Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Dziś na tapecie tytułowy RAIDON LO-R z roku 2016. Przyszedł czas na przegląd okresowy, wymianę uszczelek kurzowych, gąbek olejowych i ogólną ocenę stanu amortyzatora. Dodatkowo wzbogacimy amortyzator o oring do ustawiania SAGu, którego w standardzie nie ma. 1. Uszczelki kurzowe 32 mm (uszczelki Rock Shox'a nie pasują) - http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/uszczelki-i-podzespoy/uszczelki-przeciwkurzowe_uszczelka-przeciwkurzowa-do-suntour-raidon-32mm/652 2. Gąbki olejowe - http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/gabki/gabki-olejowe_gabka-olejowa-raidon-axon-epicon-epixon-32mm/1201 3. Oring SAGu - http://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/oringi/ustawienia-sagu_oring-do-ustawienia-sagu-pod-golenie-32mm/269 Zanim przystąpimy do dłubania przy amortyzatorze warto zaopatrzyć się w zestaw niezbędnych narzędzi. 1. Pompka do amortyzatora 2. Grzechotka 3. Imbus 8 mm 4. Imbus 5 mm 5. Nasadka 27 mm (nasadka kupiona w sklepie narzędziowym wymagać będzie podfrezowania co widać na zamieszczonym zdjęciu) 6. Gumowy młotek 7. Szczypce 8. Klucz nastawny 9. Śrubokręt płaski 10. Strzykawka Przygotowujemy również smar, olej, czyściwo i odtłuszczacz. 1. Motorex BIKE GREASE 2000 (można użyć dowolnego smaru jednak pamiętać trzeba aby smar był obojętny dla gumy) 2. Olej do komory powietrznej - używam tego http://activia.sgl.pl/cena/oleje-i-smary/oleje/do-komory-powietrznej_olej-uszczelniajacy-do-komory-powietrznej-fuchs-85w-90/1882 3. Czyściwo (pamiętajmy o czystości zwłaszcza w trakcie składania amortyzatora) 4. Zdjęcia brak ale jako odtłuszczacza użyłem alkoholu izopropylowego. Gdy wszystko mamy przygotowane możemy przystępować do rozbiórki amortyzatora. Zaczynamy od wyzerowania wszelkich regulacji i spuszczenia powietrza. Można, ale nie trzeba wykręcać wentyla. Ja wykręcam. Wyciągamy pokrętło REBOUND. Ciasno siedzi, więc wymaga to odrobinę wysiłku, niemniej nie warto robić tego na siłę. Odkręcamy śruby łączące dolne lagi z popychaczami tłumika i komory powietrznej. Następnie używając gumowego młotka uderzamy w niecałkowicie wykręcone śruby. Pomaga to "zerwać" łączenie popychaczy z dolnymi lagami. Zdejmujemy pokrętło blokady skoku. Bez pośpiechu podważamy delikatnie płaskim śrubokrętem. Następnie wyjmujemy resztę podzespołów blokady i tu przydają się szczypce. Rozbieramy komorę powietrzną. Odkręcamy dolną nakrętkę i wyjmujemy popychacz. Odkręcamy tłumik i korek komory powietrznej używając (uważamy na znajdujący się w komorze olej) nasadki. Po odkręceniu korka komory powietrznej możemy wypchnąć tłok. Od góry w dół. Oceniamy przy okazji stan wnętrza górnych lagów. W moim egzemplarzu tuż pod gwintem w prawym lagu pojawia się rdza. Nie jest to powód do zmartwień niemniej smaru w tym miejscu nie żałuje. Wyjmujemy uszczelki kurzowe i znajdujące się pod nimi gąbki olejowe. Po ich wyjęciu oczywiście czyścimy i odtłuszczamy wszystko. Warto przy okazji sprawdzić stan ślizgów teflonowych znajdujących się poniżej gąbek olejowych. Po demontażu wszystkich podzespołów przystępujemy do ich czyszczenia. Ostrożne zdejmujemy wszystkie oringi. Odtłuszczamy i dokładnie wszystko wycieramy. Gąbki i uszczelki kurzowe wymieniamy, więc nimi się nie zajmujemy*. * W sytuacji gdy je wymieniamy. W innym przypadku uszczelki czyścimy nie demontując ich a gąbki po wyjęciu "pierzemy" w płynie do naczyń, jeśli nie są mocno zużyte. Osuszamy i czekamy do całkowitego wyschnięcia. W tym momencie warto przyjrzeć się ustawieniom skoku. Dla mojego amortyzatora pod koło 26" wygląda to tak... Zmiany skoku dokonujemy poprzez wybicie pinu, przesunięcie "opory" i wbicie pinu. Gdy już wszystko wyczyściliśmy i nasmarowaliśmy przystępujemy do ponownego montażu. W odwrotnej kolejności rzecz jasna. Problematyczne jest wciskanie nowych uszczelek kurzowych. Ręcznie jest to dość trudne ale wykonalne. Nie mniej wymaga stalowych nerwów i cierpliwości 😉 Przy następnej wymianie uszczelek wspomogę się odpowiednim narzędziem... http://activia.sgl.pl/cena/narzadzia/do-amortyzatorlw/_nabijak-uszczelek-kurzowych-unior-32mm/1684 Gąbki olejowe nasączamy w oleju. Ten do komory powietrznej jak najbardziej się nada. Smarujemy smarem ślizgi i uszczelki kurzowe. Składamy komorę powietrzną uprzednio smarując tłok smarem. Wkładamy popychacz. Dokręcamy nakrętkę. Na gwint dajemy smar. Z jaką siłą ktoś zapyta... Przykręcam z wyczuciem do oporu tu nie potrzeba wielkiej siły i podobnie postępuje ze wszystkimi innymi połączeniami gwintowanymi w amortyzatorze. Wkręcamy korek oczywiście wcześniej smarujemy gwint. Komorę zalewamy 5 - 7 ml oleju przed przykręceniem korka lub po przez otwór montażowy wentyla używając w tym celu strzykawki i wkręcamy wentyl. Pompujemy lekko amortyzator, co ułatwi połączenie górnych lagów z dolnymi. Śruby przykręcamy z siła 5,6 Nm. Zewnętrzne sprężynki uszczelek kurzowych warto zdjąć i nałożyć na górne lagi. Ponownie naciągnąć na uszczelki już po osadzeniu górnych lagów. Oczywiście przed połączeniem lagów zakładamy oring do ustawiania SAGu. Strona nie ma znaczenia. Po upewnieniu się, że niczego nie pominęliśmy montujemy amortyzator w rowerze (przy okazji warto obsłużyć stery) i ustawiamy regulacje zgodnie z własnymi upodobaniami. Regulacja tłumika po jego wykręceniu i wkręceniu może być nieunikniona. Nic skomplikowanego niemniej pozwolę sobie nie opisywać szczegółowo tego procesu. Wszelkie materiały pomocnicze znajdują się na stronie http://activia.sgl.pl/filmy/ W razie pytań oczywiście służę pomocą. Jeśli nic nie skopaliśmy amortyzator będzie gotów do gładkiej jazdy i takiej nam wszystkim życzę 😁 P.S. Gdyby ktoś dopatrzył się błędów w moim opisie będę wdzięczny za uwagi. Wszak ma on służyć nam wszystkim.
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 2 godziny temu, PrzeLuka napisał: Składamy komorę powietrzną uprzednio smarując tłok. olejem czy smarem ?
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 @zibi_j1 Smarem. Jeszcze edytuje 😉
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Świetna robota! W przyszłym miesiącu będę z tym walczył u siebie
TomekS Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Bardzo, ale to bardzo fajna relacja. Zmotywowałeś mnie do własnoręcznego serwisu epicona
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) 3 godziny temu, TomekS napisał: własnoręcznego serwisu epicona Różnica w budowie niewielka. 3 godziny temu, zibi_j1 napisał: Świetna robota! W przyszłym miesiącu będę z tym walczył u siebie Przypominam sobie jak rok temu na forum potrzebowałem pomocy przy serwisie swojego i nie uzyskałem żadnych informacji. Bazowałem jedynie na filmach serwisowych Suntour'a. W necie nie było "opisu" do dziś 😉 Następni będą mieć łatwiej. Edytowane 24 Października 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 Czytam Twoją instrukcje jeszcze raz. Czy dobrze rozumiem, ze smar stały daję TYLKO na ślizgi i wnętrze uszczelek kurzowych ? czy coś jeszcze powinienem posmarować?
Gość Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Olej tylko w komorę i na gąbki. 14 minut temu, zibi_j1 napisał: czy coś jeszcze powinienem posmarować? Wszystkie oringi, uszczelki, ślizgi i gwinty. Wszystkie powierzchnie narażone na tarcie. Edytowane 24 Października 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 @PrzeLuka a czy oring 32mm z sklepu hydraulicznego sprawdzi się jako oring od SAGu?
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 48 minut temu, Tomek.G napisał: a czy oring 32mm z sklepu hydraulicznego sprawdzi się jako oring od SAGu? Oczywiście, że tak.
Gość Opublikowano 25 Października 2018 Opublikowano 25 Października 2018 3 godziny temu, Tomek.G napisał: a czy oring 32mm z sklepu hydraulicznego sprawdzi się jako oring od SAGu? możesz nawet dostać koloru czerwonego 😁 https://allegro.pl/oring-silikonowy-oringi-silikonowe32x2-vmq-i7612138696.html
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Serwis za mną Z tym świetnym poradnikiem obyło się bez niespodzianek. Wszystko poszło sprawnie. Dziś jazda testowa. Na górnych latach zauważyłem lekkie odbarwienia. Czy to niebezpieczne?Activia wspominał, że gąbki od RS są wyższe i nie pasują. U mnie jest na nie cała masa miejsca.Po całym zabiegu rower dostał nową linię i pancerz blokady, oraz oringu sagu.PrzeLuka dzięki jeszcze raz!
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) 20 minut temu, zibi_j1 napisał: Z tym świetnym poradnikiem obyło się bez niespodzianek. Pisałem, że to nic trudnego 😉 Długo Ci się zeszło? W którym miejscu dokładnie są te "odbarwienia"? Na wysokości uszczelki czy ślizgu? Na zdjęciu mi to wygląda na wycierającą się anodę. Ślizgi w dobrym stanie? Jeśli to tylko przebarwienie to nie ma powodu do zmartwień ale jeśli anoda się wyciera to kiepskawo. Edytowane 4 Listopada 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 Takie tematy powinny być przyklejone 😁 Szkoda by się gdzieś ukrywały
ACTIVIA Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 To jest Ślad przy ślizgach. Powodem jest to że Suntour nie magazynuje części lub amortyzatorów lecz realizuje zamówienia na bieżąco przez co rury goleniowe po anodowaniu za szybko są montowane do amorków przez to po poskładaniu robią się ślady odcieni na rurach goleniowych w miejscu ułożonych ślizgów.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2018 Opublikowano 4 Listopada 2018 To jest Ślad przy ślizgach. Powodem jest to że Suntour nie magazynuje części lub amortyzatorów lecz realizuje zamówienia na bieżąco przez co rury goleniowe po anodowaniu za szybko są montowane do amorków przez to po poskładaniu robią się ślady odcieni na rurach goleniowych w miejscu ułożonych ślizgów. Czyli to nic niebezpiecznego? Przymierzę chyba gąbki od RS przy następnej okazji bo wydaje mi się że wejdą... Amorek pracuje gładko po serwisie. Zablokowało mi się pokrętło od tłumienia na dole goleni. Poluzowanie i ponowne dokręcenie nakrętki załatwiło sprawę. Zeszło mi ok 3 godzinki razem z przygotowaniem roweru czyszczeniem wszystkiego i serwisem sterów. Prałem, suszyłem gąbki itd... prawda taka że bardzo celebrowałem tą pracę i nigdzie się nie spieszyłem.
ACTIVIA Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Pamiętaj żeby regularnie go serwisować żeby nie powstał osad na rurach goleniowych
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 17 minut temu, ACTIVIA napisał: Pamiętaj żeby regularnie go serwisować żeby nie powstał osad na rurach goleniowych Jakie interwały serwisu zalecasz ? Czy za każdym razem rozbierać komorę powietrzną, czy tylko przetrzeć golenie i wyczyścić/nasączyć gąbki?
Gość Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Ja może przesadnie ale gąbki robię co +/- 50 h a ogólny co 100 h. Średnio mój wypad rowerowy trwa 2,5 godz., więc nie wychodzi tak często. Sam już wiesz, że gąbki to chwila a żeby nie czekać aż wyschną po praniu warto zakupić drugi komplet 😉
ACTIVIA Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Osad lubi sie robic w miejscach tulei ślizgowych
Tymek Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Witam, mam parę pytań co do tuleji, czy mógłbym prosić o pomoc?
Kruk Opublikowano 12 Maja 2019 Opublikowano 12 Maja 2019 Pisz do Kolegi Activia, On tutaj jest specem od Suntourów
Gość Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 W dniu 12.05.2019 o 13:38, Tymek napisał: Witam, mam parę pytań co do tuleji, czy mógłbym prosić o pomoc? Co tam z nimi nie tak?
User56sz Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 W dniu 24.10.2018 o 09:01, PrzeLuka napisał: ....Przy następnej wymianie uszczelek wspomogę się odpowiednim narzędziem... http://activia.sgl.pl/cena/narzadzia/do-amortyzatorlw/_nabijak-uszczelek-kurzowych-unior-32mm/1684 czy kupiłeś owo narzędzie?
Gość Opublikowano 30 Maja 2019 Opublikowano 30 Maja 2019 @User56sz Tak. Jakis czas później serwisowalem kumplowi Recona, więc nabijak przydał sie szybciej niż przypuszczałem. Tu będzie mały offtop i własna obserwacja. Uszczelki RSa wchodzą bez większego oporu. Uszczelki Suntour siedzą znacznie ciaśniej.
Rekomendowane odpowiedzi