Skocz do zawartości

Przeróbka na sztywniaka

Kwasny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki. Jutro znierze rurę sterowa bo coś mi się wydaje że w widelcu za krótka 

Opublikowano (edytowane)

Koleś ma jeszcze jeden niebieski może ma dłuższą sterówkę , jakby co to tu masz niezłego potwora 

https://www.olx.pl/oferta/widelec-sztywny-surly-krampus-29x3-0-483mm-a-c-wyprzedzenie-47mm-crmo-CID767-IDzvh8d.html 

Sterówka 175 mm 

Tu masz nówkę ale cena  gorsza 

https://www.olx.pl/oferta/widelec-sztywny-surly-ecr-29x3-0-468mm-a-c-wyprzedzenie-47mm-crmo-CID767-IDBtCrk.html

Rozważ też Force 29 , jest tani i wcale nie taki cherlawy jak wygląda na zdjęciach , wiem bo posiadam

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

Te czarne widziałem wcześniej ale one są na opony plus tak jak i ten niebieski z oferty która podesłałeś. Czyli zbyd duża dysproporcji będzie jak zaloze ten widelec i opon 2.0 lub 2.1 

Chyba zaraz pójdę zmierze sterowke i będę wiedział czy ten czarny da radę 

Edit. No i lipa byłem zmierzyć rurę sterowa i ma 20.5cm a w ofercie 17cm

Opublikowano

Zostaje ci Force 29 ,  uważam go za najrozsądniejsza opcję w tym przedziale cenowym ,  może gdzieś w okolicy uda ci się obejrzeć na żywo ,  na cherlawy wygląda na zdjęciach ale jest masywny jak Mosso 

Opublikowano

Dzwoniłem do mosso może pisałem o tym. Pytam gościa czy moja wagę wytrzyma (110kg). No to Pan mówi że jest na niego gwar. i nie ma problemu. Mówię że nie chodzi o gwar. tylko o moją facjate jak się widelec złoży. No to znów mówi że jest gwar. pytam ponownie wytrzyma 110kg mówi może nie bo jest on tak do 95-100kg no i tyle jeżeli chodzi o mosso 

Znalazłeś gdzieś opis force? Jaka ma wytrzymałość? 

Opublikowano (edytowane)

Producent się tym nie chwali ale jest  identyczny jak Mosso m 3 pro którego już podobno nie robią , najlepiej się skontaktuj  bezpośrednio  tu masz solidny wideł ale waga też solidna no i trzeba by przepleść koło 

https://allegro.pl/oferta/nowy-sztywny-widelec-29er-fatbike-os-20mm-disc-29-7650021653

Tu masz piastę jakby co 

https://www.dobrerowery.com/reborn-fat-joit-dh-20-przod-p-41.html

Solidny tani tylko waży tyle co amortyzator

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

Ja jeżdżę na mosso już dłuższy czas i jestem zadowolony.  Ważę więcej niż 110kg. 

20190917_215251.jpg
Opublikowano

Jeżdżę wszędzie. Oczywiście nie w ciężki teren. 

Oczywiście na oponach ze zdjęcia możliwości ograniczone😁 ale mam inne na zmianę. 

5 godzin temu, polmaj napisał:

Producent się tym nie chwali ale jest  identyczny jak Mosso m 3 pro którego już podobno nie robią , najlepiej się skontaktuj  bezpośrednio  tu masz solidny wideł ale waga też solidna no i trzeba by przepleść koło 

https://allegro.pl/oferta/nowy-sztywny-widelec-29er-fatbike-os-20mm-disc-29-7650021653

Tu masz piastę jakby co 

https://www.dobrerowery.com/reborn-fat-joit-dh-20-przod-p-41.html

Solidny tani tylko waży tyle co amortyzator

Mosso m3 pro został zastąpiony m5e. M3 mial wadę konstrukcyjną.  Miałem go . Polski dystrybutor wymienił mi na m5e z tego powodu. 

Opublikowano

No u mnie ciężki teren to też raczej polna dróżka leśna ścieżka szuterek czyli trasy dla gravela. Dlatego chcę zmienić widelec na sztywniaka. M5e jest niższy od m3 pro. Dlatego wstrzymalem się od zakupy. Ten force ma odpowiednią wysokość ale nie wiem jak z wytrzymałością 

Opublikowano

Ja już gdzieś tutaj wrzuciłem wszystko na temat m3pro i m5e. Tyle co sam doświadczyłem.  Osobiście jestem zadowolony z tego widelca. W warunkach o jakich piszesz żadnego problemu. Fakt faktem ,że na slickach nabitych do 5 atm jest sztywno i tylko asfalt w gre wchodzi. Na szerokich kapciach nie nabitych do maksimum komfort jak dla mnie wystarczajacy. 

DSC00188.jpg DSC00055.jpg DSC00191.jpg DSC00190.jpg DSC00053.jpg DSC00054.jpg DSC00186.jpg DSC00187.jpg

To dla porównania m3 i m5

• Pomógł 1
Opublikowano

No i jak wcześniej pisaliśmy amor bez sagu ma 510mm przyjmując za sag ma 25mm w amorze 100mm. Potrzebuję 485 mm sztywny widelec. To te 460 mm w widelcu co pokazujesz  nie wiem czy nie jest za mało dla mnie 

Opublikowano

No wiadomo. Twoja decyzja . Ja po prostu oba miałem w ręku, więc tyle mogę pomóc.  

Tak stoi na m5e na maxiss detonator 

20190920_182547.jpg
Opublikowano

Force na takie same golenie jak Mosso  , zaryzykuj jeżeli na rynku nie ma nic innego ,kupując zdalnie masz dwa tygodnie na zwrot bez podania przyczyny , wiem że to upierdliwe ale im więcej dywagacji tym więcej wątpliwości, oczywiście warto upewnić się czy da radę  u dystrybutora

Opublikowano
23 minuty temu, elmapeto napisał:

No wiadomo. Twoja decyzja . Ja po prostu oba miałem w ręku, więc tyle mogę pomóc.  

Tak stoi na m5e na maxiss detonator 

20190920_182547.jpg

Patrząc u ciebie na korbe. nie opuściło się trochę to wszystko w dół? Czy ten rower tak ma? 

Opublikowano
24 minuty temu, polmaj napisał:

Force na takie same golenie jak Mosso  , zaryzykuj jeżeli na rynku nie ma nic innego ,kupując zdalnie masz dwa tygodnie na zwrot bez podania przyczyny , wiem że to upierdliwe ale im więcej dywagacji tym więcej wątpliwości, oczywiście warto upewnić się czy da radę  u dystrybutora

No force ma wymiar odpowiedni. Myślę cały czas nad nim. Jeszcze czekam na odzew kolegi miał jeszcze dać mi jakąś propozycję widelca 

Teraz, elmapeto napisał:

Na pewno trochę poszło w dół 

No właśnie. Dobra koniec gdybania widelec musi mieć 485mm od bierzni do osi i tyle wszystko co mniejsze nie do przyjęcia. Amor mam RS xc32 air solo sprawny tak więc nie ma aż takiego pośpiechu. A jak się trafi odpowiedni sztywniak to kupię 

Opublikowano

"Prawie " ok. Nie chcę karbonu. Alu albo stał. 

Ten co podesłał Polmaj byłby idealny żeby rura sterowa była dłuższą 

Opublikowano (edytowane)

Ten exotic to alu jest [w linku]

Edytowane przez jermak
Opublikowano
15 minut temu, jermak napisał:

Ten exotic to alu jest [w linku]

No to super! Czyli wszystko jak powinno być 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Od dzisiaj prosiłbym o kierowanie wpisów na temat przeróbek na sztywniaka do tego tematu:

Temat zamykam aby nie powielać wpisów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...