Skocz do zawartości

Pedały platformowe +/- 100 zł

Maciek21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zastanawiam się nad kupnem pedałów vp-197 (chyba to te same co kross gazuo 2).cena do 100 zł.Prosił bym o opinie i czy jesteście coś w stanie polecić coś do jazdy głównie po mieście i na wypady do lasy. rower jest crossowy.

Opublikowano

Jeśli chcesz kupić pedały klatkowe, to zwróć uwagę na ich rozmiar i bierz raczej większe. Ja raz wypożyczyłam rower z takimi pedałami i miał tak małe te klatki,  że nawet przy moich 23,5cm długości stopy było to mało i czułam się, jakbym na wykałaczkach jechała. 

Opublikowano
2 godziny temu, Maciek21 napisał:

Witam zastanawiam się nad kupnem pedałów vp-197 (chyba to te same co kross gazuo 2).cena do 100 zł.Prosił bym o opinie i czy jesteście coś w stanie polecić coś do jazdy głównie po mieście i na wypady do lasy. rower jest crossowy.

Miałem te pedały i jakościowo są bardzo okej. Niestety są dość śliskie więc przy twardej, sztywnej, niemal płaskiej podeszwie wogóle się nie sprawdzą. Od siebie mogę polecić Accent Hellium lub Dartmoor Candy.

Opublikowano

w tym sezonie testuje dartmoor candy pro i polecam , ja jestem zadowolony z nich.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam Was tutaj:

Zdecydowałem że na moim etapie "rozwoju" jednak lepiej zakupić przyzwoite i stabilne platformy niż SPD.
Wydać na nie chcę jak w temacie +- 100zł
Jestem ciężki, więc pedały muszą być wytrzymałe.
Wiem, ze bardzo polecacie Dartmoor Pro, ale tanie nie są a podobno siedzi w nich jedno łożysko i jeden ślizg.
Poszperałem i mam kilka typów. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze:

1. Polifly:
http://allegro.pl/pedaly-lozyska-maszynowe-cnc-i6875553437.html
Widziałem je na żywo u @Kruupa. Wygądają świetnie, są wygodne. (nie wiem czy mają wymienne piny) W środku mają jedno łożysko maszynowe i ślizg.

2. Lixada

http://xurl.pl/lixada
Wyglądają fajnie są na trzech maszynówkach i udało mi się znaleźć jakiś ich test:
http://bezspiny.pl/2016/06/pedaly-platformowe-lixada/

3. Kactus

http://xurl.pl/kactus

Proste i rzekomo magnezowe (chwilowo wyprzedane, ale pewnie się pojawią)

4. Syun

http://xurl.pl/sytun

Najdroższe. Wyglądają solidnie. na 3 maszynówkach każde.

Osobiście najbliżej jestem pozycji nr.2 ale znam się tyle co nic, dlatego będę wdzięczny za Wasze rady.

Opublikowano

nr.1 nie rozkręcałem, nie wiem co maja w środku. Z pinami może być problem, bo takich śrubek nigdzie jeszcze nie widzialem.

Opublikowano

Zamówiłem nr2. Kosztowały 77zł. Teraz tylko trochę cierpliwości ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, poszukuję pedałów platformowych, maksymalna cena to 100zł. Chciałbym zejść trochę poniżej tej ceny, jeśli jednak coś jest warte dołożenia tych 30-40 zł to także prosiłbym o podlinkowanie. Pedały mają być przeznaczone do XC, wymiary około 90x90. Zastanawiałem się nad dartmoor stream. Czy macie może jakieś alternatywy dla tego wyboru? 

Opublikowano

Dartmoor Stream to dobry wybór. Zbyt lekkie nie są ale to pancerna konstrukcja. Rozważ kupno tego modelu w wersji PRO. Od czterech lat ich używał i złego słowa nie powiem.

Opublikowano

To ja polecę Candy Pro tej samej firmy. Są w podobnej cenie. Lżejsze o 145 g. Jak się uszkodzi korpusy to można dokupić za ok 35 zł. Większa powieżchnia. Nie niszczą podeszw. Dobrze współpracują z tanimi butami np Quechua z Decathlonu. Przejechałem z nimi ok 2000 km i nic złego się nie dzieje.

A wcześniej używałem Shimano Saint PD MX80

• Pomógł 1
Opublikowano

W dartmoor candy pro odstraszają mnie plastikowe bolce. Jak jest z przyczepnością buta w obu z tych modeli? I jaka jest różnica pomiędzy modelem stream a stream pro?

Opublikowano

Nylonowe odstraszają Cię ze względu na trwałość czy przyczepność?

Jeśli chodzi o trwałość to wyglądają wciąż jak nowe. Nie ma farby czy anodowania, które mogło by schodzić jak i na samym nylonie nie widać ścierania. Tamte Sainty po podobnym czasie użytkowania wyglądały zdecydowanie gorzej.

Jeżdżę w zwykłych, tanich butach ale z wyraźnymi szparami. Gdybym odczuwał, że jeździ mi się w nich gorzej to wróciłbym do Saintów (które wciąż są sprawne ale nie mają jednej uszczelki).

Nylonowe piny w Candy Pro mają wymiary 2.5 x 3.0 mm (prostokąt) i rozszerzają się ku dołowi. Średnica pinów w Saintach to trochę mnij niż 3 mm.

• Pomógł 1
Opublikowano
W dartmoor candy pro odstraszają mnie plastikowe bolce. Jak jest z przyczepnością buta w obu z tych modeli? I jaka jest różnica pomiędzy modelem stream a stream pro?
Stream mają kulki awersja PRO maszynówki
Opublikowano

Jak wyżek model podstawowy ma zwykłe kulki a PRO łożyska maszynowe. Jak z trwałością i przyczepnością Candy to nie wiem. Co do Stream to z czystym sumieniem mogę je polecić. But trzyma się naprawdę przyzwoicie. Sama platforma niemal pancerna. Odpukać... nie udało mi się ich zniszczyć.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak jak w temacie czy da radę coś sensownego kupić do roweru XC  ? Coś co po 100km nie zacznie strzelać ? Czy trzeba srogo więcej $ wydać ?

Opublikowano

Ojjjj nie ma opcji 2 komplety i 2 reklamacje, strzelają po parunastu km.... nie dziękuję....

Opublikowano
39 minut temu, revolta1 napisał:

Tak ? 

A coś więcej? Używasz tych pedałów?

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Nie nie używam ich już. Po 2 kompletach straciłem nerwy. Więc po co się pakować w 3 zestaw ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mały odkop... przerabiałem temat kilkanaście miesięcy /i co najmniej 2k km/ wstecz. Wprawdzie nie do XC, ale moim zdaniem nadadzą się do wielu zastosowań. Polecam pedały Dartmoor Candy Pro. Jak się poszuka to mieszczą się w założeniach. Moim zdaniem warte swojej ceny. Dodatkowy bonus: zakup części w razie W, można kupić osie jak i same platformy.

P.s. Trochę czasu minęło może autor się pochwali zakupem i opinią.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy, po zamontowaniu (lub przed) nowych pedałów, w moim przypadku candy pro, należy je nasmarować?

Romki dwa i b'(o)twin(a)