jpg

Opublikowano (edytowane)

.