molik Opublikowano 1 Listopada 2019 Opublikowano 1 Listopada 2019 Sezon się już skończył, ale Mugga jako spray ochronny w niskiej cenie sprawdza się najlepiej. Nie neguję domowych sposóbów, ale w razie czego polecam sprawdzić ciało po wyprawie i sprawnie wyciągać intruza
Wojtek O. Opublikowano 2 Listopada 2019 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ta jasne skończył sie. Wytłumacz to temu dziadowi który po mnie lazł jakieś 3 dni temu.
Adrian Bednarz Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 to jeszcze ostatki tych małych parszywców
Wojtek O. Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Znajomy fotograf leśny mówił że one nawet w zimie atakują jak tylko cos cieplej jest. To mnie mocno zaskoczyło. A jeśli masz stycznośc z nosicielem takiego to i w mrozy złapiesz Edytowane 7 Listopada 2019 przez Wojtek O.
Gość Opublikowano 7 Listopada 2019 Opublikowano 7 Listopada 2019 Przecież w lutym tego roku "Kleszcze atakują nawet zimą!" to był temat medialny numer jeden.
mbike Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Sezon na kleszcze trwa, ale niestety najpewniejszym sposobem na ochronę przez boreliozą jest wzięcie od razu po ugryzieniu doksycykliny/minocykliny przez 30 dni. Potem rośnie ryzyko - rumień może się nie pojawić, można go nie zauważyć, pierwsze objawy można pomylić z grypą (a ostatnio nawet z COVID). Sam nie miałem rumienia, objawy były, na szczęście szybko zareagowałem. Ja wiem, antybiotyki powinno się brać w ostateczności, strasznie wyjaławiają organizm z flory, a lekarze niezbyt chętnie przepisują. Ale decyzja ostateczna zawsze jest osoby ugryzionej. Może komuś pomoże.
ostry2407 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Na kleszcze polecam KICK THE TICK EXPERT zestaw do usuwania kleszczy Używałem i bezpiecznie pozbywasz się kleszcza. Zamrażasz gamonia i wyciągasz specjalnymi szczypcami bez obawy że wypluje ślinę w twoje ciało. Opakowanie starcza na 40 kleszczy. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez ostry2407
pecio Opublikowano 7 Czerwca 2020 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Ja w apteczce małego eksploratora posiadam ASPIVENIN. Generalnie używam do neutralizacji ukąszeń żmij ale na kleszcze też to jest i na ukąszenia os itp. Osobiście pomimo ,że szlajam się codziennie po chaszczach nie miałem nigdy przyjemności z kombinerką. Jakoś jestem niesmaczny dla tych pajęczaków. Dla futrzaków stosuję Bayer Foresto od paru lat i żadna psinka od tego czasu nie złapała ani jednego kleszcza. Przedtem jakieś gówniane kropelki na kark a i tak łapały kleszcze jak szalone. U mnie bardziej na zygzakowate trzeba uważać.
vdcmike Opublikowano 8 Czerwca 2020 Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Ja od kilku sezonów stosuję muggę (40% deet, teraz widzę, że mają nawet 50%) i aplikuję tylko na buty/nogawki ew. okolice karku. Od tego czasu zapomniałem jak wygląda kleszcz a poruszam się tylko po lasach, często przeciskając się przez bujną roślinność. Oryginalna mugga rozpuszcza niektóre tworzywa i powoduje przebarwienia więc aplikować z dala od roweru i przed aplikacją na ubranie/buty sprawdzić na jakimś mało widocznym miejscu czy się nie gryzą. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez vdcmike
GoosiaPl Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 Ja też używam muggi. Uważam, że ma bardzo dobrą skuteczność.
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2020 Opublikowano 9 Grudnia 2020 Ja na kleszcze bardzo polecam permentyne 25% do kupienia jako saszetka do zrobienia oprysku. W najsłabszym możliwym stężeniu dodać do pralki na etapie ostatniego płukania, szczególnie skarpetki, spodnie. Permentyna paraliżuje kleszcza po 1-2 sekundach, nawet jak nie padnie, to będzie otumaniony. Można też zrobić z tego domowy oprysk na obuwie i odzież. UWAGA! Szkodzi kotom, co prawda w wyższych stężeniach, ale musimy mieć to na uwadze. Permentyna trzyma bardzo długo bez prania. Psikam nią plecaki, odzież zewnętrzną, buty, skarpetki jak i dywaniki w samochodzie. Jest bezwonna. Dodatkowo BROS robi spray na kleszcze do naniesienia na odzież. Skuteczne, ale tylko przez kilka godzin. Jest jeszcze sprawdzony przeze mnie "HAPPS Spray na kleszcze, komary dla psa, kota". Piszę to jako osoba zarażona boreliozą
anna.luty14 Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Bros potwierdzam jest skuteczny ale strikto na ciuchy, owszem moze działa kilka godzin (około 12 h), ale jak sie idzie do lasu to nie cały dzień :) jest jeszcze jeden preprat tez z brosa własnie z deetem i tez daje rade :) mąż jedzi na ryby i odkad jest zaopatrzony w siwy preparat z deet i spiralki to tylko łowi rybki a nie kleszcze :) ja znalazłam wszystko na jednej stronie eswieczki i co mnie zaskoczyło było taniej niż na allegro :)
raven Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, anna.luty14 napisał: strikto jak się już silisz na łacinę, to chociaż pisz poprawnie - stricte, ewentualnie sensu stricto Edytowane 19 Marca 2021 przez raven
Rekomendowane odpowiedzi