Mori4 Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Opublikowano 6 Marca 2019 W sumie kasetę i łańcuch mam, została do wyboru przerzutka i manetka wiec szukam opinii.
kamilozo79 Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Pare pytań. Czy przy przechodzeniu z 3x10 xt na 1x11 xt muszę wymienić wkład suportu ,mam hollowtech II???Czy mogę założyć korby 1x na taki wkład??Chodzi mi o linie łańcucha,czy bedzie odopwiednia.Przerzutka na kasetę 11-46 to sgs czy gs???Ewentualnie na 11-50.Widziałem że są korby boost i nie boost.Boost to jak piasta z tyłu jest 148mm???
PiotrekGT Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Wkład zostaje, linia łancucha to kwestia korby głownie, pod 11-46 będzie GS. Boost kupujesz do piast 148mm.
MaŃciO Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam. Odkopie tema. Zakupiłem nowy(używany) rower z raczej już wyeksploatowanym napędem 2x10 (pełne DEORE), co prawda nie mam nic do napędów 2x10 i twierdzę że są to tanie, dobre i bardzo uniwersalne napędy, ale chciałbym spróbować "jednoblatu" oraz z racji że jest to full trochę poschodzić z wagi tu i tam. Nie ścigam się, nie traktuję roweru jako przyrząd treningowy itp. itd. Jazda dla przyjemności For Fun, troche HOPU, troche DROPU 😜 głównie góry, lasy (jak autorzy postów powyżej) i nie zależy mi na idealnym stopniowaniu przełożeń, a bardziej na tym by napęd był jak najbardziej uniwersalny. Pod uwagę biorę napędy SRAM'a, gdyż w poprzednim rowerze (jeszcze) posiadam X0 2x10 z manetkami GX (korba 36/24 - kaseta 11-42) i jestem mega zadowolony z pracy SRAM'a: A więc na tapetę wylądowały takie zestawienia: 1) 1x11 - przeżutka, manetka(celuje w gipshift) Sram X1 + kaseta SunRace MX8 11-50 lub chińczyk 11-52 (w ramach przetestowania) + korba 34t (model nie istotny co się trafi w dobrej cenie) 2) 1x12 - przerzutka, manetka Sram GX Eagle + kaseta (jak wyżej w przyszłości może oryginalnie 10-50 lub E*thitry three 9-50) + korba jak powyżej Co do zestawienia nr 1 mam pytanie czy X1 obsłuży kasetę z koronką 50t, czy trzeba będzie dostawiać przedłużkę na hak? (mam tak samo rozwiązany problem w X0 Type 2.0, 40t jeszcze złapała ale 42 już nie), w necie znalazłem informacje że ktoś założył do niej kasetę 11-46 i obsłużyła bez problemu. Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez MaŃciO błąd
Ares Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zrób sobie 1x12 i niech to będzie również odpowiedz na pytanie. Będzie jak trzeba, nie będziesz się denerwował, ...
MaŃciO Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Ja się tam nie denerwuje Bo dostawić przedłużkę za 20 PLN do przerzutki to nie problem, a zapomniałem dodać, że ze wstępnych wyliczeń po między tymi zestawami będzie różnica coś koło 300-400 PLN (x12 droższe), oczywiście ceny się zmieniają i oczywiście napęd będzie budowany z komponentów używanych z nową kasetą i łańcuchem.
Ares Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 W fullu nie jest tak prosto z różnymi przedłużkami bo trzeba uwzględnić pracę/ugięcie zawieszenia a to się bezpośrednio przenosi na pracę tylnej przerzutki. Skoro Sram ma kłopoty w 1x12 to przynajmniej ja nie ryzykował bym z dorabianiem do 50T jakiejkolwiek "protezy" przy 1x11.
MaŃciO Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Rama to GIANT TRANCE 3 z 2015r - 140mm skoku, zawieszenie MAESTRO
Ares Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 No to tym bardziej bo to fajna rama jest z nie tak małym skokiem. Zrób punkt 2-ki z tym 1x12.
k4mee7 Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Witam, Kupiłem Kross Dust 1.0 2019 Na przyszły sezon chciałbym zmienić napęd na 1x11 lub 1x12 (btw, na który lepiej?) Czy muszę kupować cały komplet np. Sram NX na taki upgrade (jak wtedy z bębenkiem tylnej piasty?), a może mogę tylko kupić część rzeczy i jakoś to skompletować z kasetą Sunrace? Będę wdzięczny za pomoc.
Gość Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Jest tutaj kilka tematów o zmianie napęduJak chcesz 1x11 możesz mieć np mixKaseta SunracePrzerzutka ShimanoPrzednia korba hollowtech shimano (ilość zębów przedni blat to już sam sobie dobierzesz)Tutaj też zależy czy będziesz chciał z napędu coś nowszego coś starszego?Jak masz obecnie shimano z tyłu nie trzeba zmieniać bębenkaJak bys chciał sramTutaj trzeba zacząć od bębenkaOczywiście możesz zrobić mix srama lub kupić całą grupęTeraz sezon pochwili dobiega ku kuncowi i przez okres jesień zima ludzie wyprzedaja i zmieniają, tak samo jak sklepyCzasem warto zobaczyć co chcesz popisać na kartkach i czeka np na black fraide
k4mee7 Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Wolałbym uniknąć wymiany bębenka. Czyli która z kaset 12 rzędowych byłaby dobra do shimanowskiego bębenka, którakolwiek z Sunrace?
Gość Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Każda kaseta Sunrace wejdzie na bębenekZ tego co pamiętam to na twój bez problemu można założyć 12 rzędów bo masz obecnie 10, no chyba że jestem w błędzie to niech ktoś mnie poprawi
ArekD Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Kaseta SRAM NX Eagle pasuje na bębenek shimano.
Gość Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 4 godziny temu, k4mee7 napisał: Wolałbym uniknąć wymiany bębenka. Czyli która z kaset 12 rzędowych byłaby dobra do shimanowskiego bębenka, którakolwiek z Sunrace? oraz SRAM SX i NX Eagle...
Gość Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Przy kupnie napędu 12s musisz uważać kupując kasetę, kaseta musi być kompatybilna z przerzutką Shimano lub SRAM, @PiotrekGT coś Ci na ten temat może powiedzieć.
PiotrekGT Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Dopiero poczatek roku szkolnego a ja już do odpowiedzi No więc tak: na zwykły bębenek możesz włożyć kasety NX eagle oraz sunrace. Obecnie posiadam napęd mix na przerzutce i manetce Shimano SLX 12s i kasecie i łańcuchu Sram NX eagle. Działa okej aczkolwiek mam podejrzenia co do prostoty mojego haka, będe dawał na serwis rower za jakieś 3 tyg to mogę się wypowiedzieć czy faktycznie jest krzywy. A watpliwośc moja jest dlatego, że przerzutka ma kółeczka nie w jednej płaszczyźnie i ciężko na oko stwierdzić prostote skoro wózek jest skręcony. Wczesniej miałem komplet NX eagle i w sumie porównując to do Shimano odczuwalna zmiana jest tylko w manetce, bo używam XT, która ma kilka fajnych bajerów. Gdybym miał teraz składać, to chyba spróbowałbym kasetę sunrace i łańcuch shimano 12s. Zestaw od NX działa bardzo głośno i wrzuca biegi z trzaskiem, nie podoba mi się to, poza tym przy wrzucaniu z 25 na 28T jest czasami zgrzyt. (tak było na obu przerzutkach więc to raczej nie wina żadnej z nich, no chyba, ze ten nieszczesny hak...) Kaseta sunrace jest skonstruowana troche po staremu, jak kasety SLX, XT 11rz, bez takich efektownych wycięć jak w NX. Przerzutka co kto woli, ja wole japonie. NX ma ruch pantografu prostopadle do kasety i w zasadzie to on działa jak stare shimano "SIS". SLX jest bardziej skomplikowany, ma sciśle określony ruch pantografu względem kasety i przez to pewnie świetnie pracuje z dedykowaną kasetą a z innymi zwyczajnie. Dowiem sie może za tydzień jak poskładam nowy bębenek, łańcuch i kasete, będzie 100% shimano Testowałem też mixy manetek i przerzutek ale w obydwie strony działa to słabo, nie warto. Obraz wyraża więcej niż tysiąc słow (czy jakoś tak): Edit: korbę zostaw, odkręć tylko 2 blaty i wstaw blat narrow wide (chińczyki grają z 12 rzędami a stare zębatki z SLX albo XT M7000/8000 nie, tyle wiem) w miejsce dużego. Edytowane 6 Września 2019 przez PiotrekGT
Mlody770 Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Witam, dzień dobry. Potrzebuję podpowiedzi odnośnie montażu napędu do ramy Scott genius 720 z 2014 chciałbym tam założyć napęd 2x12 lub 2x11. Powiedzcie mi, czy dostanę gdzieś hak do tej ramy żeby zainstalować tylną przerzutkę lub jakieś adaptery czy cokolwiek żeby to działało. Czy po prostu rama już się nie nadaje do takiego napędu? Z góry dziękuję za odpowiedzi
polmaj Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Chyba o przednia przerzutkę ci chodzi?
Mlody770 Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Chodzi mi o to czy do tej ramy jest możliwość założenia napędu 2x11 lub 2x12. Bo do tego haka, który mam obecnie, nie ma szans żeby się tylną przerzutka zmieściła.
PiotrekGT Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Tam kest normalny hak i kazda przerzutke wlozysz
Mlody770 Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Tylko że ta xt m8100 jest duża ma wielkie kółka, nie będzie mi wadzić o kasetę?. Pytam bo tak mi powiedzieli w sklepie, że byli na szkoleniu i takich im udzielili informacji
SzpiceR Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 18 minut temu, Mlody770 napisał: Tylko że ta xt m8100 jest duża ma wielkie kółka, nie będzie mi wadzić o kasetę?. Pytam bo tak mi powiedzieli w sklepie, że byli na szkoleniu i takich im udzielili informacji Przestań chodzić do tego sklepu 1
Rekomendowane odpowiedzi