Skocz do zawartości

SR Suntour Radion LO-R 2016 r. - przegląd i serwis.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasada jest podobna dla wszystkich. Wymiana smarów i olei. Czystość poszczególnych części , sprawdzenie uszczelek i elementów gumowych.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A przy okazji tematu o raidonie, to da się z wersji LO-R zrobi RL-R wymieniając blokadę i dokładają manetke? Będzie zestaw z RL pasował do LO?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

No i ja ogarnąłem mojego Raidona. Teraz płynniej i szybciej pracuje. Tylko zacięło się pokrętło od Rebound. A nie ruszałem tamtej strony nic. Jak to ruszyć nie chce na siłe próbować kręcić żeby nie urwać.

Opublikowano
9 minut temu, Wojtek O. napisał:

zacięło się

Znaczy nie obraca się w ogóle? Samo pokrętło czy regulacja?

Opublikowano

no pokrętło od regulacji. Przed "serwisem" działało ok bo skręcałem na 0

Opublikowano

Wyjmij je, wsadź imbus i sprawdź czy sama regulacja działa. Przesmaruj oring na pokrętle, przekręć regulacje maks na "+", wkręć śrubę, wsadź pokrętło i wyreguluj.

Opublikowano

Niestety nie. Nawet dość mocno próbowałem. Chyba będe musiał jeszcze raz rozebrać. i zobaczyć wtedy czy sie kręci

Właśnie machnąłem zerówke Aionowi i tam poszło szybko sprawnie i bez wtop:D

Opublikowano (edytowane)

Prosta sprawa. Nie rozkręcaj amora, poprostu poluzuj ta śrubę na którą nakłada się pokrętło regulacji tłumienia co jest pod imbus 8mm. Potem wsadz do środka mały imbus o średnicy co jest w pokrętle regulacji tłumienia i DOKRĘĆ GO WEDŁUG WSKAZÓWEK Zegara. Jak to zrobisz to wyciągasz mały imbus i dokręcasz imbusem 8mm ta śrubę. Potem nasadzasz pokrętło regulacji tłumienia i powinno być wszystko ok

Edytowane przez ACTIVIA
  • Pomógł 2
Opublikowano

It's alive! 

Dziękuję Ci @ACTIVIA. Pomogo. Oszczdzieś mi roboty.

Wisze Ci piwko

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Czy mogę nasmarować uszczelki kurzowe smarem: RockShox Dynamic Seal Grease ? Dali mi taki w serwisie kiedy zapytałem o smar do uszczelek kurzowych. Dopiero później zorientowałem się że jest na nim napisane: "FOR REAR SHOCK SERVICE" i przeczytałem że jest on dedykowany do damperów. Czy ma on jakieś właściwości które nie pozwalają smarować uszczelek kurzowych widelca, czy mogę beż problemu go do tego używać ?

Opublikowano

Kupiłem ten amortyzator. Po numerze seryjnym jest to 2018 rok. Naczytałem się, że fabryczne smarowanie jest zrobione na minimum. Jakie etapy należy wykonać z nowym amortyzatorem, aby mieć spokojną głowę, że jest prawidłowo naolejony i nasmarowany. Zwlekam z montażem go na rower, dopóki nie upewnię się co należy zrobić. Zależy mi na jego jak najdłuższym życiu, a serwis profesjonalny tylko wysyłkowo u mnie wchodzi w grę, a to już koszty, których jeśli to okaże się możliwe chciałbym uniknąć, kupując np. materiały do samodzielnego serwisu. 

Opublikowano

Napisz do Activia, on jest specem od SR.

Opublikowano

Kompleksowy serwis opisałem w tym wątku, więc wszystko powinno być jasne. 

Opublikowano

@dawidst31 mam fajne smary. Szczególnie do uszczelnień i slizgow. Bardzo wpływają na pracę amorka. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Robiąc wczoraj przegląd mojego drugiego amora napotkałem następujący problem... Ząbkowanie popychacza tłumika wyrzynało mi w dnie prawej goleni "obrączki" jak na zdjęciu poniżej (zdjęcie nr 1). Każdorazowe oddzielanie dolnych od górnych goleni skutkowało utratą około 1 mm materiału. Śruby wkręcam z zalecanym momentem 10 Nm*. Jedynym logicznym rozwiązaniem było wzmocnienie miejsca styku popychacza tłumika z dnem goleni czymś mocniejszym niż materiał macierzysty. Od wewnątrz w utwór na śrubą (około 10 mm) wprasowałem na locktite odpowiednio spreparowaną stalową podkładkę (zdjęcie nr 2). Średnica zewnętrzna podkładki wymagała zmniejszenia a wewnętrzna zwiększenia. 15 minut roboty dremlem. Tym o to sposobem wzmocniłem i zwiększyłem grubość dna. Pacjent przeżył i mam nadzieje, że problem został rozwiązany.

Zdjęcie nr 1.

20200706_213232.thumb.jpg.fb0a8cfe844e164ef0ab716a6d65793f.jpg

Zdajecie nr 2.

20200707_122108.jpg

P.S.

Jakiś czas temu dostałem od @Kruk sporą próbkę smaru PM600 i następne 50 h zrobię na takim właśnie smarowaniu. Zobaczmy czy między PM600 a Motorexem będzie jakaś odczuwalna różnica i jak smar będzie wyglądał po tych 50 h.

* Wszystko się wyjaśniło. Moment przykręcenia śrub powinien wynosić 5,6 Nm a nie 10 Nm. Mądry po szkodzie. Dzięki @ACTIVIA za pomoc.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy jest sens delikatnie odchylać uszczelki i strzykawką aplikować drobną ilość oleju na gąbki? Wiecie, tak profilaktycznie. Mam wrażenie że moje górne lagi są zupełnie suche, choć serwis niedawno był, może warto miedzy serwisami co jakiś czas wkropic na gąbki kilka kropel oleju bez rozbierania calosci? 
badz co bądź to 3 minuty roboty.

Edytowane przez Bartek_123
Opublikowano

Czy smarowania gabek i uszczelek po 25 h (około 500 km) od przegladu zgodnie ze sztuką to wysiłek? Raptem pół godziny i to bez pośpiechu. Po nastepnych 25 h czyli 50 h (1000 km) robię pełen serwis. Pamiętaj, że uszczelki nie są w 100% szczelne i między pełnymi serwisami wole tam zajrzeć niż oszczedzać na czasie ale jak chcesz zalewać zalepione brudem i obeschłe gąbki to nikt Ci nie zabroni.