Skocz do zawartości

Frameset - rower przełajowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej pisałeś że twoja obecna szosa wydaje ci się być za duża, w którym momencie masz takie wrażenie, w górnym chwycie za rogi czy w chwycie w okolicach mostka również? Jak w chwycie za rogi, to w kierownicy kompaktowej np. pro lt rogi mailbys 3 cm bliżej (jeżeli dobrze zmierzyłeś Reach), w Cx one w rozmiarze M przy tych samych komponentach będzie 2 cm krótszy, z kompaktowa kierownica 5cm , jeszcze można założyć mostek 90mm i będzie 6cm krótszy od triban. Tylko czy przekrok będzie ok? Jak tu popełnisz błąd to tego nie da się niczym skorygować.

Jeżeli z kalkulatorów wychodzi ci rozmiar szosy 52cm, to przełaj 52cm będzie też ok. Przełaj powinien być sam w sobie krótszy od szosy i tak będzie. Czy to jest komfortowe to nie wiem, bo nie mam szosy i porównania. Składając rower masz ten plus że rurę sterowa możesz dociac na dowolną wysokość. Fabrycznie Cx one mają pod mostkiem 2cm, ja u siebie mam 5cm.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Obecna szosa wydaję mi się trochę za długa, ale trasy z rzędu 100km robię bezproblemowo. W rozmiarze M górna rura ma 546mm a w rozmiarze S wynosi 532mm, czyli 13mm rożnicy. Jakby się dało w jakimś stopniu to zniwelować np sztycą(siodełko na skali max do przodu) lub mostkiem(aktualnie 100mm) to miałbym porównanie. Bo teraz jadąc przy chwycie przy mostku jest dobrze ale przy chwycie za rogi jakbym był trochę za mocno wyciągnięty.

Co do przekroku to z tym nawet aktualnie w szosie nie mam problemu, normalnie stoję w rozkroku bez butów i mam luz a w butach to już tym bardziej. Więc według mnie rozmiar S przełaja powinien być najlepszy. Co do szosy tak jak piszę, że powinna być również S. Ale cóż to moja pierwsza szosa także człowiek uczy się na błędach. Ale dzięki wielkie za chęci pomocy :)

Edit: Co do kierownicy to w tym tribanie również siedzi compact wcześniej trochę źle zmierzyłem i reach wynosi +/-80mm

Edytowane przez KsD
Opublikowano

Do obecnej szosy możesz dać sztyce bez offsetu, ale jeżeli teraz masz poziomo prawidłowo ustawione że kolano pokrywa się z osią pedału, to żeby to zachować musiałbyś je dać wyżej a tu może się okazać że noga przykrótka.

Możesz jeszcze obrócić mostek, kierownica będzie nieco wyżej lub zmienić na 90mm.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Co do kwestii szosy przez zimę posprawdzam wszystkie ustawienia dokładnie i zobaczymy bo może nie trzeba zmieniać sztycy tylko dać mostek 90mm. Może wysokość siodełka jest lekko do poprawy, także wiele czynników trzeba sprawdzić. 

W sprawie przełaja wybieram ramę o rozmiarze S. Na pewno stworzę jakiś temat o jego budowie :) Także dziękuję wszystkim za cierpliwość do mej osoby :) (tak wiem jestem trudnym przypadkiem)

Edytowane przez KsD