Skocz do zawartości

Wymiana kasety

Kriswec1978

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ta srebrna na imbus "na wprost" obiektywu.

Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Hej 

Więc po meczarni stwierdziłem iż raczej będzie trzeba spuścić przezutke niżej a dokładnie ze względu na 2 ostatnie biegi  wchodzą mowie tu o 37.42  ale są z bardzo spasowane wózek jest za blisko i dźwięki są nie ciekawe srobka t został a do końca wkrecona.  

Będę kombinować dalej jak przyjdzie hak 

Aa Lancuch założyłem nowy 116 ogniw ale o dwa skrocilem bo na 11 biegu za bardzo się zamykał wózek  pewnie teraz bede musial te dwa dołożyć 😞😜imageproxy.php?img=&key=c7f17df7cd842b3b

15425662935606186282827017461729.jpg 15425664669907505588113722966450.jpg

Co myślicie o tym czy moze zobaczyć jeszcze z dłuższą srobka t ? Tylko czy wózek nie pójdzie wtedy z wysoko?

Edytowane przez Kriswec1978
Opublikowano

Przerzutki na największych z tyłu regulujesz mając mały blat z przodu?
Bo rozmów że masz 2x system

Już widzę masz 2x10
(nie mogę edytować posta z telefonu)

Opublikowano

Ok tylko górna rolka wózka przezutki jest w stosunku do kasety 37.42 blisko , i wydaje się mi sie lancuch jest za sztywny nie może pracować luźniej i jedzie po blatach kasety co do pozostałych to ok ?

Co teraz ? czekam za hakiem i pewnie z 2 ,3 ogniwka bede musial dolizyc ?

20181119_075716.jpg
Opublikowano (edytowane)

Niestety przerzutki tylne do 10 teoretycznie mogą łyknąć 11-42 kasetę ale z oporem, miałem ten sam problem że nie dało się wyregulować bez oporu, dałem nową przerzutkę xt i hula.

Praktyka z dokręcaniem lub wymianą śruby na dłuższa, która odpowiada za odległość wózka do kasety nie zawsze działa a moim zdaniem nie działa co sprawdziłem na sobie. Mianowicie, taki zabieg powoduje że fakt przerzutka hula na 42 zębatce aaale ma problemy z wyższymi biegami gdyż jest za daleko od kasety i zmiana wtedy takiej przerzutki jest wolniejsza, mniej precyzyjna. Po drugie zauważcie drodzy Koledzy, że przerzutki po 10 ma kółeczko przerzutki górne równo z bolcem od wózka przerzutki, zaś te nowe  przerzutki do 11, kółeczko górne jest wychylone do tyły co ma kluczowe znaczenie, gdyż podczas pracy może się o wiele mocniej wychylić w dół niż poprzednia generacja na 10 biegów.

Bardzo wątpię, a wręcz jestem na 95% przekonany, że taki zabieg na 10 biegowej przerzutce nigdy nie będzie tak dobrze, płynnie i cicho działał jak dedykowana przerzutka 11, z racjo właśnie wychylenia kółeczka górnego do tyłu. Temat nie raz wałkowany, sam go przerabiałem i wiem jedno że to nie działa tak sprawnie jak bym oczekiwał, działa to fakt ale nie tak jak trzeba.

Ja już nie raz nie dwa widzę, że tematy różne były wałkowane i aby się ludzie nie nacinali, ale no niestety, takiego kompendium wiedzy, co działa co nie, co można z czym mieszać, jaka przeróbka działa, co faktycznie ulepsza sprzęt ( np. ulepszenie manetki XT m770, kto wie ten wie o co kaman :) ), tego mi brakuje.

Edytowane przez Kruk