Skocz do zawartości

Rama Accent PEAK 29 TA 12

Mateusz Mazurek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Splanowanie stosowano kieeedyś, czasami się dalej planuje choć już nie każdy serwis to ma w ofercie, jak chcesz taki zabieg zrobić to poszukaj dobrego serwisu. Fakt o tym nie pomyślałem. Nie wiem jak były składane stery w sensie miski w ramę wbijane ale warto zawsze powierzchnie lekko nasmarować. Jak nie stery i mostek to wtedy trzeba myśleć dalej. 

Opublikowano

W tym kierunku pójdę. Jak coś uda mi się zdziałać, to się tu podzielę. Dzięki za pomoc :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 12.03.2019 o 13:29, imperMHM napisał:

W tym kierunku pójdę. Jak coś uda mi się zdziałać, to się tu podzielę. Dzięki za pomoc :)

Czy udało sie Tobie coś zrobić z tym dźwiękiem?

Opublikowano

Jeszcze nie, nie miałem czasu się tym zająć niestety. Póki co jeżdżę i się przyzwyczaiłem ale planuje wymienić stery. 

Opublikowano

Mam podobny problem z tym, że mam sztywny widelec. Dźwięk ten sam. Stery dziś ogarnialem i nic się nie zmieniło. Stąd moje pytanie.

Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 19:15, elmapeto napisał:

Mam podobny problem z tym, że mam sztywny widelec. Dźwięk ten sam. Stery dziś ogarnialem i nic się nie zmieniło. Stąd moje pytanie.

Wymieniałeś, czy tylko przesmarowałeś? Przesmarowanie moich sterów nie dało żadnej poprawy. Jedynie wymiana na lepszej jakości wchodzi w grę. 

Opublikowano
6 godzin temu, imperMHM napisał:

Wymieniałeś, czy tylko przesmarowałeś? Przesmarowanie moich sterów nie dało żadnej poprawy. Jedynie wymiana na lepszej jakości wchodzi w grę. 

Ja czyściłem całość ,wyjmowałem wianki i bieżnie i wszystko składałem od nowa. W moim przypadku kłopotliwy dźwięk wydaje widelec.

Opublikowano

ImperMHM grunt że wiesz że to z przodu, jak wymiana sterów ( polecam Accenta, cena nie zabije a są na serio okey) to możliwe że wideł.

Opublikowano

Taka sprawa: niby ma pasować sztyca 31.6, ale po wsunieciu jest luz taki, że się lekko buja. Czy recepta to szukanie takiej o większej średnicy czy owiniecie jej czymś?

Opublikowano

Hmmmy pewnie masz 31,8 albo 32mm, możesz szukać ale może być to dość trudne. Lepiej i taniej z puszki po coli czy piwie wytnij pas na 12 cm i owiń  go sztycę mocno, bo jak dasz tylko wąski pasu u góry przy zacisku to luz w dolnej części rury podsiodłowej może wywołać pęknięcie ramy, dlatego ramy karbonowe przeważnie mają bardzo ciasne wejścia na sztycę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Spoko, tylko uważaj aby się nie przeciąć puszką bo nie raz się tak uciąłem :D Powodzenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oryginalna sztyca Accenta chyba jest najlepszym wyborem prawda? Wtedy chyba musi to pasować. 

Opublikowano

U mnie Execute pasuje bardzo dobrze, bez luzów.

Opublikowano

Pewnie tak. Ja jednak lubię amortyzację, oszczędza mi to nieco kręgosłup. Nie mam już 'parcia' na niską masę komponentów.

Opublikowano

Peak to rama z dość niska i długa geo, wiec raczej nie sprzyja dbaniu o kręgosłup.

Opublikowano

Przesiadłem się z Nordkappa 18'' na Peka TA 17'' - praktycznie wszystko mam tak samo ustawione. Ale na razie jakieś 50-60km zrobione więc nic. Jedyna 'wada' to ... nie wchodzą duże bidony 1L ... 😞

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu ‎11‎.‎05‎.‎2019 o 13:33, Kruk napisał:

Hmmmy pewnie masz 31,8 albo 32mm, możesz szukać ale może być to dość trudne. Lepiej i taniej z puszki po coli czy piwie wytnij pas na 12 cm i owiń  go sztycę mocno, bo jak dasz tylko wąski pasu u góry przy zacisku to luz w dolnej części rury podsiodłowej może wywołać pęknięcie ramy, dlatego ramy karbonowe przeważnie mają bardzo ciasne wejścia na sztycę.

Ja zrobiłem dokładnie to samo, bo rama naprawdę ma luz w rurze podsiodłowej. :)