Maaciek26 Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 Szukam kół aluminiowych do szosy do 2tys zł stożek tak od 35 do 50mm. Do tej pory chciałem kupić EVANLITE ale nie wiem czy do ramy aluminiowej koła karbonowe , zostałem dość mocno skrytykowany za to że chce taki koła EVANLITE wsadzić do roweru z alu. Rama.
Csaga Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 A że zapytam, co ma jedno do drugiego? idąc tym tropem trzeba wywalić wszystkie karbonowe widelce z aluminiowych ram... Nie dadzą komfortu w takim stopniu jak w karbonowym framesecie, a co do aerodynamiki, to sam materiał na nią nie wpływa Koła alu z takim stożkiem to zwykły masochizm, jeśli chcesz taki stożek to tylko karbon, bo sama waga jak i rotacyjna plus komfort (właściwie jego brak) Cie wykończą. Jedyne co to tylko czy naprawde potrzebujesz tak wysokich stożków? Do jakiego roweru i przeznaczenia? Sam się zastanawiałem nawet jeszcze ostatnio nad karbonowymi stożkami, ale na prawde jesli nie planujesz jazdy na czas, czy wyścigów po płaskim, to plusy skończą się na estetyce 1
SzpiceR Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 Stozkow z alu się nie robi bo są za ciężkie. Nie chodziło o alu ramę w rowerze a o geometrie. Tak samo jakbyś zakładał koła 20 Zoll do golfa 3
Maaciek26 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Opublikowano 11 Listopada 2018 Zamówiłem nowego Rose Pro SL przesiadam się z Treka Madone jeżdżę głównie po płaskim łódzkie i podlaskie dlatego chcę jakiś stożek ( niby łatwiej utrzymać prędkość ) wiem że może to nie jest rower jakiś mega aero ale chcę żeby lepiej wyglądał i fajniej będzie się jeździć.
tadzikpl Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 Najładniejszy rower jest najlepszy Koła nie zmienią geometrii, a porównanie do Golfa zupełnie nie trafione. Lepsze koła zawsze poprawiają rower, choć nie zawsze ta zmiana jest taka spektakularna, jak by się chciało. Ale rower ładniejszy jest lepszy i basta. "It's all about the bikes", tako rzecze prawo. A na poważnie, to rower składa się z ramy i kół. Lżejsze, toczące z mniejszym oporem, bardziej aerodynamiczne zawsze poprawią jazdę. Imvho - bierz, jak chcesz i nie słuchaj "rad".Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1
Maaciek26 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Opublikowano 11 Listopada 2018 Właśnie też tak myślę że to jest to że jak rower się podoba to i lepiej jeździ tego będę się trzymał ale dobrze by było jakby ktoś podsunął mi koła jakieś fajne na stożku
Antyszprycha Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 1 godzinę temu, Maaciek26 napisał: Właśnie też tak myślę że to jest to że jak rower się podoba to i lepiej jeździ tego będę się trzymał ale dobrze by było jakby ktoś podsunął mi koła jakieś fajne na stożku Osobiście posiadam koła do Evanlite 50 mm full carbon i złego słowa nie powiem. Co do aluminiowych kól ze stożkiem posiadam Vision Team Comp 35 mm ale są znacznie poniżej górnej granicy budżetu bo ok 1000 zł plus doliczyć należy opony i dętki. W cenie do 2000 kupisz świetne aluminiowe koła vision trimax 35 mm. Chyba, że chcesz koniecznie evanlite na karbonie to może dogadamy się ze sprzedażą moich tylko ja mam na szytkach, kupione w kwietniu tego roku, stan idealny. Przesiadłbym się na coś w okolicach 40 mm 1
Maaciek26 Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Opublikowano 11 Listopada 2018 Zawsze możemy ponegocjować. Szytkami mi nie przeszkadza.
Antyszprycha Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 4 minuty temu, Maaciek26 napisał: Zawsze możemy ponegocjować. Szytkami mi nie przeszkadza. Gdybyś był zainteresowany pisz priv
Suchas Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Odkopię trochę temat: Rozważam koła do szosy, aluminium. Celowałem w trimaxy 35, ale ostatnio znalazłem coś takiego:https://en.progresscycles.com/wheels/road/progress-phantom-road-wheel Producent chwali się wagą 1460g kompletnego zestawu, co jest dużą różnicą w stosunku do trimaxów (1650g), przy niewiele wyższej cenie. Nie spotkałem się jednak do tej pory z tą firmą i chciałbym zasięgnąć języka u bardziej doświadczonych. Progress w zestawie extra 3 szprychy. Czy ktoś coś kiedyś?
JaW Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 @Suchas aluminium ze stożkiem 30 i takiej wadze - mogą być mało wytrzymałe. Jakie mają dopuszczalne obciążenie? Czy wpadnięcie w dołek ich nie wygnie?
Nemrod Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Miałem 2 sezony AC Classic Argent Tubless SE. Stożek również 30 mm a waga 1370 g. Żadne dziury nie były im jakoś straszne. Także i te powinny spokojne dać radę. Z tym, że sama firma " Progresscycles" jest dla mnie kompletnie anonimowa i ciężko wypowiadać mi się co do jakości.
Maaciek26 Opublikowano 16 Września 2019 Autor Opublikowano 16 Września 2019 @Suchas a może warto poszukać lekko używanych kół carbonowych ale firmy znanej z znać w jakimś stopniu ich przeznaczenie wytrzymałość
Suchas Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 @Maaciek26 o ile ramy spoko, to jakoś nie mam zaufania (być może irracjonalnie) do kół karbonowych, tym bardziej używanych. No i musiałbym zmieniać klocki hamulcowe.
Maaciek26 Opublikowano 17 Września 2019 Autor Opublikowano 17 Września 2019 @Suchas klocki to chyba nie problem Kazdy ma inne podejście, trzeba sprawdzić czy nie były naprawianie i jak wygląda powierzchnia hamujaca
tadzikpl Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 A moze Novatec Jetfly? Albo Kwanr SPX od Dandy Horse.. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Suchas Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) @Maaciek26 nie problem, ale koszt 15 minut temu, tadzikpl napisał: A moze Novatec Jetfly? Albo Kwanr SPX od Dandy Horse.. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Dzięki, obejrzę. Szukałem też coś na dt4you, ale od jakiegoś czasu mają koła tylko pod tarcze... Interesujące są też Jagu 30, ale boję się trochę limitu wagowego 90 KG (mam 87). Novateki podobno są miękkie i mają problemy z bębenkami i piastami. Edytowane 17 Września 2019 przez Suchas
Maaciek26 Opublikowano 17 Września 2019 Autor Opublikowano 17 Września 2019 @Suchas klocki cormia do karbonu kosztują 100zl tak mała podpowiedź
TajniaQ007 Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 Katowałem novatec jetfly cały sezon. Dwac tygodnie temu je rozbierałem. Nie ma się czego doczepić
Aspe Opublikowano 8 Listopada 2019 Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Ja kupilem jak niżej, bardzo fajne koła ale pod oponkę od 28mm. Jeszcze nie testowane, ale wyglądają bardzo solidnie https://www.chainreactioncycles.com/pl/en/pro-lite-bracciano-dark-label-a42w-aero-wheelset/rp-prod175434?utm_source=CRM&utm_medium=email&utm_campaign=OrderDispatch&utm_content=error Edytowane 8 Listopada 2019 przez Aspe
Suchas Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 8.11.2019 o 09:06, Aspe napisał: Ja kupilem jak niżej, bardzo fajne koła ale pod oponkę od 28mm. Jeszcze nie testowane, ale wyglądają bardzo solidnie https://www.chainreactioncycles.com/pl/en/pro-lite-bracciano-dark-label-a42w-aero-wheelset/rp-prod175434?utm_source=CRM&utm_medium=email&utm_campaign=OrderDispatch&utm_content=error Całkiem fajne, ale po 1 nie moja stylistyka, po 2 chciałbym mimo wszystko zejść trochę z wagi kół, a one ważą tyle samo, co aksiumy, które mam teraz. Zastanawiam się pomiędzy Dandyhorse Kwant SL lub Neutron SL. Chciałbym stożek około 30-35mm, ale jeśli szerszy Neutron dałby mi mniejsze opory toczenia, to chyba jest to korzystniejsze rozwiązanie. Czy ktoś wie, czy i jeśli tak, to gdzie, można sprawdzić opory toczenia na felgach różnej szerokości? Na bicyclerollingresitance.com robią pomiary tylko na 17mm. Kwant ma 16, Neutron 20, Aksium 17. Do tego Neutron jest TLR, więc bardziej rozwojowa, jak mi się kiedyś zamarzy inna oponka. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez Suchas dopisek
Maaciek26 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2020 @Suchas to możesz szukaj szytki jak tak ważne są opory toczenia. Na szerszej obręczy ledniej opona się układa takie jest moje zdanie i może później lepiej kupić dobre opony lekkie i one zrobią też duża robotę bo inaczej niesie tak sam jak lekkie koła. Ale z tego co piszesz dobre mogą by cm szytki dla Ciebie.
Suchas Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Ważne na tyle, żeby nie było gorzej niż jest. Na razie chyba bym wolał zainwestować w latexy, ewentualnie przejść na tubeless. Ale to jest przyszłość. Na tę chwilę chciałbym po prostu lżejsze koła, które oprócz tego nie będą stawiać większego oporu niż te, co mam.
Maaciek26 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2020 To zobacz może koła nie systemowe tylko żeby złożyli Tobie takie jak chcesz w bike garażu z Krakowa albo daveo
Maaciek26 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2020 @Suchas i polecam opony challenge Strada dość drogie ale to opono szytka i niesie mega.
Rekomendowane odpowiedzi