Franz Mauer Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Godzinę temu, Nurek_ napisał: Do e-type rama tez musi być przystosowana - musi mieć otwory, żeby tą blaszkę przytrzymywać. Jakie otwory?
Ares Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) @malkontent Deore 2x10 to bym nawet kijem nie ruszył. Bez urazy oczywiście. Zresztą podmianka na taką grupę to czysty absurd i strata kasy. Jak piszę o pracy XT 2x10. Z NX'a mam dzienny epizod bo się zwyczajnie umówiliśmy z kolega na podmiankę rowerów na jednym tripie i krótszy epizod z GX'a 1x12. O ile z pracy tych dwóch byłem powiedzmy zadowolony względem mojego 1x11 XT to już oba nie mają startu w kwestii porównania do mojego innego napędu na XT 2x10. Chodzi mi głównie o precyzję i pracę manetek. Dla mnie to poezja i tyle. Drugi kolega a w zasadzie partner na wypady szuka nowego sprzętu ale za nic nie chce Srama. Oba nasze XT zarówno wcześniejsze 2x10 jak i obecnie 1x11 ustawione raz i zapomnij na dwa sezony. Nie znam nikogo przy naszych stylach jazdy kto nie mordował by się z ponowną regulacją Srama przynajmniej parę razy w takim samym okresie czasu. Shimano można trzasnąć z buta, naprostować ręką a i tak będzie działać. Ale by całkiem nie narzekać na Srama to bardzo fajne mają przerzutki. Chodzi o cały system napięcia łańcucha. No i kasety bo Shimano ze swoim stopniowaniem, wyglądem to po prostu obraz nędzy i rozpaczy. Odnośnie napędów 1x to uważam, że my klienci powinniśmy mieć wybór a w wielu przypadkach go nie ma i często ludzie są zmuszeni kombinować jak autor wątku. Takich ludzi jest cała masa co też o czymś świadczy. To nie matołki co nie wiedzą czego chcą. Ja nie zrezygnował bym z 1x w enduro, które uprawiam ale już do sztywniaka i stylu jazdy z dawnych lat nigdy bym nie zrezygnował z podwójnej tarczy z przodu. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Ares
Nurek_ Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 29 minut temu, Franz Mauer napisał: Jakie otwory? E-type nie trzyma się tylko na tej blaszce, ta blaszka musi jeszcze być zamocowana do ramy inaczej nie byłoby sztywności. Cytat Taka przerzutka posiada specjalną płytkę z otworem, którą wkładamy między suport a ramę. Dodatkowo rama musi być wyposażona w specjalne otwory, do których przykręcimy przerzutkę. Jest kilka standardów tego typu mocowania (S1, S2, S3). Różnią się m.in. rozstawem śrub montażowych. Dobrze jest sprawdzić to przed zakupem nowej przerzutki. S3 mają rozstaw śrub 22.1 mm i różnicę w wysokości ich rozmieszczenia 5 mm na wysokość. S2 także mają rozstaw 22.1 mm, ale otwory są na tej samej wysokości. Mocowanie S1 ma rozstaw śrub 42.7 mm. Najpowszechniej w użyciu występuje mocowanie S1. https://roweroweporady.pl/rodzaje-mocowan-przerzutki-przedniej-i-tylnej/
Franz Mauer Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 @Nurek_ Łukasz jakieś farmazony napisał, a ty to powtarzasz. Wg specyfikacji adapter pozwala na montaż przerzutki e-type bez otworów montażowych w ramie, a sama przerzutka może być montowana do ramy z otworami montażowymi bez obejmy. Jest to zestaw wystarczająco sztywny 😉 Stosuje się głównie w rowerach z tylnym zawieszeniem, szczególnie w enduro.
JaRsky Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Opublikowano 21 Listopada 2018 Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim osobom, które zaangażowały się w tym poście. Na marginesie nie myślałem, że wywołam, aż taką dyskusję. Poruszony przeze mnie temat pokazuje, że istnieje problem z napędem 1x. Wykorzystam podpowiedź jednego z Was, czyli będę chciał dogadać się z dystrybutorem i wymienić cały napęd na XT 2x10/11. Zobaczymy, czy będą chcieli wziąć w rozliczeniu SRAMa. Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję.
GrochowaMTB Opublikowano 24 Listopada 2018 Opublikowano 24 Listopada 2018 http://gears.mtbcrosscountry.com/#29/2.00I1371I1 http://www.berkshiresports.org/index.php?ID=bikegearcalculator policz sobie czy na pewno potrzebujesz 2x10 zamiast 1x12. Liczby nie kłamią. Zobacz jaki zakres przełożeń będziesz miał. Mi wyszło, że 1x12 mnie urządza całkowicie, 1x11 niestety będzie mi brakować przełożeń w stosunku do niedawno używanego 2x10. Zaufaj liczbom bo dyskusja o wyższości jednego nad drugim jest zupełnie bez sensu gdy nie wiemy o jakich korbach i kasetach dyskutujemy. I jeszcze jedno - Patrząc na zakresy typowych napędów 2x10 i 1x12 to w napędach 1x12 drobnym problemem jest gęstość upakowania biegów. Ale.... tak naprawdę w górach bardzo często i tak przeskakuje się o kilka biegów. Teren jest mocno urozmaicony i właściwie nie raz trzeba mocno przerzucić. Gęste stopniowanie biegów o wiele ważniejsze jest na szosie gdzie precyzyjna kadencja ma wpływ na ostateczny wynik. Radzę więc sprawdzić najpierw cyfry a potem podejmować decyzję o wymianie na 2x10. 1
Rekomendowane odpowiedzi