Skocz do zawartości

28-38/11-42 - RD-M6000 GS, czy SGS?

szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli wiesz jak obliczać pojemność to w czym problem? Każda przerzutka a raczej jej rodzaj wózka ma konkretną pojemność, Jeśli jest napisane że 34 wielkość zębatki największej na kasecie to maks to niestety nie będzie Ci działać z nią przerzutka, a raczej jak będzie to będzie gorzej działać z racji na większe oddalenie przerzutki od kasety.

Jeśli byś zmienił na 11-36 to ogólna pojemność tak jak wyliczyłeś to 41 to musisz poszukać czy Twoja przerzutka ma taką pojemność choć wydaję mi się że ma 37 max.

Na 90% będziesz musiał też wymienić przerzutkę możliwe że i łańcuch bo będzie dłuższy o ogniwo/dwa dłuższy, także Twój wybór.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dzis na probe założyłem kasetę HG500 11-42 10s do starej przerzutki RD-M610 (niby max 36T) niestety nie za ladnie to pracuje, biegi wchodza ale troche mocno szarpie przy wrzucaniu cięźszych przelozeń i na 9-10 trybie potrafi łancuch przeskoczyć, czy zakup RD-M6000GS rozwiaźe problem? Korba przód 34-24, użytkuje ktoś taki zestaw?

Opublikowano

Jak już to ja bym kupił SLX M7000 pod 11 rzędów GS wersji, to może pomóc.

Opublikowano

Ja w końcu wybrałem wersję m6000 SGS, zamiast dedykowanej GS do kasety 11-42 i działa to bardzo dobrze, jestem zadowolony ;) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Czy jest jakaś różnica między korbą Deore FC-M6000 28-38, a SLX FC-M7000 28-38? Zastanawiam się czemu Shimano podaje tylko M6000 jako kompatybilne do napędu 2x10?

Ogólnie zastanawiam się nad taką konfiguracją 2x10:

- Kaseta SHIMANO CS-HG500 (11-42)

- SHIMANO SLX RD-M7000 GS (11rz)

- Korba SLX FC-M7000 (28-38)

Opublikowano

Możesz sobie dać nawet 11 XTR korbę i będzie z 10 działać :)

TO tak na szybko bez tłumaczenia czemu :)