Skocz do zawartości

Koła szosowe do 2tys. Stożek aluminium

Maaciek26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podepne się do tematu. Mam scotta Addicta 20 2019 (zwykłe hamulce). Na wiosnę chciałbym dokupić koła na płaskie trasy 200km+ i ultramaratony, czyli zależy mi na stożku 38-45mm.

Po wstępnym przemyśleniu chciałbym alu-carbon, bo raczej obawiam się obręczy w całości z carbony pod hamulce szczękowe.

Narazie znalazłem chyba najlepszą opcje cena/waga, czyli Vision Trimax 45.  (cena 2800, waga 1720g)

Co sądzicie o tych kołach, czy da się poskładać lżejsze koła alu-carbon o profilu 45mm?

Opublikowano

@Janao lżejsze zawsze się da złożyć tyło czy bardziej wytrzymałe, ciężko kupić koła że stożkiem na alu bo sam to przerabiałem jeszcze są mavic cosmic vision te co pisałeś, wszystko zależy od budżetu ja jak zacząłem jeździć na obręczach karbonowych to i przestałem się bać chyba że naprawdę jeździsz w mega górach alpy czy coś w tym stylu to już trzeba mieć odpowiednią technikę hamowania na płaskie karbon Polecam i chyba większość ludzi z forum potwierdzi Ci to że na płaskie korbon "jestem na tak" 

Opublikowano (edytowane)

@Maaciek26 Twoje są chyba pod szytki? Temat szytek odrzucałem, ponieważ się nie ścigałem i zawsze interesowały mnie dlugie dystanse.

Czyli bezpośrednie porównanie do Vision trimax 45.

1. Jaki koszt podobnej klasy full carbon 45mm?

2. Jaka waga (pod system dętkowy)

3. Ile realnie waży zestaw pod szytki 25mm (koła, szytka, mleczko etc.)?

4. Dlaczego niby na szytkach są lepsze opory toczenia?

Edytowane przez Janao
Opublikowano
6 godzin temu, Janao napisał:

Witam, podepne się do tematu. Mam scotta Addicta 20 2019 (zwykłe hamulce). Na wiosnę chciałbym dokupić koła na płaskie trasy 200km+ i ultramaratony, czyli zależy mi na stożku 38-45mm.

Po wstępnym przemyśleniu chciałbym alu-carbon, bo raczej obawiam się obręczy w całości z carbony pod hamulce szczękowe.

Narazie znalazłem chyba najlepszą opcje cena/waga, czyli Vision Trimax 45.  (cena 2800, waga 1720g)

Co sądzicie o tych kołach, czy da się poskładać lżejsze koła alu-carbon o profilu 45mm?

Ostatnio wertowałem fora odnośnie kół alu do 2k i było kilka negatywnych wpisów własnie o trimaxach

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Janao napisał:

@Maaciek26 Twoje są chyba pod szytki? Temat szytek odrzucałem, ponieważ się nie ścigałem i zawsze interesowały mnie dlugie dystanse.

4. Dlaczego niby na szytkach są lepsze opory toczenia?

1. https://evanlite.com/pl/product/black-50/#configuration

Kółka pod oponkę 50 mm na piastach Novateca. Cena 3700 zł.

2. Waga zestawu z punktu 1 to 1490 g.

3. To zależy od posiadanych kół i szytki.

Ale powiedzmy zestaw za podobną cenę jak ten na oponkę z szytkami Tufo hi composite 25 mm to będzie +/- 2000 g.

4. Na szytkach nie są niższe opory toczenia. Wyścigowe oponki zarówno tubless jak i na latexowych dętkach mają niższe. Zaletą szytki jest możliwość jazdy nawet po jej przebiciu. Co powoduje, że w razie awarii nie traci się tak wiele czasu do wymiany koła na wyścigu. I np przebicie szytki na zjeździe nie jest tak niebezpieczne jak opony.  No i oczywiście koła pod szytki będą lżejsze bo nie muszą posiadać rantu.

Edytowane przez Nemrod
  • Pomógł 1
Opublikowano

vison trimax 45 + conti gp5000 25mm z dętkami light to łącznie 2300g, dużo.. Niedużo, ale raczje nie przekonuje mnie to żeby założyć szytke.

Pytanie czy 230g jest warte dopłacania tysiaka, bo w sumie te 3k to jest raczej moje max i na kołach typu alu-carbon może będzie co zbierać jak przez 2lata zaliczę sporo dziurek 😁

W każdym razie jeśli alu-carbon będą miały jakieś większe wady, to wtedy pomyśle o full carbonie.

Opublikowano
8 godzin temu, Janao napisał:

4. Dlaczego niby na szytkach są lepsze opory toczenia

Ja akurat mam koła pod oponkę więc nie wiem jak to wygląda z szytka. Ale oponka na szerszej obręczy Karbonowe układa się ładnie i jest ciut szersza opona wtedy z25c robi się takie 27, waga kompletu bez opony z zaciskami to około 1400g tak jak u mnie i sam wygląd robi plus "4" do prędkości :) na długi dystans obręcze Karbonowe się nadają idealnie jak i zwykle koła. Stożek 50mm na płaskich terenach jest dobry fajny i ładny. Kwestia gustu. Koła włoskiej firmy możesz kupić za około 3500zl tutaj na forum kolega sprzedaje koła Bora one sluczne przepiękne, ale są właśnie evanlite czy no limit składane koła w Polsce przede wszystkim musi się Tobie podobać.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Przy:

21 godzin temu, Janao napisał:

Na wiosnę chciałbym dokupić koła na płaskie trasy 200km+

Waga nie jest istotna. Te koła ważą 1,77kg. O piasty nie ma się co martwić, to jest brandowany Novatec. W środku normalne  i wytrzymałe 6902. Na S-Worksach turbo pro idą jak burza.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

Zainteresowałeś mnie tematem kół z Alli, z racji tego że mam te alu kola syncrosa które będą dobre do treningów, to chyba się pobawie i zamówię karbonowe obrecze z Chin, a piasty i szprychy w PL. Kiedyś sam sobie poskładałem koło do szosy, więc tym bardziej teraz, gdy jest sporo instrukcji w internecie ;)

Obręcze karbonowe z Chin nie są drogie, a podejrzewam że większość na rynku i tak jest z Chin.

Wypróbuje jak się jeździ na karbonie, a jak coś strzeli to będzie można coś innego poskładać. 👌

Opublikowano

Samych obręczy nie opłaca się kupować, bo za niewiele więcej masz cały set kół. To że kiedyś sobie poskładałeś koło nie oznacza, że wyjdzie lepiej, mnie składać kół się  nie opłaca widząc za jakie pieniądze mam dany set. Na karbonie się jeździ tak samo jak na dobrych kołach z alu, a te które podlinkowałem takie są, jeżeli masz zamiar się ścigać o setne sekundy po górach to rozumiem brnięcie i tu w porządny karbon, w innym przypadku IMO jest to zbędne wywalanie kasy.

Opublikowano
18 godzin temu, Janao napisał:

Obręcze karbonowe z Chin nie są drogie, a podejrzewam że większość na rynku i tak jest z Chin

A jak dołożą opłaty to jak kolega wyżej napisał wyjdzie cena całych kół. Obręcze w Chin opłaca się brać tylko hurtowo po 10szt. 

• Lubię to! 1