Skocz do zawartości

[Stery] Accent HSI

szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

potrzebuję info od osób które zakupiły stery accenta hsi-exe, czy pokrywka posiada uszczelnienia, w moich po rozpakowaniu uszczelnień brak.

IMG_20200307_094209.jpg Edytowane przez jabolek666
Opublikowano (edytowane)

Za 50-60zl są stery meroca, które mają nanstandardzie uszczelnienia jak Creek 40 Series. Ew. zainwestujcie raz na całe życie w Creeki 110 Series.

Jeszcze ważna uwaga - po instalacji misek łożyska powinny swobodnie dać się wsadzić i wyjąć bez żadnej siły. Jeśli tak nie jest to trzeba wyjąć miski i frezować główkę.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Ja miałem Stery Accenta Hi Exe , Hi air 2razy i nie pamiętam bym miał z nimi problemy.

Już to widzę jak ktoś kupuję stery za 550-600 złotych od Cane creek'a  do roweru nawet o wartości 4000 zł :D 

A potem jeszcze zmiana ramy i inne łożyska. Takie stery to tylko topowych ram gdzie człowiek wie że lata z taką ramę spędzi, ale przyznać trzeba to jedne z najlepszych sterów na rynku.

Opublikowano

@vdcmike co wiesz czego inni nie wiedzą? trochę poszperałem ale nigdzie w necie nie znalazłem info że to szajs, masz jakiejś złe doświadczenia?

@Kruk to jak to jest z tą pokrywką, jest uszczelka czy nie ma?

Opublikowano

Jeśli są to te same stery:

to tak ma uszczelkę gumową :)

Opublikowano
1 godzinę temu, jabolek666 napisał:

jest uszczelka czy nie ma?

U mnie też była uszczelka. Stery są naprawdę bardzo dobre. W swojej cenie jedne z najlepszych 

Opublikowano

Dzięki Panowie,

mail do sprzedawcy poszedł.

Opublikowano

Przyzwoite stery mają uszczelkę wargową na bieżni widelca, wargową pod pokrywą sterów oraz o-ring w pokrywie uszczelniający sterówkę. Jeśli za 50-60zł mogę.kupić stery tak uszczelnione to wszystko co jest nieuszczelnione w tej lub wyższej cenie jest dla mnie nieakceptowalne. Owszem, można co sezon wymieniać łożyska czy 3x w sezonie rozbierać, czyścić i smarować ale ten czas można spożytkować w inny sposób.

Co do Cane Creek to kilka lat temu były fabrycznie montowane np. w canyonach z półki od 5k w góre. Dziaiaj ładują jakiegoś chińczyka nawet w rowerach za naście k.

Opublikowano
Godzinę temu, vdcmike napisał:

Przyzwoite stery mają uszczelkę wargową na bieżni widelca

Jak rozumiem chodzi Ci o takie bieżnie jak ma Cane creek? Jeśli tak to ciekawostka, mi w sterach Hellbender 70 na gumowa uszczelko-warga na bieżni kolidowała bo stery głęboko w ramę wchodzą tak że bieżnia dolna amora jest równo z ramą :) Po prostu tarła o ramę w środku. 

Ja bardzo lubię Cane'y serio, miałem kilka modeli. Ciekawostka? W sterach KCNC radiant R2 1 i 1/8 są łożyska CC od 110 :D sprawdziłem to po kodzie na łożysku :)

Opublikowano

Wysokość łożyska dolnego można byłoby dobrać. Są od 6 do 8,5mm.

CC 110 ma łożyska nierdzewne i właściwie taki ich wyróżnik względem 40.

Opublikowano

To i ja zapytam w temacie. 

Myslalem zalozyc do Primala stery Dartmoora, ale gdzies tez mam watpliwosc czy moze Accenta nie sa lepsze. Co byscie radzili?

Opublikowano

Dartmoor i accent to marki polskiego velo. O ile jednak accent to tani chińczyk to niektóre stery dartmoora (np. Blink) są oczko wyźej (łożyska pokryte azotkiem tytanu). 

Opublikowano
6 godzin temu, Kruk napisał:

Token ma bardzo dobre stery ale to już inna cena:

https://sklep.token-polska.pl/stery-tk070-4-in-1-czarne-p-47.html

Akurat jest promocja.

Ciekawa propozycja ale znowu producent tokenproducts ma bajzel w opisach (a zatem i polski sklep) i trzeba trochę czasu i wiedzy aby to ogarnąć.

A ciekawa z tego względu, że te aluminiowe miski są na tyle cienkie, że po nabiciu na klasyczną ramę ZS44/ZS56 dokonuje się konwersji do IS42/IS52. Od tego momentu można traktować rower jakby miał w pełni zintegrowane stery IS.

W opisach błędnie widnieje "ZS42/ZS44".

Polskie tłumaczenie wspomina o "aluminiowych łożyskach" sic!

Opublikowano

Jak idzie o wielkość sterów to dolne w ZS56 i tak są o wielkości 52mm, problem faktycznie tkwi w górnych miskach bo jak ma się ZS44 to łożysko ma przeważnie 41mm nie 42mm jak w zintegrowanych. Pisałem z Token-Polska i niestety górne łożysko też ma 41mm, jednak ścianka 1mm to trochę mało i nie widziałem takiej miski do sterów.

Co do Aluminiowych łożysk, to Token ma stalowe ale są takie aluminiowe od Cane Creek'a z serii AER 

Opublikowano

Kruku Ty jak zwykle dobrze prawisz. No i chyba naciągnę znów mój budżet bo to faktycznie okazja.

Opublikowano
43 minuty temu, Wojtek O. napisał:

No i chyba naciągnę znów mój budżet bo to faktycznie okazja

Tym bardziej,że Token z Krakowa jest :D 

@Kruk,a te miski nie podejdą przypadkiem pod twoje łożyska,bo z tego co piszą to powinny być OK 

Opublikowano

Tak jak pisałem, rozmawiałem z właścicielem Token Polska który zresztą jest u nas na forum, i jedyne wyjście aby łożyska 42mm weszło do miski ZS44 to podtoczenie o 0.5mm z każdej strony.

Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

Tak jak pisałem, rozmawiałem z właścicielem Token Polska który zresztą jest u nas na forum, i jedyne wyjście aby łożyska 42mm weszło do miski ZS44 to podtoczenie o 0.5mm z każdej strony.

Czyli to co oni piszą, że na górze jest IS42 to bzdura?

Opublikowano

niestety z tego co mi wiadomo to to jest błąd po prostu w pisowni ale jeszcze raz sprawdzę wiadomości.

Cyt." No ze sterami to jest tak że dół podejdzie ale na górze jest łożysko 41mm ;-(. Przepatrzyłem wszystkie modele pod 44mm i maja łożyska 41mm. Kurcze gdyby było dojście do tokarki to można by było strugnąć ten i 1mm ale temat obarczony sporym ryzykiem niepowodzenia :-) "

Token Polska

Opublikowano

Kruku czyli te co podales link to do mojej ramy Primal podejda. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie zapytać, może ktoś z Was będzie znał odpowiedź.

Mam te stery Accent EXE Taper już trzeci rok i teraz przy zmianie amorka na nowego poczułem lekkie chrzęszczenie w dolnym łozysku. Oczywiście po wypłukaniu, wydmuchaniu, nasmarowaniu jest już jak nowe, ale lubię mieć w zapasie części i chcę zamówić nowe łożysko.

51,8*40*8 to jego wymiary. Kąt zewnętrzny to 45* ale jest jeszcze ścięcie wewnętrznej bieżni i teraz zmawiając mam do wyboru 45* i 36*. Wiecie ktoś może jaki kąt ma to łożysko?

Pozdrawiam

PS. A stery są wybitnie pancerne. Trzy lata ostrego katowania w syfie i praktycznie żadnego zużycia. Wiele rowerów miałem, różne stery - te są znakomite.