ajvven Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 Cześć, to mój pierwszy post. Witam wszystkich forumowiczów Zaczynam przygodę z rowerem. Kupiłem pierwsze buty i pedały SPD. Buty: SHIMANO SH-ME300 ME3 Pedały: Shimano M-520 I po zamontowaniu wszystkiego bloki z butów nie wchodzą niestety w pedały. Regulowałem + - sprężyne, ale nic nie pomaga. Zdjęcia: O i tutaj brakuje i jest problem: Pomocy Łukasz
-Marcin- Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 Buty SPD wpinając się potrzebują dużo siły. Być może próbowałeś je wpiąć ręką? Musisz włożyć but i mocno nacisnąć (stanąć na ped ał). Rekami buta nie wciśniesz. No chyba, że to z czymś innym problem.
Gość Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 Dosłownie dwa tygodnie temu kupiłem ten sam zestaw. Załóż but i przykręć pedał do roweru wepną się. Ustaw regulację w pedałach na maksa na minus. Lekkiej siły trzeba użyć żeby pedał wpiąć. Kiedy robiłem to rękami przed przykręceniem pedałów musiała być ona bardzo duża. Przykręć pedał i śmigaj. mi po poluzowaniu sprężyn o 6 oczek względem pozycji wyjściowej buty pozwalają na podciąganie jednocześnie wypinając się na "sekundę przed glebą"
Gość Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 Ręką ciężko jest wpiąć i wypiąć. Spróbuj nogą i problemu nie będzie
ajvven Opublikowano 3 Października 2018 Autor Opublikowano 3 Października 2018 2 minuty temu, zibi_j1 napisał: Dosłownie dwa tygodnie temu kupiłem ten sam zestaw. Załóż but i przykręć pedał do roweru wepną się. Ustaw regulację w pedałach na maksa na minus. Lekkiej siły trzeba użyć żeby pedał wpiąć. Kiedy robiłem to rękami przed przykręceniem pedałów musiała być ona bardzo duża. Przykręć pedał i śmigaj. mi po poluzowaniu sprężyn o 6 oczek względem pozycji wyjściowej buty pozwalają na podciąganie jednocześnie wypinając się na "sekundę przed glebą" Bardzo dziękuje za szybkie odpowiedzi :). Na rowerek jeszcze czekam i rzeczywiście próbowałem ręką. Rozumiem, że na początek powinienem mieć sprężynę ustawioną na maksa na - co spowoduje, że trzeba będzie naciskać z mniejszą siłą a dla + trzeba użyć większej tak ? Serdecznie pozdrawiam.
Gość Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 Bardziej chodzi o łatwość wypinania się
ajvven Opublikowano 3 Października 2018 Autor Opublikowano 3 Października 2018 ok to sprawdzę jak rower dojedzie. Dzięki raz jeszcze. Miłego dnia.
Gość Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 6 minut temu, ajvven napisał: ok to sprawdzę jak rower dojedzie. Dzięki raz jeszcze. Miłego dnia. Jeśli chcesz sprawdzić na sucho, to połóż pedał na miękkim dywanie i wepnij się w niego nogą. Od razu zobaczysz różnicę.
ajvven Opublikowano 3 Października 2018 Autor Opublikowano 3 Października 2018 Godzinę temu, Sziva napisał: Jeśli chcesz sprawdzić na sucho, to połóż pedał na miękkim dywanie i wepnij się w niego nogą. Od razu zobaczysz różnicę. ok działa ! :). Teraz na luźnych pedałach miałem problem z wypięciem. Rozumiem, że z pedałów wypina się je ruchem tylej części stopy w kierunku od roweru ?
mariuszm Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Wypinasz się poprzez dynamiczny ruch piętą na zewnątrz, czyli od roweru. Jak przykręcisz pedały do roweru to poćwicz parę minut na sucho, siedząc na rowerze trzymajac się np. ściany i kręcąc do tyłu. Wyczujesz wtedy moment kiedy but się wypina a kiedy stawia opór, np. jak próbujesz wypiąć but po skosie, a nie w poziomie w stosunku do pedałów. Edytowane 3 Października 2018 przez mariuszm
Gość Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 2 godziny temu, ajvven napisał: ok działa ! :). Teraz na luźnych pedałach miałem problem z wypięciem. Rozumiem, że z pedałów wypina się je ruchem tylej części stopy w kierunku od roweru ? Można ruch stopą robić w obie strony, zależnie w jakiej sytuacji i pozycji jest korba. Tutaj tylko ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, u mnie po nastu latach jest to odruch, o wypinaniu się już nie myślę.
Kajgana Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 I śruby kręcić na minus! Nie na plus! Bo zwiększy siłę potrzebna do wypięcia i na pewno się wyglebisz.
jaro0011 Opublikowano 3 Października 2018 Opublikowano 3 Października 2018 59 minut temu, Kajgana napisał: I śruby kręcić na minus! Nie na plus! Bo zwiększy siłę potrzebna do wypięcia i na pewno się wyglebisz. Dokładnie, jak zaczynasz z SPD to ustaw najluźniej jak się da (minus na max) żeby w sytuacjach awaryjnych noga łatwo się wypinała.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 W dniu 3.10.2018 o 19:22, jaro0011 napisał: Dokładnie, jak zaczynasz z SPD to ustaw najluźniej jak się da (minus na max) żeby w sytuacjach awaryjnych noga łatwo się wypinała. Tak owszem, ale w miarę upływających kilometrów wkręcać należy śruby na +, żeby sens w ogóle był jazdy w SPD... Druga opcja to na początek możesz sobie kupić bloki VP w Decathlonie kompatybilne z SPD, są znacznie luźniejsze niż oryginalne od Shimano.
bbc Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 53 minuty temu, SpiderMAN napisał: wkręcać należy śruby na +, żeby sens w ogóle był jazdy w SPD... A tego to nie rozumiem. Przecież to jest tylko siła wypięcia i ustawienie tego nie ma wpływu na jazdę. Chodzi tylko o to jak mocno trzeba pociągnąć żeby się wypiąć. Jak Ci się wypinają przypadkowo buty to zwiększasz a jak nie masz takich wypadków to nie widzę sensu. Chyba, że o czymś nie wiem.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Już Ci tłumaczę. Im łatwiej jest Ci się wypiąć, tym łatwiej o przypadkowe wypięcie podczas jazdy, zwłaszcza w terenie.
Adrian Kanecki Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 9 minut temu, bbc napisał: A tego to nie rozumiem. Przecież to jest tylko siła wypięcia i ustawienie tego nie ma wpływu na jazdę. Chodzi tylko o to jak mocno trzeba pociągnąć żeby się wypiąć. Jak Ci się wypinają przypadkowo buty to zwiększasz a jak nie masz takich wypadków to nie widzę sensu. Chyba, że o czymś nie wiem. Z moich obserwacji im bardziej napięta sprężyna oczywiście w granicach rozsądku, tym lepsza stabilizacja na pedale, co przekłada się w efektywniejszą jazdę.
bbc Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 5 minut temu, Adrian Kanecki napisał: im bardziej napięta sprężyna oczywiście w granicach rozsądku, tym lepsza stabilizacja na pedale, Nie zauważyłem takiej zależności, ale zrobię sobie taki test (przykręcając sprężynę dość znacznie). Tylko jakoś nie widzę zależności bo sprężyna nie trzyma buta (bloku) tylko oporuje w momencie wpięcia.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 4 minuty temu, bbc napisał: Nie zauważyłem takiej zależności, ale zrobię sobie taki test (przykręcając sprężynę dość znacznie). Tylko jakoś nie widzę zależności bo sprężyna nie trzyma buta (bloku) tylko oporuje w momencie wpięcia. Jesteś w błędzie w kwestii, że sprężyna nie trzyma buta.
bbc Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 (edytowane) 3 minuty temu, SpiderMAN napisał: Jesteś w błędzie w kwestii, że sprężyna nie trzyma buta. Przyjrzę się temu dokładnie i sprawdzę jaki wpływ na jazdę ma dokręcenie tej blokady. Do tej pory byłem przekonany, że to tylko siła wypięcia. Edytowane 10 Października 2018 przez bbc
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Teraz, bbc napisał: Przyjrzę się temu dokładnie i sprawdzę jaki wpływ na jazdę ma dokręcenie tej blokady. Do tej pory byłem przekonany, że to tylko siła wypięcia. Zatrzask w pedale SPD ma dwa elementy, przedni stały oraz tylny ruchomy, ten który dociska owa sprężyna, więc obejrzyj go dokładnie to będziesz wiedział jaka jest zasada jego działania.
Adrian Kanecki Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Łatwo to sprawdzić rozkręcić na minus wpinając się but będzie chodził mocno na boki, dokręcając uciekanie się zmniejsza. Ja zaczełem od 3 obrotów w stronę + , po poluzowaniu maksymalnie. Po około 3tyg dokrecilem do 4 obrotów z racji wiadomo sprężyna robi się zawsze lekko miększa, teraz czuję że jak dokręcenia do 5 obrotu będzie idealnie bo jeszcze stopa lekko pływa na boki.
mataman Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Zawsze będzie pływać na boki.
Adrian Kanecki Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 10 minut temu, mataman napisał: Zawsze będzie pływać na boki. Oczywiście ale niwelujesz te luzy przez dokręcenie również. Czym mocniej sprężyna nie pozwala się wypiąć tym sztywniej but siedzi i masz większą kontrolę. Ja przy mało dokręconej sprężynie nie czuję się stabilnie na rowerze.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 1 godzinę temu, Adrian Kanecki napisał: Łatwo to sprawdzić rozkręcić na minus wpinając się but będzie chodził mocno na boki, dokręcając uciekanie się zmniejsza. Ja zaczełem od 3 obrotów w stronę + , po poluzowaniu maksymalnie. Po około 3tyg dokrecilem do 4 obrotów z racji wiadomo sprężyna robi się zawsze lekko miększa, teraz czuję że jak dokręcenia do 5 obrotu będzie idealnie bo jeszcze stopa lekko pływa na boki. obrotów czy kliknięć ?
Rekomendowane odpowiedzi