Skocz do zawartości

Kross Level B7 2017 - Grupa Sram NX

pawepan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem że rower cieszy się dużą popularnością - Wyższa technologicznie rama krossa, grupa napędu NX.  Skłoniło mnie to do zakupu tego roweru, tymbardziej że udało mi sie go kupić za bardzo dobrą cenę, biorąc pod uwagę to że mam go od 2,5 miesiąca, od czasu gy pojawił się na rynku.  Pomyślałem że ktoś może mieć pytania, chętnie opowiem. Jeżeli dyskusja się rozwinie mogę nagrac nawet fajny film na szajbajkowy  kanał. Zapraszam do dyskusji.

spec.jpg b7.jpg
Opublikowano

Jak sprawuje się napęd w cieższym terenie ? 

Powienien zacząć od pytania czy rower przeszedł już chrzest bojowy :P

Opublikowano

@artfal    Jak go przywiozłem do domu, przebrałem się , przykręciłem pedały, bikefitting an 5 minut i prosto w najcięższy teren w mojej okolicy.  

Napęd.  Dla mnie świetnie. Mogę mocno cisnąć w pedał i równocześnie zmieniać biegi. Wszsytko przełącza się bardzo płynnie i szybko.  Jedyne czego mi brakuje to czasem 2x11.   1x11 w NX często nie wystarcza na asfalt ( wyciągam max 28km/h   i czuje że przydałby się drugi blat z przodu) albo jazdę z wiatrem w plecy. 

Niemniej polecam i nie żałuję zakupu tej grupy ( wersja 2016 na tej samej ramie ma napęd shimano)

RainbowHunterPL
Opublikowano

Jak sprawują się te hamulce Srama ? :) na przełożeniu 11-32 spokojnie wyciągnie się z 40 na upartego ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, pawepan napisał:

1x11 w NX często nie wystarcza na asfalt

Jeżeli masz w miarę silne nogi to zmień zębatkę na 36T. Ja taką mam i nie mam problemu z prędkością na prostej.

Opublikowano
3 godziny temu, artfal napisał:

Jeżeli masz w miarę silne nogi to zmień zębatkę na 36T. Ja taką mam i nie mam problemu z prędkością na prostej.

Też myślałem o zmianie.

3 godziny temu, RainbowHunterPL napisał:

Jak sprawują się te hamulce Srama ? :) na przełożeniu 11-32 spokojnie wyciągnie się z 40 na upartego ;)

Hamulce raczej bez zarzutów. na asfalcie na spokojnie wystarczają. Jedynie na singletrack'ach  na ostrych zjazdach myślę że coś mocniejszego byłoby lepsze.

Opublikowano

Też posiadam B z 2017 roku. Pierwsze co zrobiłem po zakupie to wymieniłem siodło i sztycę.

Teraz mam plan zmienić przednią tarczę 32t na 34t lub 36t jeśli wejdzie.

IMG_20170503_115348.jpg IMG_20170417_153253.jpg
Opublikowano

Możesz porównać hamulce sram np. do slx m675?

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Lubię jak rower do fotek jest zaparkowanyB| a nie leży jak porzucony worek;)

Nie brakuje przełożeń?

Opublikowano
3 godziny temu, marekctr napisał:

Nie brakuje przełożeń?

Na szosie brakuje. Mieszkam na Warmii, tu jest płasko więc przymierzam się do zmiany przedniego blatu.

Opublikowano

Bardzo podobają mi się ramy Krossa. Bardzo ciekawa maszyna. Na jaką sztycę wymieniłeś?

Opublikowano
8 godzin temu, piechu napisał:

Nie znam hamulców slx więc  nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie ;)

Opublikowano
4 godziny temu, DARX85 napisał:

Na szosie brakuje. Mieszkam na Warmii, tu jest płasko więc przymierzam się do zmiany przedniego blatu.

Trzeba było brać B7 z 2016 :P Napęd 2x10 robi robotę, a ja np. dużo podróżuję z sakwami. 34t na prostych nie zrobi dużej różnicy. Jacek z UC wrzucił korbę Race Face 38t ale jest to inwestycja rzędu ponad 700 zł. Podobno jest możliwość włożenia dwóch blatów i przedniej przerzutki ale wychodzi dużo rzeźbienia i przerzutka musi mieć ogranicznik.

Opublikowano
12 godzin temu, Dany napisał:

Trzeba było brać B7 z 2016 :P Napęd 2x10 robi robotę, a ja np. dużo podróżuję z sakwami.

Nie wrócę już na napęd 2x, to mój drugi rower z napędem 1x i nie zamierzam wracać ;)

Opublikowano

Dzisiaj zaliczyłem pierwsze 50km na moim B7. Wcześniej jeździłem na 3x8 i kołach 26cali i jestem w szoku jak dużo więcej frajdy i przyjemności z jazdy daje 29er. Zaliczyłem spory i dość dlugi podjazd i szczerze mówiąc przełożenia jak dla mnie idealne. Zawsze jeździłem siłowo na niskiej kadencji (głównie przez beznadziejna kondycje a mocne nogi) stąd też 1x11 jest dla mnie super rozwiązaniem. Na prostej z lekkim wiatrem w plecy 40km/h bez problemu rozpędziłem. Z górki przy 45-48 przełożenia się kończyły. Przerzutka działa mega precyzyjnie i pomimo jazdy pod koniec w dużym błocie zawsze biegi wskakiwały tak samo dobrze.
Co do hamulców to ciężko mi na razie coś powiedzieć, nie wiem czy nie przód u mnie jest ok bo hamuje raczej slabo, koła nie blokuje w czasie jazdy nawet kiedy próbowałem to zrobić celowo. Tyl działa ok.9a490dc469a1d184d6e27f333cfdbe19.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobrze, że jazda cieszy tak ma być.:P Co do hamulca coś nie jest tak jak trzeba, jeżeli rower jest nowy oddaj do serwisu niech sprawdzą, co jest?:/

Opublikowano
Dnia 10.05.2017 o 12:28, piechu napisał:

Ja mam B8 Rio z jamulcami DB3. Przedtem miałem  BR 396. SRAM ma niesamowitą siłę hamowania (może kwestia metalicznych klocków), ale wyraźnie gorszą modulację. Jak nic 0,5cm martwego ruchu i dopiero wtedy łapie, i to naprawdę mocno. Trzeba się ich nauczyć  

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sprawdzałeś może, czy da się w tym rowerze wstawić przednią przerzutkę? Nie powiem, że ostatnio zobaczyłem, że rower jest do dostania w fajnej cenie, lecz u mnie napęd 1x11 się nie sprawdzi. Dobrą opcją byłby zakup przerzutki przedniej wraz z manetką oraz wymiana korby.

Opublikowano

Jest możliwy montaż przedniej przerzutki ale musi ona być na obejmę i posiadać ogranicznik do pancerza. Napęd NX jest przystosowany do 1x11 więc nie wiem jak zachowa się tylna przerzutka przy korbie 2x. Nie jestem pewien ale chyba będzie trzeba wymienić cały napęd. Kaseta może zostać.

Opublikowano

Czy w roczniku 2017 też te ramy są takie duże jak w poprzednim?  Przy 177 84 noga lepiej 17" czy 19"?

Opublikowano

Ramy są prawie identyczne (główna różnica to brak mocowania przedniej przerzutki w B7 2017 ).

Dla Ciebie proponowałbym ramę 17".

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 14.05.2017 o 15:23, damian8178 napisał:

Zawsze jeździłem siłowo na niskiej kadencji (głównie przez beznadziejna kondycje a mocne nogi) stąd też 1x11 jest dla mnie super rozwiązaniem.

Owszem mocna noga się do 1x przydaje...

Ale, ale, niska kadencja to nie w mtb... Chyba, że lubisz w terenie urywać łańcuch...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżdżę na B7 ale właśnie z 2016 i szczerze jak narazie narzekać nie mogę, mieszkam w trojmiescie i tutaj 2x10 spisuje się idealnie. Na przyszły sezon napewno hamulce do wymiany na Slx bo avidy moim zdaniem są za słabe. Ostatnio miałem tylko wrażenie ze coś chyba support mi cyka, u was w nowszych rocznikach nie ma problemów ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Da się założyć 36t z przodu? Czy przerzutka z tyłu obsłuży 42t?